Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 Стоматологiя 2008 гельмінти

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
158.18 Кб
Скачать

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

11

A.Миготлива аритмiя

B.Дихальна аритмiя

C.Пароксизмальна тахiкардiя

D.Поперечна блокада серця

E.Синусова екстрасистолiя

96. При електронно-мiкроскопiчному вивченнi клiтини виявленi кулястi пухирцi, якi обмеженi мембраною i мiстять безлiч рiзноманiтних гiдролiтичних ферментiв. Вiдомо, що цi органели забезпечують внутрiшньоклiтинне травлення, захиснi реакцiї клiтини. Цi елементи:

A.Лiзосоми

B.Центросоми

C.Ендоплазматична сiтка

D.Рибосоми

E.Мiтохондрiї

97. У хворої дитини з пiдозрою на дифтерiю було взято на дослiдження видiлення ураженої слизової оболонки зiву. Приготовлений i забарвлений мазок. Пiд час мiкроскопiї виявленi жовтi палички з темно-синiми потовщеннями на кiнцях. Який структурний елемент мiкробної клiтини визначається у виявлених мiкроорганiзмiв?

A.Зерна волютину

B.Плазмiди

C.Капсула

D.Спори

E.Джгутики

98. У хворого на 2-гу добу пiсля розвитку iнфаркту мiокарда вiдбулося рiзке падiння систолiчного артерiального тиску до 60 мм рт.ст. з тахiкардiєю до 140/хв, задишкою, непритомнiстю. Який механiзм є провiдним у патогенезi шоку, що розвинувся?

A.Зменшення ударного об’єму кровi

B.Iнтоксикацiя продуктами некротичного розпаду

C.Зниження об’єму циркулюючої кровi

D.Пароксизмальна тахiкардiя

E.Анафiлактична реакцiя на мiокардiальнi бiлки

99. У хворого 42-х рокiв скарги на бiль в епiгастральнiй дiлянцi, блювання; блювотнi маси кольору "кавової гущi", мелена. В анамнезi виразкова хвороба шлунка. У кровi: ер.- 2, 8 · 1012/л, лейк.- 8 · 109/л, Hb90 г/л. Вкажiть найбiльш вiрогiдне ускладнення, яке виникло у хворого:

A.Кровотеча

B.Пенетрацiя

C.Перфорацiя

D.Пререродження в рак

E.Пiлоростеноз

100. До лiкарнi звернулася хвора 38-ми рокiв iз скаргами на те, що пiсля перенесеного гострого вiрусного респiраторного захворювання вона втратила вiдчуття дотику їжi до переднiх 2/3 язика, а також вiдчуття болю та температури (попекла язик гарячим чаєм). Вкажiть, яка з гiлок якого нерва при цьому була ушкоджена?

A.Язиковий нерв нижньощелепної гiлки трiйчастого нерва

B.Язиковi гiлки язикоглоткового нерва

C.Язиковi гiлки пiд’язикового нерва

D.Барабанна струна лицевого нерва

E.Верхнiй гортанний нерв блукаючого нерва

101. Хворий страждає брадиаритмiєю на фонi гiпертонiчної хвороби. Який з лiкарських засобiв йому доцiльно призначити?

A.Платифiлiну гiдротартрат

B.Клофелiн

C.Папаверину гiдрохлорид

D.Резерпiн

E.Метилдофа

102. У хворого спостерiгається дерматит, дiарея, деменцiя. При зборi анамнезу виявлено, що основним продуктом харчування хворого є кукурудза. З нестачею якого вiтамiну пов’язанi данi порушення?

A.Вiтамiн P P

B.Вiтамiн B1

C.Вiтамiн B2

D.Вiтамiн B9

E.Вiтамiн B8

103. Зареєстровано спалах харчового отруєння, пов’язаний з використанням кондитерських виробiв, що зберiгались при кiмнатнiй температурi та при виготовленi яких використовували качинi яйця. Який мiкроорганiзм мiг зумовити це захворювання?

A.Сальмонела

B.Кишкова паличка

C.Стафiлокок

D.Легiонела

E.Холерний вiбрiон

104. Хворий 20-ти рокiв скаржиться

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

12

на загальну слабкiсть, запаморочення, швидку втомлюванiсть. При обстеженнi виявлено: гемоглобiн кровi 80 г/л, мiкроскопiчно - еритроцити змiненої форми. Причиною цього може бути:

A.Серпоподiбноклiтинна анемiя

B.Паренхiматозна жовтяниця

C.Гостра перемiжна порфiрiя

D.Обтурацiйна жовтяниця

E.Хвороба Аддiсона

105. Лiкар записав в iсторiї хвороби, що у хворого дихання поверхневе (знижена глибина дихання). Це означає, що зменшеним є такий показник зовнiшнього дихання:

A.Дихальний об’єм

B.Життєва ємнiсть легень

C.Функцiональна залишкова ємнiсть

D.Ємнiсть вдиху

E.Хвилинний об’єм дихання

106. На електроннiй мiкрофотографiї фрагменту кiркової речовини нирки виявляються клiтини щiльної плями та юкстагломерулярнi клiтини з великими секреторними гранулами. Яка структура нирки представлена на мiкрофотографiї?

