Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

сам.робота тест з психологыъ

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
32.07 Кб
Скачать

Аналіз результатів тесту №1 з дослідження розумових здібностей

Аналіз результатів я розпочала з визначення рівня загальних розумових здібностей. Для цього кількість правильно розв'язаних завдань (Іп) я зіставила зі шкалою рівнів.

Величина показника (Тп)

Рівень загальних розумових здібностей

13 і менше

Низький

14—18

Нижчий середнього

19—24

Середній

25—29

Вищий середнього

30 і більше

Високий

Отже, підрахувавши загальну кількість балів, а їх вийшло 26, робимо висновок, що рівень розумових здібностей вищий середнього.

Так як, рівень загальних розумових здібностей є багатопараметричним показником, то за допомогою цієї методики можна виділити ці параметри і проаналізувати їх.

Серед показників є: здібності узагальнення та аналізу матеріалу, гнучкість, інертність мислення і переключення, емоційні компоненти мислення і відхилення, швидкість і точність сприйняття, розподіл і концентрація уваги, використання мови і грамотність, орієнтування та просторова уява. З них найбільше вираженими є: гнучкість мислення, швидкість і точність сприйняття, використання мови і грамотність, орієнтування та просторова уява.

Досліджуваному, так як він гірше виконав числові завдання, можна порадити тренувати відповідні властивості, в цьому допоможуть розв’язування головоломок та математичних задач.

Аналіз тесту №2 з дослідження типу темпераменту

Я проводила тест для визначення рівня екстраверсії, емоційної стійкості та типу темпераменту. Для цього мені знадобились: тест-опитувальник Г. Айзенка з 57 запитань, бланк для відповідей, ручка та олі­вець.

Тест показав, що досліджувана відповіла на запитання відверто. Проаналізувавши її відповіді, можна зробити висновок, що Катерина – інтроверт, що привертає увагу своїми особливостями пове­дінки. Вона часто заглиблена у себе, важко налагоджує контакти з людьми й адаптується до реальності. Частіше за все вона спокійна, урівноважена, неагресивна, її дії обмірковані й раціональні. Коло друзів у неї невелике. Інтроверт любить прогнозувати майбутнє, замис­люватися над тим, що і як буде робити, не піддається на моментні непередбачувані стимули, песиміст, не любить непередбачуваних ситуацій, хвилювань, дотримується заведеного життєвого порядку. Він контролює свої почуття, відповідальний, дуже рідко проявляє агресивність.

Що ж стосується рівня нейротизму, то він низький, це говорить про те, що Катерина - це емо­ційно стабільна особистість, які відрізняється урівнова­женістю, спокоєм, рішучістю, виваженістю дій і вчинків.

Нестійкий

Інтровертований Екстраветований

Стійкий

Типи темпераменту

Після характеристики вже вказаних пар властивостей темпераменту я приступила до конструювання влас­не типів темпераменту. Користуючись схемою та бланком відповідей, я зробила висновок, що так як вона є представником інтроверсії та низького рівня нейротизму, вона є флегматиком,тобто їй притаманні розміреність, спокій та надійність. Точка перетину перпендикулярів лежить у пло­щині кола радіусом 6 одиниць, тобто це показник слабкого вираження темпераменту.

Проаналізувавши результати досліду, Катерині можна порекомендувати тренувати свій соціальний інтелект (розуміння людей, спостережливість за емоційним станом інших людей, вста­новлення контактів тощо). В окремих випадках завдяки скромності в них не завжди адекватна самооцінка, яку в цьому разі слід підвищити.

Аналіз тесту №3 «Неіснуюча тварина»

Після того, як досліджувана намалювала «неіснуючу тварину», я за допомогою певних критеріїв проаналізувала:

1.Положення малюнка на аркуші в центрі, що говорить про її достатню самооцінку.

2.Центральна смислова частина фігури - голова у положенні "анфас", тобто голова направлена на себе, що трактується як егоцентризм.

3. На голові розташовані деталі, відповідні органам чуття - вуха, рот, очі, ніс. Значення деталі вуха - зацікавленість в інформації, значущість думки оточуючих про себе, а їх у досліджуваної багато. Бачимо відкритий рот без промальовування мови і губ, що трактується як легкість виникнення побоювань і страхів, недовір'я. Особливе значення надають очам, адже це символ властивого людині переживання страху. Так як райдужка не промальована, це говорить про низький рівень страху.

4. Несуча, опорна частина фігури (ноги, лапи, іноді - постамент), характеризує її, як людину з притаманними: ґрунтовністю, обдуманістю, раціональністю ухвалення рішення, шляху до висновків, формування думки, опора на істотні положення і значущу інформацію;

5. Різноманітність у формі і положенні цих деталей говорить про своєрідність її установок і думок, самостійність і не банальність, навіть творче начало (відповідно незвичності форми) або інакомислення.

6. На малюнку присутні квітково-функціональні деталі - енергія обхвату різних областей людської діяльності, упевненість в собі, саморозповсюдження з неделікатним і нерозбірливим утиском оточуючих, або допитливість, бажання брати участь як можна в більшому числі справ оточуючих, завоювання собі місця під сонцем, захопленість своєю діяльністю, сміливість починань (відповідно значенню деталі-символу - крила або щупальця і т.д.).

7. При оцінці характеру лінії спостерігалось дубляж лінії, недбалість, неакуратність з'єднань, лінії, що знаходять один на одного, відхилення від вертикальної осі, стереотипність ліній і т.д.).

8. Тематично тварину можна віднести до нейтральних, що говорить про відповідне її ставлення до себе.

9. Назва тварини-є іронічно-гумористичною, що говорить про відповідно іронічно-поблажливе відношенні до оточуючих.