Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Костiн Зварювальнi матерiали

.pdf
Скачиваний:
97
Добавлен:
17.09.2013
Размер:
3.95 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Національний університет кораблебудування імені адмірала Макаровa

О.М. КОСТІН

ЗВАРЮВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів, що навчаються за напрямом 0923 "Зварювання"

МИКОЛАЇВ 2004

УДК 621.791 ББК 30.61

К 32

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів,

лист № 14/18.2–2008 від 07.09.04 р.

Рецензенти: доктор технічних наук, професор В.В. Чигарьов, доктор технічних наук, професор Д.І. Котельников

Науковийредактордоктор технічних наук, професор В.Ф. Квасницький

Костін О.М.

К 32 Зварювальні матеріали: Навч. посібник. – Миколаїв: НУК, 2004. – 225 с.

ISBN 966–321–029–x

Дається загальний підхід до зварювальних матеріалів залежно від хімічного складу металу, що зварюється. Наведені рекомендації, з урахуванням вітчизняних, європейських та міжнародних класифікацій, дають можливість легко орієнтуватися у всій різноманітності зварювальних матеріалів, що пропонуються світовим співтовариством.

Посібник призначений для студентів, що навчаються за напрямом 0923 "Зварювання", а також може використовуватися інженерами та іншими фахівцями зварювального виробництва і споріднених спеціальностей.

 

УДК 621.791

 

ББК 30.61

ISBN 966–321–029–x

© Костін О.М., 2004

 

© Видавництво НУК, 2004

ВСТУП

Підготовка фахівців за спеціальністю "Технологія та устаткування зварювання" передбачає вивчення курсу "Зварювальні матеріали". Метою курсу є оволодіння студентами знаннями, які дозволяють їм розумітися у великій кількості сучасних зварювальних матеріалів.

Правильний вибір зварювальних матеріалів є стратегічним завданням при розробці технології зварювання будь-якого об’єкта, в тому числі такого складного як сучасне судно. У зв’язку з цим в навчальному посібнику розглядаються зварювальні матеріали з урахуванням особистостей суднобудівного виробництва. Це насамперед матеріали для дугових способів зварювання та наплавлення: захисні активні та інертні гази і їх суміші, горючі гази, дроти суцільного перетину та порошкові дроти, плавлені та керамічні флюси в комбінації зі зварювальними дротами, плавкі покриті та неплавкі електроди для широкого спектру низько-, середньота високолегованих сталей, кольорових металів та їх сплавів, чавунів та інших конструкційних матеріалів.

Загальні металургійні та технологічні основи вибору та використання зварювальних матеріалів залежно від складу основного металу розглядаються на базі вітчизняних зварювальних матеріалів, але наведені європейські та міжнародні класифікації надають інформації універсальний характер. При цьому приділяється увага особливостям технології вироб-

3

ництва, транспортування та зберігання зварювальних матеріалів, а також впливу різноманітних металургійних та технологічних чинників на якість зварних з’єднань.

Посібник складається з п’яти розділів, додатку та довідкового додатку. В першому розділі описано класифікації суднобудівних сталей та зварювальних матеріалів відповідно до "Правил класифікації та побудови морських суден" Регістру Судноплавства України. Надано принципи вибору зварювальних матеріалів для виготовлення конструкцій корпусів суден. У другому розділі розглядаються плавкі покриті електроди для зварювання, наплавлення та різання, а також основні типи неплавких електродів. В третьому – розглянуто суцільні та порошкові дроти. В четвертому – описано плавлені, керамічні та плавлено-керамічні флюси для зварювання та наплавлення в комбінації з дротами. В п’ятому розділі надано інформацію стосовно захисних та горючих газів і газових сумішей. В додатку наведено хімічний склад, механічні, металургійні та технологічні властивості зварювальних матеріалів і їх призначення. В довідковому додатку наведено класифікації зварювальних матеріалів відповідно до стандартів IIW (Міжнародний інститут зварювання), ISO (Міжнародна організація зі стандартизації), EN (загальноєвропейський стандарт), а також деяких національних стандартів (AWS, DIN та ін.).

Надана широка інформація може бути використана студентами та аспірантами при виконанні курсових і дипломних проектів, атестаційних робіт, а також іншими фахівцями зварювального виробництва та споріднених спеціальностей.

