Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Лекції ТСПП (0-8).pdf
Скачиваний:
389
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Лекція 4. Управління програмним проектом.

Лекція 4. Оцінка програмного проекту по СОСОМО

У цьому розділі детально розглядається такий елемент процесу конструювання ПО, як управління програмним проектом. Студенти знайомляться з питаннями планування проекту та оцінки витрат проекту. У даному розділі обговорюються розмірно-орієнтовані і функціонально-орієнтовані метрики витрат, методика їх застосування. Достатньо детально описується найбільш популярна модель для оцінювання витрат — СОСОМО II. Як ілюстрації наводяться приклади попереднього оцінювання проекту, аналізу впливу на проект конкретних умов розробки.

1. Процес управління проектом

Управління програмним проектом визначає суть процесу розробки програмного продукту від його початку до кінця. Принцип управління ілюструє рис. 4.1.

Управління програмним проектом

Етапи

аналіз

проектуван

кодування

Тестуван

 

ня

 

ня

 

 

 

 

Час

 

 

 

Рис. 4.1. Управління в процесі розроблення ПЗ

На цьому рис. прямокутник позначає процес конструювання, в нім виділені етапи, а вгорі, над кожним з етапів, розміщено шар діяльності «Управління програмним проектом».

Для проведення успішного проекту потрібно зрозуміти: об'єм майбутніх робіт, можливий ризик, необхідні ресурси, майбутні завдання, віхи, що прокладаються,

необхідні зусилля (вартість), план робіт, якому бажано слідувати.

Саме Управління програмним проектом забезпечує таке розуміння. Процесс управління супроводжує всі без виключення етапи розроблення ПП. Воно починається перед технічною роботою, продовжується у міру розвитку ПП від ідеї до побудови реального продукту, і досягає найвищого рівня до кінця робіт.

1.1.Початок проекту

Перед плануванням проекту слідує: встановити цілі і проблемну область проекту; обговорити альтернативні рішення; виявити технічні і управлінські обмеження.

1.2.Оцінювання, заходи і метрики

Оцінювання допомагають зрозуміти як процес розробки продукту, так і сам продукт. Оцінювання процесу проводяться для його поліпшення, а оцінювання продукту — для підвищення його якості. В результаті оцінювання визначається міра — кількісна характеристика якої-небудь властивості об'єкту. Однак, шляхом безпосередніх оцінювань можуть визначатися тільки базові властивості. А решта всіх властивостей оцінюється в результаті обчислення тих або інших функцій від значень базових характеристик. Обчислення цих функцій проводяться по формулах, що дають числові значення і назваються метриками.

33

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]