A.Юкстагломерулярний апарат

B.Ниркове тiльце

C.Фiльтрацiйний бар’єр

D.Простагландиновий апарат

E.Судинний клубочок

107. У людини визначили частоту серцевих скорочень за пульсом. Вона дорiвнює 120 за хвилину. Яка при цьому тривалiсть серцевого циклу?

A.0,5 с

B.0,7 с

C.0,8 с

D.0,9 с

E.1,0 с

108. Пацiєнта на дачi вжалила бджола. Пiд час огляду: кисть лiвої руки гаряча, рожева, набрякла, у мiсцi укусу бджоли великий червоний пухир. Який з механiзмiв є провiдним у розвитку набряку?

A.Пiдвищення проникливостi судин

B.Зниження кровонаповнення судин

C.Пошкодження судин пiд час вжален-

ня

D.Зниження онкотичного тиску ткани-

ни

E.Зниження осмотичного тиску ткани-

ни

109. До травмпункту доставлено пацiєнта iз кровотечею з рваної рани в дiлянцi кута рота. Цiлiснiсть якої артерiї порушена?

A.Лицева

B.Верхньощелепна

C.Язикова

D.Передня верхньокомiркова

E.Пiдочноямкова

110. Пiд час проведення хiрургiчних манiпуляцiй було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хвилин у хворого з’явилися блiдiсть шкiрних покривiв, задишка, гiпотензiя. Алергiчна реакцiя якого типу розвинулася в хворого?

A.Анафiлактична

B.Цитотоксична

C.Iмунокомплексна

D.Стимулююча

E.Клiтинно-опосередкована

111. Пiсля операцiйного втручання експериментальна тварина загинула вiд сильних судом. Якi ендокриннi залози було видалено?

A.Прищитоподiбнi

B.Щитоподiбна

C.Наднирковi

D.Яєчники

E.Яєчка

112. До лiкаря звернувся пацiєнт зi скаргами на запаморочення, погiршення пам’ятi, перiодичнi судоми. Встановлено, що причиною таких змiн є продукт декарбоксилювання глутамiнової кислоти. Назвiть його:

A.ГАМК

B.ПАЛФ

C.ТДФ

D.АТФ

E.ТГФК

113. До лiкарнi надiйшов хворий зi скаргами на здуття живота, дiарею, метеоризм пiсля вживання бiлкової їжi, що свiдчить про порушення травлення бiлкiв та їх посиленого гниття. Яка з пере-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

13

рахованих речовин є продуктом цього процесу в кишечнику?

A.Iндол

B.Бiлiрубiн

C.Кадаверин

D.Агматин

E.Путресцин

114. До лiкаря звернувся студент з проханням призначити препарат для лiкування алергiчного ринiту, який виник у нього пiд час цвiтiння липи. Який засiб можна застосувати?

A.Лоратадин

B.Норадреналiну гiдротартрат

C.Анаприлiн

D.Амброксол

E.Лозартан

115. Спортсмену необхiдно пiдвищити спортивнi результати. Для цього йому рекомендовано вживати препарат, який мiстить карнiтин. Який процес в найбiльшому ступенi активується цiєю сполукою?

A.Транспорт жирних кислот

B.Транспорт амiнокислот

C.Транспорт iонiв кальцiю

D.Транспорт глюкози

E.Транспорт вiтамiну К

116. У зародка порушено процес сегментацiї дорзальної мезодерми й утворення сомiтiв. В якiй частинi шкiри можливi порушення розвитку?

A.Дерма

B.Волосся

C.Сальнi залози

D.Епiдермiс

E.Потовi залози

117. Жiнка пiд час пологiв втратила близько 800 мл кровi. Вiдзначаються тахiкардiя, АТ100/70 мм рт.ст., тахiпное до 28/хв. Який тип гiпоксiї первинно розвивається при такiй клiнiчнiй ситуацiї?

A.Кров’яна

B.Серцево-судинна

C.Змiшана

D.Тканинна

E.Дихальна

118. При лабораторному обстеженнi дитини виявлено пiдвищений вмiст у кровi та сечi лейцину, валiну, iзолейцину та їх кетопохiдних. Сеча мала характерний запах кленового сиропу. Недо-

статнiсть якого ферменту зумовила це захворювання?

