Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2008- буклет КРОК-1 / БУКЛЕТ 2008 УКР

.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
429.82 Кб
Скачать

A. М'язи середнього вуха

B. Барабанна перетинка

C. Основна мембрана завитки біля овального віконця

D. Євстахієва труба

E. Основна мембрана завитки біля гелікотреми

124 У хворого після операції резекції шлунка на 2-3-й день не відновилася перистальтика кишок. Що потрібно призначити хворому для стимуляції функції шлунково-кишкового тракту?

A. Празозин

B. Норадреналіну гідротартат

C. Циклодол

D. Прозерин

E. Атропіну сульфат

125 Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порадив провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають ентерально. Який препарат було рекомендовано хворому?

A. Корглікон

B. Строфантин

C. Кордіамін

D. Кордарон

E. Дигоксин

126 У студента через 2 години після іспиту в аналізі крові виявлено лейкоцитоз без істотних змін у лейкоцитарній формулі. Який найбільш вірогідний механізм розвитку лейкоцитозу?

A. Посилення лейкопоезу та зменшення руйнування лейкоцитів

B. Посилення лейкопоезу

C. Уповільнення руйнування лейкоцитів

D. Уповільнення міграції лейкоцитів у тканини

E. Перерозподіл лейкоцитів в організмі

127 До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

A. Метацин

B. Дигоксин

C. Парацетамол

D. Налоксон

E. Унітіол

128 Внаслідок руйнування певних структур стовбуру мозку тварина втратила орієнтувальні рефлекси у відповідь на сильні світлові подразники. Які структури було зруйновано?

A. Передні горбки чотиригорбкового тіла

B. Червоні ядра

C. Чорна речовина

D. Вестибулярні ядра

E. Задні горбки чотиригорбкового тіла

129 Чоловіку 70-ти років, що хворіє на хворобу Паркінсона, був призначений препарат леводопа. Через тиждень стан хворого значно покращився. Який механізм дії цього лікарського засобу?

A. Активація енкефалінової системи

B. Гальмування гістамінергічної системи

C. Гальмування серотонінергічної системи

D. Активація дофамінової системи

E. Гальмування холінергічної системи

130 Під час експерименту подразнюють скелетний м'яз серією електричних імпульсів. Який вид м'язового скорочення буде виникати, якщо кожний наступний імпульс надходить у періоді вкорочення попереднього поодинокого м'язового скорочення?

A. Зубчастий тетанус

B. Асинхронний тетанус

C. Контрактура м'яза

D. Суцільний тетанус

E. Серія поодиноких скорочень

131 В експерименті на тварині здійснили перерізку блукаючих нервів з обох боків. Як при цьому зміниться характер дихання?

A. Дихання не зміниться

B. Стане поверхневим та рідким

C. Стане глибоким і частим

D. Стане глибоким і рідким

E. Стане поверхневим та частим

132 У зародка порушено процес сегментації дорзальної мезодерми та утворення сомітів. В якій частині шкіри можливі порушення розвитку?

A. Дерма

B. Волосся

C. Сальні залози

D. Потові залози

E. Епідерміс

133 У хворого на жовчнокам'яну хворобу розвинулася механічна жовтяниця. Під час обстеження встановлено, що камінь знаходиться у загальній жовчній протоці. Які жовчовивідні протоки утворюють обтуровану протоку?

A. Ductus hepaticus communis et ductus choledochus

B. Ductus hepaticus dexter et ductus cysticus

C. Ductus hepaticus sinister et ductus cysticus

D. Ductus hepaticus dexter et sinister

E. Ductus hepaticus communis et ductus cysticus

134 У хворого виявили туберкульоз легень. Який антибіотик слід йому призначити поряд з іншими протитуберкульозними засобами?

A. Тетрациклін

B. Кефзол

C. Левоміцетин

D. Азітроміцин

E. Ріфампіцин

135 Під час розтину тіла чоловіка, що за життя страждав на важку форму гіпотиреозу, виявлено: сполучна тканина, строма органів, жирова і хрящова тканини набряклі, напівпрозорі, слизоподібні. Мікроскопічно у тканинах виявляються зірчасті клітини з відростками, між якими знаходиться слиз. Назвіть вид дистрофії:

A. Стромально-судинна жирова

B. Стромально-судинна вуглеводна

C. Стромально-судинна білкова

D. Паренхіматозна білкова

E. Паренхіматозна жирова

136 У хворого, який знаходиться на лікуванні з приводу вірусного гепатиту В, з'явилися ознаки печінкової недостатності. Які зміни крові, що свідчать про порушення білкового обміну, найбільш вірогідно спостерігатимуться у цьому випадку?

