Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Какие то тесты клин. фарм

..doc
Скачиваний:
334
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Мілдронат

0

Нітросорбіт

0

Преднізолон

0

Фуросемід

#

У хворої 28 років, під час профогляду виявлено підвищення артеріального тиску. Під час глибокої пальпації органів черевної порожнини у хворої з'явився біль в області живота невизначеної локалізації, нудота, блювота, головний біль, загальна метушливість, почуття страху, роздратованість, пітливість, серцебиття, парестезії. Шкіра бліда, волога. Зіниці розширені. Ps - 160/хв., ритмічний. Тони серця гучні. АТ- 220/120 мм рт.ст. Цукор крові - 8,00 ммоль/л, лейкоцитоз. Прийом таблетки фенігидин під язик - не ефективний. Який препарат необхідно призначити в першу чергу?

1

Фентоламін

0

Анаприлін

0

Верапаміл

0

Папаверин

0

Фуросемід

#

У хворого 74 років з ішемічною хворобою серця та постінфарктним кардіосклерозом раптово, серед ночі, розвинулася клініка набряку легенів: збуджений, шкіра цианотична, дихання шумне, кривава піна з дихальних шляхів. Викликана бригада ШМД. АТ=210/120 мм рт.ст. Рs - 124 за 1 хв. Т - 36,4 °С. Для невідкладної допомоги хворому в/в необхідно ввести розчин:

1

Гангліоблокатору

0

Адреналіну

0

Глюкокортикоїду

0

Манітолу

0

Поліглюкіну

#

Хвора, 44 р., кардіалгія, задишка, болі виникли вперше на фоні частого серцебиття. Об’єктивно: пульс 120-140 на хв, аритмічний, АТ – 160/100 мм рт.ст., на ЕКГ зубці Р не визначаються, інтервали RR різні, QRS не деформований. Який препарат є найбільш доцільним?

1

Верапаміл

0

Бетаксолол

0

Дилтіазем

0

Етмозин

0

Лідокаїн

#

Хворий 68 р., знаходиться в палаті інтенсивного спостереження. Раптово у нього виникають судоми, короткочасна втрата свідомості. Ps – 32 за хв., АТ – 160/90 мм рт.ст. ЕКГ – зубець Р – 75 за хв., комплекс QRST – 32 за 1 хв. В відведеннях І, aVL, V5-V6 патологічний зубець Q, сегмент S-T вище ізолінії, негативний зубець Е. Який з лікарських засобів найбільш доцільно призначити?

1

Атропіну сульфат

0

Верапаміл

0

Гепарин

0

Нітрогліцерин

0

Строфантин

#

Хворий 67 років скаржиться на напади серцебиття, перебої в роботі серцевої діяльності, біль в ділянці серця, задишку в спокої. Стан важкий. Акроціаноз, тони серця аритмічні, приглушені. Ps – 120 за хв., АТ – 120/80 мм рт.ст. Печінка + 2 см., набряки гомілок. ЕКГ – ритм несинусовий, неправильний, ЧСС – 160 за хв., хвилі f. Калій плазми – 4,8 ммоль/л. Який з препаратів слід застосувати в першу чергу?

1`

Дигоксин

0

Аміодарон

0

Верапаміл

0

Калію хлорид

0

Новокаїн амід

#

Хворий Г., 68 років, 8 років страждає на ішемічну хворобу серця, в анамнезі інфаркт міокарда. Раптово, після емоційного навантаження, виник приступ сильного серцебиття, втратив свідомість. Об’єктивно: стан хворого важкий, шкірні покриви вологі, бліді. Пульс та частота серцевих скорочень не підраховуються. АТ - 110/80 мм рт.ст. Знято ЕКГ: ЧСС - 240 за хв., комплекси QRS 0,14 с. Застосування якого з медикаментозних засобів є найбільш доцільним?

