Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Банк 2013

.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
36.95 Кб
Скачать

A *Бактеріологічний  

B Мікроскопічний  

C Серологічний  

D Біологічний  

E Алергічний  

67. При дослідженні вмісту каріозної порожнини були виявлені різні види бактерій. Які з них мають найважливіше значення в розвитку карієсу?

A * Streptococcus mutans  

B Staphylococcus aureus.  

C Вейлонели  

D Streptococcus pyogenes  

E Гриби роду Candida  

68. При обстеженні на бактеріоносійство черевного тифу у сироватці крові кухарки С. шкільної їдальні виявлені Vi-антитіла. Яка з перелічених реакцій була використана у даному випадку?    

A * РНГА   

B Реакція Відаля  

C РЗК   

D ІФА  

E РІФ  

69. З ротової порожнини стоматологічного хворого виділені стрептококи, які на кровному агарі утворюють мілкі напівпрозорі колонії, оточені зеленуватою зоною. До якої групи стрептококів вони відносяться?

A *Альфа-гемолітичні

B Патогенні  

C Карієсогенні

D Токсигенні   

E Ентерококи   

70. В  мікробіологічній лабораторії проводиться вивчення карієсогенних  стрептококів. Яке поживне середовище найбільш підходить для культивування цих мікроорганізмів?

A *Кров´яний агар  

B Молочно-сольовий агар  

C Середовище Плоскирєва  

D Жовчний бульйон

E Картопляно-гліцеринове середовище

71. З метою метою перевірки якості дезінфекції в стоматологічному кабінеті були взяті змиви з поверхні обладнання. На яке поживне середовище слід висіяти цей матеріал для виявлення бактерій кишкової групи.

A *Середовище Ендо  

B МПА  

C ЖСА  

D Середовище Сабуро  

E Середовище Клауберга  

72. З носоглотки медсестри, працюючої в стоматологічній клініці, виділений збудник , який має вигляд ГР-  бобовидних коків, розміщених парами; на простих середовищах не росте, а на кров’яному з ристоміцином дає мілкі напівпрозорі колонії без гемолізу. Носієм якого мікроорганізму являється медсестра?    

A *Neisseria meningitidis  

B Streptococcus pneumoniae  

C Staphylococcus epidermidis  

D Klebsiella ozaenae  

E Corynebacterium diphtheriae  

73. На спеціальному живильному середовищі, після посіву виділення гною з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів з них виявленні грамнегативні бобовидні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?  

A *Гонореї

B Хламідіозу  

C Сифілісу  

D Туляремії  

E Меліоїдозу  

74. В  реакції пасивної гемаглютинації, поставленої з еритроцитарним черевнотифозним  Vi-діагностикумом до 1:80, що вище діагностичного титру. Такий результат свідчить про:

A * можливості носійства паличок черевного тифу

B Про гостре захворювання черевним тифом

C Про рецидив черевного тифу

D Про інкубаційний період черевного тифу

E Про реконвалесценцію черевного тифу

75. При повторній постановці реакції аглютинації Відаля виявлено наростання титру антитіл до О-антигена S.typhi в сироватці хворого від 1:100 до 1:400. Як можна трактувати отримані результати?

A * Хворіє черевним тифом

B Являється гострим носієм черевного тифу

C Являється хронічним носієм черевного тифу

D Раніше перехворів черевним тифом  

E Раніше прищеплювався проти черевного тифу

76. З ротової порожнини клінічно здорового чоловіка 25 років виділено культуру Гр+ коків, які мають дещо подовжену форму, розташовані парами або короткими ланцюжками, утворюють капсулу, на кров‘яному агарі дають альфа-гемоліз. Носієм якого патогенного мікроорганізму є цей чоловік?  

A * Streptococcus pneumoniae  

B Streptococcus pyogenes  

C Streptococcus salivarium  

D Streptococcus feacalis  

E Peptostreptococcus  

77. Від хворого з діагнозом дизентерія було виділено шигелу зі здатністю продукувати екзотоксин. Про який вид шигел йде мова?  

A * Шигела дизентерії  

B Шигкла Зоне  

C Шигела Флекснера  

D Шигела Бойда  

E Шигела Нью-Кастла  

78. Після вживання тістечок, які зберігались протягом доби при кімнатній температурі, у хворого з’явились ознаки гострого кишкового отруєння. З тістечок виділена чиста культура грам позитивних коків, які утворювали зону гемолізу на кров’яному агарі, проявляли лецитиназну активність на жовточно-сольовому агарі, утворювали пігмент при культивуванні на світлі на молочно-сольовому агарі, коагулювали плазму протягом двох годин. Які мікроорганізми спричинили захворювання?  

A * Staphylococcus aureus  

B Staphylococcus epidermidis  

C Staphylococcus saprophyticus  

D Salmonella typhimurium  

E Salmonella enteritidis  

79. З метою серологічної діагностики черевного тифу проводять постановку реакції, при якій до різних розведень сироватки хворого додають діагностикуми трьох видів мікроорганізмів  і результат якої оцінюють за утворенням аглютинату. Назвіть цю реакцію за автором.  

A *Відаля  

B Вассермана  

C Оухтерлоні   

D Райта  

E Закса-Вітебського   

80. Для серологічної діагностики черевного тифу використовують реакцію Відаля. Який механізм взаємодії антигенів та антитіл лежить в її основі?

A *Аглютинація.  

B Преципітація.  

C Бактеріоліз.  

D Гемоліз.  

E Імобілізація бактерій.  

81. Лікар-стоматолог проводить бесіду серед школярів з профілактики карієсу. Які речовини, що містяться в харчових продуктах, сприяють росту та розмноженню стрептококів, які мають першочергове значення у виникненні карієсу?  

A * Вуглеводи  

B Білки  

C Жири  

D Вітаміни  

E Мікро- та макроелементи  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]