Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Травматология. Тесты. Вариант4

.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Варіант 4

1. Який метод лікування слід вибрати при переломі ліктьового відростка з розходженням уламків?

А. Іммобілізація гіпсовою пов'язкою в положенні згинання в ліктьовому суглобі під кутом 600

В. Те ж саме, але кут згинання має бути 90-1000

*С. Оперативне лікуваня (металоостеосинтез)

D. Фіксація гіпсовою пов'язкою в положенні положенні розгинання в ліктьовому суглобі 1400

Е. Лікування скелетним витяганням

2. У пологовому будинку у новонародженого при огляді знайдено симптом “луску” зліва, асиметрію шкірних складок, довжина кінцівок однако Встановлено діагноз: “природжений вивих стегна”. Назвіть більш імовірні ознаки природженого вивиха стегна у новонароджених.

*А. Симптом “луску”

В. Обмеження відведення

С. Вкорочення кінцівки

D. Асиметрія шкірних складок

Е. Зовнішня ротація кінцівок

3. До хірургічного відділення госпіталізовано хворого М., 42 років із закритим переломом таза у стані важкого шоку. Який кровозамінник треба призначити для проведення інфузійної протишокової терапії?

А. Інтраліпід

*В. Реополіглюкін

С. Гемодез

D. Фізіологичний розчин

Е. Плазма

4. У дитини перелом правої гомілки в середній третині. Рентгенологічно має місце зміщення улвмків по ширині на третину. вісь рівна. Які зміщення при переломах довгих трубчастих кісток корегуються у процесі росту в дитини?

А. Зміщення під кутом

В. Всі види зміщень

С. Зміщення за довжиною

D. Залишкові зміщення не направляються

*Е. Повністю коригуються зміщення за шириною

5. Чоловік 40 років в автодорожній події одержав перелом стегнової кістки в нижній третині зі значним зміщенням фрагментів. Розвитиок якого ускладнення варто передбачити при лікуванні пацієнта?

А. Гемартроз колінного суглоба

В. Посттравматичний неврит сідничного нерва

*С. Здавлення судинно-нервового пучка

D. Контрактура колінного суглоба

Е. Зрощення перелому у поперечному положенні

6. Жінка 54 років вплала з упором на тильну поверхню кисті. Пред'являє скарги на біль в області промене-зап'ясткового суглоба, що підсилюється при рухах у ньому. У цій області визнвчається гематома. Сформулюйте попередній діагноз:

*А. Флексійний перелом дистального епіметафіза променевої кістки

В. Екстензійний перелом дистального епіметафіза променевої кістки

С. Перелом променевої і ліктьової кісток в області нижньох третини передпліччя

D. Розрив дистального радіоульнарного зчленування

Е. Вивих кисті

7. Юнаку 17 років, що одержав ививих плеча.було зроблено вправлення під місцевою анестезією розчином новокаїну. Після двотижневої іммобілізації косинковою пов'язкою приступив до тренувань з регбі. Розвиток якого ускладнення найбільш імовірний у пацієнта?

А. Привідно-ротанційна контрактура плечового суглоба

В. Плечолопатковий периартроз

С. Артрит плечового суглоба

D. Деформуючий артроз плечового суглоба

*Е. Рецидив вивиху плеча

8. Чоловіку, що одержав у дорожньо-транспортному випадку перелом кісток гомілки, медпрацівник, який виявився свідком, збирається провести імпровізовану транспортну іммобілізацію. Яке основне правило транспортної іммобілізації повинен виконати медрацівник?

А. Надати кінцівкам середьо-фізіологічне положення

В. Усунути значні зміщення фраментів кісток

*С. Фіксувати ушкодженний сегмент і суміжні суглоби

D.Домогтися зменшення больового синдрому

Е. Запобігти виникнення повторно-відритого перелому

9. Потерпіла звернулась до травмопункту зі скаргами на біль в ділянці правого передпліччя. З анамнезу встановлено: годину тому, повертаючись з роботи,впала з упором на розігнуту долоню. Об'єктивно: явний набряк у ділянці нижньої третини передпліччя та променево-зап'ясткового суглоба, “багнетна” деформація в дистальному відділі прменевої кістки. Чутливість у пальцах кисті збережена. Найбільш імовірний діагноз?

