Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ukrainoznavstvo

.pdf
Скачиваний:
1266
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
6.3 Mб
Скачать

Козловські, Семеновичі, Селюцькі, Щуковські, Харибурди) . Можна сказати: але ж Вишневецькі та Конецьпольські – княжі українські роди – поповнювали й лави польської еліти, і це (зрадництво) буде і в наступні віки. Та у відповідь достатньо нагадати: і Христа зраджували навіть його учні… Та людство чітко піднесло одних і затаврувало інших.

Навмисне наводимо широкий перелік імен, бо так стає помітнішою міра участі боярсько-шляхетської еліти в загальнонародній соціально-національній, культурній та релігійній революції, адже подібдна тенденція характеризувала й поведінку еліти Київщини і Переяславщини, Львівщини і Волині, практично всіх українських земель. А також в усіх сферах розвитку, зокрема освітньонауковій, культурологічній та мовній, міжнародних відносин, де також визначальна роль належала еліті – князю В. Острозькому, митрополиту П. Могилі та М. Барановичу, гетьманам, С. Косову, кошовим Запорозької Січі Сагайдачному та Б. Хмельницькому, І. Мазепі й П. Орлику, Сірку і Нечаю…

Це й визначило те, що органічно злилися національна ідея (ідея нації) і всенародний рух з націєтворення, внаслідок чого й з’явилася на карті світу одна з перших трьох національно-демократичних держав Європи – козацька Україна.

Появилася, підсумуємо, завдяки комплексу передумов та чинників:

щонайперше – відновлення історичної пам’яті роду і народу;

та пам’ять обіймає і почуття землі та крові, світосприймання і світорозуміння; і почуття причетності до діянь батьків та героїв; і святості своїх богів та віри в життя, добро і безсмертя; і обожнення рідної природи та пам’яті «філософії і серця» і пам’яті боротьби за свою свободу й державність; і пам’яті божественного походження та історичного призначення свого етноса сакральності своєї столиці та своєї держави у міжнародному світі; і пам’яті правди та кривди, добра і зла, краси і потворності;

особливої ролі традицій: родинно-побутових і виробничих, культових і мистецьких, військових і правових (звичаєве право, «Руська правда»); суспільно- і державотворчих; родових – у ставленні до батька й матері, дітей, невісток і зятів, до рідної землі і природи, почуттів любові та вірності, прав і обов’язків;

відродження почуттів патріотизму та ідеології свободи й народознавства, віри у високу місію кожної людини, роду, племені, етносу, нації і держави;

відновлення міжнародних зв’язків як основи і соціально-економічного, і культурно-духовного, і політичного розвитку;

активізація діяльності освітніх, наукових, культуротворчих центрів, їх зв’язків з центрами Європи;

боротьби за утвердження народної мови;

заснування культурно-освітніх, релігійних братств та громад міст і сіл як народоправних органів;

Див.: Чернігівщина incognita. – Чернігів: Чернігівські обереги, 2004.

251

плекання нового типу національно-державної еліти;

перетворення Запорозької Січі у своєрідну Столицю, що об’єднує й регулює та захищає життєдіяльність усього національно-державного організма;

втілення ідеї нації в реально-практичний процес розгортання соціальної, національної, духовно-культурної, релігійної революції як цілісного процесу на засадах демократії, свободи й суверенітету.

І все це з невідворотністю зумовило не тільки відновлення української державності на фундаменті національної ідеї та скристалізованої нації, а й включення української інтелігенції в розвиток всеєвропейської суспільнополітичної думки, зокрема в сфері розвитку теорії нації.

Для переконливості ще раз нагадаємо, що: по-перше, як і для стародавніх мислителів, для дослідників останніх століть поняття «нація» є тотожним поняттям «плем’я» та «народ» (а то й держава, як тотожним поняттю «народи» є поняття «язики»; як у Т. Шевченка: «на всіх язиках все мовчить, бо благоденствує»). І по-друге, що у зарубіжній науці як історіографія, так і проблема нації посіли чільну позицію багато віків тому. Тому добре простежується діалектична еволюція понять.