4

Розділ1. ЗВАРЮВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ В СУДНОБУДУВАННІ

На суднобудівних підприємствах широко використовують "Правила класифікації та побудови морських суден" Регістру Судноплавства України, які регламентують використання суднобудівних сталей і зварювальних матеріалів для їхнього зварювання. Аналогічний підхід існує й у деяких визнаних світовим співтовариством Регістрах. Наприклад: Maritime Register of Shipping (Росія), Lloyd’s Register (Англія) та ін.

1.1.Суднобудівні сталі

Зогляду на обмежений обсяг навчального посібника наведемо лише найбільш широко вживані категорії суднобудівних сталей. Більш докладну інформацію можна знайти в "Правилах класифікації та побудови морських суден" [17].

Суднобудівна сталь умовно поділяється на сталь нормальної міцності (з мінімальною границею текучості 235 МПа) і сталь підвищеної міцності (трьох рівнів міцності, з мінімальною границею текучості 315, 355 і 390 МПа відповідно). Крім того широко використовують сталі високої міцності (з мінімальною границею текучості 420 МПа і вище). Виплавка сталі повинна здійснюватися в мартенівських або електричних печах або в кисневому конвертері з продувкою чистого кисню зверху. Застосування інших способів виплавки сталі повинно бути узгоджене з Регістром.

При виробництві сталей застосовуються наступні процеси прокатування:

(AR) гарячекатана сталь – процес прокатування сталі при високій температурі (деформація здійснюється й закінчується в температурній області рекристалізації аустеніту, вище температури нормалізації) з наступним охолодженням на повітрі. Міцність і пластичність такої сталі звичайно нижчі, ніж у сталі після термічної або термомеханічної обробки;

(N) нормалізація – процес, що складається з нагрівання гарячекатаної

5

сталі вище критичної температури Аc3 в області рекристалізації аустені-

ту, ближче до нижньої її границі, з наступним охолодженням на повітрі. Цей процес поліпшує властивості сталі за рахунок зменшення величини зерна;

(CR) контрольоване прокатування (нормалізоване прокатування (NR) – процес, при якому останні проходи під час прокатування виконуються в області температури нормалізації, у результаті чого одержується метал, властивості якого, в основному, відповідають властивостям після нормалізації;

(TM) термомеханічна обробка (термомеханічне контрольоване прокатування (ТМСР) – процес, що передбачає суворий контроль температури й ступеню деформації під час прокатування. Як правило, метал деформується при температурах, близьких до температури Аc3 . Закінчення дефор-

мації можливе в двофазній області. На відміну від контрольованого прокатування (нормалізованого прокатування) властивості після термомеханічної обробки не можуть бути відтворені нормалізацією або іншими видами термообробки;

(АсС) прискорене охолодження – процес, при якому забезпечується поліпшення властивостей сталі за рахунок її контрольованого охолодження зі швидкістю, більшою ніж охолодження на повітрі. Цей процес виконується безпосередньо після завершення деформації при термомеханічному процесі. Дане призначення не поширюється на пряме гартування. Застосування прискореного охолодження в комплексі з термомеханічним процесом, так само, як і відпуск після термомеханічного процесу, є в кожному випадку предметом спеціального розгляду та узгодження з Регістром.

Властивості, отримані сталлю після ТМ і АсС прокатування, не можутьбутивідтвореніпринормалізаціїабоприіншихвидахтермообробки.

Стан постачання сталей нормальної та підвищеної міцності повинен відповідати вимогам, наведеним у табл. 1.1 і 1.2 [17].

6

Таблиця 1.1. Стан постачання сталі нормальної міцності

Категорія

Товщина, мм

 

Стан постачання

 

А

t ≤ 50

Будь-який

 

 

50 < t ≤ 100

Нормалізація

(N), контрольоване

прокатування

 

(CR) або термомеханічна обробка (TM)

 

 

B

t ≤ 50

Будь-який

 

 

50 < t ≤ 100

Нормалізація

(N), контрольоване

прокатування

 

(CR) або термомеханічна обробка (TM)

 

 

D

t ≤ 35

Будь-який

 

 

35 < t ≤ 100

Нормалізація

(N), контрольоване

прокатування

 

(CR) або термомеханічна обробка (TM)1

E

t ≤ 100

Нормалізація (N) або термомеханічна обробка

(TM)1

 

 

_________________________

 

 

 

1За спеціальним узгодженням з Регістром профільна сталь категорії D може постачатися гарячекатаною за умови задовільних результатів випробувань на ударний згин. За тих самих умов профільна сталь категорії Е може постачатися гарячекатаною або після контрольованого прокатування.

