Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ответы на екзамен с охороны праци / екзаменпсихпракт12

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

22. Програма вивчення темпераменту учнів підліткового віку

Темперамент - стійка властивість особистості, що виражає індивідуально-своєрідну динаміку психіки і поведінки, котра однаково виявляється в різноманітній діяльності незалежно від її змісту, мети і мотивів

Мета- аналіз показників властивостей темпераменту: ергічності, соціальної ергічності, пластичності, соціальної пластичності, темпу, соціального темпу, емоційності, соціальної емоційності і контролю з питань на соціальну бажаність.

У визначенні темпераменту слід акцентувати найбільш загальні та стійкі індивідуальні особливості особистості, які знаходять свій прояв у зовнішніх формах поведінки:

1) динаміку перебігу психічних процесів та їх загальну рухливість;

2) у різні ступені емоційних, вольових та пізнавальних процесів, а також їх інтенсивність;

3) експресивну сторону поведінки, тобто зовнішньо виразну картину внутрішніх психічних проявів (міміка, пантоміміка та особливості мовлення).

Етапи програми. 1. Знайомство з учнями, підбір методик дослідження. 2. Проведення спостереження та використання діагностичних методики (методика діагностики темпераменту Стреляу, Айзенка). 3. Аналіз результатів.

23. Програма вивчення навчальної мотивації підлітків

Мета діагностичної програми: вивчення особливостей мотивації учбової діяльності підлітків.

Завдання діагностичної програми :

1) виявити провідні мотиви учбової діяльності;

2) встановити зв'язки між мотивацією учбової діяльності підлітків і їх особовою спрямованістю;

3) встановити зв’язки між навчальною мотивацією підлітків та їх ціннісним орієнтаціями.

Методика "Вивчення мотивів учбової діяльності "(А.А. Реан)

Методика "Мотивація навчання "(Т.І. Ільїна)

Методика "Диференціально-діагностичний опитувач"(Е.А.Кламов)

Анкета учня

Методика "Визначення спрямованості особи"(Орієнтаційна анкета) ( Басс)

Методика "Ціннісні орієнтації"(М. Рокич) - Дослідження змістовної сторони спрямованості, яка складає основу ставлення до навколишнього світу, до людей, до себе, основу світогляду і ядро мотивації життєвої активності, життєвої концепції і "філософії життя".

Методика діагностики соціально-психологічних установок особи в мотиваційно-потребнісній сфері сфері(О.Ф. Потьомкіна) - виявлення міри вираженості соціально-психологічних установок, спрямованих на "альтруїзм-егоїзм", "процес-результат"

24. Програма вивчення самооцінки підлітків

Мета програми – дослідити загальний рівень самооцінки, самооцінку окремих факторів та якостей особистості, а також її адекватінсть чи неадекватність.

Методика дослідження самооцінки особистості (за Т. Дембо і С. Рубінштейн). Мета: дослідити рівень і реалістичність самооцінки.

Методика визначення адекватності самооцінки (за Ю.М. Орловим). Мета: дослідити адекватність самооцінки.

Методика дослідження самооцінки особистості (за С.А. Будассі). Мета – визначити наявні рівні вираження самооцінки.

Методика самогонки особистості (А.І. Мртков). Мета – дослідити ступінь вираженості самооцінки.

Методика драбинка. Мета – аналіз адекватності самооцінки, структури і функцій «образа «Я».

25. Схема та рекомендації щодо складання психолого-педагоігчної характеристики учня

1. Демографічні відомості: прізвище, ім'я, по батькові; число, місяць, рік народження; прізвище, ім'я, по батькові матері і батька, їхні професії, місця роботи, займані посади, домашня адреса, телефони.

2. Умови розвитку і виховання в сім'ї: склад сім'ї, матеріально-побутові умови, вплив батьків на виховання дитини, рівень їхньої психолого-педагогічної культури, ставлення до школи.

3. Рівень фізичного розвитку, стан здоров'я, володіння санітарно-гігієнічними навичками, спортивні інтереси, потреби.

