Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Krok-1 / Крок1-2012_2-й вар

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
397.89 Кб
Скачать

116 У тварини збільшений тонус м'язів-розгиначів. Це є наслідком посиленої передачі інформації до мотонейронів спинного мозку такими низхідними шляхами:

A.Ретикулоспінальні

B.Медіальні кортикоспінальні

C. Вестибулоспінальні

D.Латеральні кортикоспінальні

E.Руброспінальні

117Для лікування деяких інфекційних захворювань, викликаних бактеріями, застосовуються сульфаніламідні препарати, що блокують синтез фактора росту бактерій. Назвіть механізм їх дії:

A. Є антивітамінами пара-амінобензойної кислоти

B.Інгібують всмоктування фолієвої кислоти

C.Беруть участь в окисно-відновних процесах

D.Є алостеричними інгібіторами ферментів

E.Є алостеричними ферментами

118Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення зору. Корекція функції зору була досягнута за рахунок застосування двоякоопуклих1 лінз. Який тип порушень функції зорового аналізатору в хворого?

A. Далекозорість

B.Куряча сліпота

C.Короткозорість

D.Астигматизм

E.Дальтонізм

119Батьки хлопчика 3-х років звернули увагу на потемніння кольору його сечі при відстоюванні. Об'єктивно: температура у нормі, шкірні покриви чисті, рожеві, печінка не збільшена. Назвіть імовірну причину даного стану:

A.Гемоліз

B.Синдром Іценка-Кушінга

C.Фенілкетонурія

D. Алкаптонурія

E.Подагра

120 Хлопчик на другому році життя став часто хворіти на респіраторні захворювання, стоматити, гнійничкові ураження шкіри. Навіть невеликі пошкодження ясен і слизової ускладнюються запаленням, що протікає тривало. Встановлено, що у крові дитини практично відсутні імуноглобуліни усіх класів. Зниження функціональної активності якої клітинної популяції лежить в основі описаного синдрому?

A.Нейтрофіли

B. В-лімфоцити

C.NK-лімфоцити

D.Т-лімфоцити

E.Макрофаги

121 У хворого з клінічними симптомами гіпотиреозу, щитоподібна залоза збільшена удвічі, при пальпації щільна, з горбистою поверхнею. При гістологічному дослідженні - поряд з атрофією фолікулів залози відмічається дифузна інфільтрація паренхіми лімфоцитами, плазматичними клітинами з утворенням фолікулів і посилене розростання сполучної тканини. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

A. Спорадичний зоб

1 двоопуклих

B.Ендемічний зоб

C. Зоб Хашімото1

D.Дифузний токсичний зоб

E.Фіброзний зоб

122 Госпіталізований хворий, який протягом 4-х годин знаходився під завалом. У нього спостерігаються різке зниження діурезу, гіперазотемія, ознаки набряку головного мозку. У якій стадії гострої ниркової недостатності знаходиться хворий?

A. Олігоанурічна

B.-

C.Початкова

D.Поліурічна

E.Одужання

123 При гістологічному дослідженні серця чоловіка, померлого від гострої серцевої недостатності, в міокарді лівого шлуночка виявлена ділянка омертвіння, відмежована від неушкодженої тканини зоною повнокровних судин, дрібних крововиливів та лейкоцитарною інфільтрацією. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Інфаркт міокарда

B.Дифузний ексудативний міокардит

C.Ішемічна дистрофія міокарда

D.Осередковий ексудативний міокардит

E.Продуктивний міокардит

124 Жінка 25-ти років через місяць після пологів звернулась до лікаря зі скаргою на зниження утворення молока. Дефіцит якого гормону призвів до такого стану?

A.Інсулін

B.Адренокортикотропний гормон

C.Соматостатин

D.Глюкагон

E. Пролактин

125 У чоловіка 25-ти років з переломом основи черепа виділяється великий об'єм сечі з низькою відносною щільністю. Причиною змін сечоутворення є порушення синтезу і секреції такого гормону:

A. Вазопресин

B.Тиреотропний

C.Адренокортикотропний

D.Окситоцин

E.Соматотропний

126 Хворому на подагру призначили алопуринол, що гальмує синтез сечової кислоти шляхом інактивації такого ферменту:

A.Гіалуронідаза

B.Лактатдегідрогеназа

C.Трансаміназа

D. Ксантиноксидаза

E.Дезаміназа

127 Після тривалого застосування ізоніазиду лікар відмітив у пацієнта явища поліневриту, парестезії, розлади пам'яті, судоми. З яким механізмом можуть бути пов'язані вказані побічні ефекти препарату?