A. Абсолютна гіперфібриногенемія

B. Абсолютна гіперглобулінемія

C. Білковий склад крові не змінений

D. Абсолютна гіпоальбумінемія

E. Абсолютна гіперальбумінемія

137 У життєвому циклі клітини відбувається процес самоподвоєння ДНК. В результаті цього однохроматидні хромосоми стають двохроматидними. У який період клітинного циклу спостерігається це явище?

A. S

B. G2

C. Go

D. G1

E. M

138 Людина, що тривалий час приймає ліки, не може різко припинити їх вживання, оскільки при цьому виникають порушення психічних та соматичних функцій. Як називається синдром різних порушень при відмові від прийому речовини?

A. Ідіосинкразія

B. Сенсибілізація

C. Кумуляція

D. Тахіфілаксія

E. Абстиненція

139 Жінці виконана операція з приводу позаматкової (трубної) вагітності. Гілки яких артерій має перев'язати хірург під час операції?

A. Верхня міхурна та яєчникова

B. Маткова та верхня міхурна

C. Маткова та яєчникова

D. Маткова та нижня міхурна

E. Нижня міхурна та яєчникова

140 Хворому в післяопераційному періоді для стимуляції перистальтики кишечника та тонусу сечового міхура було призначено препарат з групи антихолінестеразних засобів. Визначте його серед нижче наведених препаратів:

A. Маніт

B. Анаприлін

C. Прозерин

D. Дихлотіазид

E. Резерпін

141 У дитини 12-ти років непереносимість ряду харчових продуктів. Їх вживання викликає алергічну реакцію у вигляді висипань на шкірі, що сверблять. Який протигістамінний засіб слід призначити, щоб не заважати шкільним заняттям дитини (не викликати сонливість)?

A. Димедрол

B. Мезатон

C. Диклофенак-натрію

D. Еуфілін

E. Лоратадин

142 У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м'ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А, В, Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку серологічну реакцію було використано?

A. Подвійної імунної дифузії

B. Нейтралізації

C. Преципітації

D. Зв'язування комплементу

E. Опсонофагоцитарна

143 Чоловік з колотою раною в ділянці чотирьохстороннього отвору звернувся до лікаря. При обстеженні виявлено, що потерпілий не може відвести руку від тулуба. Який нерв вірогідно ушкоджений?

A. N.radialis

B. N.ulnaris

C. N.axillaris

D. N.medianus

E. N.subclavius

144 Тривале вживання деяких лікарських засобів, що передують вагітності, збільшують ризик народження дитини з генетичними вадами. Як називається ця дія?

A. Фетотоксичний ефект

B. Тератогенний ефект

C. Ембріотоксичний ефект

D. Мутагенний ефект

E. Бластомогенний ефект

145 У хворої 38-ми років ревматизм в активній фазі. Визначення якого лабораторного показника сироватки крові має діагностичне значення при даній патології?

A. Креатинін

B. С-реактивний білок

C. Сечова кислота

D. Сечовина

E. Трансферин

146 У новонародженого хлопчика під час огляду зовнішніх статевих органів виявлена розщілина сечівника, яка відкривається на нижній поверхні статевого члена. Про яку аномалію йдеться?

A. Епіспадія

B. Крипторхізм

C. Гермафродитизм

D. Гіпоспадія

E. Монорхізм

147 В експерименті подразнюють гілочки блукаючого нерва, які іннервують серце. Це призвело до того, що припинилося проведення збудження від передсердь до шлуночків. Електрофізіологічні зміни в яких структурах серця є причиною цього?

A. Атріовентрикулярний вузол

B. Синоатріальний вузол

C. Пучок Гіса

D. Шлуночки

E. Передсердя

148 У хворого знижений синтез вазопресину, що призводить до поліурії і, як наслідок, до вираженої дегідратації організму. У чому полягає механізм розвитку поліурії?

