Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Вознюк І.О. Л-13-2.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
549.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Донецький державний університет управління

Кафедра інформаційних технологій

Реферат на тему: «Робота с масивами даних»

Виконав: студент групи Л-13-2 Вознюк І.О.

Перевірила: Каюмова В.В.

Зміст

Вступ 3

1.Робота з масивами даних 4

2.Функція ПРОСМОТР 6

3.Функція ВПР 9

4.Функція трансп 11

5.Розв’язання систем линійних алгебраічних рівнянь 13

Висновки 19

Список літератури 20

Вступ

У сучасному світі персональних комп'ютерів електронні таблиці ,подібні Excel , стали таким же звичайним явищем , як текстовіпроцесори і комп'ютерні ігри. Однак це не означає , що їх добре знаютьі ефективно використовують.

Як нам вже відомо , Excel є організатором будь-якого типуданих - числових , текстових і інших - і оскільки в даній програміє безліч обчислювальних можливостей , то часто користувачізвертаються до неї , коли необхідно створити таблиці для фінансових розрахунків .Не меншою популярністю користуються і можливості Excel , які служать для побудови діаграм , будь-яких видів , і графіків . Excel без праці перетворює нудні чорно -білі стоки та стовпці в яскраві і барвисті графіки та діаграми.

Крім усього вище сказаного , не слід випускати з уваги той факт , що Excel - чудовий хранитель баз даних і творець таблиць . Саме по цього дана програма як не можна краще підходить для відстеження інформації про що продаються товари , що обслуговуються клієнтів і т.п.

Як ми бачимо , можливості Excel дуже великі і для їх розгляду було б потрібно багато часу , але дана задача перед нами і не варто : у цій роботі ми звернемо свою увагу на майстра функцій , дізнаємося його призначення та порядок роботи з ним.

Масиви в Excel використовують для створення формул, які повертають деяке безліч результатів або оперують безліччю значень.

  1. Робота з масивами даних

В Microsoft Excel можна обчислювати значення не лише для аргументів, які знаходяться в окремих комірках, але й одночасно для цілих діапазонів комірок, тобто масивів. Згадаємо з математики, що масив — це впорядкований набір елементів (тобто кожен елемент сукупності має свій порядковий номер — адресу).

Масиви бувають одномірні (вектори), двомірні (матриці), тримірні і т.д. В електронних таблицях Excel можна виконувати операції лише над одномірними та двомірними масивами (векторами та матрицями). Програма дозволяє виконувати обчислення з усіма даними виділеного діапазону. При цьому використовується формула масиву. Вона відрізняється від звичайної формули тим, що записана у фігурних дужках, які і виступають ознакою формули масиву.

Excel дозволяє будувати формули, результатом обчислення яких є не одне скалярне значення, а цілий масив (сукупність) значень. Наприклад, у множину вбудованих функцій входять функції для роботи з матрицями: обчислення добутку матриць, оберненої матриці. Можна записати і свої власні формули, що застосовуються до діапазонів комірок, результатом обчислення яких буде діапазон комірок. Наприклад, =F4:F9–G4:G9.

Для обчислення елементів масиву в Excel використовується єдина формула на всі елементи масиву. Результатом введення такої фомули масиву беде те, що в кожній комірці діапазону комірок буде знаходитись формула у фігурних дужках.

Коли фігурні дужки ввести вручну (з клавіатури), то бажаного результату користувач не отримає (введена формула буде сприйматись як звичайний текст).

Для введення формул масиву необхідно:

  • Виділіти діапазон комірок, що повинні містити результати обчислення формули масиву. Розмірність виділеного діапазону повинна відповідати кількості значень, що повертаються формулою.

  • Ввести потрібну формулу, вказуючи посилання на діапазони комірок, що повинні використовуватися в обчисленнях.

  • Завершити уведення формули натисканням сполучення клавіш “Ctrl+Shift+Enter” (а не “Enter” як в звичайних формулах).

  • Excel помістить формулу масиву у фігурні дужки, що є ознакою формули масиву. У комірках виділеного діапазону будуть представлені результати обчислення формули.

Excel завжди інтерпретує масив як єдине ціле та не дозволяє змінити окремі клітинки масиву. Проте можна задати для окремих клітинок різноманітні параметри форматування. Клітинки не можуть бути переміщені з масиву, а нові клітинки — добавлені у масив.

Масиви констант можна використовувати замість посилань, якщо небажано вводити кожне значення константи в окрему клітинку аркуша.

Деякі вбудовані функції є формулами масиву. Для отримання належних результатів їх слід вводити як масиви.

Формула масиву для обчислення окремого результату спрощує модель аркуша, замінює декілька окремих формул на одну формулу масиву.

Наприклад, далі обчислюється підсумкове значення цін на акції, при цьому не використовується рядок комірок для обчислення та відображення окремих значень для кожної акції.

Мал. 1. 1.

Формула масиву для обчислення окремого результату. Якщо формулу ={SUM(B2:D2*B3:D3)} введено як формулу масиву, вона перемножує значення “Акції” та “Ціна” для кожної біржі, а потім підсумовує результати цих обчислень.

Формула масиву для обчислення декількох значень. Деякі функції повертають масиви значень або запитують масиви значень як аргумент. Щоб обчислити декілька значень за допомогою формули масиву, потрібно ввести масив у діапазон комірок, який має таку саму кількість рядків і стовпців, що й аргументи масиву.

Наприклад, за вказаним рядом із трьох значень продажу (стовпець В) і рядом із трьох місяців (стовпець А) функція TREND визначає продовження лінійного ряду обсягу продажу. Для відображення всіх обчислюваних значень формулу введено у три клітинки стовпця C (C1:C3).Мал. 1. 2.

Формула масиву для обчислення декількох значень. Формула =TREND(B1:B3;A1:A3), введена як формула масиву, повертає три значення (22196, 17079 і 11962), обчислені за трьома обсягами продажу за три місяці.

Для виконання табличних обчислень потрібні формули. Оскільки деякі формули і їхні комбінації зустрічаються дуже часто, те програма Excel пропонує більш 400 заздалегідь вбудованих формул, що називаються функціями. Розглянемо деякі з них.