1 Хашимото

A.Порушення синтезу клітинної стінки

B.Пригнічення синтезу РНК

C.Пригнічення синтезу білку

D. Пригнічення утворення піридоксальфосфату

E.Антагонізм з ПАБК

128 Для лікування депресії різного генезу застосовують антидепресанти, які є інгібіторами моноамінооксидаз1. Яка речовина є "нейромедіатором гарного самопочуття" і її концентрація підвищується в головному мозку за умов дії антидепресантів?

A.Дофамін

B.Таурин

C. Серотонін

D.Норадреналін

E.Гліцин

129 У тварини через 2 тижні після експериментального звуження ниркової артерії підвищився артеріальний тиск. Зі збільшенням дії на судини якого фактора гуморальної регуляції це пов'язано?

A. Ангіотензин ІІ

B.Вазопресин

C.Альдостерон

D.Дофамін

E.Кортизол

130 До хірурга звернувся чоловік 60-ти років, що тривалий час хворіє на цукровий діабет. Об'єктивно: тканини правої стопи чорного кольору, щільні, з чіткими краями. Який діагноз поставив хірург?

A.Трофічна виразка

B.Волога гангрена

C.Пролежень

D. Суха гангрена

E.Газова гангрена

131 Фенілкетонурія - це захворювання, яке зумовлено рецесивним геном, що локалізується в аутосомі. Батьки є гетерозиготами за цим геном. Вони вже мають двох хворих синів і одну здорову доньку. Яка імовірність, що четверта дитина, яку вони очікують, народиться теж хворою?

A.75%

B.50%

C.100%

D. 25%

E.0%

132 У хворого запалення легень ускладнилось ексудативним плевритом. В якому з перелічених анатомічних утворень переважно може накопичуватися рідина?

A. Sinus costodiaphragmaticus pleurae

B.Sinus transversus pericardii

C.Sinus costomediastinalis pleurae

D.Sinus obliquus pericardii

E.Sinus phrenicomediastinalis pleurae

133 У хворого 69-ти років на шкірі в ділянці нижньої повіки з'явилося невелике бляшкоподібне

1 моноаміноксидаз

утворення з наступним виразкуванням1, яке було оперативно видалене. При мікроскопічному дослідженні утворення: в дермі шкіри комплекси з атипових епітеліальних клітин; периферії клітини розташовані перпендикулярно до базальної мембрани. Клітини темні, призматичної полігональної форми з гіперхромними ядрами з частими мітозами. Іноді зустрічаються утворення, подібні до волосяного фолікула. Яка гістологічна форма рака у хворого?

A.Плоскоклітинний рак без ороговіння

B. Базально-клітинний рак

C.Недиференційований рак

D.Аденокарцинома

E.Плоскоклітинний рак з ороговінням

134 У хворого 23-х років в результаті черепно-мозкової травми виник набряк мозку. Який механізм пошкодження клітин безпосередньо призвів до набряку мозку?

A.Ліпідний

B.Кальцієвий

C.Ацидотичний

D. Електролітно-осмотичний

E.Протеїновий

135 В анамнезі жінки три викидні, внаслідок четвертої вагітності народилась дитина з ураженням центральної нервової системи та очей, збільшенням лімфовузлів, селезінки. Відомо, що дома у жінки живуть дві кішки. Мікроскопічним дослідженням мазків крові та пунктатів лімфовузлів виявлено в клітинах тільця у формі півмісяця, один кінець загострений і має утвір у вигляді присоски, інший заокруглений. Який паразит виявлений у жінки?

A. Toxoplasma gondii

B.Plasmodium vivax

C.Lamblia intestinalis

D.Balantidium coli

E.Trichomonas hominis

136 Чоловік 60-ти років скаржиться на біль у суглобах. У сироватці крові пацієнта виявлено підвищення концентрації С-реактивного білку та оксипроліну. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

A.Гепатит

B.Жовтяниця

C. Ревматизм

D.Подагра

E.Цукровий діабет

137 В сечі новонародженого визначається цитрулін та високий рівень амоніаку. Вкажіть, утворення якої речовини, найімовірніше, порушене у цього малюка:

A.Креатинін

B.Сечова кислота

C.Креатин

D. Сечовина

E.Амоніак

138 Хворому на ревматизм призначили нестероїдний протизапальний засіб диклофенак-натрій. Через загострення супутнього захворювання диклофенак-натрій відмінили. Яке захворювання є протипоказанням до призначення диклофенак-натрію?

