Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

патан мікро атеросклероз + нефросклероз

.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

3. Атеросклеротична фіброзна бляшка – стадія атерокальцинозу.

Атерокальциноз – завершальна стадія морфогенезу атеросклерозу, хоча відкладання вапна починається вже в стадії атероматозу і навіть ліпоїдозу. Вапно відкладається в атероматозні маси, в фіброзну тканину, в проміжну речовину між еластичними волокнами. При значних відкладаннях вапна в покришці бляшки утворюються щільні та ламкі пластини. Вапнуванню бляшок сприяє еластоліз. В звязку з деструкцією еластичних мембран відбувається накопичення аспарагінової і глутамінової кислот. Іони кальцію звязуються з вільними карбоксильними групами цих кислот і осідають у вигляді фосфату кальцію.

Руйнування фіброзної покришки бляшки веде до пошкодження ендотелію, активації факторів гемокоагулянтів і утворення тромбу. Повна оклюзія артерії призводить до гострої ішемії, що маніфестує в інфаркт органу.

4. Первинний нефросклероз.

Первинний нефросклероз виникає на грунті гіпертонічної хвороби або атеросклерозу. У даному препараті такі зміни у нирці виникли в результаті гіпертонічної хвороби. Типовими ознаками є гломеруло- й артеріолосклероз. Внаслідок порушеного кровопостачання і гіпоксії канальцева частина більшості нефронів атрофується і заміщується сполучною тканиною, яка розростається також навколо загиблих клубочків. На поверхні нирок зявляються дрібні множинні осередки запалення. Нефрони, в яких відносно збереглися клубочки, підлягають гіпертрофії і виступають над поверхнею нирки у вигляді сіро-червоних гранул. Нирки при цьому зменшені, щільні, з дрібногранулярною поверхнею; паренхіма атрофічна, особливо коркова речовина органу. При наявності у нирках змін, виявлених у препараті, функція нирок буде поступово знижуватись.