Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

тезы и авторы / тезы и авторы-1 / Попова О.В., Гендзюровська О.О / тезисы к статье инициативность

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
12.66 Кб
Скачать

ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ІНІЦІАТИВНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ

О.О. Гендзюровська, О.В.Попова

Проблема інтелектуального розвитку особистості була й залишається однією з пріоритетних у психолого-педагогічній науці, тому одним з основних завдань, що стоять перед сучасною школою, є виховання активного ставлення до здобуття знань. Ініціативність – якість особистості, яка виявляється у новаторському ставленні до процесу діяльності, заснованому на внутрішньому, добровільному спонуканні до винайдення нових способів дій та видів діяльності та прагненні мобілізувати свої морально-вольові зусилля на реалізацію отриманих результатів. Ініціатива виступає як засіб вияву даної якості, що є складовою активної творчої діяльності. До питань формування ініціативного учня зверталися в своїх працях А. Дістервег, Я. Коменський, Н. Крупська, Дж. Локк, А. Макаренко, К. Ушинський, Й. Песталоцци.

Під пізнавальною ініціативністю розуміємо інтегративну якість особистості, яка виявляється у мотиваційній готовності та інтелектуальних здібностях особистості до пошуків шляхів теоретичного та практичного оволодіння знаннями, у самостійній постановці навчальних цілей та винайденні нових способів та засобів їх досягнення.

Отже, проблема розвитку та реалізації ініціативності особистості у сучасних умовах є актуальною науково-практичною проблемою. Аналіз літератури показує, що вона виступає предметом пильної уваги багатьох галузей науки з різних сфер психологічного та педагогічного знання. Виявляючись у навчально-пізнавальній діяльності, ініціативність стимулює процес пізнання, суттєво впливає на його усвідомлення і розвиває необхідні для навчально-пізнавальної діяльності якості: цілеспрямованість, самостійність, відповідальність тощо.