Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

претест

.RTF
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
513.96 Кб
Скачать

A. Деформуючий остеоартроз.

B. Подагра.

C. Реактивний артрит.

D. Ревматоїдний артрит.

E. Ревматичний поліартрит.

139. Вагітну 18 років з терміном 36 тижнів доставлено власною машиною в пологовий будинок зі скаргами на головний біль, порушення зору, нудоту, загальні набряки. Зі слів родичів у вагітної вдома був судомний припадок із втратою свідомості. Об'єктивно: АТ 170/100 - 170/120 мм рт.ст. В сечі білок 9‰. Плід невеликий, родової діяльності немає. Яка лікувальна тактика показана хворій?

  1. Консервативна терапія.

  2. Консервативна терапія, при її неефективності - дострокове розродження.

  3. Стимуляція родової діяльності.

  4. Кесарський розтин в плановому порядку.

  5. Терміновий кесарський розтин.

140. "Швидку допомогу" викликали до хворого 42 років, який хворіє на бронхіальну астму. Протягом 10 місяців приймав преднізолон. Останнього тижня частота нападів ядухи збільшилась. Загострення пов'язує з переохолодженням. До приїзду швидкої допомоги для зняття нападу 6 разів протягом 3-х годин використовував сальбутамол. З якого з наведених напрямків комплексної терапії необхідно розпочати невідкладну допомогу?

A. Введення атропіну в/м'язово.

B. Введення преднізолону в/венно.

C. Введення реополіглюкіну в/венно.

D. Введення теофіліну в/венно.

E. Застосування антибактеріальних засобів.

141. Для експертної оцінки якості стаціонарної допомоги на третьому рівні була вибрана кожна десята історія хвороби. Який метод включення одиниць обстежень до вибірки використаний?

A. Механічний.

B. Моментний.

C. Простий випадковий.

D. Серійний.

E. Типологічний.

142. Хворий 29 років знаходиться в стаціонарі з приводу зупиненої шлунково-кишкової кровотечі з виразки передньої стінки цибулини 12-палої кишки. На фоні проведення гемостатичної терапії з'явилися сильні болі в епігастрії, що ірадюють у підключичну область. Біль не купіювався спазмолітиками. При пальпації - напруження м'язів передньої черевної стінки, позитивні симптоми Спіжарного і Щеткіна-Блюмберга. У крові: Hb 73 г/л, ер. 3,2х1012/л, лейк. 14,8х109/л, п. 12%, с. 63%. Клініка якого захворювання, крім первинного, розвилася в хворого?

A. Інфаркт міокарда.

B. Гострий панкреатит.

C. Гострий холецистит.

D. Пенетрація виразки.

E. Перфорація виразки.

143. У хворого 25 років, який за тиждень до початку хвороби, був на рибалці, раптово підвищилась температура, з'явились лихоманка, головний біль, біль у животі і поперековій ділянці, жовтяничність шкіри. У приймальному відділенні встановлено, що протягом останньої доби виділив 100 мл сечі темного кольору. До наявних скарг додалися скарги на болі в м'язах. Який антибіотик необхідно призначити в даному випадку ?

A. Гентаміцин.

B. Доксициклін.

C. Левоміцетин.

D. Пеніцилін.

E. Цепорин.

144. Жінка 30 років скаржиться на задишку в стані спокою, прискорене серцебиття, ниючий біль у серці. Хворіє 3 тижні, після перенесеної ГРВІ. Об'єктивно: АТ 80/50 мм рт.ст. Ціаноз. Значно збільшена площа абсолютної серцевої тупості, при вдихові зменшено наповнення пульса. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дилятаційна кардіоміопатія.

B. Інфекційно-алергічний міокардит.

C. Констриктивний перикардит.

D. Ревмокардит.

E. Ексудативний перикардит.

145. Хворий 47 років працює на виробництві кремнієвих сплавів. 15 років скаржиться на сухий кашель, періодичний біль у грудній клітці, підвищену стомлюваність, пітливість. Об'єктивно: над легенями ясний легеневий звук, дихання везикулярне. Рентгенограма: прозорість легеневих полів не змінена, легеневий малюнок помірно підсилений і деформований з обох сторін. У верхній частці правої легені - поліморфні вогнищеві тіні. Праворуч невеликі плевродіафрагмальні спайки. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A. Вогнищевий туберкульоз легень.

