Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
534
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Передмова

Впродовж останніх років медична наука досягла значних успіхів у зясуванні патогенезу цілого ряду захворювань, створено досконаліші методи їх лікування, втілено в практику нові високоінформативні методи діагностики. В звязку з цим для медицини нашої епохи притаманний бурхливий потік нововведень, рекомендацій, традиційних і нетрадиційних підходів. Тому навіть досвідченому лікарю часто дуже важко розставити необхідні акценти і вирішити, що є основним, а що – другорядним. Необхідні чіткі орієнтири – нові посібники і підручники, в яких у стисненому вигляді було б узагальнено сучасний стан медичної науки в галузі основної лікувальної ланки практичної медицини – терапії. Таких керівництв, особливо спеціалізованих безпосередньо для післядипломної освіти, на теренах нашої держави існує ще недостатньо.

Структура і стиль викладу матеріалів у даному посібнику визначені відповідно до основного завдання первинної спеціалізації з терапії – адаптувати вчорашніх випускників ВУЗів до виконання ними своїх практичних обовязків. Водночас ця книга значною мірою є відповіддю на чисельні побажання слухачів передатестаційних і тематичних циклів, які проходили вдосконалення на базі кафедри терапії і сімейної медицини факультету післядипломної освіти Івано-Франківської державної медичної академії.

Впродовж останніх років провідними вченими нашої держави розроблено нові класифікації захворювань внутрішніх органів, адаптовані до Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ – 10). Окремі з них затверджено відповідними наказами МОЗ України і слугують підставою для створення діагностичних формул захворювань. Ми вважали за доцільне привести в посібнику основні положення МКХ-10, оскільки вони є тим містком, який повязує вітчизняні робочі класифікації зі світовими стандартами в даній галузі. Враховуючи, що посібник розрахований перш за все на молодих лікарів, зокрема на розвиток в них вміння методологічно вірно висловлювати свої діагностичні заключення, в книзі приведені приклади формулювання діагнозів.

Оскільки одним із найсучасніших діагностичних підходів є синдромний, клінічні особливості окремих захворювань подано у вигляді найхарактерніших симптомокомплексів. Останнє сприяє чіткому і найбільш повному окресленню кола нозологічних форм для диференційної діагностики.

При формуванні комплексів додаткових методів обстеження приведено дані про основні методики, а також про нові досягнення інструментальної діагностикти, показано їх можливості для оцінки функціональної спроможності окремих органів і систем в кожній окремо взятій клінічній ситуації. Виділено чіткі критерії встановлення діагнозів і їх верифікації.

Схеми лікування окремих патологічних станів сформовано на підставі ретельного вивчення результатів багатоцентрових рандомізованих досліджень щодо ефективності впливу лікарських засобів і методик лікування на виживання і виникнення прогностично несприятливих ускладнень. Маємо надію, що посібник допоможе практичному лікарю з величезної кількості різних рекомендацій вибрати найважливіші, полегшить завдання проведення раціонального лікування, не відволікаючись для пошуку інших довідників і методичних розробок, підкаже найнадійніший шлях для виведення пацієнта з лабіринтів хвороби до кінцевої реабілітації.

Таким чином, стислий виклад перерахованих вище положень дасть змогу лікарю-інтерну за спеціальністю “Терапія” швидко і ефективно осягнути основи практичної діяльності. Сподіваємось, що цей посібник також стане в пригоді широкому колу досвідчених фахівців, оскільки він допоможе сформувати спільний підхід, спільний погляд, спільні критерії оцінки стану пацієнтів із патологією внутрішніх органів – тобто сприятиме реалізації принципу наступності, що є надзвичайно важливим для практичної медицини нашої держави.

Колектив співавторів з вдячністю прийме всі зауваження і побажання, спрямовані на покращання змісту книги.

Проф. Л.В. Глушко

12

Соседние файлы в папке ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ГЛУШКО