Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МК (Пашинський) / МК / Видання_готові / ДБН_В.2.6-163~2010_СК_2

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
689.16 Кб
Скачать

ДБН В.2.6-163:2010 с. 29

3.7.5.7Для виконання з'єднань на самонарізних гвинтах і комбінованих заклепках рекомендується застосовувати:

самонарізні гвинти з діаметром стержня 6 мм;

шайби металеві для болтів М6;

неметалеві ущільнювачі або східчасті ущільнювачі для гвинтів;

заклепки комбіновані завдовжки 8, 10 і 12 мм;

машини свердлувальні;

шуруповерти електричні для загвинчування металевих виробів з різьбленням до 6 мм;

свердла для утворення отворів відповідно до табл. 3.7.5.2.

Таблиця 3.7.5.2

Найменування і марка метизу

Діаметр свердла для

Граничне

постановки метизу, мм

відхилення, м

 

Заклепка комбінована:

 

+0,16

 

4,6

 

4,9

 

Гвинт самонарізний метчиковий типу ВСМ 6 L

5,3

Даних немає

Гвинт самонарізний типу BC6 L при товщині t0+t, мм:

 

 

3…4

5,3

+0,10

5…6

5,5

7…8

5,6

 

9…10

5,7

 

 

 

 

3.7.5.8Дюбельні з'єднання виконуються пристрілкою пістолетами або ударами пневмоімпульсного молотка.

3.7.5.9До керівництва роботами і виконанню дюбельних з'єднань можуть бути допущені фахівці, які пройшли навчання, підтверджене відповідним посвідченням.

3.7.5.10При виконанні робіт слід дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації монтажних інструментів, які регламентують порядок введення їх в експлуатацію, правила експлуатації, технічного обслуговування, вимоги безпеки, зберігання, обліку і контролю піротехнічних пістолетів і монтажних патронів до них.

3.7.5.11Перед початком роботи належить виконати контрольну пристрілку із зовнішнім оглядом і оцінкою якості з'єднання для уточнення потужності пострілу.

3.7.5.12Відстань від осі дюбеля до краю опорного елементу повинна бути не меншою за 10 мм в будь-якому напрямку.

3.7.5.13За необхідності встановлення поряд двох дюбелів мінімальна відстань між ними визначається умовою розташування сталевих шайб впритул одна до одної.

3.7.5.14Встановлений дюбель повинен щільно притискувати шайбу до закріплюваної деталі, а закріплювану деталь – до опорного елементу. При цьому циліндрова частина стрижня дюбеля не повинна виступати над поверхнею сталевої шайби. Щільність притиснення перевіряють візуально при операційному (перевіряються усі дюбелі) і приймальному (дюбелі перевіряються вибірково у кількості, яка складає не менше 5-ти % від загальної кількості дюбелів у з’єднанні) контролі дюбелів.

3.7.5.15Фальцеві з'єднання, які утворюються сумісною пластичною деформацією тонкостінних елементів вздовж поздовжніх полиць, застосовуються при виробництві захисних конструкцій як на фасадах будівель, так і на покрівлі. Основна перевага фальцевих з'єднань – герметичність, що досягається за рахунок неперервності поздовжнього шва і використання кляммерів, що є своєрідними закладними елементами.

3.7.5.16Для виконання фальцевого з'єднання використовують профілі, що формуються плющенням з рулонної оцинкованої сталі товщиною 0,5…1,0 мм як на місці монтажу (в цьому випадку довжина профілю дорівнює довжині скату покрівлі або висоті фасаду), так і з заводських заготовок мірної довжини зі спеціально підготовленими поздовжніми кромками.

3.7.5.17Кляммери, закріплені на елементах каркаса або прогонах з кроком 0,7…1,5 м, фальцюються одночасно з виконанням шва. Конструкції кляммерів мають як жорстке, так і рухоме у напрямку шва кріплення, що допускає температурну деформацію профілю.

3.7.5.18Монтаж профілів виконується рядами на всю довжину фасаду або скату покрівлі з установкою кляммерів з кроком 0,7…1,5 м після кожного змонтованого ряду. Після укладання наступного ряду необхідно добитися повного суміщення кромок суміжних профілів і встановити прихватки з використанням ручних фальцювальних кліщів до виконання машинного загортання фальца.

ДБН В.2.6-163:2010 с. 30

3.8 Випробування конструкцій

3.8.1Номенклатура конструкцій будівель і споруд, які підлягають випробуванню, має бути наведена в технічній документації.

3.8.2Методи, схеми і програми проведення випробування мають бути наведені в технічній документації. Порядок проведення випробування слід розробляти в спеціальному ПВР.

3.8.3Випробовувані конструкції, що перебувають під навантаженням, забороняється обстукувати, а також проводити їх ремонт і виправлення дефектів.

3.8.4Виявлені в ході випробування дефекти слід усунути, після чого випробування повторити або продовжити. За наслідками випробувань повинен бути складений акт.

3.9 Контроль якості і приймання монтажних робіт

3.9.1Приймання змонтованих сталевих конструкцій повинно проводитись із здійсненням післяопераційного контролю монтажних робіт на стадіях, наведених в п. 3.1.8, а саме:

проміжне приймання – прихованих робіт;

приймання змонтованих конструкцій усієї споруди або ії частини – під виконання подальших будівельно-монтажних робіт;

остаточне приймання – повністю змонтованих конструкцій усієї будівлі чи споруди при здачі об'єкту в експлуатацію.