A.Дегiдрогеназа розгалужених амiнокислот

B.Амiнотрансфераза

C.Глюкозо-6-фосфатаза

D.Фосфофруктокiназа

E.Фосфофруктомутаза

119. Хворий звернувся з приводу карбункула на обличчi. Об’єктивно: нещiльний, без болю набряк пiдшкiрної клiтковини, у центрi карбункулу чорний струп, по периферiї везикулярнi висипання навколо карбункула. Бактерiологiчне дослiдження з’ясувало наявнiсть нерухомих стрептобацил, якi здатнi утворювати капсули. Якi мiкроорганiзми є збудниками даної хвороби?

A.Bacillus antracis

B.Staphylococcus aureus

C.Bacillus anthracoides

D.Bacillus megaterium

E.Bacillus subtilis

120. Хворий звернувся до лiкарнi iз скаргами на шум та больовi вiдчуття в вусi. Об’єктивно: у хворого гостре респiраторне захворювання, ринiт. Крiзь який отвiр глотки iнфекцiя потрапила до барабанної порожнини та викликала її запалення?

A.Глотковий отвiр слухової труби

B.Барабанний отвiр слухової труби

C.Хоани

D.Зiв

E.Вхiд до гортанi

121. У тримiсячного немовляти з’явився бiлий налiт на слизовiй оболонцi рота, язика та губ. Лiкар запiдозрив кандидоз. На яке поживне середовище необхiдно зробити посiв дослiджуваного матерiалу для пiдтвердження дiагнозу?

A.Сабуро

B.Ендо

C.Левенштейна-Йєнсена

D.Ру

E.Клауберга

122. У процесi розвитку зуба в перiодонтi зберiгаються залишки ембрiональної кореневої пiхви Гертвiга, що носять назву епiтелiальних острiвцiв Малассе. Вони можуть бути джерелом розвитку кiст або пухлин у дiлянцi кореня зуба. Якими клiтинами утворена пiхва Гертвiга?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

14

A.Клiтини емалевого органу

B.Мезенхiмнi клiтини

C.Пульпоцити

D.Одонтобласти

E.Цементобласти

123. На об’єктах зовнiшнього середовища i харчових продуктах антигени щигел Зонне виявляють у реакцiї з використанням дiагностичної тест-системи, в набiр якої входить полiстероловий планшет з адсорбованими специфiчними антитiлами. Назвiть цю реакцiю:

A.IФА

B.РIФ

C.РЗПГА

D.РПГА

E.Реакцiя iмуноелектрофорезу

124. Iнозитолтрифосфати в тканинах органiзму утворюються в результатi гiдролiзу фосфатидилiнозитолдифосфатiв i вiдiграють роль вторинних посередникiв (месенджерiв) в механiзмi дiї гормонiв. На що направлена їх дiя у клiтинi?

A.Вивiльнення iонiв кальцiю з клiтинних депо

B.Активацiя аденiлатциклази

C.Активацiя протеїнкiнази А

D.Гальмування фосфодiестерази

E.Гальмування протеїнкiнази С

125. Синильна кислота та цiанiди належать до найсильнiших отрут. Залежно вiд дози смерть наступає через декiлька секунд чи хвилин. Пригнiчення активностi якого ферменту є причиною смертi?

A.Цитохромоксидаза

B.Ацетилхолiнестераза

C.АТФ-синтетаза

D.Каталаза

E.Метгемоглобiнредуктаза

126. На препаратi печiнки внутрiшньочасточковi капiляри мають широкий просвiт, нерiвномiрний по всiй довжинi. Базальна мембрана у бiльшiй частинi капiляра вiдсутня. До якого типу вiдносяться такi капiляри?

A.Синусоїдного типу

B.Вiсцерального типу

C.Соматичного типу

D.Прекапiляри

E.Посткапiляри

127. У хворого з порушенням згортання кровi виявлений тромбоз однiєї з гiлок

нижньої брижової артерiї. Який вiддiл кишечнику вражений?

A.Colon sigmoideum

B.Ileum

C.Caecum

D.Colon transversum

E.Colon ascendens

128. При ферментативних жовтяницях має мiсце порушення активностi ферменту УДФ-глюкуронiлтрасферази. Яка сполука накопичується в сироватцi кровi при цих патологiях?

A.Непрямий бiлiрубiн

B.Прямий бiлiрубiн

C.Бiлiвердин

D.Мезобiлiрубiн

E.Вердоглобiн

129. Хворий госпiталiзований з приводу небезпеки поширення запального процесу з потиличної дiлянки в порожнину черепа. Крiзь яке анатомiчне утворення можливе це поширення?

