Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Институт / FI-12 / 5 / Lab_Int_5

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Мета: навчитися створювати веб-сторінки з малюнками, гіперпосиланнями, динамічними ефектами.

Теоретичні відомості.

Вставляння графічних і відеофайлів. Графічні зображення, такі як фотографії, картинки, піктограми тощо, зберігаються на серверах в окремих файлах з розширеннями bmp, jpg, gif та іншими і відображаються на web-сторінці за допомогою тега <IMG> з параметрами:

<IMG SRC="aдpeca графічного файлу" ALT="альтернативний текст" ALIGN="left" WIDTH=”240” HEIGHT=”200”>

Дія тега. Обов'язковим є лише перший параметр SRC. Альтернативний текст - це текст, який виводитиметься замість картинки, якщо броузер не може прийняти графічний файл або якщо режим відображення графіки вимкнено. Параметр ALIGN задає місце розташування картинки на екрані, а параметри WIDTH і HEIGHT - її розміри за шириною і висотою в пікселях або відсотках.

Для доступу до файлів на локальному диску використовують протокол доступу file: Наприклад, SRC="file:///d:/mycatalog/mypage.gif". Назву протоколу можна не писати, наприклад, SRC="c:/windows98/forest.bmp".

Якщо графічні чи інші файли є в тому ж каталозі, що основний html-файл, то достатньо зазначити лише назву файлу, наприклад, SRC="myfoto.gif". Якщо файл є в деякому сусідньому каталозі images, то шлях до нього подають так: "../images/myfoto.gif".

Зображення можна подати в рамці. Це рекомендують робити, якщо його використовуватимуть як гіперпосилання.

Для створення рамки навколо зображення призначений параметр BORDER="товщина рамки в пікселях".

Праворуч і ліворуч від картинки, яку обгортає текст, можна зробити вільний простір: HSPACE="кількість пікселів". Можна створити вільний простір також над і під рисунком: VSPACE="кількість пікселів".

За допомогою тега IMG можна вставити також відео-фільм, який запускатиметься в момент відкриття web-сторінки:

<IMG DYNSRC="адреса відеофайлу">.

Вставляння гілерпосилань. Гіперпосилання є двох видів:

1) на файл;

2) на деяке місце на певній сторінці:

• початок сторінки (top),

• кінець сторінки (bottom),

• позначений текст.

Гіперпосилання вставляють за допомогою парного тега <А HREF="адреса файлу, на який посилаємось">текст гіперпосилання</А>

Гіперпосиланням може бути текст або картинка.

Розглянемо випадок, коли гіперпосиланням є текст. Нехай у реченні "Мене звуть Світлана" слово "Світлана" потрібно зробити гіперпосиланням на файл "newinf.htm", що містить додаткові відомості про Світлану. Це роблять так:

Мене звуть <A HREF="newinf .htm"> Світлана</А>.

У наслідок цього на web-сторінці слово Світлана буде підкреслене і зображене іншим кольором.

Параметри LINK, VLINK, ALINK тега BODY. Колір Гіперпосилання визначають у тезі BODY параметрами:

LINK="колір"

Колір гіперпосилання

VLINK="колір"

Змінює колір гіперпосилання після першого його використання

ALINK="колір"

Змінює колір активізованого гіперпосилання

Як деяке графічне зображення зробити гіперпосиланням? Для цього в середині тега <А>...</А> потрібно використати тег IMG.

Інший тип гіперпосилань - посилання в межах сторінки. Насамперед потрібно позначити місце на сторінці, куди відбуватиметься перехід. Якщо з деякого місця перехід має виконуватися на початок сторінки, то в те місце html-файлу, що відповідає точці посилання, вводять тег, який називається якорем:

NAME="#початок"></А>.

Аналогічно позначають деяке місце в кінці файлу:

<А NАМЕ="#кінець">/А>.

Якір можна кинути в будь-якому місці тексту так:

<А NАМЕ="#моя позначка"></А>.