A. Зниження канальцевої реабсорбції води

B. Збільшення швидкості клубочкової фільтрації

C. Зниження канальцевої реабсорбції білку

D. Зниження канальцевої реабсорбції іонів Na

E. Зниження реабсорбції глюкози

149 У баклабораторії під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

A. Спиртостійкість

B. Капсулоутворення

C. Кислотостійкість

D. Лугостійкість

E. Спороутворення

150 Для вивчення локалізації біосинтезу білка в клітинах, миші ввели мічені амінокислоти аланін та триптофан. Біля яких органел буде спостерігатися накопичення мічених амінокислот?

A. Гладенька ЕПС

B. Лізосоми

C. Рибосоми

D. Апарат Гольджі

E. Клітинний центр

151 Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зниження кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?

A. Додаткові клiтини

B. Шийкові клiтини

C. Ендокриноцити

D. Парiєтальні екзокриноцити

E. Головні екзокриноцити

152 У хворого 27-ми років з політравмою (закрита травма грудної клітини, закритий перелом правого стегна) через дві години після проведення скелетного витягнення різко погіршився стан і, на фоні гострої легенево-серцевої недостатності, настала смерть. При гістологічному дослідженні кровоносних судин легень та головного мозку померлого, при забарвленні суданом III, виявлені краплі помаранчевого кольору, які закупорюють просвіт судин. Яке ускладнення політравми розвинулося у хворого?

A. Повітряна емболія

B. Газова емболія

C. Мікробна емболія

D. Жирова емболія

E. Тромбоемболія

153 Для прискорення загоєння рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

A. Лізоцим

B. Іманін

C. Інтерлейкін

D. Комплемент

E. Інтерферон

154 У жінки, що хворіє на остеохондроз, з'явився різкий біль у плечовому суглобі, який посилювався при відведенні плеча. Ураження якого нерва може бути причиною цих симптомів?

A. Дорсальний нерв лопатки

B. Підключичний нерв

C. Підлопатковий нерв

D. Пахвовий нерв

E. Грудо-спинний нерв

155 Студент старанно конспектує лекцію. Якість конспектування значно погіршилась, коли сусіди стали розмовляти. Який вид гальмування умовних рефлексів є причиною цього?

A. Запізніле

B. Зовнішнє

C. Позамежове

D. Згасаюче

E. Диференційоване

156 У людини до травми гематокритний показник 40%. Яким він буде через добу після втрати 750 мл крові?

A. 55%

B. 40%

C. 30%

D. 45%

E. 50%

157 У піддослідної тварини під час експерименту подразнюють периферичний відрізок блукаючого нерва. Які з наведених змін будуть спостерігатися при цьому?

A. Збільшення частоти дихання

B. Зменшення частоти серцевих скорочень

C. Збільшення частоти серцевих скорочень

D. Розширення зіниць

E. Розширення бронхів

158 Жінка 19-ти років, хвора на первинний сифіліс, отримує комплексну терапію, до складу якої входить натрієва сіль бензилпеніциліну. Вкажіть механізм дії цього препарату:

A. Блокада синтезу білків цитоплазми

B. Блокада синтезу ДНК

C. Блокада тіолових груп ензимів

D. Блокада синтезу петдидогліканів мікробної оболонки

E. Блокада синтезу РНК

159 При виконанні оперативного втручання в ділянці пахвової порожнини, хірургу необхідно виділити артеріальну судину, що оточена пучками плечового сплетіння. Яка це артерія?

A. A.transversa colli

B. A.axillaris

C. A.vertebralis

D. A.profunda brachii

E. A.subscapularis

160 Хворий надійшов до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно призначити хворому в даному випадку?

A. Корглікон

B. Дигоксин в таблетках

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Дигітоксин

E. Аміодарон

161 Комплекс Гольджі виводить речовини із клітини завдяки злиттю мембранного мішечка з мембраною клітини. При цьому вміст мішечка виливається назовні. Який процес тут проявляється?

A. Екзоцитоз

B. Жодна відповідь невірна

C. Ендоцитоз

D. Полегшена дифузія

E. Активний транспорт

162 Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

A. Суперінфекція

B. Реінфекція

C. Персистуюча інфекція

D. Хронічна інфекція

E. Рецидив

163 У хворого на ессенціальну артеріальну гіпертензію розвинувся гіпертонічний криз, що призвело до нападу серцевої астми. Який механізм серцевої недостатності є провідним в даному випадку?