3.9.2Проміжному прийманню прихованих робіт підлягають:

фундаменти і місця обпирання сталевих конструкцій і різні деталі, що бетонуються і закладаються;

інші конструкції, проміжне приймання яких обумовлене в технічній документації.

3.9.3Приймання прихованих робіт, а також змонтованих конструкцій під виконання подальших будівельномонтажних робіт проводиться по актах, що складаються відповідальними представниками замовника, проектної, будівельної і монтажної організацій.

3.9.4Приймання монтажною організацією фундаментів і місць обпирання сталевих конструкцій під виробництво монтажних робіт повинно проводитись для окремих просторово-жорстких секцій споруди до початку монтажу конструкцій. При прийманні слід перевіряти відповідність розмірів і положення опорних поверхонь, спеціальних опорних пристроїв і анкерних болтів проектним розмірам і положенням з врахуванням допустимих відхилень, наведених в табл. 3.9.1.

3.9.5Приймання будівельною організацією і замовником змонтованих сталевих конструкцій всієї споруди або окремих її просторово-жорстких секцій повинно здійснюватись після остаточного закріплення конструкцій відповідно до проекту. Приймання конструкцій проводиться до її фарбування, що виконується під час монтажу. Фарбування конструкцій під час монтажу повинно бути оформлене окремим актом.

3.9.6Документація, яка пред'являється при прийманні змонтованих сталевих конструкцій, повинна містити:

а) креслення сталевих конструкцій (за наявності робочі креслення стадії КМ і деталювальні креслення

стадії КМД); б) заводські сертифікати на поставлені сталеві конструкції;

в) документи про узгодження відхилень від технічної документації, які були допущені при виготовленні і монтажі; при цьому, узгодженні відхилення від технічної документації повинні бути нанесені монтажною організацією на кресленнях, що пред'являються під час здачі робіт;

г) акти приймання прихованих робіт; д) документи (сертифікати, паспорти тощо), що засвідчують якість матеріалів (сталі, сталевих канатів,

металевих виробів, електродів, електродного дроту та інших зварювальних матеріалів, а також матеріалів для фарбування), використаних під час монтажу і які ввійшли до складу споруди;

е) дані про результати геодезичних вимірів при перевірці сітки осей фундаментів і установці конструкцій; ж) журнали робіт; з) акти випробування сталевих конструкцій;

і) документи про контроль якості зварних з'єднань; к) описи посвідчень (дипломів) про кваліфікацію зварювальників, котрі виконували зварювання

конструкцій під час монтажу; л) описи посвідчень про кваліфікацію робітників, котрі виконували постановку високоміцних болтів;

м) додаткова документація, передбачена для попередньо-напружених конструкцій; н) акти на фарбування, яке виконувалось під час монтажу.

ДБН В.2.6-163:2010 с. 31

Таблиця 3.9.1

Найменування відхилення

Відхилення, що

допускається

 

Верхня площина опорної плити (відповідно до п. 1, а табл. 3.5.1):

 

– за висотою

± 1,5 мм

– за ухилом

1/1500

Поверхня фундаменту (відповідно до п. 1, б табл. 3.5.1):

 

– за висотою

± 5 мм

– за ухилом

1/1000

Зсуви анкерних болтів в плані:

 

– розташованих усередині контуру опори конструкції

5 мм

– розташованих ззовні контуру опори конструкцій

10 мм

Відхилення відмітки верхнього торця анкерного болта від проектної

+20мм; – 0 мм

Відхилення довжини нарізки анкерного болта

+30мм; – 0 мм

 

 

ДБН В.2.6-163:2010 с. 32

Бібліографія

1.ТУ У 27.1-05416923-085-2006. Прокат листовой свариваемый из качественной стали классов прочности 355 – 390 для машиностроения (Прокат листовий зварюваний з якісної сталі класів міцності 355 – 390 для машинобудування).

2.ТУ У 322-16-127-97. Прокат листовой из низколегированной стали для мостостроения (Прокат листовий з низьколегованої сталі для мостобудування).

3.ТУ У 05416923.049-99. Флюс сварочный для дуговой сварки из низколегированых сталей повышеной прочности типа 09Г2, 09Г2С, 10ХСНД (Флюс зварювальний для дугового зварювання із низьколегованих сталей підвищеної міцності типу 09Г2, 09Г2С, 10ХСНД).

Код УКНД:

Ключові слова: безпека, виготовлення, довговічність, граничні стани, матеріали, міцність, монтаж, надійність, несуча здатність, проектування, сталеві конструкції, стійкість.

Голова правління ВАТ «УкрНДІпроектстальконструкція ім. В.М. Шимановського», д.т.н., проф.

Перший заступник голови правління, д.т.н., проф.

Завідувач відділу НДВТР, к.т.н.

Керівник розробки, головний науковий співробітник, д.т.н.

Провідний виконавець, провідний науковий співробітник, к.т.н.

О. Шимановський

В. Гордеєв

А. Гром

А. Перельмутер

М. Микитаренко