1

Лідокаїн

0

Верапаміл

0

Натрія аденозинтрифосфат

0

Пропранолол

0

Строфантин

#

У хворої, 27 років, під час фізичного навантаження з’явилось серцебиття, біль в ділянці серця. На протязі 4 років хворіє на ревматизм з мі тральною вадою серця без порушення кровообігу. На ЕКГ ЧСС =180 за хв., зубець Р негативний, комплекс QRS – 0,08 с, зубець Т позитивний, малої амплітуди, інтервали R-R однакові. Який антиаритмічний препарат необхідно призначити в даному випадку?

1

Верапаміл

0

АТФ внутрішньовенно

0

Лідокаїн

0

Панангін

0

Сульфат магнію

#

Хворий, 48 р., скаржиться на приступи втрати свідомості з судомами. Стан тяжкий, ціаноз губ. АТ 160/80 мм рт.ст. Рs 28 за хв., брадикардія. На ЕКГ атріветрикулярна блокада з ЧСС 30 ударів за хв., від’ємний зубець Т і ST нижче ізолінії в V2-V4. З яких препаратів почати лікування?

1

Внутрішньовенно атропін

0

Внутрішньовенно вазодилататори

0

Внутрішньовенно нітрогліцерин

0

Внутрішньовенно серцеві глікозиди

0

Електроімпульсна терапія

#

Хворий, 52 р., доставлений в БРІТ без свідомості. Стан важкий, зіниці розширені, реагує на світло. Дихання шумне, пульс на променевих і сонних артеріях не прощупується. АТ 40/20 мм рт.ст. На ЕКГ – мерехтіння шлуночків з частотою 210 за хв. З якого з методів слід розпочати реанімаційні заходи?

1

Внутрішньовенне введення кордарону

0

Внутрішньовенне введення адреналіну з атропіном

0

Внутрішньовенне введення лідокаїну

0

Електроімпульсна терапія (дефібриляція)

0

Зовнішній масаж серця

#

У процесі інтубації трахеї внаслідок подразнення рефлексогенних зон гортані та трахеї виникла зупинка серця. Який препарат слід увести в першу чергу в систему кровообігу в процесі реанімації:

1

Атропін

0

Адреналін

0

Еуфілін

0

Піпольфен

0

Промедол

#

Чоловік, 30 років, на виробництві одержав травму електрострумом з наступним розвитком клінічної смерті. Лікарем медпункту негайно почате проведення зовнішнього масажу серця, штучної вентиляції легень. Реанімаційна бригада швидкої допомоги, що прибула через 20 хвилин, при ЕКГ-дослідженні виявила асистолію. Найбільш доцільні наступні дії:

1

Внутрісерцеве введення адреналіну

0

Внутрішньовенне введення лідокаїну

0

Внутрішньовенне введення реополіглюкину

0

Електроімпульсна терапія

0

Припинення реанімації в зв'язку з явною безперспективністю

#

Клінічна смерть наступила від дії електроструму. Серцево-легенева реанімація проведена успішно. Під час транспортування потерпілого погіршення показників гемодинаміки, на електрокардіограмі - політопна шлуночкова екстрасистолія. Які антиаритмічні препарати найбільш ефективні в даній ситуації?

1

Лідокаїн

0

Дігоксин

0

Ізоптин

0

Кордарон

0

Новокаїн амід

#

Хворому на артеріальну гіпертензію, 75 рокiв, виник пароксизм миготливой аритміі з частотою серцевих скорочень 150 за хв. АТ 120/70 мм рт.ст. З якого препарату ви не будете розпочинати лікування пароксизму?

1

Новокаінамід

0

Атенолол

0

Верапаміл

0

Дігоксин

0

Ділтиазем

#

Найбільш важливою метою в досягненні оптимального лікування бронхіальною астми є наступне:

1

Пригнічення запалення у дихальних шляхах

0

Впевнитись що концентрація адреноміметиків підтримується на терапевтичному рівні на протязі доби

0

Забезпечення швидкого зняття бронхоспазму

0

Застосування інгаляторів за потребою не частіше за 3 разів за тиждень

0

Застосування тільки ліків в інгаляційних формах запобігаючи оральне застосування

#

Який з наступних агоністів адренергічних рецепторів не виявляє бронходилатуючої активності і не застосовується для лікування хворих на бронхіальну астму