B. Пневмосклероз.

C. Силікоз.

D. Силікотуберкульоз.

E. Хронічний бронхіт.

146. Через 8 годин після введення АКДП-вакцини у дитини 4 місяців підвищилась температура до 38,0°С, без інтоксикації. Якою має бути тактика лікаря відносно наступного щеплення у віці 5 місяців?

A. Ввести АКДП-вакцину.

B. Ввести половинну дозу АКДП-вакцини.

C. Відкласти щеплення проти кашлюка та ввести АДП-М-анатоксин.

D. Відкласти щеплення проти кашлюка та ввести АДП-анатоксин.

E. Відкласти всі щеплення до 12 місяців.

147. Дівчинка 1 місяця знаходиться на природному вигодовуванні. У розвитку не відстає. Відзначте характер корекції вітамінів і мінеральних солей даній дитині:

A. Риб'ячий жир.

B. Сир.

C. Фруктові соки без м'якоті.

D. Яблучне пюре.

E. Яєчний жовток.

148. У дитини, контактної по вірусному гепатиту, з'явилася гарячка, слабкість, зниження апетиту, болі у животі. Підозрюється вірусний гепатит. Яке дослідження найбільш вірогідно підтвердить діагноз?

A. Аналіз калу на стеркобілін.

B. Аналіз крові на АлАт.

C. Аналіз крові на білірубін.

D. Аналіз крові на тимолову пробу.

E. Аналіз сечі на жовчні пігменти.

149. Дитина 6 місяців відстає в психомоторному розвитку. Самостійно не сидить. У анамнезі судоми по типу "кивків". Об'єктивно: "мишачий" запах поту і сечі. Привертає увагу світлий колір волосся, шкіри, блакитні очі. Який механізм визначає розвиток зазначеної симптоматики?

A. Блок синтезу кортизола й альдостерона.

B. Гіперфенілаланінемія.

C. Гіпотиреоз.

D. Накопичення 11-дезоксикортикостерона.

E. Порушення перетворення 7-дегідрохолестерина в холекальціферол.

150. Дитина народилася від 1 фізіологічної вагітності і пологів. Неонатальний період протікав без особливостей. В місячному віці мати самостійно перевела дитину на вигодування коров'ячим молоком у розведенні 2:1. На свіжому повітрі не буває. Профілактикою якого захворювання лікар повинен зайнятися в першу чергу?

A. Анемія.

B. Гіпотрофія.

C. Диспепсія.

D. Спазмофілія.

E. Рахіт.

151. Жінка 24 років вступила до відділення інтенсивної терапії після отруєння невідомою отрутою в стані сопору. Об'єктивно: ЧСС 48-52 за хв., АТ 120/70 мм рт.ст. Шкірні покрови ціанотичні, бронхорея, гіперсалівація. Зіниці звужені. Рогівківий, зіничний та сухожильні рефлекси збережені. М'язові сіпання. Дихання самостійне, шумне. Яка речовина найбільш імовірно спричинила отруєння?

A. Барбітурати.

B. Похідні бензодіазепіну.

C. Наркотики (опіати)

D. Нейролептики.

E. Фосфорорганічні сполуки.

152. Потерпілий 29 років, притиснутий автомобілем у боковому напрямку до стінки, відчув сильний біль у тазу, впав і не зміг піднятися. Об'єктивно: лежить на спині в положенні по Волковичу. Дерфомації таза немає. При пальпації біль у проекції правої лобкової і сідничної кісток і крила правої лобкової кістки. Відзначається відносне укорочення правої нижньої кінцівки на 2 см. Позитивні симптоми Вернейля і Лорея. Справа позитивний симптом Гориневської. На рентгено- грамах: переломи правої лобкової і сідничної кісток і вертикальний перелом крила лобкової кістки зі зсувом доверху правої половини таза. До якої групи відноситься таке ушкодження таза?

A. Крайове.

B. Без порушення цілості тазового кільця.

C. З порушенням цілості тазового кільця.

D. Ускладнене.

E. Неускладнене.

153. Хвора прооперована чотири року тому з приводу перехідно-клітинного раку миски лівої нирки. Їй виконана нефруретеректомія зліва. Скарг не пред'являє. Застосування якого з перерахованих методів обстеження НЕ ОБОВ'ЯЗКОВЕ при проведенні планового профілактичного огляду хворої?

A. Дослідження мокроти.

B. Загальний аналіз сечі.

C. Рентгенографія легень.

D. УЗД зачеревного простору.

E. Цистоскопія.

154. Чоловік 40 років при проведенні новокаїнової блокади став блідим, покрився холодним потом, в нього порушилась свідомість, пульс став частим, слабким, АТ 70/50 мм.рт.ст. Який з препаратів необхідно ввести хворому перш за все?