Так, розуміння самодостатності етносів та ролі національного (племінного) чинника в розвиткові людини (а відтак держави, культури, мистецтва) виявляли ще Платон і Арістотель. При цьому вони, як і Ксенофонт, Теофраст, історики Греції, Візантії, Риму, наголошували головним чином на відмінностях народів. Це й допомагало їм показати риси, особливості як своїх, так й інших (зокрема арабських) племен, до того ж – у їхній як «стабільності», так і мінливості, зумовлюваній умовами буття та виховання. Колись, писав, наприклад, Ксенофонт у «Кіропедії», іранці (перси) та підвладні їм народи були мужніми й благородними. Та з часу розпалу внутрішніх чвар вони стали більшою мірою, ніж раніше, неповажливими до своїх богів і рідних, несправедливими й корисливими. «Раніше якщо хтось ризикував, захищаючи царя чи місто, або здійснював якесь інше благодіяння, то був шанованим; тепер же – якщо хтось сподівається зробити корисне царю, ось як Мітрідат, що зрадив свого батька Аріоварзана, або як Реміор, котрий в Єгипті зоставив своїми заложниками дружину, дітей і дітей своїх друзів й знехтував священною клятвою. То ось вони

йкористуються найбільшою шаною».

Характери людей і суспільно-політичний лад – такий аспект досліджень Платона, який робив висновки: «У різних людей буває як правило стільки ж видів духовної структури, скільки існує видів державного устрою». Тому – оскільки характер народу формується обставинами життя – необхідно дбати про створення найкращої форми держави (для Платона це «ідеальна держава» мудреців–мислителів, одержимих ідеєю самопізнання й самотворення); у демократичній державі формується тип демократа, у тиранічній – тирана; у свою чергу ті люди впливають на мораль, етику, ідеали нації.

252

Переконання, що характери людей, народів та суспільні умови є взаємовпливаючими чинниками, відстоює й Теофраст («Про властивості людської моралі»).

Свого часу ідеологи релігії на основі поетизації певних рис характеру проголосили богообраним народом євреїв. Олександр Македонський на небачено високий п’єдестал підніс греків. З часу створення Римської імперії богообраними стали зображувати римлян (у тому числі й Вергілій в «Енеїді»). Сила інерції виявилася непереборною, й на месіанську роль стали претендувати то росіяни, то німці, англійці. А у зв’язку з цим питання націй із сфери історії чи філософії, етнопсихології та етнографії перейшло у сфери політики й міжнародних відносин і набуло характеру проблеми, охоплюючої вузол питань: що є нації? Які є нації? Що визначає їхню природу (сутність)

іяке їхнє місце в світі, роль та місія? Які умови, чинники й шляхи реалізації?

Уцьому зв'язку особливої ваги набуває наш вітчизняний прадосвід, зокрема те, що автори «Літописа Аскольда», а згодом і «Київського літопису», Галицько-Волинського, Густинського, козацьких літописів не тільки дали яскравий, характеристичний опис племен Київської Русі (чим і для сучасної науки залишили і великі джерела знань, і приклади аналітично-об’єктивного підходу та характеристики Козацької держави), а й визначили дійсно науковий підхід диференційовано-інтегративного бачення племен у державі-імперії та свого народу в системі народів світу, об’єктивного опису і позитивних рис власної народності (полян), і того, що викликало відразу ще в самих літописців (стосовно деревлян, обрів).

XVII–XVIII ст. і в Україні, і в Європі стають переломними в розгляді проблем націй.

Дослідники вже не сумніваються, що кожна нація – «од бога», отже: космічно-природного походження, самодостатня й неповторна. Предметом науки стає інтерес: що формує нації? Чи вони змінюються? Яка їхня основа, роль і місія, доля?

Руссо, Кант, Монтеск’є, Гегель, Юм, Гельвецій, Гердер проблему націй переносять у систему досліджень, в якій поважне місце займають історія, філософія, соціологія, культурологія, етнопсихологія, фольклористика та особливо лінгвістика. Інший – базований на догматах віри, ірраціоналізмі – підхід практикують ідеологи церкви. Тому: якщо для більшості дослідників та філософів головним формотворчим чинником націй постає природа, то ідеологи церкви й політики, як правило, роблять наголос на фідеїстичній основі. Це й спонукає одних спиратися на досвід історії, інших же в підході до проблеми над усе ставити ірраціоналізм та месіанство.

Уже зазначалося, що вітчизняні автори літописів – Аскольда, а згодом і Київського та Галицько-Волинського – ще в XII–XIII ст. відзначили органічний зв’язок держави та етносів. До того ж дали вражаюче яскраву характеристику племен Київської Русі.

