Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСЦ МКР залік .docx
Скачиваний:
311
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
48.03 Кб
Скачать

1 Питання

Неолітична революція, передумови виникнення цивілізації. Назвіть ранні цивілізації Сходу.

Неолітична революція — (10-12 тис. р. тому) історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства, це пов'язано із кліматичними змінами і виникненням скотарства, тваринництва,землеробства. Цей процес сприяв виникненню міських поселень, ремесел та писемності. У Х-ІХ тис. до н.е. почався перехід до якісно нового етапу в розвитку кам'яного віку, що дістав назву неоліту — нового кам'яного віку. Неоліт характеризується, насамперед, значним удосконаленням техніки обробки каменю. Завдяки цій обставині було створено нові спеціалізовані й високопродуктивні види кам'яних знарядь, а також знаряддя з дерева й кісток. Було винайдено технології виробництва тканин і глиняного посуду. З'явилися й удосконалювалися первісні транспортні засоби (сани, лижі, човни). Значно зросла продуктивність праці. У той же час полювання й збиральництво поступово вичерпували свої можливості — їм на зміну прийшли ранньоземлеробські культури. Усі ці та інші пов'язані з ними зміни, включаючи і такий важливий чинник, як нагромадження досвіду й знань, привели до кардинального перевороту в системі матеріального виробництва, що дістав назву неолітичної революції.

Передумови винекнення цивілізації.

  • Формування ранньоземлеробської общини, що спеціалізувалися на зернових культурах і веде осілий спосіб життя з м’яким кліматом (біля води) і м’яким ґрунтом.

  • Регулярне виробництво надлишкового продукту, який стає фактично матеріальною основою для формування цивілізації.

  • Розвиток технологій та зростання населення

Ранні цивілізації: Месопотамія (Давнє Дворіччя)4-3 тис. до н. е., Давньоєгипетська (Харапа) 3-2 тис. до н. е., Давньокитайська (Шан-інська) р. Хуанхе, поч. 2 тис. до н. е.

2 Питання

Генеза соціальний відносин та умови становлення ранніх цивілізацій.

Дикунство→Варварство→Цивілізація

Генеза - процес започаткування і розвитку певного феномену. Людину від тварини відрізняє культура, як система норм правил.

  • Сексуальна революція - заборона комунікативного інцесту (кровозмішування), формування шлюбних відносин.

Суровий егалітаризм – (рівні можливості) всі отримували їжу Була рангова нерівність – вік, стать. Споживання – колективне, видобування їжі – індивідуальне.

  • Формується принцип колективобудування.

  • Виникає сусідська община, таким чином виникає потреба в постійному лідері общини. Мерітократія – вид вибору влади.

  • Виникає станова ієрархія замість рангової

  • Піктографія – збереження ієрогліфів

  • Корпоративна солідарність – причетність до влади

  • Еліта утримується за рахунок надлишкового продукту

  • Лідер керує надлишковим продуктом, розподіл серед еліти.

Генеза соц.. відносин сформувала умови виникнення перших цивілізацій:

  1. Розвиток організаційно-управлінських організмів, які забезпечують максимальну ефективність економіки (зростання надлишкового продукту) , внутрішню стабільність, зовнішня безпека.

  2. Формування ієрархічної соц.-політ системи,на основі розподілу праці, зосередження надлишкового продукту в руках можновладців, які зацікавлені в його зростанні.

  3. Наявність у суспільній свідомості установки на легітимність права правлячої еліти, на престижно значущі цінності.