A. Гіпертонічна хвороба

1 укриванням виразками

B.Цукровий діабет

C.Бронхіт

D.Стенокардія

E. Виразкова хвороба шлунка

139При патологічних процесах, які супроводжуються гіпоксією, відбувається неповне відновлення молекули кисню в дихальному ланцюзі1 і накопичення пероксиду водню. Вкажіть фермент, який забезпечує його руйнування:

A. Каталаза

B.Аконітаза

C.Цитохромоксидаза

D.Сукцинатдегідрогеназа

E.Кетоглутаратдегідрогеназа

140Хворий не може відвести від тулуба верхню кінцівку. Який м'яз не виконує свою функцію?

A.Малий круглий м'яз

B.Великий круглий м'яз

C. Дельтоподібний

D.Підосний м'яз

E.Найширший м'яз спини

141 У постраждалого виявлено рану верхньої частини передньої ділянки плеча. При обстеженні встановлена втрата активного згинання в ліктьовому суглобі і чутливості шкіри передньобічної поверхні передпліччя. Порушення функції якого нерва має місце?

A. М'язово-шкірний

B.Променевий

C.Серединний

D.Пахвовий

E.Ліктьовий

142 Лікар запідозрив у хворого ботулізм на підставі характерних симптомів (блювання, запаморочення, двоїння в очах та ін.). Які методи мікробіологічної діагностики доцільно використати для підтвердження клінічного діагнозу?

A.Біологічний (реакція нейтралізації), алергічний

B.Біологічний (реакція нейтралізації), мікроскопічний

C. Біологічний (реакція нейтралізації), бактеріологічний

D.Бактеріологічний, мікроскопічний

E.Генетичний, бактеріологічний

143 Під час розтину тіла жінки 32-х років, яка померла від внутрішньої кровотечі, виявлено розрив маткової труби і мертвий плід в черевній порожнині. Які зміни призвели до руйнування маткової труби і кровотечі?

A.Гострий сальпінгіт

B.Міхуровий занесок2

C.-

D. Вростання ворсин хоріону

E.Децидуальна реакція слизової оболонки

144 Хворому на гіпертонічну хворобу був призначений препарат для зниження артеріального тиску з групи адренотропних засобів. Через деякий час у хворого тиск нормалізувався, але розвинулися брадикардія до 50/хв. та атріовентрикулярна блокада ІІ ступеня. Який препарат

1ланцюгу

2занос

було призначено?

A.Верапаміл

B.Празозин

C.Мезатон

D. Анаприлін

E.Клофелін

145 У хворого, який довготривало 1 приймав преднізолон, в результаті відміни препарату виникло загострення захворювання, зниження артеріального тиску, слабкість. З чим можна пов'язати ці прояви?

A.Кумуляція препарату

B. Виникнення недостатності кори наднирників

C.Сенсибілізація до препарату

D.Гіперпродукція АКТГ

E.Звикання до препарату

146 Після перенесеного важкого інфекційного процесу у хворого розвинувся міокардит з ушкодженням провідної системи серця, що супроводжувалось періодичною втратою свідомості внаслідок розвитку синдрому Морган'ї-Едемса-Стокса, який виникає при:

A.Передчасному збудженні шлуночків

B. Переході неповної атріовентрикулярної блокади в повну

C.Блокаді правої ніжки пучка Гіса

D.Блокаді лівої ніжки пучка Гіса

E.Пароксизмальній тахікардії

147 У хлопчика велика щілина між різцями. Відомо, що ген, відповідальний за розвиток такої аномалії, домінантний. У рідної сестри цього хлопчика зуби звичайного положення. За генотипом дівчинка буде:

A.Дігетерозигота2

B.Гетерозигота

C.Тригетерозигота

D. Гомозигота рецесивна

E.Гомозигота домінантна

148 У хворої при лікуванні гіпертонічної хвороби на фоні прийому препарату виник сухий кашель. Для якого препарату характерна така побічна дія?