Тепер зауважимо, що з тієї характеристики чітко проступає роль: а) «землі роду свого»; б) «закону батьків»; в) історії появи, розселення й буття племен (історії світової – від Ноєвого потопу – і власної); г) традицій, культури; д)

253

мови. Літописці в одній державі бачать багато етносів – різних як способом буття, так і характерами (поляни, деревляни, обри). Легенда про «євшан-зілля» з потрясаючою силою передає почуття патріотизму, породжуваного рідною землею, своїм етносом.

Рід – плем’я – народність – ось ланки спільноти, що в глибинах має властивості етносу, а в перспективі – нації і держави. Маємо на увазі і те, що не кожен етнос еволюціонує в націю, і те, що окремі етноси й при втраті державності не втрачають внутрішніх властивостей та рис.

І з цієї точки зору повчальною є історія розпаду Київської Русі: наявність різних етносів послаблювала нашу прадержаву й полегшила справу завойовників-монголів; але воднораз вона засвідчила їхню природну не лише силу, а й незнищенність. Те, що саме з етносом пов’язані вічність та універсальнісь зв’язків людини із світом (землею і космосом, своїм народом й людством), з Буттям і Свідомістю.

Саме етнічна цілісність уберегла українців від загибелі не тільки в час татаро-монгольського лихоліття, литовського партнерства, шляхетськопольського й турецько-татарського геноциду, а й російсько-імперського «благоденствія» та більшовицької асиміляції. XVIII–XIX ст. поставили питання руба: бути Україні чи не бути? Збереження її на рівні етносу не вберігало від поступового загасання й зникнення ще й тому, що етнос послідовно розмивався демографічною політикою. І в ній залишилися сили, що на виклик обставин відповіли: порятунок – у творенні спільноти іншого типу: нації-держави!

Не лише тоді, а й дотепер рух до національного відродження трактується антиукраїнськими силами як шкідливий сепаратизм, відхилення від загальнолюдських норм. Та насправді усе те було в руслі та в дусі якраз загальноєвропейського процесу.

Ще рух Реформації активізує націєтворчі процеси в Європі. Капіталізм динамізує їх. Активізується й процес осмислення сутностей. Відповідаючи на питання, що є «нація», «народ» і які чинники їх визначають та є виразниками сутності, француз Монтеск’є категорично твердив: народи – це їхні характери. Характери ж формує географічне середовище. «Влада клімату є сильнішою всіх інших влад... Народи спекотних кліматів боязкі, як старики, народи холодних кліматів відважні, мов юнаки». До того ж клімат впливає не тільки на фізичні якості людей, а й на моральні, духовні: «В північному кліматі ви бачите людей з незначною кількістю вад, чимало доброчинності й багато щирості та відвертості. Наближаючись до півдня, ви наче віддаляєтеся від самої моралі: там з посиленням пристрастей множаться злочини, і кожен намагається перевершити в цьому іншого... В країнах помірного клімату ви бачите народи непостійної поведінки... Клімат надмірно гарячий зовсім позбавляє тіло енергії. А розслаблення тіла перекидається й на душу: людина стає до всього байдужою, недопитливою, неспроможною на благородний вчинок... там віддають перевагу карам перед зусиллями духу... рабство здається легшим, ніж і стимулювання розуму», і душа, «один раз прийнявши форму (враження), є безсилою змінити її».

Так від розуміння категорії «характер індивіда» (а він, як гадав Арістотель,

254

виявляється в спрямуванні волі особи та в засобах досягнення мети), зафіксованого грецькими філософами, і від розуміння категорії «образ племені», зафіксованого нашою літописною історіософією, європейська наука приходить до усвідомлення як реального суспільно-природного явища категорії «характер народу». При цьому неважко помітити, що й Монтеск'є характер, сформований географічним середовищем не обмежує лише біологічно-фізичними якостями: вони в нього є першопричиною морально-етичних, духовних сутностей.

То було наслідком тривалої наукової еволюції. Логічно, що й англієць Д. Юм не тільки фіксує роль географічного детермінізму, а й продовжує дослідження лінії зв'язків географічних чинників із соціально-духовними, зауважуючи: люди певної частки землі все послідовніше вступають в контакти між собою, і це породжує стійкий феномен спільності. А те закономірно веде до формування явищ сімейно-родової, племенної, народної ідентичності, зрештою

– до кристалізації політичної організації, яка займається не лише побутом, виробництвом, а й обороною, управлінням, торгівлею, освітою, вихованням, конфесіями, культурою, що й веде до формування спільноти нової якості – етнічної чи національної держави.