1

норадреналін

0

адреналін

0

сальбутамол

0

сальметерол

0

тербуталін

#

Пацієнт з бронхіальною астмою приймає препарат з групи метилксантинів перорально. Що з наступного характеризує цей клас ліків:

1

Застосовуються для профілактики приступів задухи при бронхіальній астми

0

Виводяться переважно нірками у не зміненому вигляді

0

Мають великий терапевтичний діапазон

0

Мають високу протизапальну активність

0

Являються частою причиною запаморочення

#

Хворий на бронхіальну астму скаржиться на помірні приступи бронхоспазму один раз на тиждень. Він приймає інгаляційно сальбутамол при приступах задухи і для профілактики приступів інгаляційно бекламетазон. Якщо лікар бажає призначити сальметерол він повинен зробити наступне:

1

Залишити призначенні ліки для додаткового профілактичного ефекту

0

Відмінити кортикостероїд

0

Відмінити сальбутамол

0

Відмінити сальбутамол і кортикостероїд

0

Застосовувати сальметерол при гострих симптомах захворювання

#

Хворий прийняв летальну дозу теофіліну. Що з наступного є найбільш вірогідною причиною смерті:

1

Гіпоксія в наслідок неможливості дихати при судомах

0

Апное внаслідок парадоксального бронхоспазму

0

Брадикардія та блокада серця

0

Гепатотоксичність та недостатність функції печінки

0

Реакція гіперчутливості

#

Пацієнт, 16 років, з ознаками діспное був доставлений до відділення інтенсивної терапії. Йому діагностували бронхіальну астму та провели невідкладне лікування. На наступний день під час візиту до сімейного лікаря йому призначено вживання сальбутамолу за потребою. Через декілька тижнів пацієнт скаржиться на необхідність застосування інгалятора до декілька разів на добу кожен день. При об’єктивному дослідженні лікар виявив погіршення стану хворого. Яке початкове лікування цього хворого було би більш раціональним для контролю бронхіальної астми:

1

Призначення преднізолону перорально та сальбутамолу

0

Замінити сальбутамол на сальметерол

0

Підвищити дозу сальбутамолу під час кожного приступу задухи

0

Призначення інгаляційного кортикостероїду та сальбутамолу

0

Призначення кромоглікату натрія та сальбутамолу

#

У пацієнтки 16 років з бронхіальною астмою розвився тремор скелетних м’язів, який індукований лікарським засобом. Який з наступних ліків є найбільш вірогідною причиною цього стану:

1

Сальбутамол

0

Бекламетазон

0

Зафір-лукаст

0

Іпратропію бромід

0

Кромоглікат натрія

#

Пацієнт 23 років з бронхіальною астмою скаржиться на приступи задухи після прийому навіть не великої дози аспірину. Найбільш вірогідним поясненням є те що аспірин:

1

Блокує синтез ендогенних простагландинів, які мають бронходилатуючу активність

0

Індукує гіперчутливість мускарінових рецепторів в гладеньких м’язах бронхів

0

Індукує гіперчутливість Н1 рецепторів в гладеньких м’язах бронхів

0

Індукують формування антитіл до саліцилатів в тучних клітинах бронхів

0

Попереджують або зменшують зв’язування адреналіну з В2-адренорецепторами

#

Пацієнт похилого віку хворіє на ХОЗЛ та отримує декілька ліків, одним з яких є іпратропію бромід. Що з наступного є головним ефектом для досягнення терапевтичної дії цього препарату:

1

Блокада ендогенних бронхо-констрикторних медіаторів

0

Уповільнення виділення адреналіну з наднирників

0

Пригнічення фосфордіестерази, в наслідок чого зменшується руйнування цапф

0

Попередження реакції антиген-антитіло в тучних клітинах

0

Супресія запалення

#

Хворий, 26 років, на бронхіальну астму отримує бронхолукаст. Що є основним механізмом його дії:

1

Пригнічення запалення

0

Виведення адреналіну з наднирників

0

Підвищення чутливості адренергічних рецепторів до катехоламінів

0

Пригнічення фосфордіестерази, в наслідок чого зменшується руйнування цапф

0

Попередження реакції антиген-антитіло в тучних клітинах

#

Хлопчик з ознаками респіраторного дістресу в наслідок тяжкої атаки бронхіальної астми доставлений в відділення інтенсивної терапії. Одним з ліків, що були призначенні хворому, був ацетилцистеїн. Для чого був призначений цей лікарський засіб?