A.Виростковий канал

B.Тiм’яний отвiр

C.Круглий отвiр

D.Остистий отвiр

E.Овальний отвiр

130. У хворого спостерiгається алергiчна реакцiя, яка супроводжується свербежем, набряками та почервонiнням шкiри. Концентрацiя якого бiогенного амiну пiдвищилась у тканинах?

A.Гiстамiн

B.Серотонiн

C.Триптамiн

D.Дофамiн

E.Гамаамiномасляна кислота

131. Клiнiчне обстеження хворого дозволило встановити попереднiй дiагноз: рак шлунка. В шлунковому соцi виявлено молочну кислоту. Який тип катаболiзму глюкози має мiсце в ракових клiтинах?

A.Анаеробний глiколiз

B.Пентозофосфатний цикл

C.Глюконеогенез

D.Аеробний глiколiз

E.Глюкозо-аланiловий цикл

132. Характерними ознаками холери є втрата органiзмом великої кiлькостi води та iонiв натрiю. Який механiзм лежить в основi виникнення дiареї при цьому?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

15

A.Активацiя аденiлатциклази ентероцитiв

B.Посилення секрецiї ренiну клiтинами ниркових артерiол

C.Окислення альдостерону в корi наднирникiв

D.Гальмування синтезу вазопресину в гiпоталамусi

E.Посилення синтезу кортикотропiну

133. У хворого на цукровий дiабет пiсля оперативного втручання (розтин абсцесу в заднiй дiлянцi шиї) загоєння рани вiдбувалося протягом 1,5 мiсяцiв, з рани постiйно видiлявся гнiйний вмiст. Пiсля загоєння рани на її мiсцi утворився грубий рубець. У який спосiб загоювалася рана?

A.Вторинний

B.Пiд струпом

C.Епiтелiзацiя

D.Первинний

E.Змiшаний

134. У хворого з черепно-мозковою травмою спостерiгається зупинка дихання. Пошкодження якого вiддiлу мозку є найбiльш вiрогiдним?

A.Довгастий мозок

B.Кiнцевий мозок

C.Середнiй мозок

D.Мозочок

E.Промiжний мозок

135. В експериментi на тваринi зруйнували середню частину завитки. Це призвело до порушення сприйняття звукових коливань такої частоти:

A.Середньої

B.Низької

C.Високої

D.Високої та середньої

E.Низької та середньої

136. У людини збiльшена частота серцевих скорочень, розширенi зiницi, сухiсть у ротi. Це є наслiдком активацiї в органiзмi такої системи регуляцiї функцiй:

A.Симпатична

B.Парасимпатична

C.Метасимпатична

D.Ваго-iнсулярна

E.Гипоталамо-гiпофiзарно-надниркова

137. Пацiєнт, що хворiє на хронiчний бронхiт, приймає синтетичний муколiтичний препарат, який сприяє розрi-

джуванню харкотиння. Назвiть цей препарат:

A.Ацетилцистеїн

B.Дiазепам

C.Гепарин

D.Фуросемiд

E.Еналаприл

138. У хворого, що знаходиться у опiковому вiддiленнi, виникло гнiйне ускладнення. Гнiй, що видiляється, має синьо-зелений вiдтiнок, що вказує на iнфекцiю, зумовлену Pseudomonas aeruginosa. Яка ознака характерна для цього збудника?

A.Негативне забарвлення за Грамом

B.Наявнiсть спор

C.Кокова форма

D.Розташування клiтин парами

E.Утворення мiцелiю

139. У дитини 10-ти рокiв на альвеолярному вiдростку нижньої щелепи виявлене нерухливе пухлиноподiбне утворення 1,5 см у дiаметрi, що закриває коронку премолярiв з вестибулярного боку. Слизова оболонка на його поверхнi червоно-бура, кровоточить при незначнiй механiчнiй дiї. Данi бiопсiї: утворення складається з судин дрiбного калiбру, роздiлених тонкими прошарками сполучної тканини, iнфiльтрованими плазмоцитами, слизова оболонка на деяких дiлянках звиразкована. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Ангiоматозна форма епулiсу

B.Фiброматоз ясен

C.Гiгантоклiтинна форма епулiсу

D.Гiпертрофiчний гiнгiвiт

E.Фiброзна форма епулiсу

140. Пiсля закривання рота i стискання зубiв вiдбувається його рефлекторне вiдкривання. З яких рецепторiв починається зазначений рефлекс?