A. Абсолютна коронарна недостатність

B. Перевантаження серця підвищеним опором

C. Перевантаження серця збільшеним об'ємом крові

D. Порушення надходження крові до серця

E. Пошкодження міокарда

164 У жінки 30-ти років виникли набряки обличчя. При обстеженні виявлені протеїнурія (5,87 г/л), гіпопротеїнемія, диспротеїнемія, гіперліпідемія. Для якого стану характерно таке поєднання симптомів?

A. Нефритичний синдром

B. Хронічна ниркова недостатність

C. Хронічний пієлонефрит

D. Гостра ниркова недостатність

E. Нефротичний синдром

165 У пацієнта цироз печінки. Дослідження якої з перелічених речовин, що екскретуються з сечею, може характеризувати стан антитоксичної функції печінки?

A. Гіпурова кислота

B. Амонійні солі

C. Сечова кислота

D. Амінокислоти

E. Креатинін

166 Верхня частка правої легені збільшена, сірого кольору, безповітряна, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина, на плеврі багато фібринозних плівок; мікроскопічно в альвеолах виявляється ексудат з присутністю нейтрофілів, десквамованих альвеолоцитів і ниток фібрину. Стінка бронха інтактна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Грипозна пневмонія

B. Крупозна пневмонія

C. Абсцес легень

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Вогнищева пневмонія

167 З сироватки крові людини виділили п'ять ізоферментних форм лактатдегідрогенази і вивчили їх властивості. Яка властивість доводить, що виділені ізоферментні форми одного і того ж ферменту?

A. Однакова електрофоретична рухливість

B. Однакові фізико-хімічні властивості

C. Тканинна локалізація

D. Каталізують одну і ту ж реакцію

E. Однакова молекулярна маса

168 У юнака 16-ти років після перенесеного захворювання знижена функція синтезу білків у печінці внаслідок нестачі вітаміну K. Це може призвести до порушення:

A. Зсідання крові

B. Утворення еритропоетинів

C. Утворення антикоагулянтів

D. Осмотичного тиску крові

E. Швидкості зсідання еритроцитів

169 У жінки через 6 місяців після пологів розвинулася маткова кровотеча. Під час гінекологічного обстеження у порожнині матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинними порожнинами, що нагадує "губку". Під час мікроскопічного дослідження пухлини у лакунах крові виявлені атипові світлі епітеліальні клітини Лангханса та гігантські клітини синцитіотрофобласта. Яка це пухлина?

A. Аденокарцинома

B. Міхуровий занос

C. Хоріонепітеліома

D. Плоскоклітинний незроговілий рак

E. Фіброміома

170 Внаслідок стресу у похилої людини підвищився артеріальний тиск. Причиною цього є активація:

A. Функції гіпофізу

B. Парасимпатичного ядра блукаючого нерва

C. Функції щитоподібної залози

D. Функції кори наднирників

E. Симпато-адреналової системи

171 При проходженні профілактичного огляду у шахтаря лікар встановив зміни функціонального стану серця, що свідчать про серцеву недостатність в стадії компенсації. Що з нижче перерахованого є головним підтвердженням компенсації діяльності серця?

A. Збільшення артеріального тиску

B. Тахікардія

C. Гіпертрофія міокарда

D. Ціаноз

E. Задишка

172 Онкологічному хворому призначили препарат метотрексат, до якого з часом клітини-мішені пухлини втратили чутливість. Експресія гену якого ферменту при цьому змінюється?

A. Дегідрофолатредуктаза

B. Дезаміназа

C. Фолатдекарбоксилаза

D. Тиміназа

E. Фолатоксидаза

173 Хворий відзначає часті проноси, особливо після вживання жирної їжі, схуднення. Лабораторні дослідження показали наявність стеатореї; кал гіпохолічний. Що може бути причиною такого стану?

A. Недостатність панкреатичної ліпази

B. Запалення слизової оболонки тонкої кишки

C. Обтурація жовчних шляхів

D. Недостатність панкреатичної фосфоліпази

E. Незбалансована дієта

174 Батьки для профілактики кишкових інфекцій у дитини 3-х років тривало застосовували антибіотики. Через місяць стан дитини погіршився. У крові - виражена лейкопенія і гранулоцитопенія. Який найбільш вірогідний механізм виявлених змін у крові?