1

Для підвищення секреції в бронхах, що приводить до покращення виділення харкотиння

0

Для блокування рецепторів лейкотрієнів

0

Для пригнічення метаболічної дезактивації адреналіну або 2-агоністів

0

Пригнічення синтезу лейкотриєнів

0

Для швидкого пригнічення запалення в бронхах

#

Пацієнт на бронхіальну астму почав приймати фуросемід, що був призначений з причин не пов’язаних з бронхіальною астмою. Пацієнт через декілька тижнів діуретичної терапії почав скаржитися на погіршення задухи. Тести визначення функції легень підтвердили погіршення його стану. Який механізм є найбільш вірогідним у погіршені клінічної картини у пацієнта після призначення фуросеміду?

1

Підвищення в’язкості слизу бронхів

0

Блокування ендогенних бронходилатуючих ефектів циркулюючого адреналіну

0

Посилення бронхоконстрикції в наслідок виведення ацетилхоліну

0

Механізм бронхоконстрикції без посередників

0

Підвищення кліренсу медіаторів запалення, внаслідок чого знижується їх концентрація в плазмі крові

#

У хворого, який перебував у пульмонологічному відділені з приводу лікування бронхіальної астми розвився тривалий приступ експіраторної задухи. Після багаторазових інгаляцій астмопенту з’явилось часте поверхневе дихання. Хворий втратив свідомість. Яку невідкладну допомогу потрібно провести?

1

Ввести в/в струминно 60-90 мг преднізолону на фізіологічному розчині

0

Провести ендотрахеальну інтубацію та ШВЛ

0

Почати інфузійну терапію натрію гідрокарбонатом

0

Ввести в/в еуфілін

0

Дати фторотановий наркоз

#

У чоловіка 35 років впродовж 12 років при контакті з квітковим пилком розвивалися ядухи. При поступленні: дихання із свистячими хрипами на вдиху та видиху за участю додаткових м’язів, АТ 130/85 мм рт. ст., пульс 110 уд./хв., частота дихання 30 за 1 хв., аускультативно з обох боків - “німа легеня”. Введення яких медикаментозних препаратів доцільно в даній ситуації?

1

Глюкокортикостероїди

0

Антибіотики

0

Бета-адреноблокатори

0

Бета-адреноміметики

0

Антигістамінні

#

У хворої, яка тривалий час хворіє на БА, розвинувся приступ ядухи, який триває добу. Введення еуфіліну в/в полегшення не принесло, після інгаляції сальбутамолу стан погіршився. Об’єктивно: набухання шийних вен, дифузний ціаноз. ЧСС – 100 за хв., АТ 130/90 мм рт.ст., тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над a. pulmonalіs. Який препарат необхідно призначити у першу чергу?

1

Дексометазон

0

Інтал

0

Атровент

0

Серевент

0

4% р-н гідрокарбонату натрію

#

Хворий В., 72 років, хворіє на ХОЗЛ. Об’єктивно: ядуха, ЧД-30/хв., ортопное, акроціаноз, дихання клокочуще, чути на відстані, під час кашлю виділяється пінисте харкотиння рожевого кольору у великій кількості, Р - 90/хв., слабкого наповнення, АТ-80/50 мм. рт. Над легенями - маса різнокаліберних вологих хрипів. Який препарат в першу чергу треба ввести хворому?

1

Преднізолон

0

Нітропрусид натрію

0

Дроперідол

0

Морфін

0

Пентамін

#

Хвора лікується з приводу важкого перебігу ХОБ. В анамнезі - ревматизм з мітральним стенозом. Стан хворого різко погіршився. Об’єктивно: збуджена, задишка змішаного характеру, акроціаноз, кашель з виділенням значної кількості пінистого харкотиння рожевого кольору. ЧД – 28/хв., Над легенями - маса різнокаліберних вологих хрипів. Тони серця різко ослаблені, миготлива аритмія. Р - 95/хв., АТ-130/80 мм.рт.ст. Який препарат треба ввести хворому першочергово?