A.Рецептори перiодонту

B.Пропрiорецептори м’язiв, що опускають нижню щелепу

C.Пропрiорецептори м’язiв, що пiднiмають нижню щелепу

D.Смаковi рецептори

E.Механорецептори слизової ротової порожнини

141. До медико-генетичної консультацiї звернулось подружжя з питанням про вiрогiднiсть народження у них дiтей з X-зчепленою формою рахiту (домiнантна ознака). Батько здоровий, мати ге-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

16

терозиготна i страждає на це захворювання. На вiтамiностiйкий рахiт можуть захворiти:

A.Половина дочок i синiв

B.Тiльки дочки

C.Тiльки сини

D.Всi дiти

E.Всi дiти будуть здоровi

142. У хворого на ентерит, що супроводжувався значною дiареєю, спостерiгається зменшення кiлькостi води в позаклiтинному просторi, збiльшення її всерединi клiтин та зниження осмолярностi кровi. Як називають таке порушення водно-електролiтного обмiну?

A.Гiпоосмолярна гiпогiдратацiя

B.Гiперосмолярна гiпогiдратацiя

C.Осмолярна гiпогiдратацiя

D.Гiпоосмолярна гiпергiдратацiя

E.Гiперосмолярна гiпергiдратацiя

143. У хворого для обробки опiкової поверхнi шкiри був використаний препарат, антисептичнi властивостi якого забезпечуються вiльним киснем, що видiляється в присутностi органiчних речовин. Оберiть правильну вiдповiдь:

A.Калiю перманганат

B.Фурацилiн

C.Хлоргексидин

D.Розчин йоду спиртовий

E.Натрiю гiдрокарбонат

144. Хворому 30-ти рокiв бактерiологiчно пiдтверджений дiагноз амебної дизентерiї. Вкажiть препарат вибору для лiкування цього захворювання:

A.Метронiдазол

B.Мебендазол

C.Iтраконазол

D.Фурацилiн

E.Ацикловiр

145. Хворому чоловiку 75-ти рокiв, в якого частота серцевих скорочень була 40/хв, iмплантували серцевий електростимулятор. Пiсля цього ЧСС зросла до 70/хв. Функцiю якого вiддiлу серця взяв на себе електростимулятор?

A.Синоатрiльного вузла

B.Атрiовентрикулярного вузла

C.Нiжки Гiса

D.Волокон пучка Гiса

E.Волокон Пуркiн’є

146. Людина, що тривалий час знаходилася у задушливому примiщеннi, зне-

притомнiла. Свiдомiсть вiдновилася пiсля вдихання парiв нашатирного спирту. З прямим впливом на якi структури пов’язана дiя цiєї речовини?

A.Рецептори верхнiх дихальних шляхiв

B.Судиноруховий центр

C.Дихальний центр

D.Резистивнi судини

E.Ємкiснi судини

147. У хворого 40-а рокiв в результатi щелепно-лицьової травми порушилася функцiя пiд’язикової i пiдщелепної залоз злiва - залози почали секретувати невелику кiлькiсть густої слини. Функцiя якого нерва порушена?

A.Лицьовий

B.Пiд’язиковий

C.Язикоглотковий

D.Трiйчастий

E.Блукаючий

148. При оглядi порожнини рота дитини педiатр знайшла 8 рiзцiв. Розвиток дитини вiдповiдає вiковiй нормi. Визначте вiк дитини:

A.10-12 мiсяцiв

B.6-7 мiсяцiв

C.7-8 мiсяцiв

D.12-15 мiсяцiв

E.16-20 мiсяцiв

149. У хворого на жовтяницю у кровi виявлено збiльшення загального бiлiрубiну за рахунок непрямої його фракцiї. Сеча i кал iнтенсивно забарвленi. Який найбiльш вiрогiдний механiзм вказаних порушень?

A.Пiдвищений гемолiз еритроцитiв

B.Утруднення вiдтоку жовчi з печiнки

C.Пошкодження паренхiми печiнки

D.Порушення утворення прямого бiлiрубiну

E.Порушення перетворення уробiлiногену в печiнцi

150. У потерпiлого артерiальна кровотеча з рiзаної рани в дiлянцi переднього краю жувального м’яза. Яку судину потрiбно перев’язати?

A.A.facialis

B.A.maxillaris

C.Aа.labiales inferiores

D.A.mentalis

E.A.lingualis

151. В стоматологiчному кабiнетi необхiдно термiново провести дезинфе-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

17

кцiю обладнання. Оберiть препарат з вiдсутнiстю неприємного запаху i фарбувальних властивостей:

A.Хлоргексидину бiглюконат

B.Розчин карболової кислоти

C.Хлорне вапно

D.Етакридину лактат

E.Формалiн

152. Хворий проходив чергове обстеження, в результатi якого у нього виявлено гiперглiкемiю, кетонурiю, полiурiю, глюкозурiю. Яка форма КОС має мiсце за наявностi цих явищ?