Сталь, що працює при низьких температурах (до –50 °С), може бути або нормалізована (N), або загартована і відпущена (Т), або термомеханічно оброблена (ТМСР). Стан постачання підлягає узгодженню з Регістром і позначається в сертифікаті.

Сталь високої міцності підлягає гартуванню та відпуску.

Хімічний склад сталі повинен визначатися виробником за результатами аналізу проб, відібраних з кожного ковша всіх плавок.

Хімічний склад сталі нормальної міцності повинен відповідати вимогам, наведеним в табл. 1Д2, підвищеної міцності – табл. 2Д, сталей, що використовуються при низьких температурах, – табл. 3Д, а сталей високої міцності – у табл. 1.3 [17].

Механічні властивості сталі нормальної міцності повинні відповідати вимогам, наведеним у табл. 1Д, сталі підвищеної міцності – у табл. 2Д і табл. 1.4, сталі, яка працює при низьких температурах, – табл. 1.5, а сталі високої міцності – у табл. 1.6 [17]. При позначенні категорій сталі підвищеної міцності до символу категорії можедодаватися літера Н, наприклад DH36.

2Тут і надалі позначення номерів таблиць з літерою "Д" означає посилання на таблиці з додатку.

7

Таблиця 1.2. Стан постачання сталі підвищеної міцності

Кате-

Елементи, що по-

Товщина, мм

Стан постачання

горія

дрібнюють зерно

 

 

 

 

A32

 

t ≤ 12,5

Будь-який

 

 

Nb і/або V

 

Нормалізація

(N),

контрольоване

A36

12,5 < t ≤ 100

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

 

 

t ≤ 20

Будь-який

 

 

 

 

20 < t ≤ 35

Будь-який, постачання в гарячека-

A32

Al або Al і Ti

таному стані (AR) вимагає спеціально-

 

го узгодження

 

 

A36

 

 

 

 

35 < t ≤ 100

Нормалізація

(N),

контрольоване

 

 

 

 

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

 

 

t ≤ 12,5

Будь-який

 

 

A40

Будь-які

12,5 < t ≤50

Нормалізація

(N),

контрольоване

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

D32

 

t ≤ 12,5

Будь-який

 

 

Nb і/або V

 

Нормалізація

(N),

контрольоване

D36

12,5 < t ≤ 100

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

 

 

t ≤ 20

Будь-який

 

 

 

 

20 < t ≤ 25

Будь-який, постачання в гарячека-

D32

Al або Al і Ti

таному стані (AR) вимагає спеціально-

 

го узгодження

 

 

D36

 

 

 

 

25 < t ≤ 100

Нормалізація

(N),

контрольоване

 

 

 

 

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

D40

Будь-які

t ≤ 50

Нормалізація

(N),

контрольоване

прокатування (CR) або термомеханіч-

 

 

 

на обробка (TM)

 

 

 

 

t ≤ 50

Нормалізація

(N),

контрольоване

E32

 

прокатування (CR) або термомеханіч-

Будь-які

 

на обробка (TM)

 

 

E36

 

 

 

 

50 < t ≤ 100

Нормалізація

(N),

термомеханічна

 

 

 

 

обробка (TM)

 

 

 

 

t ≤ 50

Нормалізація

(N),

термомеханічна

E40

Будь-які

обробка (TM) або гартування з відпус-

 

 

 

ком (QT)

 

 

_________________________

 

 

 

 

Примітка. За узгодженням з Регістром профільна сталь категорій A32, A36, D36 може постачатися в гарячекатаному стані за умови задовільних результатів випробувань на ударний згин; за тих самих умов профільна сталь категорій Е32 і Е36 може постачатися в гарячекатаному стані або після контрольованого прокатування.

