Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14. ОХОРОНА ПРАЦІ.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
128.21 Кб
Скачать

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Вступ

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на забезпечення життя, здоров'я і працездатності людини у процесі праці.

Головною метою охорони праці є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і, як наслідок, зниження виробничого травматизму та професійних захворювань.

До персоналу, який обслуговує об’єкти підвищеної небезпеки, висуваються підвищені вимоги як до стану здоров'я і психологічних особливостей, так і до теоретичних знань і практичних навичок.

  1. Аналіз шкідливих та небезпечних факторів виробництва таблеток «Метилурацил» по 0,5г на ват «Фармак»

Санітарно-гігієнічні умови праці, температура, вологість, рухливість повітря у виробничих приміщеннях відповідає ГОСТ12.1.005-88. У виробничому приміщенні, класу чистоти D, температура повинна становити: взимку - 21±2оС, влітку - 23±2 оС. Вологість повітря – 40 – 60%, швидкість повітря 0,25 – 0,15 м/с.

Відповідно ГОСТ 12.003-74 у даному виробництві можуть мати місце наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

Фізичні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

  • фрагменти виробничого устаткування з частинами і механізмами, що рухаються та обертаються (змішувачі, гранулятор, таблетпрес, установка для блістерного упаковування, вібросито, млин молотковий, машина для наповнення капсул,калібратор і т.д.);

  • підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони (пил СМЗ –«Лотос» чи ін., аміналон, діазолін, кислота стеаринова, кальцію стеарат, кальцію цитрат, крохмаль, лактоза, магнію карбонат, метилурацил, натрію бікарбонат, пірацетам, полівінілпіролідон, стрептоцид, цукрова пудра, тальк, пари етилового спирту, спирту полівінілового, перекису водню,кислоти мурашиної, озону, дезінфікуючих засобів – «Сокрена», «Мікробак форте», «Стериліум» чи ін.);

  • підвищена температура поверхонь устаткування (реактор для розігріву патоки, сушарка, стерилізатор одягу);

  • підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання, яке може статися через тіло людини (устаткування з електроприводами, електричні прилади );

  • підвищена температура повітря на робочому місці;

  • підвищений рівень статичної електрики;

  • підвищений рівень шуму на робочому місці ( устаткування з електроприводами);

  • гострі края, задирки і шорсткі на поверхні матеріалів, устаткування й інструментів;

  • недостача природного світла.

Хімічні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

  • токсичні та подразнюючі, що проникають в організм людини через органи дихання, шкіряні покриви і слизові оболонки ( токсичні і подразнюючі речовини – пил СМЗ – «Лотос» чи ін., аміналон, діазолін, кислота стеаринова, кальцію стеарат, кальцію цитрат,крохмаль,

  • лактоза, стеарат магнію, метилурацилу, натрію бікарбонат, парацетамол, полівінілпіролідон, стрептоцид, спирт полівініловий, цукрова пудра, тальк, пари етилового спирту, перекису водню, кислоти мурашиної, дезінфікуючих засобів – «Сокрена», «Мікробак форте», «Стериліум» чи ін. формальдегід,хлористий вініл).

Сировина, що застосовується на дільниці виробництва капсул, драже та таблеток, та готова продукція не має вираженої токсичності і за санітарно-гігієнічними властивостями не надає негативного впливу на навколишнє середовище.

Шум на виробництві створюють машини, механізм, інструменти недосконалої конструкції, зі спрацьованими деталями. На ВАТ «Фармак» рівень звукового тиску відповідає встановленим у Санітарних нормах (СН 2.2.4/2.1.8.562-96) вимогам.

У виробничих приміщеннях передбачена постійно діюча припливно-витяжна вентиляція. Усе приводне устаткування укомплектоване електродвигунами і заземлено. У місцях можливого виділення шкідливих речовин передбачені місцеві відсмоктувачі (витяжні зонти).