Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
23.55 Кб
Скачать

РОЗВИТОК ПІЗНАВАЛЬНОЇ САМОСТІЙНОСТІ СТУДЕНТІВ ЕЛЕКТРОННИМИ ЗАСОБАМИ НАВЧАННЯ

Т.С. Вакуленко, В.В. Петрова

Особливої значущості проблема пізнавальної самостійності набуває для студентів вищих педагогічних навчальних закладів, оскільки саме учителі формують у дітей перші уміння самостійної роботи.

Теоретичний аналіз психолого-педагогічної літератури показав наявність різних поглядів на розуміння сутності пізнавальної самостійності, узагальнення цих поглядів дозволило визначити поняття пізнавальна самостійність майбутнього фахівця «як інтегративну якість особистості, що виявляється в усвідомленні потреби в безперервному професійному самовдосконаленні, вмінні здобувати нові знання з різних джерел, шляхом узагальнення розкривати сутність нових понять, опановувати способи пізнавальної діяльності, удосконалювати їх і творчо застосовувати для вирішення різних професійних проблем». У дослідженні було також з’ясовано сутність понять «електронні ресурси» (сукупність інформаційних ресурсів, які керуються комп'ютером, у тому числі ті, які потребують використання периферійного пристрою, підключеного до комп'ютера) та «мультимедійна презентація» (поєднання тексту, гіпертекстових зносок, комп’ютерної анімації, графіки, відео-, музики, звукового ряду, які організовані в єдине середовище).

У роботі було визначено рівні (низький, середній та високий) та критерії (мотиваційний, когнітивний та діяльнісний) сформованості пізнавальної самостійності студентів. У межах дослідження було проведено констатувальний етап експерименту щодо виявлення рівнів сформованості пізнавальної самостійності студентів другого курсу фізико – математичного факультету ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Аналіз робіт студентів (індивідуально-творчих завдань, контрольних, анкетувань тощо) показав недостатню сформованість у них пізнавальної самостійності та зумовив продовження експериментальної роботи, а саме залучення мультимедійних презентацій у процес навчання студентів для формування їхньої пізнавальної самостійності.