4. Моральні якості: загальний рівень морального розвитку; знання морально-етичних норм і правил; рівень сформованості вмінь і навичок у моральній поведінці, співвідношення їх із загальнолюдськими і національними морально-духовними цінностями; соціально-моральний статус у колективі; рівень та особливості спілкування з молодшими, ровесниками і старшими; рівень сформованості почуттів патріотизму та інтернаціоналізму, національної гідності.

5. Розумовий розвиток: рівень загального розумового розвитку, рівень інтелекту, розумові можливості; інтереси, здібності; ставлення до навчальної діяльності; рівень володіння методами і прийомами самостійної пізнавальної діяльності; успішність, її адекватність розумовим можливостям.

6. Трудове виховання: сформованість позитивного ставлення до праці, її різних видів, мотивів трудової діяльності; рівень володіння уміннями й навичками в різних видах праці; соціальний інтерес до праці; загальна культура різних видів праці.

7. Естетична вихованість: сформованість естетичних почуттів і вмінь; інтереси та схильності до різних видів мистецтва; здатність творити прекрасне у повсякденній діяльності.

8. Психічний розвиток: потреби і рівень сформованості уваги, культури мовлення, відчуттів, сприймання, пам'яті, мислення, почуттів, волі; особливості прояву характеру; здібності; темперамент.

9. Особливості впливу біологічного і соціального факторів на розвиток особистості учня: особливі випадки впливу на вихованця, його наслідки.

Загальні психолого-педагогічні висновки: позитивні якості сформованості особистості з погляду її всебічного гармонійного розвитку; недоліки, складності у соціально-психологічному становленні вихованця, їх причини, шляхи та засоби подолання; рекомендації щодо індивідуального підходу і заходів виховного впливу.

26. Програма вивчення емоційної сфери

учнів підліткового віку

Критерії вивчення: адекватна реакція на різні явища оточуючого середовища, диференціація і адекватна інтерпретація емоційних станів інших людей;широта діапазону зрозумілих емоцій, інтенсивність і глибина переживання, рівень передачі емоційного стану за допомогою мовлення, термінологічність мовлення, адекватний прояв емоційного стану в комунікативній сфері.

Опитувальник міжособистісних стосунків ОМО (за В.Шультцом). Мета: передбачити поведінку індивіда в міжособистісних ситуаціях; передбачати соціальні інтеракції.

Методика «Вибір друга» (за описом В.О. Марченко). Мета: а) з'ясувати питання про те, на які сторони особистості звертається увага і яка оцінка властивостей «абстрактного» однолітка, коли про нього думають як про можливого друга; б) з'ясувати, чи є відповідність між позитивно оцінюваними властивостями бажаного друга і властивостями реального друга; в) встановити, є чи розходження між «товаришем» і «другом».

Методика діагностики особливостей ситуативно-емоційних пере живань (за Дембо-Рубінштейн). Мета: визначити особливості ситуативно-емоційних переживань в школі та вдома.

Методика дослідження особливостей емоційного ставлення уч нів до навчання. Мета: дослідити емоційне забарвлення занять у школі.

Методика «Візуально-асоціативна самооцінка емоційних станів» (за М.П.Фетіскіним). Мета – діагностика емоційних станів на підставі вибору еталонних масок, відповідних, на думку випробуваного, його стану в даний момент.

Методика аналізу когнітивної самооцінки базових емоцій (за Є.В.Трубановою). Мета – дослідити провідні емоції особистості. Випробуваному пропонується список, що складається з назв п'яти найбільш часто зустрічаються емоцій (радість, страх, задоволення, гнів, смуток) та частотні шкали для кожної емоції (часто, іноді, ніколи).

Методика «Емоційна збудливість - врівноваженість» (за Б.М.Смирновим). Мета - виявити рівень емоційної збудливості підлітка.

27. Програма вивчення вольових якостей учнів підліткового віку

Воля - це властивість (процес, стан) людини, що виявляється у його здатності свідомо керувати своєю психікою і вчинками. Виявляється в подоланні перешкод, що виникають на шляху досягнення свідомо поставленої мети. Показники: цілеспрямованість, самовладання, самостійність, рішучість, наполегливість, енергійність, ініціативність, старанність. Найхарактернішими рисами вольової поведінки підлітка є самостійність та ініціативність.