A.Резерпін

B.Но-шпа

C.Дротаверин

D.Гідрохлортіазид

E. Лізиноприл

149 Хворому з артеріальною гіпертензією зробили біопсію нирки. При гістологічному дослідженні біоптату виявлено розширення більшості канальців, різного ступеня хронічне інтерстиціальне запалення і фіброз в кірковому і мозковому шарах. Велика кількість клубочків зберігає звичайну гістоструктуру. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Хронічний гломерулонефрит

B.Гострий гломерулонефрит

C.Ліпоїдний нефроз липоидный

D.Артеріолосклеротичний нефросклероз

1тривалий час

2Дигетерозигота

E. Хронічний пієлонефрит

150 29-річний чоловік скаржиться на гарячку, безпричинне зниження маси тіла, тривалу діарею, апатію, загальну слабкість, збільшення лімфатичних вузлів. За методом Вестерн-блот підтверджено наявність у сироватці крові антитіл до gp120, gp41, р24 і р17. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

A.Плевродинія

B. СНІД

C.Лімфоцитарний хоріоменінгіт

D.Паротит

E.Інфекційний гепатит

151 Обстежуваний лежить на кушетці в розслабленому стані з заплющеними очима. Зовнішні подразники відсутні. На ЕЕГ при цьому реєструються:

A.Дельта-хвилі

B.Тета-хвилі

C.Бета-хвилі

D. Альфа-хвилі

E.Альфа-веретена

152 Введення пацієнту знеболюючого перед екстракцією зуба призвело до розвитку анафілактичного шоку, який супроводжувався олігурією. Який патогенетичний механізм зумовив зменшення діурезу в даній клінічній ситуації?

A.Підвищення гідростатичного тиску в капсулі Шумлянського-Боумена

B.Пошкодження клубочкового фільтру

C.Зменшення кількості функціонуючих нефронів

D. Зниження гідростатичного тиску в капілярах клубочків

E.Збільшення онкотичного тиску крові

153 Пацієнту, що хворіє на цукровий діабет та алергічний дерматит, лікар призначив фторований гормональний препарат в мазі. На питання хворого про переваги призначеного препарату над маззю гідрокортизону лікар пояснив, що обраний засіб:

A.Діє слабше

B.Діє короткочасно

C. Практично не має резорбтивної дії

D.Посилює синтез інсуліну

E.Коштує дешевше

154 У хворого після травми спостерігається випадіння больової і температурної чутливості шкіри задньої поверхні передпліччя. Який нерв пошкоджено?

A.Пахвовий

B.М'язово-шкірний

C.Ліктьовий

D. Променевий

E.Серединний

155 У 6-річного хлопчика видалили пухлину, яка локалізувалася в мозочку по серединній лінії. Гістологічно пухлина представлена переважно клітинними структурами, які мають бідний вінчик цитоплазми, гіперхромне ядро, проявляють мітотичну активність. Клітини з тенденцією до утворення "розеток". Вказані властивості характерні для такої пухлини:

A.Мультиформна спонгіобластома

B.Біполярна спонгіобластома

C.Астроцитома

D. Медулобластома E. Олігодендрогліома

156 Дослідник при мікроскопічному і електронно-мікроскопічному вивченні печінки звернув увагу, що деякі окремо розташовані клітини розпалися на дрібні фрагменти, оточені мембраною. У деяких з них наявні органели, інші включають фрагменти ядра, що розпалося. Запальна реакція навколо відсутня. Дослідник розцінив ці зміни, як:

A.Гіпоплазія

B.Некроз

C.Атрофія

D.Дистрофія

E. Апоптоз

157 У хворого з жовтяницею встановлено: підвищення у плазмі крові вмісту загального білірубіну за рахунок непрямого (вільного), в калі та сечі - високий вміст стеркобіліну, рівень прямого (зв'язаного) білірубіну в плазмі крові в межах норми. Про який вид жовтяниці можна думати?

A. Гемолітична

B.Механічна

C.Паренхіматозна (печінкова)

D.Жовтяниця немовлят

E.Хвороба Жильбера

158 При підозрі на туберкульоз хворій дитині зробили пробу Манту. Через 24 години у місці введення алергену з'явились припухлість, гіперемія і болісність. Які основні компоненти визначають цю реакцію організму?

A.Плазматичні клітини, Т-лімфоцити і лімфокіни

B.В-лімфоцити, IgМ

C.Гранулоцити, Т-лімфоцити і IgG

D. Мононуклеари, Т-лімфоцити і лімфокіни

E.Макрофаги, В-лімфоцити і моноцити

159 Недостатність в організмі лінолевої та ліноленової кислот призводить до ушкоджень шкіри, випадіння волосся, сповільненого загоювання ран, тромбоцитопенії, зниження опірності до інфекційних захворювань. Порушення синтезу яких речовин найімовірніше зумовлює вказані симптоми?

A.Інтерферони

B.Катехоламіни

C.Інтерлейкіни

D. Ейкозаноїди

E.Кортикостероїди

160 В пробірку, що містить 5% розчин глюкози (ізотонічний), додали краплю крові. Що відбудеться з еритроцитами?