1

Нітрогліцерин

0

Адреналін

0

Гідралазин

0

Еуфілін

0

Строфантин

#

Хвора 38 р. доставлена у клініку у важкому стані. Об’єктивно: виражена задишка, дихання поверхневе, хвора „хапає ротом” повітря, шийні вени набухлі, дифузний ціаноз. Над більшою частиною легень дихальні шуми не вислуховуються. Р-138/хв., АТ-85/60 мм рт.ст. Тони серця аритмічні, ослаблені, ритм галопа. Газовий склад крові : РаО2 – 54 мм.рт.ст., РаСО2 – 51 мм рт.ст., рН-7,2. Невідкладна допомога?

1

Глюкокортикоїди

0

Гангліоблокатори

0

Нітрати

0

Серцеві глікозиди

0

Сечогінні

#

У клініку поступив хворий 18 р., зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіж шкіри. Захворів гостро, біля години тому після прийому аналгіну. З дитинства – кропивниця, “аспіринова астма”. Об’єктивно: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Рs 96 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде ?

1

Дексометазон

0

Димедрол

0

Еуфілін

0

Строфантин

0

Супрастин

#

У пацієнта 43 р., при введення в/м біциліну виник сильний головний біль, шум в вухах, болі за грудиною, відчуття жару, пітливість. Об’єктивно: стан хворого важкий, PS 115 за 1 хв., ниткоподібний, АТ 80/30 мм рт.ст. Який з препаратів необхідно ввести в першу чергу ?

1

Преднізолон

0

Атропін

0

Допамін

0

Мезатон

0

Строфантін

#

Хворий Л., 21 року, після введення гентаміцину, через півгодини відчув нестачу повітря, свербіж долонь, почервоніння обличчя, запаморочення в голові. Артеріальний тиск знизився до 75/50 мм. рт ст., ЧД 24 за 1 хв., Рs 105 уд за 1 хв. З якого препарату необхідно розпочати невідкладну допомогу?

1

Гідрокортизон в/в

0

Гідрокарбонат натрію в/в

0

Дімедрол в/м

0

Допамін в/в

0

Еуфілін в/в

#

При проведенні скарифікаційного тесту із сумішшю пилкових алергенів у 26-літнього хворого Р., з клініко-анамнестичними ознаками алергічного риніту раптово з’явилися слабкість, запаморочення, холодний піт на тлі АТ 70/40 мм. рт.ст., ЧСС 120 уд/хв. Який першочерговий захід необхідно вжити для усунення даного ускладнення?

1

Обколювання місця введення алергену 0,1% розчином адреналіну до 1 мл., накладання вище цього місця джгута

0

В/в введення 40 мг дексаметазону

0

Введення 0,9% розчину NaCl до 200 мл в/в струменеві

0

Киснева терапія

0

Прийом 30 мг преднізолону per os

#

Хворий 42 років, скаржиться на різке утруднення дихання, охриплість голосу, приступи чихання, рясні виділення рідини з порожнини носу, свербіння в носі та в очах. Вказані симптоми з’явились через 6 годин після прийому в їжу крабів. При непрямій ларингоскопії різкий набряк слизової гортані, просвіт гортані звужений до 2 мм. Які лікувальні заходи слід негайно провести хворому?

1

Внутрішньовенне введення преднізолону

0

Ендоларингеальні інгаляції

0

Призначення антибіотиків

0

Призначення протинабрякових препаратів

0

Промивання шлунку

#

Жінка 46 років 3 роки тому перенесла операцію струмектомію, після якої розвинулася клініка гіпотіреоїдної недостатності. Була призначена замісна терапія. Препарати приймала нерегулярно, в результаті чого трапилась гіпотіреоїдна кома: ЧСС=40 за 1 хв., АТ=50/30 мм рт.ст., Т=32° С. Для збереження життя хворої необхідно не гаючи часу в/в струйно ввести:

1

Глюкокортикоїди

0

Гангліоблокатори

0

Інсулін

0

Розчин 40% глюкози

0

Серцеві глікозиди

#

Хвора на системний червоний вовчак, 38 років, протягом 5-ти років постійно отримувала лікування середніми дозами глюкокортикостероїдів (30-40 мг преднізолону на добу) та, на протязі останніх 3-х місяців – імураном в дозі 150 мг/добу і індометацином 75 мг/добу. В першу добу після оперативного втручання в хірургічному стаціонарі (видалення флегмонозного апендициту) раптово виникли: різка слабкість, запаморочення, різкі головні болі, болі в животі, підвищилась температура тіла. При огляді: ЧСС 140 за хв., АТ 40/10 мм рт ст., температура тіла 37,8°С, хвора збуджена. При пальпації живота: симптоми подразнення очеревини відсутні. Лабораторне дослідження сироватки крові: Na – 105 мЕкв/л, К- 6,4 мЕкв/л, глюкоза – 3,3 ммоль/л. Якого невідкладного лікування потребує хвора?

1

Гідрокортизон в/в, фізрозчин в/в

0

Антибіотики парентерально, фізрозчин в/в

0

Ревізія черевної порожнини, антибіотики парентерально

0

Седативні, антибіотики парентерально

0

Седативні, глюкокортикостероїди в/в

#

Добовi дози гепарину, що використовуються для лiкування 2-ї стадiї ДВЗ-синдрому /ОД на добу/:

1

10000 – 20000

0

2500 – 5000

0

5000 - 10000

0

20000 – 40000

#

Добовi дози гепарину /ОД на добу/, що використовуються в III-й стадiї ДВЗ-синдрому:

1

5000 - 10000

0

2500 - 5000

0

10000 – 20000

0

20000 – 40000

#

Препарати, що використовуються в якості дезагрегантiв при ДВЗ:

1

Реополiглюкiн

0

Ацетилсалiцилова кислота

0

Параамiнобензойна кислота

0

Полiглюкiн

#

Препарати, що використовуються для лiкування геморагiчного васкулiту:

1

Гепарин

0

Антибіотики

0

Антигiстамiннi

0

Мiнералокортикоїди

#

Препарати вибору для лікування гострого промiєлоцитарного лейкозу:

1

Ретиноїкова кислота та курси "7 + 3"

0

Аспарагін аза

0

Курси "7 + 3", "5 + 2"

0

Цитозар

#

Препарат вибору для пролонгованої терапiї мiєломної хвороби у хворих похилого і старечого віку:

1

Мелфалан (Алкеран)

0

Вiнкрiстiн

0

Сарколiзiн

0

Циклофосфан

#

Якi препарати заліза є пролонгованими?

1

Сорбiфер

0

Фероплекс

0

Фенюльс

0

Фероплект

#

При лiкуваннi пiрiдоксiндефiцитної анемії i бiльший ефект надає:

1

Великi дози вiтамiну В6

0

Вiтамiн В12

0

Гемотрансфузiї

0

Препарати залiза

#

У хворого герпетичний менінгіт. Який препарат для специфічної терапії вірусних нейроінфекцій Ви би призначили?

1

Ацикловір

0

Гентаміцин

0

Цефотаксим

0

Цефтріаксон

#

Дитина 5 місяців хворіє 2-й день: гіпертермія до 39°С, блювота двічі на добу. Стан вкрай важкий, свідомість запаморочена, шкіра блідно-цианотична, з геморагічним висипом на ногах та сідницях, місцями зливним; АТ 60/30 мм рт.ст., тахікардія, пульс слабкий, тони серця слабкі, задишка, гепатолієнальний синдром, відсутність сечовиділення на протязі 6 годин. Що являється препаратом вибору при наданні першої лікарської допомоги на догоспітальному етапі в цьому випадку?

1

Пеніцилін 50 тис МО/кг, в/м

0

Преднізолон 5 мг/кг, в/м

0

Гепарин 300 ОД/кг, п/ш

0

Седуксен 0,1 мг/кг, в/м

0

Вікасол 2,5 мг, в/м