Новим кроком на цьому шляху стають погляди французького філософа Гельвеція: він не відкидає ролі географічного чинника, але доводить, що природне середовище не варто абсолютизувати, оскільки за однакових природних умов існують народи (суспільні популяції) з різними соціальними й духовними рівнями. Філософія, соціологія, політологія, спираючись на дані історії, антропології, демографії, етнопсихології, доходять до усвідомлення: поряд з географічним величезну, а то й вирішальну роль у формуванні етносів – націй відіграють такі чинники, як геополітичний, етнокультурний, релігійний, ідеологічний, економічний, і особливо мови.

На доказ зазначимо лише деякі підходи. Люди, наголошував великий німецький гуманіст Йоган Готфрід Гердер, – це слухняна глина в руках клімату (природного середовища загалом). «Однак пальці (природи. – П.К.) створюють дуже різноманітні форми, а протидіючі закони настільки багатоманітні, що, можливо, лише геній людський може скласти формулу рівнодії усіх тих сил». Не лише природа впливає на людей (етноси), зауважує Гердер, а й люди на природу. На цій підставі німецький мислитель розвиває концепції ліберального націоналізму (рісоджименто), згідно з якою нації – це природно-історичні феномени, які повинні мати рівні умови розвитку, а серед вирішальних чинників їхнього розквіту є як природа, так і характер, мова, дух нації, що набувають бажаної суверенності та повноти завдяки міжнаціональним контактам.

Що тільки в природі можна шукати розгадку сутності й таємниці національного характеру, заперечував І. Кант. На його думку, факти, коли цілі народи переселяються на нові місця (з іншими кліматичними умовами) і зберігають себе, свідчать: національний характер відзначається незмінністю; народи можуть адаптуватися з природою.

Думки, що незмінними є як клімат, так і національний характер, дотримувався й Гегель. «Незмінність клімату, – писав він, – вся сукупність

255

властивостей і особливостей країни, в якій та або інша нація має постійне місцезнаходження, сприяє незмінності її характеру». І хоча його увага була прикута переважно до категорії «всесвітньо-історичний народ», Гегель особливої ваги надає такому феномену як «дух народу», і це змушує його визнати: ґрунтом і національного (як частини), й світового духу (як цілого) є природа, хоча вона й визначає це лише кількісно.

Так само й Д. Юм у праці «Про національні характери» вважав, що їх породжують чинники і фізичні, й моральні. При цьому «до моральних чинників,

– писав він, – я відношу усі обставини, спроможні впливати на розум як мотиви або основи і які роблять повний комплекс звичаїв прийнятним для нас. До таких відносяться форми правління, соціальні перевороти, багатство або нужда...

становище нації, співвідносне з сусідами... Під фізичними причинами я розумію ті якості повітря і клімату, які, очевидно, постійно й непомітно впливають на характер». Не менш важливо те, що Юм зафіксував елемент руху, якісних змін характеру, зауваживши: «мораль народу дуже суттєво змінюється з плином часу або через величезні зміни в системі його правління, або через змішання з іншими народами...».

Теоретична думка Європи була одностайною: « ...кожен народ має свій особливий спосіб бачити й відчувати, який формує його характер, і у всіх народів цей характер змінюється або раптово, або поступово, в залежності від раптових або непомітних змін, що відбуваються в формі їх правління та, отже, в суспільному вихованні».

Той «дух народу» існує в масштабах сім’ї, роду, племені, а коли стає політично-духовною системою – набирає характеру загального, національного. І коли в одних випадках він набуває реального буття завдяки існуванню держави, то в інших сам стає могутньою енергією творення держави. За концепцією поборників марксизму-ленінізму, що фактично відкидали національну проблему, нації формуються лише за капіталізму й зникнуть разом з ним. «Хибність цього погляду, – зазначає В. Лісовий, полягає в тому, що процес націостановлення, скажімо, в Європі розпочався ще до появи капіталізму». Є й ще одна догма, що міцно тримається до нашого часу: що націоналізм – це тільки зло, інструмент політики сепаратистів, та що в «націоналізмі й космополітизмі зміщуються поняття соціальних інтересів і духовних цінностей. Пріоритет прав людини над державними, національними, класовими інтересами (отже: над правами... інших людей, суспільства! – П.К.) – непорушна вимога будь-якого розвитку того суспільства і тому, мовбито «...Націоналізм прагне нейтралізувати загальнолюдські цінності».