A. Адреналін.

B. Анальгін.

C. Атропін.

D. Дроперідол.

E. Морфін.

155. При аналізі навчального розкладу для 5-го класу школи встановлено: тижневе навантаження - 24 години, складні предмети стоять на 2-х і 3-х уроках, уроки праці і математики спарені, тривалість перерв 10 хв. (малих) і 20 хв. (великих). Який фактор ризику допущений у розкладі?

A. Не врахована динаміка працездатності.

B. Перевищено тижневе навантаження.

C. Спарено уроки математики.

D. Спарено уроки праці.

E. Зменшено тривалість перерв.

156. У хворого 65 років раптово з'явилися переймоподібні болі в животі. Протягом 2 діб випорожнення не було, гази не відходили. Хворіє на ІХС із вираженою серцево-легеневою недостатністю і миготливою аритмією. Об'єктивно: РS 130 за хв., аритмічний, АТ 170/95 мм рт.ст. Шкіра бліда, ціаноз. Виражена задишка. Тони серця глухі. Язик обкладений, сухої. Живіт роздутий, при пальпації болісний в усіх відділах, позитивний симптом Щеткіна-Блюмберга по всьому животі, при аускультації - перистальтика кишок відсутня, при перкусії - тимпаніт. У крові: Hb 180 г/л, ер. 5,2х1012/л, лейк. 22,4х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Абдомінальна форма інфаркту міокарда.

B. Гостра кишкова непрохідність.

C. Гострий інфаркт кишок.

D. Гострий панкреатит.

E. Проривна виразка шлунку.

157. У новонародженої дитини з першої доби життя з'явився жовтяничний колір шкірного покриву. Дослідження білірубіну через 10 годин після народження виявило гіпербілірубінемію 120 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. Для якого захворювання новонароджених характерна непряма гіпербілірубінемія?

A. Синдром згущення жовчі.

B. Уроджений гепатит.

C. Синдром Дабіна -Джонсона.

D. Гемолітична хвороба новонароджених.

E. Атрезія жовчних шляхів.

158. Чоловік 34 років спостерігається з приводу вродженого аортального стенозу. Об'єктивно: ЧД 16 за хв., АТ 120/70 мм рт.ст., ЧСС 72 за хв, в легенях везикулярне дихання. Над всією прекардіальною ділянкою вислуховується систолічний шум, найкраще - над аортою; шум проводиться на судини шиї. Поява яких скарг найбільш характерна при декомпенсації захворювання у цього хворого?

A. Кашель.

B. Кровохаркання.

C. Задишка.

D. Почуття пульсації в ділянці шиї.

E. Стенокардичний біль.

159. У жінки 32 років 5 місяців тому з'явилися набряки, слабкість, втрата апетиту, спрага, здуття живота, рідкий стул. Під час вагітності відмічалися набряки і підвищення АТ. Після пологів не обстежувалася. Об'єктивно: Ps 74 за хв., АТ 110/60 мм рт.ст. Обличчя одутле, шкіра бліда, анасарка. У легенях застійні вологі хрипи. Живіт здутий, безболісний при пальпації. В сечі: білок 4,5 г/л, лейк. 8-10 в п/з., эр. 2-4 в п/з., поодинокі воскоподібні циліндри. Який із синдромів є головним у даній клінічній ситуації?

A. Астенічний.

B. Диспептичний.

C. Сечовий.

D. Нефротичний.

E. Серцевої недостатності.

160. В педіатричному стаціонарі у дитини 2 тижнів в ділянці спини з'явилась пляма 2-3 см, яскраво-червоного кольору з чіткими краями, не виступає над поверхнею шкіри, болюча, в центрі папула, заповнена прозорою рідиною. t=38,9°С. Лейкоцитоз 20х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Аденофлегмона.

B. Бешиха.

C. Некротична флегмона новонароджених.

D. Опік.

E. Псевдофурункульоз Фінгера.

161. Хворий 62 років скаржиться на сповільнення в роботі серця, періодичне завмирання. Протягом останніх 2-х місяців двічі виникала короткочасна втрата свідомості. Об'єктивно: ЧСС 40 за хв. Стан середньої важкості. Акроціаноз. Межі відносної серцевої тупості розширені вліво на 2,5 см. Діяльність серця ритмічна, тони глухі. Акцент 2-го тону над аортою. Ознаки гіпертрофії та перевантаження лівого шлуночка. Зубець Р то передує комплексу QRS, то реєструється за ним чи накладається на нього. Яка основна причина втрати свідомості пацієнтом?

