Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

 -2006-07_Lech

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
144.38 Кб
Скачать

59Для використання тварин в якості донорів органів людині за допомогою методу генної інженерії створено трансгенних свиней. Їхні клітини позбавлено одного з основних антигенів, що викликають реакцію відторгнення тканин у людини. Який це тип трансплантації?

A * Ксенотрансплантація

B Алотрансплантація

C Аутотрансплантація

D Гомотрансплантація

E Ізотрансплантація

60На електронній мікрофотографії науковець виявив структуру, утворену вісьмома молекулами білків і ділянкою молекули ДНК, що робить близько 1,75 обертів навколо них. Яку структуру виявив дослідник?

A * Нуклеосому

B Елементарну фібрилу

C Напівхроматиду

D Хроматиду

E Хромосому

61У популяції мешканців Одеської області домінантний ген позитивного резус-фактора зустрічається з частотою 0,6; рецесивний ген негативного резус-фактора – 0,4. Скільки відсотків гетерозигот у цій популяції?

A * 48 \%

B 54 \%

C 62 \%

D 92 \%

E 100 \%

62У дівчини 17 років недомагання, нестійкий субфебрилітет, фарингіт, генералізована лімфаденопатія, помірне збільшення печінки та селезінки. у мазках крові знайдені „атипові” лімфоцити. Виставлено діагноз мононуклеоз. Яка інфекція найбільш імовірна у такому випадку?

A *Вірус Епштейн-Барра

B Папова віруси

C Папілломавірус.

D Human T-lymphocyte (HTL) virus.

E Вірус гепатиту.

63При серпоподібно-клітинній анемії має місце одна фенотипова проява точкової мутації гена (еритроцити аномальної форми), вслід за котрою реалізуються ієрархічні ступінчасті прояви, що в сукупності призводять до множинних ефектів – анемії, збільшення селезінки, ураження шкіри, серця, шлунково-кишкового тракту, нирок, головного мозку тощо. Яке генетичне явище спостерігається в цьому випадку?

A * Плейотропія

B Комплементарна взаємодія

C Полімерія

D Кодомінування

E Епістаз

64У зародка людини в першій фазі гаструляції утворюється двошаровий ембріон шляхом розшарування клітин ектодерми. Який це тип гаструляції?

A * Деламінація

B Імміграція

C Епіболія

D Інвагінація

E Змішаний

65На стадії пізньої гаструли зародка людини утворюється третій зародковий листок (мезодерма) шляхом переміщення групи клітин ентодерми, що не об’єднані в єдиний пласт. Який це тип гаструляції?

A * Імміграція

B Деламінація

C Інвагінація

D Епіболія

E Змішаний

66Первинні статеві клітини виникають тоді, коли статеві залози ще не починали розвиток. Пізніше ці недиференційовані статеві клітини мігрують у гонади та заселяють їх. Ентодерма якого провізорного (тимчасового) органу є джерелом цих клітин?

A * Жовтковий мішок

B Алантоїс

C Плацента

D Хоріон

E Амніон

67Укладають шлюб резус-негативна жінка з IV (АВ) групою крові та резус-негативний чоловік із І (0) групою крові (антигенна система АВ0). Яка ймовірність народження в цій сім’ї резус-негативної гомозиготної дитини з ІІІ (В) групою крові?

A * 0

B 25 \%

C 50 \%

D 75 \%

E 100 \%

68При дегельмінтизації у хворого виявлені довгі фрагменти гельмінта, що має членисту будову. Зрілі членики прямокутної форми 30 на 12 мм, матка закритого типу у вигляді стовбура, від якого відходять 17-35 бічних відгалужень. Визначте вид гельмінта

A * Ціп’як неозброєний.

B Альвеокок.

C Ехінокок.

D Ціп’як карликовий.

E Ціп’як озброєний.

69У хворого з лихоманкою та висипанням на шкірі після обстеження за допомогою серологічних реакцій поставлений діагноз фасціольоз. Було встановлено, що хворий заразився шляхом споживання сирої води з річки. Яка стадія життєвого циклу фасціоли інвазійна для людини?

A *Церкарій

B Метацеркарій.

C Яйце.

D Мірацидій.

E Фіна.

70Географічне поширення опісторхозу співпадає з ареалом прісноводного молюска, який є проміжним хазяїном цієї трематоди. Який це молюск?