A.Метаболiчний ацидоз

B.Газовий ацидоз

C.Негазовий ацидоз

D.Газовий алкалоз

E.Метаболiчний алкалоз

153. Пiсля перенесеної стафiлококової iнфекцiї у хворої з’явився набряковий синдром (анасарка). У сечi виявлена масивна протеїнурiя. У кровi: гiпопротеїнемiя, гiперлiпiдемiя. Яку патологiю можна припустити?

A.Нефротичний синдром

B.Гломерулонефрит

C.Пiєлонефрит

D.Сечокам’яна хвороба

E.ХНН

154. На прийомi у лiкаря-стоматолога в хворого стався напад стенокардiї. Який лiкарський засiб, що вiдноситься до групи нiтратiв, доцiльно використати в даному випадку?

A.Нiтроглiцерин

B.Ментол

C.Талiнолол

D.Еринiт

E.Валiдол

155. Хворий звернувся до полiклiнiки зi скаргами на утруднення пiд час сечовидiлення. Пiсля огляду виявлена гiпертрофiя органу, який охоплює проксимальний вiддiл уретри. Що це за орган?

A.Передмiхурова залоза

B.Бульбо-уретральна залоза

C.Цибулина статевого члена

D.Придаток яєчка

E.Сiм’янi мiхурцi

156. При обстеженнi дитини виявлено: розростання глоткового мигдалика, що утруднює вихiд повiтря iз носової порожнини. Якi отвори носової порожнини

перекриваються при цьому захворюваннi?

A.Хоани

B.Нiздрi

C.Грушоподiбний

D.Крило-пiднебiнний

E.Гайморова щiлина

157. У новонародженого виявляється гиперемiя, набряк на слизовiй рота, невеликi ерозiї з в’язкими слизовогнiйними видiленнями. У мазках з видiлень виявляється велика кiлькiсть лейкоцитiв, що мiстять грамнегативнi диплококи. Такi ж мiкроорганiзми розташовуються i поза лейкоцитами. Який дiагноз можна припустити?

A.Гонококовий стоматит

B.Токсоплазмоз

C.Вроджений сифiлiс

D.Стафiлококовий стоматит

E.Бленорея

158. Пiд час розтину трупа чоловiка 70-ти рокiв, який тривало хворiв на атеросклероз i помер при явищах серцево-судинної недостатностi, в черевному вiддiлi аорти при макроскопiчному дослiдженнi спостерiгаються щiльнi, овальної форми фiбрознi бляшки з вiдкладенням вапна у виглядi щiльних, ламких пластин. Вкажiть стадiю морфогенезу атеросклерозу:

A.Атерокальциноз

B.Лiпосклероз

C.Атероматоз

D.Звиразкування

E.Лiпоїдоз

159. У хворого дiагностовано кореневу кiсту, яка проросла у носову порожнину. Який зуб найбiльш вiрогiдно уражений?

A.Верхнiй медiальний рiзець

B.Верхнє iкло

C.Верхнiй латеральний рiзець

D.Верхнiй перший премоляр

E.Верхнiй перший моляр

160. Хворий, який протягом багатьох рокiв страждає на захворювання нирок, помер при явищах уремiї. На розтинi: нирки рiзко зменшенi за розмiром, щiльнi, дрiбнозернистi, свiтло-сiрого кольору. Як називаються нирки з такими змiнами?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

18

A.Вторинно зморщенi

B.Первинно зморщенi

C.Строкатi

D.Сальнi

E.-

161. З метою профiлактики запалення ясен та покращення регенерацiї епiтелiальних клiтин пародонту до зубних паст додають один з наступних вiтамiнiв:

A.Ретинол

B.Кальциферол

C.Тiамiн

D.Бiотин

E.Фiлохiнон

162. Пiсля закладки молочних зубiв на початку 5-го мiсяця ембрiогенезу певними чинниками пошкоджено ростову властивiсть зубної пластинки позаду вказаних закладок. Який можливий важкий наслiдок?

A.Не вiдбудеться закладка постiйних зубiв

B.Порушиться утворення пiхви Гертвiга

C.Не руйнуватиметься шийка емалевого органа

D.Постраждає процес утворення присiнку ротової порожнини

E.Не вiдбудеться утворення дентину молочних зубiв

163. При дослiдженнi трубчастого органу встановлено, що його середня оболонка складається iз гiалiнових суцiльних кiлець. Який епiтелiй вистилає слизову оболонку цього органа?