Насправді все було навпаки, бо ж навіть за законами формальної логіки інтернаціональне (космополітичне) не може існувати без національного.

А національне не обов’язково передбачає протиставлення, ізоляцію, стерильність.

Ось що пише з цього приводу у книзі «Nationalism. Mith und Realiti” (1955)

Бойд Шейфер: «В Німеччині особлива роль у націєтворенні належить Лютерові і його реформаційній ідеологічно-конфесійній діяльності, зокрема й тому, що він нагадав німцям про їхню особовість, відмінність від інших. Однак треба

256

пам’ятати, що хоча Лютер говорив про інтереси німців як про щось протилежне інтересам італійців і віддавав перевагу німецькій мові у порівнянні з латиною вчених, він навряд чи був націоналістом... Кілька раніших реформаторів ішли ще далі – Джон Вікліф ще набагато раніше від часу Лютера хотів, аби національна церква була підпорядкована національній державі: Гусистські лідери з Богемії підійшли впритул до ототожнення їхньої релігійної справи з національним інтересом... Ідентифікація релігії і нації відбулась найбільш повно і чітко в пуританському повстанні сімнадцятого століття проти роялістського католицького абсолютизму в Англії.

...Національні церкви посилено культивували простонародну мову в молитвах, ритуалах і гімнах й таким чином поширювали функціонування національних мов. Найголовнішу для більшості протестантів книгу – Біблію – було перекладено і опубліковано саме цими мовами й вона читалася не латиною, а саме цими мовами. У Швеції і Данії публікація Біблії простонародною мовою допомогла унормувати те, що сьогодні називається шведською і датською мовами».

Як в Італії творчість Данте, в Іспанії Кальдерона і Сервантеса, так в Англії поряд з «Королівською Біблією» особливу роль у формуванні національної мови, культури та свідомості, отже й нації, відіграла творчість Шекспіра.

З огляду на роль згадуваних чинників у формуванні націоналізму як світосприйняття, інтересів, культури, самосвідомості нації, а відтак – ролі націоналізму в розвої народів його й трактували як політичну ідеологію та поділяли на кілька типів: ліберальний (представники Й.Г. Гердер, Й.Г. Фіхте, Д. Мадзіні, А. Міцкевич, Ф. Палацький), інтегральний (з домінантною роллю в Німеччині, Англії, Італії, Бельгії, Румунії, Іспанії), реформаторський (Японія, Туреччина, Китай). Перший з них орієнтував на гармонізацію взаємин кореневих націй з представниками інших етносів; другий сповідував гегемонію націй-«месій»; третій генерував зусилля етносів, спрямовані на піднесення політичної, державної, національної свідомості та відповідних їй інституцій.

Таким чином, ще етнічна самосвідомість розрізняла «ми» і «вони». Автори літописів Києво-руської держави зафіксували це розрізнення не лише між своїми племенами та сусідніх держав (половців, хозар, варягів, візантійців), а й між племенами своєї держави, до того ж на рівні як етнічному, так і культурному, мовному, характерів племен.

Не менш важливо, що історіософи відбили й розрізнення «русів» та «не русів» у своїй державі, хоча всю державу й називали Руссю.

Етнічні та природні чинники були причиною й того, що Київська Русь розділилася на окремі «землі», до того ж не тільки на основі розрізнення «ми» – слов’яни і «не ми» – не слов’яни, а й на «ми» та «не ми» між східними слов’янами.

Відчуття «руської», базованої на усвідомленні полянсько-галицької єдності, й зумовило і бажання зберегти Русь як єдину державу, і диференціацію за етнічним принципом: коли Україна стала розвиватися на базі «ядра» Київської Русі – земель від Прип’яті до Чорного моря і від Карпат до Кубані (від Сяну до Дону).

257

У період входження «Русі» до Великого князівства Литовського ідея етнічної ідентичності набирає якісного збагачення: українство не тільки прагне до відновлення на своїх землях колишньої держави, а й формує сили, спроможні творити державу нового типу – суто українську.