А. Перелом пястних кісток

В. Перелом кісток зап'ястя

С. Перелом Сміта

*D. Перелом Колліса

Е. Перелом ліктьової кістки

10. Відбиваючи удар палицею, спвробітник міліції підставив під удар ліве передпліччя, так що удар прийшовся на середню третину ліктьової кістки. Об'єктивно: набряк передплічча, біль при пальпації, крепітація у проеції удара, обмеження рухів у ліктьовому суглобі, рухи та чутливість у пальцах кисті збережені. Найбільш імовірний діагноз?

А. Перелом ліктьової кістки

В. Перелом променевої кістки

*С. Переломо-вивих Монтеджі

D. Переломо-вивих Галеацці

Е. Перелом обох кісток передпліччя

11. У немовляти двох тижнів під час патронажного огляду виявлена правостороння м’язова кривошия. Правий грудинно-ключичний м'яз вкорочений. Визначається ділянка ущільнення в середній його частині. Які фізичні вправи можуть бути використані в лікуванні даної дитини?

А. Ідеомоторні

В. Активні

*С. Пасивні

D. Вправи, які збільшують загальну витривалість

Е. Статичні дихальні вправи

12. Хвора Ш., 32 років в наслідок дорожньо-транспортної аварії 4 дні тому отримала перелом правого стегна в середній третині. Четвертий день знаходиться на стаціонарному лікуванні. Лікування з допомогою скелетного витягання. Загальний стан хворої задовільний, скарг не пред’являє. Режим рухової активності – розширений постільний. Які форми лікувальної фізкультури можна призначити пацієнтці на час обстеження?

*А. Лікувальну гімнастику, масаж, ранкову гігієнічну гімнастику

В. Ранкову гігієнічну гімнастику, механотерапію, трудотерапію

С. Лікувальну гімнастику, самостійні індивідуальні заняття, механотерапію

D. Лікувальну гімнастику, масаж, прогулянки

Е. Масаж, ранкову гігієнічну гімнастику, теренкур

13. У хворого діагностовано перелом ліктьового відростка зі зміщенням кісткових відломків. Який метод лікування оптимальний?

А. Скелетне витягання

*В. Металоостеосинтез

С. Закрита одномоментна репозиція

D. Ендопротезування

Е. Гіпсова пов’язка

14. Літній жінці 78 років діагностовано екстензійний перелом променевої кістки в типовому місці. Назвіть оптимальний метод лікування:

А. Металоостеосинтез

В. Скелетне витягання

С. Ендопротезування

D. Кісткова пластинка

*Е. Закрита одномоментна репозиція

15. Хворий звернувся за допомогою у травматологічне відділення з різаною раною 2-го пальця, яка знаходиться на долонній поверхні середньої фаланги. При огляді відсутнє активне згинання дистальної фаланги, пасивні рухи нормальні. Вкажіть вірний діагноз:

А. Пошкодження сухожилка розгинача

В. Пошкодження сухожилка поверхневого згинача

*С. Пошкодження сухожилка глибокого згинача

D. Перелом середньої фаланги

Е. Пошкодження ліктьового нерва

16. Хворий Д. звернувся до травматологічного пункту лікарні зі скаргами на болі в області ліктьового суглоба та обмеження функції, які виникли після падіння на руку. При огляді виявляється значний набряк тканин в області суглоба. Трикутник Гютера порушений. Пасивні і активні рухи в суглобі неможливі, позитивний симптом пружної фіксації. Довжина передпліччя не змінена. Виявляється відносне вкорочення кінцівки. Поставте вірний діагноз:

*А. Вивих передпліччя

В. Перелом ліктьового відростка

С. Вивих головки променевої кістки

D. Перелом діафіза плеча

Е. Ішемічна контрактура

17. Хворий В. доставлений у травматологічний стаціонар зі скаргами на болі в області середньої третини правого передпліччя, які виникли після падіння на руку. При огляді спостерігається набряк тканин, пальпаторно виявляється крепітація та патологічні рухи обох кісток передпліччя. Виміри встановили анатомічне вкорочення передпліччя. Поставте діагноз:

А. Вивих передпліччя

В. Перелом променевої кістки

С. Перелом ліктьової кістки

D. Перелом плечової кістки

*Е. Перелом обох кісток передпліччя

18. Хворий П. звернувся до травмпункту з колотою раною передпліччя, яка нанесена забрудненим цвяхом. Необхідна профілактика інфекційного ускладнення. Якого?

А. Сказ

В. Лептоспіроз

*С. Правець

D. Туберкульоз

Е. Ревматоїдний артрит

19. Мисливець звернувся до травмпункту з укушеною раною передпліччя, яку нанесла на полюванні поранена лисиця і втекла у ліс. Необхідна профілактика інфекційного захворювання Якого?