A.Багаторядний призматичний вiйчастий

B.Одношаровий призматичний залозистий

C.Одношаровий призматичний з облямiвкою

D.Багатошаровий плоский незроговiлий

E.Одношаровий кубiчний

164. Новонароджена дитина погано набирає вагу, в сечi виявлено пiдвищений вмiст оротової кислоти, що свiдчить про порушення синтезу пiримiдинових нуклеотидiв. Який метаболiт необхiдно використати для нормалiзацiї метаболiзму?

A.Уридин

B.Аденозин

C.Гуанозин

D.Тимiдин

E.Гiстидин

165. При гiстологiчному дослiдженнi перiапiкальної тканини, видаленої у хворого, що тривалий час хворiв на хронiчний перiодонтит, було виявлено грануляцiйну тканину, пронизану тяжами плоского епiтелiю, оточену фiброзною капсулою. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Складна гранульома

B.Абсцедуючий перiодонтит

C.Гранулюючий перiодонтит

D.Проста гранульома

E.Кiстогранульома

166. На мiкропрепаратi, зробленому з невiдомого органа, виявленi ацинуси, якi мiстять 10-15 клiтин конiчної форми з базофiльною цитоплазмою, круглим ядром i добре розвиненою гранулярною ендоплазматичною сiткою. Ацинус оточений базальною мембраною, в розщепленнi якої локалiзуються мiоепiтелiальнi клiтини. З якого органа зроблено зрiз?

A.Привушна слинна залоза

B.Пiдшлункова залоза

C.Легенi

D.Пiд’язикова залоза

E.Печiнка

167. Пiд час операцiї з приводу гранульоми в дiлянцi правого верхнього рiзця виникла кровотеча, яку вдалося зупинити тiльки через 3 години. В анамнезi хворого хронiчний лiмфолейкоз. Що найбiльш вiрогiдно стало причиною кровотечi?

A.Тромбоцитопенiя

B.Тромбоцитопатiя

C.Лiмфоцитоз

D.Лейкопенiя

E.Еозинофiлiя

168. У дитини 5-ти рокiв спостерiгається покресленi жовтуватокоричневими смугами емаль i дентин, оголення дентину, множинний карiєс. Вiдомо, що пiд час вагiтностi мати приймала антибiотики. Який препарат мiг спричинити таку побiчну дiю?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

19

A.Тетрациклiн

B.Лiнкомiцин

C.Стрептоцид

D.Нiстатин

E.Ампiцилiн

169. При вивченнi шлiфу зуба чоловiка 40-а рокiв на дентино-емалевiй межi визначенi оптично щiльнi лiнiйнi структури довжиною до 1/3 товщi емалi веретеноподiбної форми. Що за структури визначив дослiдник?

A.Емалевi веретена

B.Дентиклi

C.Емалевi пучки

D."Мертвi"шляхи

E.Карiозне ушкодження

170. Емаль характеризується високою стiйкiстю до дiї рiзних механiчних та хiмiчних факторiв. Синтез якого компоненту забезпечує таку резистентнiсть?

A.Фторапатит

B.Гiдроксиапатит

C.Хлорапатит

D.Колаген

E.Карбонатний апатит

171. Лiкар-стоматолог знайшов неглибоку порожнину з ураженням емалi мiж двома верхнiми центральними рiзцями. Дiагноз: карiєс. На якiй поверхнi коронки лiкар пломбує зуб?

A.Facies contactus mesialis

B.Facies lingualis

C.Facies occlusialis

D.Facies labialis

E.Facies contactus distalis

172. Зроблено мiкропрепарат м’якого пiднебiння, на якому визначаються ротова i носова поверхня. На ротовiй поверхнi виявлено пошкодження епiтелiю. Який епiтелiй пошкоджено?

A.Багатошаровий плоский незроговiлий

B.Багатошаровий кубiчний незроговiлий

C.Багатошаровий призматичний незроговiлий

D.Багатошаровий плоский зроговiлий

E.Багаторядний миготливий

173. При регенерацiї епiтелiю слизової оболонки порожнини рота (розмноження клiтин) вiдбулася реплiкацiя (авторепродукцiя) ДНК за напiвконсервативним механiзмом. При цьому нуклеотиди нової нитки ДНК є комплемен-

тарними до:

A.Материнської нитки

B.Змiстовних кодонiв

C.Ферменту ДНК-полiмерази

D.Iнтронних дiлянок гену

E.Ферменту РНК-полiмерази

174. У лабораторiї група дослiдникiв експериментально отримала без’ядерцевi мутантнi клiтини. Синтез яких сполук буде в них порушений у першу чергу?