Так і з’являється козацтво – могутній чинник політично-релігійної консолідації суспільства, орієнтованого на власні інтереси й захищеного власною мілітарною силою.

Закономірно, що навіть іноземці Запорозьку Січ іменують козацькоруською державою, а після Хмельниччини Україну – козацько-руською нацією.

Бажання Б. Хмельницького зробити гетьманство спадковим й створити державу-монархію свідчить, що і він, і суспільство свідомо поєднували у визвольній війні чинники релігії, армії, соціальних інтересів, культури, державно-правових актів, а все те вело до завершення формування української держави-нації.

Відомо, що Б. Хмельницький і його наступники вели толерантну політику щодо груп і представників інших націй чи етносів. Не випадково, що КиєвоМогилянська та інші академії, культурно-освітні та релігійні братства дотримувалися політики багатокультурності: поєднання джерел українськонаціональної культури з зарубіжними. Це й дає підстави український націоналізм цього періоду віднести до типу ліберального: він сприяв відродженню української державності й не перешкоджав розвиткові етнічних меншин. Думається, ця обставина і спонукала Й.Г. Гердера покладати на Україну-Елладу особливі надії.

З часу, коли все українське підпадає під заборони, але це ще разючіше відтіняє диференціацію між «ми» – українцями і «не ми» – колонізаторами й консолідує власні сили та інспірує на активний самозахист, а далі й суверенний розвиток, націоналізм стає аналогом патріотизму й набирає характеру та змісту реформаторського.

Від Густинського, козацьких літописів, Г. Сковороди до «Історії русів» і від них до Т. Шевченка – це час історично-активного не лише відродження сил українського етносу, а й формування його нової якості – політичної нації.

Декому й досі здається, що як революції минулого, так і узагальнення та дослідників, у тому числі й щодо понять «національна ідея», «нація», «націоналізм», мають поставати у формулюваннях сучасного. Та це – похибки формальної логіки. Форми життя та мислення, як і форми мови визначальною мірою зумовлюються історичними обставинами. Як мудро зауважив М. Рильський, «нове життя нового прагне слова», що означає: навіть звичні «слова» в нових умовах наповнюються додатковим змістом. А чіткі формулювання можуть з’являтися лише на етапах завершення кристалізації певних сутностей. Доказ – творчість українських політиків, мислителів, митців, істориків, зокрема Б. Хмельницького, І. Мазепи,П. Орлика, Г. Сковороди, І. Котляревського, автора «Історії русів».

Б.Хмельницький, І.Мазепа, П.Орлик не вживали понять «національна ідея», «нація», «націоналізм», але їх не вживали й творці інших національних держав

258

Європи до ХVІІ ст., однак зміст, який вкладали в поняття «ми сармати», «ми руські», «ми – козацька Україна» українські державно-політичні діячі, повністю відповідав українським національним реаліям.

І Б. Хмельницький, І. Мазепа і П. Орлик мислили вже етнонаціональними державницькими категоріями, бо, крім усього іншого, вони бачили як багатовіковий зв’язок вітчизняних поколінь та традицій, так і процес європейських національно-державних еволюцій та метаморфоз.

«…Тому, що поляки насмілилися виступити силою проти наших стародавніх вільностей і не раз проливали в межах України невинну християнську кров, відібрали церкви нашого обряду… ми, будучи невинні і вільні від усякого закиду, закликали бога на поміч, захистили святу віру й наші давні вільності». Ми прагнемо миру не лише зі шведами та трансільванцями (молдаванами), а й поляками. «Але Запорізьке Військо, разом з ним найсвітліший пан гетьман повертається думкою до того, скільки разів поляки знищили і зруйнували мир, навіть закріплений присягою; ніколи вони не домовлялися щиро з найсвітлішим гетьманом і військом Запорізьким; навпаки, вони підбурюють різні народи на наше викорінення і не раз руйнували й нищили українські землі» , – так говорилося українським послом до князя Трансільванії Ю.Ракоці 29.08.1656 р., що достатньо чітко виявляє справжні причини революції та перспективи розвитку.