A.Зморшкування1

B.Набухання

C.Осмотичний гемоліз

D. Залишаться без змін

E.Біологічний гемоліз

161 У пацієнта порушена функція нирок. Для перевірки стану фільтраційної здатності нирок йому призначено визначення кліренсу від:

1 Зморщування

A. Креатиніну

B.Сечової кислоти

C.Індолу

D.Гідрокарбонату

E.Глутаміну

162 В експерименті на кролі встановлено, що об'єм кисню, який споживається головним мозком за 1 хвилину, дорівнює об'єму CO2, який виділяється клітинами мозку в кров. Це свідчить, що у клітинах головного мозку має місце:

A. Окиснення вуглеводів

B.Гіпоксія

C.Окиснення білків

D.Окиснення жирів

E.Гіпокапнія

163 У хворого різко знизився вміст іонів Ca2+ в крові. Це призведе до збільшення секреції такого гормону:

A. Паратгормон

B.Вазопресин

C.Альдостерон

D.Соматотропний

E.Тирокальцитонін

164 До лікаря-імунолога на прийом звернувся хворий зі скаргами на діарею, втрату ваги за декілька місяців, субфебрилітет, збільшення лімфовузлів. Лікар запідозрив у хворого ВІЛ-інфекцію. Вміст яких імунокомпетентних клітин необхідно дослідити у хворого в першу чергу?

A.Т-лімфоцити-супресори

B.В-лімфоцити

C. Т-лімфоцити-хелпери

D.Моноцити

E.Плазматичні клітини

165 У хворого 40-ка років при прогресуванні стафілококового гнійного періодонтиту виникло гнійне запалення кістково-мозкових просторів альвеолярного відростка, а потім тіла нижньої щелепи. Мікроскопічно кісткові балки витончені, вогнища некрозу, кісткові секвестри, оточені сполучнотканинною капсулою. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Хронічний фіброзний періостит

B. Хронічний остеомієліт

C.Гнійний періостит

D.Пародонтома

E.Гострий остеомієліт

166 При обстеженні зовнішніх статевих органів у хлопчика виявлено повне закриття уретри зверху. Сечівник залишається відкритим знизу у вигляді невеликої щілини. Який вид аномалії розвитку зовнішніх статевих органів спостерігається у даному випадку?

A.Гермафродитизм

B.Епіспадія

C. Гіпоспадія

D.Парафімоз

E.Фімоз

167 Хворому призначили ферментний препарат, що містить цитохром С. Який процес посилюється під дією цього ферменту?

A.Синтез колагену

B.Гліколіз

C.Синтез фосфоліпідів

D.Цикл трикарбонових кислот

E. Тканинне дихання

168 У жінки, що тривало приймала антибіотики з приводу кишкової інфекції, розвинулось ускладнення з боку слизової порожнини рота у вигляді запального процесу і білого нальоту, у якому під час бактеріологічного дослідження були виявлені дріжджеподібні грибки Candida albicans. Який з перерахованих препаратів показаний для лікування цього ускладнення?

A.Поліміксин

B.Бісептол

C. Флуконазол

D.Фуразолідон

E.Тетрациклін

169 Хворому поставлено діагноз газова гангрена. Після ідентифікації збудника досліджуваний матеріал необхідно знищити. Який метод слід використати?

A. Стерилізація парою під тиском

B.Пастеризація

C.Кип'ятіння

D.Тиндалізація

E.Стерилізація текучою парою

170 За допомогою мікроелектродної техніки на мембрані нейрона зареєстрований потенціал, який підкоряється закону "все або нічого" і має здатність розповсюджуватися бездекрементно. Який це потенціал?

A.Потенціал спокою

B.Збуджувальний постсинаптичний потенціал

C. Потенціал дії

D.Гальмівний постсинаптичний потенціал

E.Рецепторний потенціал

171 У хворого на хронічну серцеву недостатність, незважаючи на терапію кардіотонічними засобами і тіазидовим діуретиком, зберігаються набряки і виникла загроза асциту. Який препарат слід призначити для підсилення діуретичного ефекту застосованих ліків?

A.Амілорид

B.Клопамід

C.Фуросемід

D.Манітол

E. Спіронолактон

172 До реанімаційного відділення надійшов хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунку?

A.Борна кислота

B. Калію перманганат

C.Фурацилін

D.Натрію гідрокарбонат

E.Розчин натрію хлориду

173 При дослідженні фаз серцевого циклу собаці вводили у лівий шлуночок зонд та вимірювали тиск. В яку фазу серцевого циклу тиск буде найбільшим?

A. Швидкого вигнання крові

Соседние файлы в папке Krok-1