A. Атріовентрикулярна блокада І ст.

B. Атріовентрикулярна блокада ІІ ст.

C. Атріовентрикулярна блокада ІІІ ст.

D. Синоаурикулярна блокада.

E. Синусова брадикардія.

162. При проведенні поглибленого огляду шкільним лікарем було встановлено, що в семикласника 13 років середній фізичний розвиток за даними довжини і маси тіла та обхвату грудної клітки, біологічний вік відповідає паспортному, функціональні показники серцево-судинної і дихальної систем у межах вікової норми. За останній рік двічі хворів ГРЗ, хронічних захворювань не було. До якої групи здоров'я можна віднести учня за сукупністю показників здоров'я?

A. 1 група.

B. 2 група.

C. 3 група.

D. 4 група.

E. 5 група.

163. У хворого 46 років, що страждає на бронхіальну астму протягом 12 років, розвився напад задишки, який він не зміг купірувати сальбутамолом (приймав 20 разів протягом доби). Яка причина неефективності сальбутамолу при купіруванні нападу в цього хворого?

A. Блокада b1-адренорецепторів.

B. Блокада b2-адренорецепторів.

C. Збільшення щільності b1- адренорецепторів.

D. Зменшення щільності b2-адренорецепторів.

E. Зниження рівня рН крові.

164. У пологовому залі знаходиться повторнонароджуюча із запаленням легень. Вагітність доношена, друга. Пологова діяльність протягом 14 годин. Об'єктивно: t=38,5°С, Ps 110 за хв. Положення плоду поздовжнє. Серцебиття плоду 152 за хв., глухе. Піхвове дослідження: відкриття шийки матки повне, плодового міхура немає, голівка в порожнині малого таза. Яка найбільш доцільна подальша тактика?

A. Акушерські щипці.

B. Кесарський розтин.

C. Плодоруйнуюча операція.

D. Стимуляція пологової діяльності.

E. Епізіотомія.

165. Хлопчик 7 років у стаціонарі зі скаргами на частий (до 20 разів на добу) рідке випорожнення із домішкою слизу і крові, підвищення температури до 38,5°С, відмова від їжі. Об'єктивно: Блідий, зниженого харчування, язик обкладений білим нальотом. Живіт роздутий, болісний по ходу товстої кишки. Колоноскопія: виявлені 3 сегменти по 10 см гіперемії і декілька ранок. Який найбільш вірогідний патогенез цього стану?

A. Аліментарний.

B. Автоімунний.

C. Інфекційний.

D. Нейрогенний.

E. Ендокринний.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************'efравій легені виявлено порожнину розпаду, округлі вогнища в прикореневій зоні. Інтенсивна терапія протитуберкульозними препаратами ефекту не дала. Всі наведені симптоми збереглися. Який із методів дослідження, що наведені нижче, необхідно застосувати для уточнення діагнозу ?

A. Бронхоскопію.

B. Комп'ютерну спірографію.

C. Селективну ангіографію.

D. Спірометрію.

E. Пневмотахометрію.

167. Дитина 5 років хворіє дві доби. Температура тіла 38,0°С, млявість, біль при ковтанні. Мигдалики набряклі з брудно-сірими острівцевими нальотами, які не знімаються шпателем, збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ангіна Сімановського-Венсана.

B. Дифтерія ротоглотки.

C. Інфекційний мононуклеоз.

D. Лакунарна ангіна.

E. Скарлатина.

168. Жінка 32 років скаржиться на спрагу, поліурію (4-5 л за добу), зниження апетиту, слабкість, головний біль. Захворювання пов'язує з перенесеною черепно-мозковою травмою. 3 роки тому перенесла гломерулонефрит. Об'єктивно: Ps 92 за хв., АТ 110/70 мм рт.ст. Схудла, шкіра суха, бліда. В сечі: відн.щільн. 1005, лейк. 2-3 в п/з. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гіперпаратиреоз, ниркова форма.

