Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4 Технології запуску авіаційних двигунів кондиціювання та підігріву салонів повітряних суден.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
601.6 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4 Технології запуску авіаційних двигунів, кондиціювання та підігріву салонів повітряних суден.

План роботи:

1. Аеродромні рухомі електроагрегати.

2. Установки повітряного запуску авіадвигунів.

3. Аеродромні кондиціонери.

4. Аеродромні підігрівачі.

1. Для живлення специфічною електроенергією відповідної електричної бортової мережі ПС в час, коли маршеві (основні) двигуни і допоміжна силова установка (ДСУ) не працюють, застосовуються спеціальні (самохідні чи причіпні) Аеродромні рухомі(електро) агрегати (АПА). Вони також дозволяють проводити електро-стартерний запуск маршевих двигунів ПС, розкручуючи вал каскаду високого тиску, використовуючи електричний стартер, встановлений на коробці приводів моторних агрегатів. Це економить пальне, спожите маршевими реактивними двигунами і допоміжною силовою установкою, і заряд бортових акумуляторів ПС. Аеродромні рухомі агрегати також використовуються для наземного електропостачання ПС під час оперативних і періодичних форм ТО та перевірки правильної роботи систем і приладів.

АПА у загальному випадку причіпний (рис. 4.1) агрегат з певною метою – постачання електричної енергії до ПС під час стоянки, позволяючи обладнанню ПС працювати, коли ДСУ виключена або її немає у наявності. Основний агрегат розроблений для монтажу у задній частині вантажного автомобіля, чотирьох-колісного автопричепа або поблизу пасажирської посадкової галереї до ПС.

Рис. 4.1. Загальний вигляд причіпного аеродромного рухомого електроагрегату GPU.

Технологія експлуатації аеродромного рухомого електроагрегату

Підвести АПА близько до гнізда наземного живлення ПС і включити ручні гальма. Розетка АПА не повинна бути вставлена в роз’єм ПС перш ніж двигун АПА не буде запущений.

Переконатися, що паливний бак містить достатню кількість пального. Повний бак дозволить приблизно 6 годин роботи. (При повному безперервному навантаженні).

Подача електроенергії до ПС.

  • Під’єднати електроенергію до зовнішнього електричного роз’єму змінного струму на ПС (по команді від наземного інженера або диспетчера польотів).

  • Помістити тумблер керування в положення "CLOSE".

Відключення електроенергії від ПС

  • Помістити тумблер вимикача в положення "OFF" (по команді від наземного інженера або диспетчера польотів).

  • Відключити енергетичний кабель від ПС.

  • Покласти електричний кабель у бункер у відповідному положенні.

  • За командою відвести АПА від ПС. Авіатехнік повідомляє оперативному диспетчеру про проведену роботу.

2. Для повітряного запуску газотурбінного двигуна, без роботи допоміжної силової установки (ДСУ), застосовуються спеціальні (самохідні чи причіпні) установки повітряного запуску (УВЗ).

Установка повітряного запуску (рис.4.2) – це потужний повітряний компресор, який продукує великі об’єми повітря, стиснутого в межах 30...40 фунтів на квадратний дюйм (PSI), через рукави, що підключені до повітряного судна для запуску двигунів. Залежно від ПС, вона може мати один або два повітряних приєднаних рукави. Наприклад, нові ПС Airbus A-380 використовують 3 рукави для запуску двигунів. Існують окремі різні типи і моделі установок повітряного запуску.

Рис.4.2. Загальний вигляд установки повітряного запуску TLD.

Установка складається з обладнання, змонтованого на візку, компресора, що приводиться дизельним двигуном, панелі керування, відсіку для складання рукавів з кранами, системи пожежогасіння, сигналізаційних вогнів.