Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

39_history_econ_by / Istor_ek_vchen / Деятели

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Скаруффі, Гаспар (ранній меркантелізм) «Роздуми про монету і справжню пропорційність між золотом і сріблом».Запропонував проект скликання загальноєвропейської конференції з метою налагодити грошовий обіг у міжнародному масштабі. Запропонував встановити єдину загальноєвропейську грошову систему, визнати золото та срібло валютними металами. Рекомендував ліквідувати національні бар’єри, що обмежують обіг; золото і срібло трактувалися як звичайні товари.

СЛУЦЬКИЙ Є. – значний внесок у розвиток математико-статистичних досліджень, розробив основи праксеології.(Україна).

Сміт, Адам Принципи: об’єктивної з-номірності природи дії об’єктивних з-нів природи «невидимої руки» і «природної свободи» людини. Теорія вартості. Цінність у нього має два значення: корисність і можливість придбання інших предметів. Перше він називає «цінністю у споживанні», друге — «цінністю в обміні». Основу цінності товару становить праця, уречевлена в товарах, які одержують з допомогою обміну на даний товар. Прибуток має трудове походження. Започаткував систематизований виклад політичної економії. »

СРАФФА П. – посткейнсіанство, “Виробництво товарів за допомогою товарів”(1960),

Стаффорд (Ранній меркантилізм(анг)) «Стислий виклад деяких скарг наших співвітчизників». Причина подорожчання товарів: поява неповноцінної монети, її псування королями. Гроші є тільки засобом обігу.

СТЕПАНОВ Т.Ф. – “Записки про політичну економію”. Захоплювався працями Смітта та Рікардо, критикував феодально-кріпосницьку систему.(Україна)

СТОЛЯРОВ М. – сформулював функцію суспільної корисності, намагався довести слушність економічної формули Тугана-Барановського про пропорційність граничної корисності господарських благ.(Україна).

СТРУКОВ Д.М. – “Досвід викладення найголовніших умову спішного с/г”, “Про поземельне володіння і користування”. Буржуазний ліберал. Критикує поміщицьке землеволодіння (пропонує його реструктуризацію), виступає проти общинного землеволодіння, виступає за розвиток капітал. відносин.(Україна).

Сюнь-цзи У своєму вченні він виходив з «лихої природи» людини. Тільки практична д-сть породжує доброчесність. Висловив ідею про необхідність поділу праці. Основними принципами ек. п-ки д-ви мають бути: економія у витратах, забезпечення достатку народові, необхідність збереження надлишків.

ТЕРЛЕЦЬКИЙ О. – представник революційно-демократичної течії, критикує капіталізм, прихильник соціалізму, “Робітницька плата і рух робітницький в Австрії в послідніх часах”.(Україна)

ТОФФЛЕР Д. – представник футурології, стоїть на позиціях соціального песимізму, категорії техніки та технології є визначальними у конструюванні схеми розвитку людства, проголошує крах індустріалізму і народження “нової цивілізації”.(Інституціоналізм).

ТУГАН-БАРАНОВСЬКИЙ М.І. – першовідкривач сучасної інвестиційної теорії циклів, підкреслює анархічний характер капіталістичного вир-ва, критикував німецьку та австрійську класичні школи, спочатку був прихильником Маркса, але згодом критикує його трудову теорію вартості, значний внесок у розробку таких проблем як: теорія розподілу, теорія кооперації, теорія соціалізму.(Україна).

Тургенєв Критикує феодалізм і виступає прихильником свободи в усіх її проявах: свободи особи, свободи господарської діяльності.

Тюнен, Йоган фон (маржиналізм) один із перших сформулював закони граничного аналізу «Ізольована держава» Розкрив механізм формування рівня земельної ренти залежно від якості землі та її віддаленості від ринків збуту сільськогосподарської продукції.

Тюрго (фізіократи). «Роздуми про створення й розподіл багатства» аналізує капіталістичні відносини, знімаючи з них феодальні нашарування. Цінність зв’язана з корисністю речі, її здатністю задовольняти потреби. Він розрізняє цінність і ціну. Ціна від попиту і пропозиції. Первісне нагромадження капіталу є лише результатом ощадливості. Прибуток самостійний вид доходу.

ФРАНКО І. – “Земельна власність у Галичині”, “Панщина та її скасування в 1848 році в Галичині”, засуджує приватну власність, був послідовником марксистської політ. економії, був прихильником соціалізму.(Україна)

ФРІДМЕН М. – американський неолібералізм, “”Нариси позитивної теорії”, “Кількісна теорія грошей”, “Теорія функції споживання”, “Програма монетарної стабілізації”, “Теоретичні основи аналізу кредитно-грошової системи”, “Гроші й економічний розвиток”, “Безробіття проти інфляції? Оцінка кривої Філліпса”, “Теорія цін”, “Нариси позитивної економіки”, “Вільні вибирати”, “Особистий погляд”, кількісна теорія грошей, “грошове правило”, концепція “об’єктивного, природного безробіття”, теорія адаптивних оікувань

ХАЙЄК Ф. – лондонська школа неолібералізму, “Ціни і виробництво”, “Грошова теорія і економічний цикл”, “Дорога до рабства”, “Індивідуалізм і суспільний лад”, “Прибуток, процент та інвестиції”, “Конституція свободи”, “Закон, законодавство та свобода”, “Роздержавлення та свобода”, ідея спонтанного порядку, теорія ділового циклу.

хансен е. – неокейнсіанство, ”Економічні цикли та національний дохід”, концепція акселератора, (США)

харріс с. – кейнсіанство, США

харрод р. - неокейнсіанство, стаття “Нарис теорії економічної динаміки”( 1939), “До динамічної економічної науки”(1948), США

хікс д. - неокейнсіанство, , США

Хутрі, Ральф Джорж (кембріджська школа), «Добра й погана торгівля» «Капітал і зайнятість» я

ЧЕМБЕРЛІН Дж. – посткейнсіанство, “Теорія монополістичної конкуренції: реорієнтація теорії вартості”, “Теорія монополістичної конкуренції.”

ЧЕРВІНСЬКИЙ П.А. – (ліберал) був прихильником марксизму, у розвитку суспільства він виділяє чотири типи народного господарства: патріархальне, рабське, кріпосне, товарне. Витупає проти капіталізму, мріяв про новий тип народного господарства, основою якого буде община, яка використовуватиме сучасну техніку, але зберігатиме натуральне вир-во.(Україна)

Чернишевський Представник революційно-демократичного руху. Критика кріпацтва, обгрунтування необхідності його знищення грунтувались у Чернишевського на глибокому аналізі суті кріпосницької системи як примусової праці.

ШЛІКЕВИЧ О. – (ліберал) приділяв увагу аналізу становища поміщицького та селянського господарства.(Україна).

ШУМПЕТЕР М. – теорія ефективної конкуренції, “Суть і основний зміст теооретичної політекономії”, “Історія економічного аналізу”, “Теорія економічного розвитку”, “Капіталізм, соціалізм і демократія”

Соседние файлы в папке Istor_ek_vchen