B. Нецукровий діабет.

C. Післятравматичний астенічний синдром.

D. Психогенна полідипсія.

E. Хронічний гломерулонефрит.

169. Хвора 68 років. Після прийому жирної їжі 3 дні тому з'явилися сильні болі в правому підребер'ї, що ірадіюють у праве плече, шию, які зменшувалися після прийому баралгіну, но-шпи, з'явилася нудота, блювота. Об'єктивно: t=38°С (ближче до вечора). Живіт у правому підребер'ї напружений, у правому підребер'ї пальпується болісний інфільтрат. Позитивний симптом Щеткіна-Блюмберга. У крові: лейк. 12,5х109/л, п. 18%. Яку тактику варто вибрати для лікування даної хворої?

A. Невідкладна операція без підготування.

B. Консервативна терапія.

C. Планова операція.

D. Операція через 48 годин.

E. Невідкладна операція після короткострокового підготування.

170. Жінка 33 років госпіталізована в гінекологічне відділення з різкими болями в нижніх відділах живота, підвищення температури до 38°С, виділення з піхви гнійного характеру. 5 днів тому - штучний аборт. Об'єктивно: шийка матки конічної форми; зовнішнє вічко закрите. Тіло матки дещо збільшене, болюче, м'якої консистенції. Придатки без особливостей з обох боків. Склепіння вільні. Виділення значні, з неприємним запахом. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий ендометрит.

B. Гострий сальпінгоофорит.

C. Ендоцервіцит.

D. Кольпіт.

E. Пельвіоперитоніт.

171. У гінекологічний стаціонар поступила жінка 30 років без скарг. Менструальна функція не порушена. У анамнезі 2 нормальних пологів і 1 штучний аборт. Гінекологічне дослідження: матка не збільшена, безболісна, рухлива, дещо зміщена вліво. Зліва придатки матки не пальпуються. Справа і попереду від матки визначається пухлиноподібне утворення до 15 см у діаметрі з гладкою поверхнею, рухливість обмежена, тугоеластичної консистенції. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кистома яєчника.

B. Рак яєчника.

C. Синдром Штейна-Левенталя.

D. Фіброміома матки.

E. Ендометріоз.

172. Породілля на 8-мий день після нормальних пологів скаржиться на озноб, t=38,5°C, біль в молочній залозі. Об'єктивно: Ps 100 за хв. У верхньому зовнішньому квадранті правої молочної залози - болісне ущільнення з ділянкою розм'якшення. Шкіра над ним гіперемійована. На соску тріщини, що нагноюються. Яка найбільш доцільна тактика лікування?

A. Антибактеріальне лікування.

B. Вирізування патологічної ділянки.

C. Місцеве лікування (компрес, мазеві пов'язки).

D. Пункція патологічної ділянки.

E. Фізіотерапевтичні методи лікування.

173. У 6-місячної дитини раптово з'явилися періодичне занепокоєння, з'явилася блідість, двічі відзначалася блювота. Напередодні було часте рідке випорожнення. Об'єктивно: живіт м'який, у правій половині пальпується пухлиноподібне утворення м'яко-еластичної консистенції. При пальцьовому дослідженні прямої кишки після витягування пальця виділилася гемолізована кров зі слизом. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кровоточива виразка дивертикула Меккеля.

B. Лімфосаркома ілеоцекального рогу.

C. Гостра кишкова інфекція.

D. Гострий апендицит, апендикулярний інфільтрат.

E. Тонко-товстокишечна інвагінація.

174. Чоловік 52 років страждає на бронхіальну астму протягом 15 років. Раптово під час нападу відчув різкий біль у лівій половині грудної клітки, втратив свідомість. Об'єктивно: стан важкий, АТ 80/40 мм рт.ст., ЧД 30 за хв, дифузний ціаноз. Який патологічний стан розвинувся у хворого?

A. Астматичний статус.

B. Інфаркт міокарда.

C. Проривна виразка шлунка.

D. Спонтанний пневмоторакс.

E. Тромбоемболія гілок легеневої артерії.

175. 22-річному хворому на гемофілію протягом останніх трьох місяців проводились переливання препаратіу крові. Два тижні тому помітив зростаючу слабкість бе_******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************eeч і не покращав останні дні. Об'єктивно: t=36,5°С, Ps 66 за хв. Помірно збільшені печінка і селезінка, живіт при пальпації безболісний. У крові: лейкопенія з відносним лімфомоноцитозом, ШЗЕ 5 мм/год, 20-кратне підвищення активності АлАТ, 15-кратне - АсАТ , 3-кратне - лужної фосфатази, загальний білірубін крові 56 мкмоль/л (48 - прямий). Який з діагнозів найбільш імовірний у хворого?