A. Віковий

B. Мієлотоксичний

C. Гемолітичний

D. Аутоімунний

E. Перерозподільний

175 Тварині внутрішньовенно ввели концентрований розчин хлориду натрію, що зумовило зниження реабсорбції іонів натрію у канальцях нирок. Внаслідок яких змін секреції гормонів це відбувається?

A. Збільшення альдостерону

B. Зменшення альдостерону

C. Зменшення натрійуретичного фактора

D. Збільшення вазопресину

E. Зменшення вазопресину

176 У немовляти внаслідок неправильного годування виникла виражена діарея. Одним з основних наслідків діареї є екскреція великої кількості бікарбонату натрію. Яка форма порушення кислотно-лужного балансу має місце в цьому випадку?

A. Метаболічний ацидоз

B. Метаболічний алкалоз

C. Респіраторний алкалоз

D. Не буде порушень кислотно-лужного балансу

E. Респіраторний ацидоз

177 Чоловік 70-ти років хворіє на атеросклероз судин нижніх кінцівок та ішемічну хворобу серця. Під час обстеження виявлено порушення ліпідного складу крові. Надлишок яких ліпопротеїнів є головною ланкою в патогенезі атеросклерозу?

A. Проміжної щільності

B. Високої щільності

C. Хіломікрони

D. Холестерин

E. Низької щільності

178 Дитині 6-ти місяців з бронхітом зроблена рентгенограма грудної клітки. Крім змін пов'язаних з бронхами, на R-грамі визначається тінь вилочкової залози (тимуса). З чим можуть бути пов'язані ці зміни?

A. Є наслідком бронхіту

B. Є наслідком пухлинного процесу

C. Є наслідком запалення вилочкової залози

D. Для цього віку вказаний стан є варіантом норми

E. Є наслідком неправильного анатомічного розташування

179 Після вживання жирної їжі у хворого з'являються нудота та печія, має місце стеаторея. Причиною такого стану може бути:

A. Нестача жовчних кислот

B. Підвищене виділення ліпази

C. Порушення синтезу фосфоліпази

D. Порушення синтезу трипсину

E. Нестача амілази

180 Дитина 3-х років із симптомами стоматиту, гінгівіту, дерматиту відкритих ділянок шкіри була госпіталізована. При обстеженні встановлено спадкове порушення транспорту нейтральних амінокислот у кишечнику. Нестача якого вітаміну зумовила дані симптоми?

A. Пантотенова кислота

B. Ніацин

C. Біотин

D. Вітамін A

E. Кобаламін

181 З метою прискорення загоєння променевої виразки був призначений вітамінний препарат. Вкажіть його:

A. Левамізол

B. Преднізолон

C. Ретаболіл

D. Метилурацил

E. Ретинолу ацетат

182 У хворого з важким перебігом респіраторної вірусної інфекції з'явилися клінічні ознаки прогресуючої серцевої недостатності, яка призвела до смерті хворого на 2-му тижні захворювання. На розтині серце зі значним розширенням порожнин, в'яле. Гістологічно в міокарді виявляється повнокров'я мікросудин і дифузна інфільтрація строми лімфоцитами та гістіоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

A. Інфаркт міокарда

B. Гостра коронарна недостатність

C. Кардіоміопатія

D. Міокардит

E. Стенокардія

183 Юнак 17-ти років захворів гостро, температура тіла підвищилася до 38,5oC, з'явилися кашель, нежить, сльозотеча, виділення з носу. Яке запалення розвинулося у юнака?

A. Катаральне

B. Серозне

C. Геморагічне

D. Фібринозне

E. Гнійне

184 Ізольована клітина серця людини автоматично генерує імпульси збудження з частотою 60 разів за хвилину. З якої структури серця отримано цю клітину?

A. Передсердя

B. Шлуночок

C. Атріовентрикулярний вузол

D. Пучок Гіса

E. Синоатріальний вузол

185 До інфекційної лікарні надійшов пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції гальмування гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1:20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання зазначеного результату:

A. Дослідити цю ж сироватку повторно

B. Використати чутливішу реакцію

C. Відхилити діагноз кліщового енцефаліту

D. Повторити дослідження з іншим діагностикумом

E. Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

186 Виділяють декілька груп молекулярних механізмів, які мають важливе значення в патогенезі ушкодження клітин, що сприяє розвитку патології. Які процеси забезпечують протеїнові механізми ушкодження?

Соседние файлы в папке 2008- буклет КРОК-1