А. Лептоспіроз

В. Бруцельоз

С. Токсоплазмоз

*D. Сказ

Е. Вірусний гепатит

20. Хворий А. доставлений каретою швидкою допомоги в лікарню з різаною раною передпліччя. При огляді встановлено відсутність усіх видів чутливості на поверхні долоні 1-го, 2-го, 3-го і променевої половини 4-го пальців кисті. Активне згинання 2-го і 3-го пальців не можливе. Вкажіть вірний діагноз:

А. Ушкодження сухожилок згиначів 2-го і 3-го пальців

В. Ушкодження ліктьового нерва і сухожилок згиначів 2-го і 3-го пальців

*С. Ушкодження серединного нерва і сухожилок згиначів 2-го і 3-го пальців

D. Ушкодження променевого нерва і сухожилок згиначів 2-го і 3-го пальців

Е. Ушкодження променевого нерва

21. Пацієнт Г., 14 років, захворів гостро: відзначалися висока лихоманка, різкий біль у правій гомілці. При рентгенівському дослідженні змін у кістках нижньої кінцівки не знайдено.Через два тижні від початку хвороби, на фоні деякого покращення стану хворого, зроблено повторне дослідження. На рентгенограмі у проекції середньої третини діафіза великої гомілкової кістки визначаються ділянки просвітлення ( деструктивні осередки ) із нерівними контурами. Вздовж зовнішніх контурів кістки на відстані 1-2 мм від її поверхні з'являється вузька смужка затемнення ( періостит). Про що свідчать дані рентгенівського обстеження ?

А. Туберкульоз правої гомілки

В. Сифіліс правої гомілки

*С. Остеомієліт правої гомілки

D. Кісткова кіста

Е. Травма правої гомілки

22. Чоловік у віці 45 років звернувся до поліклініки зі скаргою на обмеження розгинання IV-V пальців правої кісті. Хворіє кілька років, з кожним роком ставало все гірше. Працює слюсарем. Травм та захворювань в дитинстві не мав. При огляді: IV-V пальці в положенні долонного згинання. Активне та пасивне розгинання не можливе у зв'язку з наявністю тяжів та вузлів по долонній поверхні кисті та пальців. На рентгенограмах пошкоджень запальних процесів у кістках кисті не знайдено. Діагноз?

*А. Контрактура Дюпюїтрена

В. Міогенна контрактура

С. Неврогенна контрактура

D. Ішемічна контрактура

Е. Сухожилкові контрактура

23. Хворий 54 років звернувся зі скаргами на різкий біль в ділянці правого плечового суглоба. За 10 хвилин до того впав на вулиці на витягнуту руку. Лікар травматологічного пункту виявив деформацію контурів правого плечового суглоба, неможливість активних рухів правої кінцівкою. Рентгенологічно: неспівпадіння суглобових поверхонь лопатки та головки плеча. Діагноз?

А. Вивих ключиці

*В. Вивих плеча

С. Забиття плеча

D. Вивих лопатки

Е. Перелом плеча

24. Жінка 69 років упала зі стільця на бік на підлогу. Підвестись не може із-за болю у кульшовому суглобі. Нижня кінцівка вкорочена і ротована назовні. Хвора не може підняти розігнутої в колінному суглобі нижньої кінцівки. Трикутник Бріана на боці ушкодження порушений, великий вертлюг палькується віще лінії Розера – Нелатона, пальпація під пупартовою зв'язкою болюча. Діагноз?

А. Перелом великого вертлюга із зміщенням

В. Перелом дна кульшової западини

С. Перелом даху кульшової западини заднім вивихом стегна

D. Надлобковий вивих стегна

*Е. Перелом шийки стегнової кістки із зміщенням

25. Чоловік 57 років доставлений у приймальне відділення із скаргами на постійний тиснучий біль в ділянці серця та лівого надпліччя. Біль розпочався раптово з міжлопаткової ділянки під час роботи на городі і посилюється при кашлі, рухах та підніманні лівої руки. Нітрогліцерин, який приймав хворий, болю не зменшив. Об’єктивно: Пульс – 86 / хв., АТ- 120/80 мм рт. ст. Тони серця послаблені. В легенях везикулярне дихання. Живіт м'який. Зміни, характерні для ішемії міокарда, на ЄКГ не виявлені. Діагноз?