A. Вірусний гепатит А.

B. Вірусний гепатит С.

C. Вірусний гепатит Е.

D. Гемолітична жовтяниця.

E. Інфекційний мононуклеоз.

176. У хворого 35 років протягом 6 років періодично загострюється геморой. Протягом останньої доби болі значно наросли, утруднене сечовипускання. Об'єктивно: різко збільшені гемороїдальні вузли темно-вишневого кольору на рівні 3, 7 та 11 годин. Діагноз: гострий тромбоз гемороїдальних вузлів. Яка найкраща тактика лікування?

  1. Консервативне лікування.

  2. Консервативне лікування протягом 4-5 днів з подальшим оперативним лікуванням.

  3. Оперативне лікування в перший день після госпіталізації.

  4. Оперативне лікування через 4-5 днів після госпіталізації.

  5. Оперативне лікування в плановому порядку після затихання запального процесу.

177. Чоловікові 30 років має бути проведено операцію - трепанацію черепа з приводу епідуральної гематоми. Який з препаратів НЕ СЛІД застосовувати при проведенні загальної анестезії?

A. Барбітурати.

B. Каліпсол.

C. Лідокаїн.

D. Нейролептики.

E. Фторотан.

178. Хвора 50 років скаржиться на підвищення АТ до 170/90 - 190/100 мм рт.ст. протягом року, на фоні якого 1-2 рази на місяць виникають гіпертензивні кризи із АТ до 240/130 мм рт.ст., які супроводжуються збудженням, відчуттям пульсації в голові, головним болем, тахікардією, гіперемією обличчя. Якому препарату треба надати перевагу при даному типі гіпертонічного кризу?

A. Аміназину.

B. Допегіту.

C. Нітропрусиду натрію.

D. Обзидану.

E. Раміприлу.

179. Протягом року хворий 32 років тричі (у січні, червні, жовтні) переніс гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ). Як потрібно статистично облікувати ці захворювання?

  1. заповнити один стат. талон: із знаком "+".

  2. заповнити стат. талон на кожен випадок захворювання: усе зі знаком "+".

  3. заповнити стат. талон на кожен випадок захворювання: один із знаком "+" і два зі знаком "-".

  4. заповнити стат. талон на кожен випадок захворювання: два зі знаком "+" і один із знаком "-".

  5. на ГРВІ стат. талони не заповнюються.

180. Хворий 35 років доставлений у райлікарню у важкому стані зі скаргами на задишку, пітливість, вологий кашель. Працював з хлорофосом. Об'єктивно: Ps 60 за хв., АТ 100/60 мм рт.ст. Гіперсалівація, міоз. В легенях сухі хрипи. Які лікувальні засоби ви призначите в першу чергу?

A. Атропін.

B. Дігоксин.

C. Еуфілін.

D. Корглікон.

E. Преднізолон.

181. В палатах і кабінетах лікарів світловий коефіцієн складає 1:7-1:8, в операційних і перев'язочних - 1:4-1:5, в буфетних - 1:6-1:7. Відстань між ліжками в палаті - 0,9 м, а між ліжками і зовнішньою стіною - 1 м. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним вимогам?

A. Відстань між ліжками.

B. Відстань між ліжками та зовнішньою стіною.

C. Світловий коефіцієнт в палатах і кабінетах лікарів.

D. Світловий коефіцієнт в операційних і перев'язочних.

E. Світловий коефіцієнт в буфетних.

182. Хвора 19 років скаржиться на кровохаркання та задишку при підйомі вгору. Хворіє з дитинства. Об'єктивно: ціанотичний рум'янець. Діастолічне тремтіння в ділянці верхівки серця. Межі серця зміщені догори і вправо. Миготлива аритмія, тахісистолічна форма. Печінка +4см. На рентгенограмі: згладжена талія серця, дилатація правих відділів серця.Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Відкрита артеріальна протока.

B. Дефект міжпередсердної перетинки.

C. Дефект міжшлуночкової перетинки.

D. Стеноз легеневої артерії.

E. Стеноз лівого передсердно-шлуночкового отвору.

183. Чоловік 72 років госпіталізований з приводу піднижньощелепної правосторонньої флегмони. Був прооперований, флегмона розкрита розтином вздовж краю нижньої щелепи. В післяопераційному періоді відмічено опускання кута рота і нижньої губи з правого боку, витікання слини з рота. Пошкодження якої анатомічної структури призвело до цього ускладнення?