Тепер на сторінці розміщують гіперпосилання на створені позначки (якорі) так:

HREF="#початок" або "#кінець"або "#моя позначка">текст гіперпосилання</А>.

Вставляння звуку і відеозображення. Щоб вставити звук чи відео, достатньо як значення параметра HREF у тезі гіперпосилання задати шлях до відповідного звукового чи відеофайлу, який вже є на диску, наприклад, так:

Тепер <А HREF="mysound.wav">послухайте мене (150К) </А>.

Текст «послухайте мене (150К) стане гіперпосиланням, клацнувши на якому можна почути привітання, застереження, деяку інформацію, яка була заздалегідь записана. Оскільки звукові та відеофайли завантажуються довго, рекомендують зазначати у гіперпосиланнях їхні обсяги в кілобайтах.

Щоб звуковий чи відеоефект повторювався декілька разів, у тезі <А> використовують параметр LOOP=n, де п -кількість повторень.

Щоб звук з деякого файлу пролунав у момент запуску сторінки, потрібно використати тег <BGSOUND SRC = "адреса звукового файлу">.

Інший спосіб - використайте тег <EMBED SRC=" адреса звукового файлу"> і, крім звукового ефекту, отримаєте на екрані магнітофонну панель для регулювання тривалості й сили звуку, припинення звучання, продовження тощо.

Поняття про динамічні ефекти. Динамічними називаються ефекти, коли графічні зображення на web-сторінці змінюються з часом, елементи сторінки змінюють розміри або навіть свій зміст після клацання над ними мишею, текст "біжить" уздовж екрана тощо.

Розглянемо ефект рухомого тексту у смузі, що має висоту HEIGHT ="висота в пікселях" і тло BGCOLOR="колір тла". Ефект створюється за допомогою парного тега <MARQUEE>...</MARQUEE>, а саме:

<MARQUEE BGCOLOR="green" HEIGHT=”40”> Хай завжди буде сонце!</MARQUEE>

Текст "Хай завжди буде сонце!" буде рухатись в смузі справа наліво, заходитиме за край екрана і з'являтиметься справа. Цей тег варто застосовувати до заголовків сторінки.

Ефект відбивання від країв екрана забезпечує параметр BEHAVIOR="alternate", а зупинити рядок біля лівого краю екрана може значення цього параметра "slide".

Значення "right" параметра DIRECTION забезпечить ефект Руху у протилежний бік.

Обмеження кількості проходів задається параметром LOOP=п, де п - кількість проходів.

Смугу можна відцентрувати за допомогою параметрів HSPASE і VSPACE.

Швидкість руху задає параметр SCROLLAMOUNT=п, де п - конкретне значення, яке вибирають з діапазону від 1 (повільно) до 10 (швидко).

Зауваження. Інші динамічні ефекти створюють за допомогою процедур з використанням мов програмування Visual Basic Script чи JavaScript. Немає єдиного стандарту мови HTML. Деякі теги чи їхні параметри не діють у всіх броузерах. Деякі теги і параметри для різних броузерів називаються по-різному. Якщо в написанні тега, назви параметра чи в його значенні допущено синтаксичну помилку, то тег чи параметр не діятимуть.

Хід роботи

  1. Створити веб-сторінку з означеннями та малюнками плоских та об’ємних геометричних фігур (прямокутник, трикутник, коло, ромб, циліндр, піраміда, конус, сфера).

  2. В кожному означенні та малюнку повинні міститися гіперпосилання на іншу сторінку, яка дає додаткові відомості про фігуру (формули для знаходження периметру, площі фігури і т. д.).

  3. На додаткових сторінках створити гіперпосилання на головну сторінку.

  4. Надати головній та додатковим сторінкам якнайліпшого вигляду.

  5. На початку головної сторінки створити зміст сторінки (гіперпосилання в межах сторінки на кожну фігуру).

  6. Додати до сторінки різних динамічних ефектів.

  7. Роботу зберегти у файлі Lab_int_5.htm.