8

Таблиця 1.3. Хімічний склад сталей високої міцності

Рівень міцності

Категорія ста-

 

Вміст елементів, %, не більше

 

сталі, МПа

лі

C

Si

Mn

P

S

N

420…690

A

0,21

0,55

1,70

0,035

0,035

0,020

D, E

0,20

0,030

0,030

 

 

F

0,18

 

1,60

0,025

0,025

 

Таблиця 1.4. Мінімальна величина роботи удару для сталі підвищеної

міцності, Дж

Категорія

 

Температура, С°

 

 

 

 

 

 

Товщина листа

 

 

t ≤ 50 мм

50 мм < t ≤ 70 мм

70 мм < t ≤ 100 мм

сталі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KVL1

KVT2

KVL

 

KVT

KVL

 

KVT

А32

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D32

 

 

–20

 

31

 

22

38

 

26

 

 

46

 

31

Е32

 

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А36

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D36

 

 

–20

 

34

 

24

41

 

27

 

 

50

 

34

Е36

 

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А40

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D40

 

 

–20

 

41

 

27

 

 

 

 

Не встановлюються

 

Е40

 

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1Для поздовжніх зразків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2Для поперечних зразків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1.5. Механічні властивості

сталі,

що використовується

при

низьких температурах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Катего-

Мінімальна

 

Тимчасо-

 

Мінімальне

 

Випробування на ударний згин

 

 

границя

 

 

відносне по-

 

 

 

 

 

 

Мінімальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рія ста-

 

текучості

 

вий опір

довження А5,

 

Температу-

 

 

удару, Дж

лі

 

RеH, МПа

 

Rm, МПа

 

%

 

 

 

ра, °С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KVL

 

KVТ

 

 

 

 

 

 

 

F32

 

315

 

440…590

 

22

 

 

 

 

–60

 

31

 

22

F36

 

355

 

490…620

 

21

 

 

 

 

–60

 

34

 

24

F40

 

390

 

510…650

 

20

 

 

 

 

–60

 

41

 

27

Для вуглецевої сталі нормальної міцності сума вмісту вуглецю плюс 1/6 вмісту мангану не повинна перевищувати 0,40 %. Еквівалент вуглецю для сталі підвищеної міцності визначається при випробуваннях на допуск за даними ковшового аналізу й підраховується за формулою

Cекв

= С+

Mn

+

Cr +Mo +V

+

Ni +Cu

.

6

5

15

 

 

 

 

 

9

Максимальне значення вуглецевого еквівалента (Секв) повинне відповідати даним табл. 1.7 [17].

Більш детальна інформація стосовно обсягу випробувань, огляду, маркування та інших вимог наведена в "Правилах класифікації та побудови морських суден" [17].

Таблиця 1.6. Механічні властивості сталі високої міцності

Катего-

Мінімальна

 

Тимчасо-

Мінімальне

Випробування на ударний згин

границя

 

відносне по-

 

Мінімальна робота

рія ста-

текучості

 

вий опір

довження А5,

Температу-

удару, Дж,

лі

RеH, МПа

 

Rm, МПа

%

ра, °С

 

 

 

 

KVL

KVТ

A420

 

 

 

 

0

 

 

 

D420

420

 

530…680

18

–20

42

 

28

E420

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F420

 

 

 

 

–60

 

 

 

A460

 

 

 

 

0

 

 

 

D460

460

 

570…720

17

–20

46

 

31

E460

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F460

 

 

 

 

–60

 

 

 

A500

 

 

 

 

0

 

 

 

D500

500

 

610…770

16

–20

50

 

33

E500

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F500

 

 

 

 

–60

 

 

 

A550

 

 

 

 

0

 

 

 

D550

550

 

670…830

16

–20

55

 

37

E550

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F550

 

 

 

 

–60

 

 

 

A620

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D620

620

 

720…890

15

–20

62

 

41

E620

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F620

 

 

 

 

–60

 

 

 

A690

 

 

 

 

0

 

 

 

D690

690

 

770…940

14

–20

69

 

46

E690

 

–40

 

 

 

 

 

 

 

 

F690

 

 

 

 

–60

 

 

 

_________________________

 

 

 

 

 

 

 

Примітки. 1. На вимогу Регістра повинно бути встановлено конкретне значення тимчасового опору на розрив. 2. Для сталі категорії А, при задовільних результатах контрольних випробувань, за погодженням з Регістром обсяг випробувань на ударний згин може бути зменшений.

10