Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Нова Зеландія.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Палата представників

Палата представників Нової Зеландії (New Zealand House of Representatives) складається з 120 членів. Члени Палати представників обираються раз на три роки під час загальних національних виборів, що відбуваються на принципах пропорційної виборчої системи. З числа своїх членів Палата представників обирає членів Кабінету міністрів і прем'єр-міністра країни. З 1951 року Палата представників є єдиною палатою Парламенту країни. Після прийняття у 1947 році Вестмінстерського статуту Палата представників стала вищим виборним законодавчим органом країни. Ґрунтуючись на історичній традиції, Палата представників Нової Зеландії у своїй структурі та організації будувалася на принципах Вестмінстерської моделі парламентаризму. Істотні зміни в такій моделі почали відбуватися лише в 50-х роках XX століття — у 1951 році була скасована вища Законодавча Рада, і Парламент став однопалатним; змінилася процедура роботи Палати; підвищилися роль і значення роботи спікера.

Голова уряду

Джон Кей, прем'єр-міністр Нової Зеландії.

Главою уряду Нової Зеландії є прем'єр-міністр[9]. Прем'єр-міністром країни стає лідер партійної фракції, що отримала більшість (зокрема, й коаліційну більшість) у виборах членів Палати представників. Прем'єр-міністр призначається на свою посаду генерал-губернатором[10].

Як і в багатьох інших уложеннях, що визначають роль тих чи інших державних діячів Нової Зеландії, обов'язки прем'єр-міністра країни не мають законодавчого опису і багато в чому визначаються конституційними звичаями. Його стан у середовищі інших членів Палати представників визначається принципом «Перший серед рівних» і, посідаючи вищу адміністративну посаду, прем'єр-міністр, тим не менш, зобов'язаний дотримуватися рішень Кабінету міністрів. Серед основних прав та обов'язків прем'єр-міністра Нової Зеландії можна назвати:

  • Право визначати порядок засідань Палати представників

  • Право представляти генерал-губернатору кандидатів для призначення та звільнення з посад міністрів

  • Право призначати й знімати з посади заступника прем'єр-міністра

  • Право просити Королеву генерал-губернатора запропонувати дату нових виборів до Парламенту

  • Право рекомендувати монарху кандидата на посаду генерал-губернатора

З 2008 року прем'єр-міністром Нової Зеландії є Джон Кей (John Key), лідер Національної партії.

Кабінет міністрів

Кабінет міністрів є виконавчим органом Палати представників і вищим органом виконавчої влади країни. Главою кабінету міністрів є прем'єр-міністр. Всі члени Кабінету міністрів є одночасно членами Виконавчої ради. Члени Кабінету міністрів призначаються з числа членів Палати представників і є міністрами уряду (англ. Cabinet ministers) Нової Зеландії, хоча в деяких випадках міністр уряду може не бути членом Кабінету міністрів. У своїй роботі Кабінет міністрів підрозділяється на галузеві комітети, що готують проекти рішень, що виносяться після цього на заключне обговорення Комітетом. Рішення комітету міністрів приймаються простою більшістю голосів.

Виконавча рада

Виконавча рада — консультативний орган при генерал-губернаторі. Членом Виконавчої ради може бути тільки член Парламенту. Члени Виконавчого ради є королівськими міністрами (англ. Ministers of the Crown). Рішення Виконавчої ради, як правило, представляються безпосередньо самим генерал-губернатором (хоча генерал-губернатор і не є членом Ради), і формуються на основі політики, яка визначається Кабінетом міністрів.

Соседние файлы в папке Країнознавство