А. Інфаркт задньої стінки лівого шлуночка

В. Синдром Зудика

*С. Кардіальний синдром, пов'язаний з шийно – грудним остеохондрозом

D. Напад стенокардії

Е. Синдром Штейнброкера ( « плече – кисть» )

26. Хворий 43 років доставлений бригадою швидкої допомоги зі скаргами на виражені болі в правому ліктьовому суглобі – падіння на лікоть 1,5 години тому. При огляді: область ліктьового суглоба набрякла і збільшена в обсязі, цілком відсутні активні рухи в суглобі, вісь передпліччя зміщено дозаду і досередини, вісь плеча – допереду. Передпліччя зігнуто в лікті під кутом 120 -1400. Ваш можливий діагноз?

*А. Вивих передпліччя дозаду

В. Вивих передпліччя допереду

С. Перелом ліктьового відростка

D. Черезвиростковий перелом відростка

Е. Забите місце м'яких тканин ліктьового суглоба

27. Хворий 54-ти років доставлений бригадою швидкої допомоги. Травма 30 хвилин тому, - при фіксованій стопі відбулося надмірне підошовне згинання. При огляді: опороздатність кінцівки порушена. Область гомілковостопного суглоба набрякла, видима деформація. Передній відділ стопи укорочений, п’ята подовжена. Попереду пальпується суглобний кінець великогомілкової кістки. Ваш можливий діагноз?

А. Вивих стопи до переду

В. Перелом кісточок

С. Перелом кісток стопи

D. Перелом гомілки

*Е. Вивих стопи дозаду

28. Бригадою швидкої допомоги доставлена хвора 83 років зі скаргами на порушення опороздатності на праву ногу після падіння на правий бік. При огляді: хвора лежить на катальці, права нижня кінцівка ротована назовні, зовнішньої стороною стопи доторкається до постелі. Позитивний симптом «прилиплої п’яти ». Ваш можливий діагноз?

А. Перелом діафізу стегна

В. Вивих стегна

*С. Перелом шийки стегнової кісти

D. Забите місце кульшового суглоба

Е. Перелом кульшової западини

29. Хворий 27 років доставлений бригадою швидкої допомоги через 1,5 години з моменту падіння з висоти 3 метрів, зі скаргами на болі в спині. При огляді: відзначається вистояння остистого відростка L1, кіфотичне скривлення, локальна болючість при пальпації, обмеження рухів у хребті через біль. Ваш можливий діагноз?

А. Перелом поперечного відростка тіла L1

В. Перелом остистого відростка L1

С. Вивих тіла L1

*D. Компресійний перелом тіла L1

Е. Забите місце поперекового відділу хребта

30. Мати 3- місячної дитини звернулась до лікаря зі скаргою на те, що в дитини криві стопи. Об'єктивно: обидві стопи зігнути до низу, супіновані та приведені в середину. Встановлено діагноз – клишоногість. Який лікувальний метод необхідно застосувати:

А. Оперативне втручання на сухожилках

В. Оперативне втручання на кістках

*С. Редресація з етапним накладанням гіпсових пов'язок

D. Бинтування ніг за Етінгеном

Е. Ортопедичне взуття

31. Дівчинка 10 років страждає структурним S-подібним сколіозом I ступеня. Який лікувальний захід є основним у лікуванні пацієнтки?

А. Лікувальний масаж

*В. Коригуюча гімнастика

С. Коригуючий корсет

D. Загальнозмійнювальне лікування

Е. Електроміостимуляція

32. У жінки 30 років встановлено “грецький” тип стоп (I палець менший від II; II- більший за III). Яка деформація стоп може розвинутися в майбутньому у пацієнтки?

*А. Розпластаність передніх відділів стоп

В. Поздовжня плоскостопість

С. Вальгусна встановка стоп

D. “Молоткоподібна” деформація пальців

Е. П'яткові стопи

33. Чоловік 50 років упав з упором на долоню витягнутої правої руки. При звертанні у травмпункт – скарги на сильні болі в променезап'ястковому суглобі і неможливість у ньому активних рухів. При огляді виявлена “багнетоподібна” деформація у ділянці променезап'ясткового суглоба (кисть зміщена в тильному напрямку). Рухи у суглобі різко обмежені і болючі. Осьове навантаження і пальпація суглоба викликають посилення болю. Ваш можливий діагноз?