Програма.

1. організація спрстреження за учнем на уроці, перерві, га дозвіллі.

2. проведення бесіди.

3. Методики: - тест-опитувальник А.В. Звєрькова і Є.В. Ейдман «Дослідження вольової саморегуляції»; тест Кларка, б) рахунок в умовах перешкод - методика В.К. Каліна з застосуванням експериментальної установки ЛУ-1; тест перцептивної здатності Торнтона, рівень суб'єктивного контролю Роттера; орієнтація на дію і стан Ю. Куля; опитувальник вольових якостей Н.Б. Стамбулова; опитувальник вольового самоконтролю (ВСК) Є. В. Ейдман.

28. Програма дослідження мислення і уяви учнів підліткового віку

Формується теоретичне рефлексивне мислення, цьому сприяє засвоєння системи теоретичних знань на рівні теоретичних узагальнень і за допомогою вербально сформованих гіпотез, дедуктивного міркування. Оволодівають новими логічними операціями: уподоблення, аналогія, заперечення, ствердження, кореляція, стають здатними на системний пошук вирішення інтелектуальної задачі, будують різні підходи до її розв'язання, перевіряючи логічну ефективність кожного з них, шукають помилки й протиріччя в судженнях.

Мета діагностичної програми – визначення особливостей розвитку мислення і пам’яті у підлітків.

Спостереження за учнями на уроках та у дозвіллєвій діяльності.

Методики: методика дослідження активності мислення за Лущіхіною.

Методика дослідження мислення за Векслером. Мета - розвиток вербального і невербального інтелекту.

Тест «Визначення загальних здібностей» Г. Айзенка.

Методика «Піктограма» (за А.Р. Лурією). Мета – дослідити особливості опосередкованого запам’ятовування і його продуктивності.

Методика «Запам’ятай слова» (за В.О. Бондар). Мета – дослідити рівень розвитку довготривалої пам’яті.

Скласти рекомендації по розвитку мислення і уяви в підлітковому віці.

29. Програма дослідження уваги та пам’яті учнів підліткового віку

Спостерігається розвиток обсягу уваги, підвищення стійкості уваги та розвиток здатності до переключення та розподілу уваги. Зростає обсяг пам’яті за рахунок логічного осмислювання. Пам’ять набуває характеру організованого, регульованого i керованого процесу. Швидко формується смислова логічна пам’ять.

Мета програми – дослідити особливості формування сформованості уваги та пам’яті у підлітків.

Спостереження за учнями на уроках та у дозвіллєвій діяльності.

Методика «Коректурна проба» - дослідження стійкості уваги.

Методика «Таблиці Горбова» - оцінка динамічності аги.

Методика «Таблиці Горбова-Шульте» - оцінка переключення уваги.

Методика «10 слів» - вивчення об’єму пам’яті.

Субтест Векслера «Рахунок» - вивчення оперативної пам’яті.

Методика «Піктограми» - дослідження опосередкованого запам’ятовування.

Скласти рекомендації по розвитку уваги та пам’яті в підлітковому віці.

30. Програма дослідження особливостей спілкування підлітків з учителями під час уроку

Провідним мотивом взаємин і спілкування молодших підлітків є прагнення отримати підтримку, заохочення вчителя за поведінку чи навчання, в середньому і старшому підлітковому віці виникає прагнення до особистого спілкування з учителем.

Мета – визначити особливості побудови і спрямованості спілкування підлітків з учителями під час уроку.

1. Знайомство з підлітками та педагогом, добір методик дослідження.

2. Проведення спостереження за учнями та вчителями на уроках.

3. Проведення бесіди з підлітками та вчителями щодо особливостей побудови ними спілкування.

4. Методика «Потреба в спілкування» за Орловим, мета – визначити наявність потреби в спілкуванні з дорослим.

5. Методика дослідження рівня тривожності на уроці за Бойко.

Скласти рекомендації з покращення побудови спілкування між вчителем та учнями на уроці.