A * Bithynia.

B Galba.

C Zebrina.

D Melania.

E Bulinus.

71При обстеженні у іноземного громадянина виявили лоаоз. Яким шляхом він міг заразитися?

A * При укусах ґедзів.

B При купанні у річці.

C При вживанні у їжу риби.

D Через брудні руки.

E При укусах комарів.

72У культивуємих фібробластах шкіри дитини із синдромом Патау виявлено 47 хромосом. Визначте тип аномалії.

A *Трисомія 13.

B Моносомія Х.

C Трисомія 21.

D Трисомія 18.

E Трисомія Х.

73Новонародженій дитині, яка відмовляється від їжі та має періодичну блювоту, поставлено діагноз: синдром Німана-Піка. З яким порушенням обміну речовин пов’язана ця хвороба?

A *Ліпідів.

B Амінокислот.

C Вуглеводів.

D Ензимопатії.

E Сполучної тканини.

74У здорових батьків народилася дитина із синдромом Дауна з каріотипом 46 хромосом. Однак, одна з хромосом групи D мала подовжене коротке плече. Була виявлена незбалансована транслокація зайвої 21 хромосоми. До якої форми мінливості відноситься цей випадок?

A *Хромосомна мутація.

B Геномна мутація.

C Модифікація.

D Генна мутація.

E Рекомбінація.

75Прикладом якого виду транспорту через мембрану є Н-помпа, яка за допомогою АТФ викачує іони водню з клітини ?

A *Активний транспорт

B Осмос

C Пасивний транспорт

D Полегшена дифузія

E Екзоцитоз

76Генетическая предрасположенность организма отдельных индивидуумов к развитию аутоиммунных заболеваний наиболее часто обусловлена экспрессией определенных генов. Какие из ниже перечисленных генов достоверно повышают риск возникновения аутоиммунных заболеваний?

A *Главного комплекса гистосовместимости тканей

B Цитокиновых рецепторов

C Молекул клеточной адгезии

D Лимфокинов

E Белков системы комплемента

77Установлено, что у здорового человека интенсивность основного обмела имеет суточный ритм колебаний. Укажите его правильный циркадный ритм.

A В светлое время суток постепенно возрастает, ночью - понижается

B В светлое время суток -постепенно снижается, а ночью -повышается

C В светлое время суток – низкий, ночью – высокий

D В светлое время суток – высокий, в первую половину ночи снижается, во вторую половину ночи – высокий

E В светлое время суток – низкий, в первую половину ночи – повышается, во вторую половину ночи - низкий

78Изучая заболеваемость в крымской популяции, врачи генетики пришли к выводу, что в последние годы увеличилось количество больных с фенилкетонурией и гетерозигот по данному гену. Какой закон был использован для определения генетической структуры популяции?

A Харди – Вайнберга

B Г. Менделя

C Т. Моргана

D Н. Вавилова

E Генкеля- Мюллера

79Известно, что в интерфазных ядрах мужских соматических клеток в норме содержится не более 0 – 5 \% глыбок полового хроматина, а в женских 60 –70%. С какой целью в практической медицине используют определение глыбок полового хроматина?

A для экспресс-диагностики пола человека

B для изучения структуры Х – половой хромосомы.

C для изучения структуры У – половой хромосомы.

D для определения хроматина

E для изучения структуры аутосом

80При медико-генетическом консультировании было выявлено, что гемофилия проявляется через поколение и встречается только у лиц мужского пола. Какой метод в медицинской генетике был для этого использован?

A генеалогический

B близнецовый

C дерматоглифики

D цитогенетический

E амниоценту

81Большое значение в диагностике гельминтозов имеют лабораторные методы. Одним из основных методов является – овогельминтоскопия. В чем она заключается?

A Диагностика гельминтозов на основании нахождения яиц различных гельминтов, при капрологических исследованиях, а также в моче и мокроте.

B Диагностика гельминтозов по клиническим данным

C Диагностика гельминтозов по результатам лабораторных исследований

D Изучение методов обеззараживания окружающей среды

E Диагностика гельминтозов по результатам анализов.