А. Закритий вивих напівмісячної кістки

*В. Екстензійний перелом променевої кістки у типовому місці

С. Вивих правої кисті

D. Флексійний перелом променевої кістки у типовому місці

Е. Перелом шилоподібного відростку променевої кістки

34. Хворий 34 років при катанні на лижах при фіксованій стопі упав. Зразу після падіння відчув різкий біль в ділянці правого колінного суглоба, неможливість ступати на ногу. При рентгенологічному дослідженні виявлена бокова девіація гомілки на 200. Діагностовано: повний розрив бокового зв'язка правого колінного суглоба. Хворому слід призначити:

А. Скелетне витягання

В. Новокаїнова блокада

*С. Зшивання ушкоджених зв'язок

D. Аутопластика ушкодженої зв'язки

Е. Ендопротезування

35. Хворий при фарбуванні даху зірвався і впав на сідницю, після чого активні рухи практично неможливі; відчувається різкий біль в ділянці таза. Лікар швидкої допомоги, що прибув за викликом, зобов'язаний:

А. Накласти шину Дітеріхса і транспортувати хворого у лікарню

В. Хворого самотужки довести до машини і транспортувати до лікарні

С. Транспортувати хворого в положенні на спині після проведення новокаїнової блокади

*D. Знечулити хворого і в умовах транспортної іммобілізації транспортувати до лікарні

Е. Знечулити і транспортувати до районної поліклініки

36. Хворий 46 років одержав травму плеча і був доставлений у травматологічне відділення лікарні в умовах транспортної іммобілізації. При рентгенологічному дослідженні виявлено вклинений перелом плеча в ділянці хірургічної шийки. Ваша тактика щодо подальшого лікування

А. Накладення апарату Ілізарова

В. Хірургічна репозиція на 3 місяці

С. Виконання оперативного остеосинтезу

D. Іммобілізація на 1,5 місяці з одночасним призначенням антикоагулянтів

*Е. Іммобілізація на місяць з подальшою реабілітацією

37. Хвора 59 років скаржиться на болі у ступнях. Об'єктивно: ходить з паличкою, кульгаючи на обидві ноги. Помірне варикозне розширення вен. Значне уплощення склепіння з вальгусним відхиленням 1-го пальця. Молоточкоподібні деформації пальців. На підошві стоп під головками плеснових кісток значні болючі натоптиші. Поставте попередній діагноз

А. Природжена плоскостопість

В. Післятравматична плоскостопість

С. Метатарзалгії

*D. Статична плоско-вальгусна деформація стоп

38. Юнак 20 років під час гри у футбол різко повернув ліву стопу назовні і відчув сильний біль у лівому гомілковостопному суглобі. Опора кінцівки порушена. При огляді: контури суглоба з бокових поверхонь згладжені, визначаються крововиливи у м'які тканини. Активні і пасивні згинально-розгинальні та ротаційні рухи лівої стопи обмежені і викликають сильний біль. Пальпаторно: наявне посилення болю у ділянці латеральної та медіальної кісточок. Поставте первинний діагноз

А. Перелом таранної кістки лівої стопи

В. Перелом медальної кісточки

С. Перелом латеральної кісточки

*D. Двокісточковий перелом лівого гомілковостопного суглоба

Е. Розрив зв'язок гомілковостопного суглоба

39. Звернувся хворий зі скаргами на болі в лівому надпліччі. при огляді: надключична ямка згладжена, ліва половина плечового пояса укорочена, конфігурація ключиці змінена. При пальпації локальна болючість. Активні рухи у плечовому суглобі болючі і різко обмежені. Ваш можливий діагноз?

А. Вивих акроміального кінця ключиці

В. Вивих стернального кінця ключиці

С. Забите місце надпліччя

D. Перелом лопатки

*Е. Перелом ключиці

40. Хвора 62 років доставлена бригадою швидкої допомоги зі скаргами на болі у правому плечі, порушення функції кінцівки. При огляді: відзначається різка болючість, обмеження функції, рухомість на протязі плеча, зміна осі останнього і його вкорочення, крепітація. Ваш можливий діагноз?

А. Перелом хірургічної шийки плеча

*В. Перелом діафіза плечової кістки

С. Розрив довгої головки біцепсу

D. Вивих кісток передпліччя

Е. Вивих плеча

Номер тестового завдання

Код правильної відповіді

Номер тестового завдання

Код правильної відповіді

1

С

21

С

2

А

22

А

3

В

23

В

4

Е

24

Е

5

С

25

С

6

А

26

А

7

Е

27

Е

8

С

28

С

9

D

29

D

10

С

30

С

11

С

31

В

12

А

32

А

13

В

33

В

14

Е

34

С

15

С

35

D

16

А

36

Е

17

Е

37

D

18

С

38

D

19

D

39

Е

20

С

40

В