A.Рибосомна РНК

B.Транспортна РНК

C.Лiпiди

D.Моносахариди

E.Полiсахариди

175. У хворого з синдромом IценкоКушiнга спостерiгаються стiйка гiперглiкемiя та глюкозурiя, гiпертензiя, остеопороз, ожирiння. Синтез та секрецiя якого гормону збiльшується в даному випадку?

A.Кортизол

B.Адреналiн

C.Глюкагон

D.Тироксин

E.Альдостерон

176. У хворого, що тривалий час лiкувався в клiнiцi нервових хвороб седативним засобом, виникло ускладнення: кашель, нежить, сльозотеча. Який препарат призвiв до таких порушень?

A.Натрiю бромiд

B.Дiазепам

C.Валерiана

D.Феназепам

E.Резерпiн

177. У хворого iнфаркт мiокарда задньої стiнки правого шлуночка. Гiлки якої артерiї тромбованi?

A.Права коронарна артерiя

B.Лiва коронарна артерiя

C.Лiва та права коронарна артерiя

D.Права пiдключична артерiя

E.Лiва пiдключична артерiя

178. При тривалому перебуваннi у погано вентильованому примiщенi у студента збiльшилась частота дихання. Якi рецептори найшвидше вiдреагували на збiльшення концентрацiї вуглекислого газу в повiтрi?

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

20

A.Центральнi хеморецептори

B.Хеморецептори судин

C.Iритантнi рецептори

D.Юкстагломерулярнi

E.Нюховi

179. Проводять дослiдження на iзольованому м’язовому волокнi. Встановлено, що порiг сили подразнення клiтини суттєво зменшився. Що з вказаного може бути причиною цього?

A.Активацiя натрiєвих каналiв мембра-

ни

B.Активацiя калiєвих каналiв мембра-

ни

C.Iнактивацiя натрiєвих каналiв мембрани

D.Iнактивацiя кальцiєвих каналiв мембрани

E.Блокада енергоутворення у клiтинi

180. При диспансерному обстеженнi хлопчику 7-ми рокiв встановлено дiагноз - синдром Леша-Найхана (хворiють тiльки хлопчики). Батьки здоровi, але у дiдуся за материнською лiнiєю таке ж захворювання. Який тип успадкування захворювання?

A.Рецесивний, зчеплений iз статтю

B.Домiнантний, зчеплений iз статтю

C.Автосомно-рецесивний

D.Автосомно-домiнантний

E.Неповне домiнування

181. В кардiологiчному вiддiленнi в хворого виникла аритмiя. Лiкар призначив амiодарон. Який основний механiзм протиаритмiчної дiї амiодарону?

A.Переважно блокує калiєвi канали

B.Пригнiчує холiнорецептори

C.Стимулює гiстамiновi рецептори

D.Активує серотонiновi рецептори

E.Змiнює чутливiсть мiокарду до ацетилхолiну

182. При переливаннi кровi у пацiєнта почав розвиватися внутрiшньосудинний гемолiз еритроцитiв. Гiперчутливiсть якого типу розвинулась у пацiєнта?

A.Гiперчутливiсть II типу (антитiлозалежна)

B.Гiперчутливiсть I типу (анафiлактична)

C.Гiперчутливiсть III типу (iмунокомплексна)

D.Гiперчутливiсть IV типу (клiтинна цитотоксичнiсть)

E.Гiперчутливiсть V типу (гранулематоз)

183. В результатi експресiї окремих компонентiв геному клiтини зародка набувають характерних для них морфологiчних, бiохiмiчних та функцiональних особливостей. Яку назву має цей процес?

A.Диференцiювання

B.Капацитацiя

C.Рецепцiя

D.Детермiнацiя

E.Iндукцiя

184. До приймального вiддiлення лiкарнi доставлено людину з гострим отруєнням морфiном. Який специфiчний антагонiст наркотичних аналгетикiв необхiдно застосувати в цьому випадку?

A.Налоксон

B.Парацетамол

C.Метацин

D.Дiгоксин

E.Унiтiол

185. Хворому з набряками призначено+-зберiгаючий дiуретик - антагонiст альдостерону. Визначте цей препарат:

A.Спiронолактон

B.Дiгоксин

C.Новокаїнамiд

D.Клофелiн

E.Алопуринол

186. Для зниження температури тiла при лихоманцi i зменшення зубного болю хворому призначили парацетамол. Який механiзм дiї цього препарату?

A.Блокування циклооксигенази

B.Блокування моноамiнооксидази

C.Блокування лiпооксигенази

D.Блокування холiнестерази

E.Блокування фосфодiестерази

187. При втручаннi з метою лiкування вивиху нижньої щелепи, лiкар повинен пам’ятати про дiю м’яза, заднi пучки якого тягнуть назад висунуту нижню щелепу. Про який з м’язiв йдеться?