82Вплив отрути кураре на нервово-м’язовий препарат жаби припинив нервово-м’язову передачу, оскільки отрута блокує:

A * Н-холінорецептори кінцевої пластинки

B Натрієві канали кінцевої пластинки

C Ацетилхолінестеразу

D Виділення ацетилхоліну

E Са2+ - канали пресинаптичного нервового закінчення

83Чотири групи крові системи АВ0 зумовлені успадкуванням трьох алелів одного гена (І0, ІА, ІВ). Алелі ІА та ІВ у гетерозигот визначають четверту групу. Назвіть форму взаємодії поміж генами, що має місце при успадкуванні четвертої групи крові.

A * Кодомінування

B Повне домінування

C Полімерія

D Наддомінування

E Епістаз

84Під час ембріонального розвитку процес реалізації генетичної інформації здатна порушувати деяка хімічна сполука. Внаслідок її впливу порушується розвиток організму, що призводить до виникнення каліцтв. Як називають таку хімічну сполуку?

A * Тератоген

B Фібриноген

C Антиген

D Комутаген

E Аглютиноген

85В медико-генетичну консультацію звернулись батьки новонародженого, у якого підозрюють синдром Дауна. Який метод генетики слід застосувати лікарю для встановлення діагнозу?

A * Цитогенетичний

B Біохімічний

C Клініко-генеалогічний

D Дерматогліфічний

E Імуногенетичний

86У медико-генетичну консультацію звернувся чоловік з приводу безпліддя. В ядрах більшості клітин епітелію його слизової оболонки щоки було виявлено одне тільце Барра. Це вказує, що у пацієнта:

A * Синдром Клайнфельтера

B Синдром Шерешевського-Тернера

C Синдром Патау

D Синдром Дауна

E Синдром Едвардса

87Пацієнт скаржиться на свербіння шкіри, особливо між пальцями рук, у пахових западинах, на нижній частині живота. При огляді в цих ділянках шкіри виявлено елементи сипу. Під час лабораторної діагностики встановлено, що причиною цього стану є представник членистоногих. Вкажіть назву хвороби, спричинену цим членистоногим.

A * Короста

B Демодекоз

C Міаз

D Педикульоз

E Дерматотропний лейшманіоз

88При обстеженні пацієнта, що мешкав в Середній Азії встановлено діагноз – кліщовий поворотний тиф. Яким чином збудник міг потрапити в організм хворого?

A * Через укус селищного кліща

B Через укус собачого кліща

C Через укус малярійного комара

D Через укус тайгового кліща

E Через укус москіта

89При медичному огляді пацієнта під пахвами, на лобку і повіках були виявлені комахи довжиною 1,0-1,5 мм з широким тілом. Назвіть цих ектопаразитів:

A * Лобкові воші

B Головні воші

C Блохи

D Одежні воші

E Блощиці

90При медичному огляді у деяких пацієнтів на голові були виявлені комахи розміром 2-3 мм сірого кольору з глибокими вирізками по боках тіла. Які це ектопаразити?

A * Головні воші

B Одежні воші

C Кліщі

D Блохи

E Блощиці

91Серед членистоногих є механічні, специфічні переносники збудників хвороб, а також збудники хвороб. Серед Членистоногих – збудником хвороб людини є:

A * Коростяний свербун

B Дерматоцентор

C Селищний кліщ

D Собачий кліщ

E Тайговий кліщ

92Серед комах, що можуть перебувати в житлі людини постійно або тимчасово, зустрічаються специфічні та механічні переносники збудників хвороб. Хто з наведених нижче членистоногих є механічним переносником збудника хвороб?

A * Тарган рудий

B Блоха людська

C Воша головна

D Воша одежна

E Блощиця

93Екологічні чинники прямо або опосередковано впливають на життєдіяльність організмів. Який абіотичний чинник на планеті, є первинним в забезпеченні трофічних потреб всіх живих істот?

A * Світло

B Тепло

C Іонізуюче випромінювання

D Вода

E Повітря

94У жінки народилася мертва дитина з вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробне зараження плода?

A *Токсоплазмоз

B Трихомонадоз

C Лейшманіоз

D Малярія

E Трипаносомоз

95У пацієнта розвинулась серпоподібноклітинна анемія внаслідок заміни глутамінової кислоти валіном у молекулі гемоглобіну. Результатом якої мутації є дана хвороба?

A *Геної

B Хромосомної

C Геномної

D Делеції

E Дуплікації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]