Не менш красномовні акценти Конституції П. Орлика: «Нехай буде на вічну славу і пам’ять Війська Запорозького і народу Руського, Господь дивний і незбагненний… одні царства і народи підносить, а інші за гріхи й провини принижує… Отак і народ козацький, давній та відважний. Ранше званий Хазарським, спочатку підніс безсмертною славою, широкими володіннями та героїчними діяннями, яких не лише сусідні народи, а й сама східна (Візантійська) імперія на морі й на суші боялася настільки, що Східний (Візантійський) імператор, замисливши умиротворити цей народ, поєднався з ним міцним союзом і власну дочку Кагана, себто володаря Козаків, призначив сину своєму». Щоправда, потім Господь покарав стражданнями і народ козацький, «однак розгніваний і ще не до кінця відданий порокам, вищеназваний народ Козацький, що доти перебував під тяжким польський ярмом, прагнучи відновити колишню свободу, постав за ревну віру

православну, за закони Батьківщини і старі вольності під проводом палкого борця, найвідважнішого керманича вічної пам’яті Богдана Хмельницького, який за допомогою самого Бога і непереможною поміччю найяснішого короля Швеції (Карла Х)… збройно звільнив від польського рабства Військо Запорозьке і пригноблений народ Руський…» Тепер необхідно закріпити перемогу, задля чого потрібно і те, щоб народ володів своїми вольностями і правами, ясновельможний Гетьман «стежив за виконанням пактів і

Крисаченко В.С. Українознавство. Хрестоматія. – Кн. 2. – К., 1997. – С. 115.

259

конституцій…, підтверджених його присягою», а наступні гетьмани дотримувалися цієї традиції. «Подібно до того, як будь-яка держава існує і міцніє завдяки недоторканій цілісності кордонів, так і наша Батьківщина, Мала Русь, нехай лишається у своїх кордонах» («які визнані за правління Богдана Хмельницького»). Задля цього потрібно як зміцнювати союз із Швецією, Кримським Ханством, іншими сусідами, так і дбати, щоб створилися умови миру, «за якими б Дніпро і землі Війська Запорозького були звільнені від московських укріплень і фортець і повернуті у попередню власність «народу українського».

Понад усім і всіми має панувати верховенство закону, а Україна має бути повноправною і суверенною (Українознавство. – Кн. 2. – 1710).

Чи можна сумніватися, що то були документи воістину національнодержавницького змісту, адекватні тогочасній європейській суспільнополітичній свідомості? А за рівнем демократизму та захисту прав людини, всіх соціальних станів та нації і етноменшин – випереджаючі зарубіжну теорію та практику! Закономірно, що характер соціального та національнодержавницького розвитку визначив і характер мислення як «низів» народу, так і його чільних верств.

Головне для кожної людини, соціальної верстви, нації – самопізнання, свобода, правильний життєвий вибір та спосіб життя. Таким стає кредо вихованця Києво-Могилянської академії Григорія Сковороди. Необхідно наголосити: Г. Сковорода був усебічно обдарованою особистістю; жив і за межами України, знав, крім філософії Греції та Рима, культуру (зокрема філософську) Польщі й Угорщини, Італії і Німеччини; у Росії міг зробити щонайвищу (у тому числі придворну) кар’єру. Але він став носієм ментальності тієї частини української інтелігенції, котра розуміла: вона – голова (а не тулуб) суспільства; її покликання й обов’язок – просвітлювати свідомість і душу мас, вести до справжнього щастя й добра, до єдності етичного й естетичного, емоцій (енергії серця) та інтелекту, гармонії в почуттях, помислах, діях; допомагати стати природними людьми; усвідомлювати: і кожна людина, й Україна – це частки цілісного вселюдства, які тяжать до всепланетарної цілісності, але відчувають: кожна людина – то окремий і неповторний світ, а кожна країна – не просто Земля, територія, метафізична матерія, а – Терен, що становить органічну цілісність на основі внутрішньої енергії, Духа як деміурга людської духовності .

Тому щастя як гармонії (зокрема людини не лише зі світом, а й із самою собою!) можна домогтися на шляху самопізнання та пізнання в ім’я

Див.: Кононенко Т. Г.С. Сковорода – приятель мудрості українського терену. На пошану 280-ої річниці з дня народження // Українознавство. – 2003. – С. 40–43; Кононенко Т.П. До питання визанчення основної літературної форми філософських творів Григорія Сковороди // Збірник наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства. Том ІІІ. – К., 2004. – С. 392–398; Кононенко Т.П. Ідейні настанови Григорія Сковороди в методологічниій культурі нової філософії (до джерел історіографії філософських методологій) // Збірник наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства. Том ІV. – К., 2005. – С. 355–366.

260

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]