Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шпора по практичним навичкам Акушерство

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
536.31 Кб
Скачать

Студентський сайт Національного медичного університету імені О.О. Богомольця www.nmu-s.net

ЙМОВІРНІ ОЗНАКИ ВАГІТНОСТІ НА РАННІХ СТРОКАХ (до 3 міс)

Ознака Гентера: при вагінальному дослідженні на передній поверхні матки, по середній лінії - гребенястий виступ, який не поширюється ні на дно, ні на задню поверхню матки, ні на шийку.

Ознака Горвіц-Гегара: розм'якшення в ділянці перешийка, внаслідок чого тут легко сходяться пальці внутрішньої і зовнішньої руки при вагінальному дослідженні. Шийка відчувається як більш щільне тіло.

Ознака Піскачека: при вагінальному дослідженні контури дна матки і області її кутів виявляються неправильними: той кут, який відповідає місцю імплантації яйця, вибухає значно більше за протилежний. Вся матка виявляється несиметричною.

Ознака Снєгірьова: при вагінальному дослідженні матка скорочується і стає більш щільною.

ВИЗНАЧЕННЯ ДАТИ ПОЛОГІВ І ТЕРМІНУ ВАГІТНОСТІ НА ПІЗНІХ СТРОКАХ За першим днем останньої менструації. Припустимий день пологів визначається шляхом додавання 280 днів до першого дня останньої менструації. Зручніше від першого

дня останньої менструації відняти 3 місяці і додати 7 днів.

За першим ворушінням плода. У жінок, які народжують вперше, до дати першого ворушіння плода (20 тижнів) додають 20 тижнів (4 календарних міс + 18 днів). У жінок, які народжують вдруге, до першого ворушіння (18 тижнів) додають 22 тижні (5 календарних місяців + 1 день).

За розміром матки (особливо у ранні строки вагітності). Висоту стояння дна матки над лоном визначають сантиметровою стрічкою при спорожненому сечовому міхурі. У різні строки вагітності розмір матки в середньому дорівнює:

4 тижні - розміру курячого яйця;

8 тижнів - розміру жіночого кулака; 12 тижнів- 3 см вище за лоно (з голівку новонародженого);

16 тижнів - 12 см вище за лоно (посередині відстані між пупком та лоном); 20 тижнів - 16 см вище за лоно (на 2 поперечника пальця нижче пупка); 24 тижні -20 см вище за лоно (на рівні пупка); 28 тижнів - 24 см вище за лоно (на 2-2,5 поперечника пальця вище пупка);

32 тижні - 28 см вище за лоно (посередині відстані між пупком та мечоподібним відростком); 36 тижнів-32 см вище за лоно (на рівні реберної дуги); 40 тижнів - 32-34 см (посередині відстані між пупком та ме-чоподібним відростком).

Треба звернути увагу на диференціально-діагностичні ознаки 32- і 40-тижневої вагітності.

ПРИЙОМИ ЛЕОПОЛЬДА

I прийом - визначити висоту стояння дна матки, за якою судять про строк вагітності, і частину плода, розміщену в дні матки. Для цього лікар стає праворуч від вагітної, обличчям до неї, долоні обох рук кладе на дно матки, пальці рук зближуються, обережно надавлюючи вниз сідничний кінець плода - більший, але не такий щільний і менше заокруглений, аніж голівка.

II прийом - визначити положення плода, позицію і вид позиції.

Положення плода - відношення поздовжньої осі плода до поздовжньої осі матки (поздовжнє, поперечне , косе).

Позиція плода - відношення спинки плода до правої і лівої сторін матки. Розрізняють дві позиції: першу і другу. При першій спинка - повернена ліворуч, при другій - праворуч. Перша позиція трапляється частіше.

Вид позиції - відношення спинки плода до передньої або задньої стінки матки. Якщо спинка повернута наперед - це передній вид позиції, якщо назад - задній.

Руки з дна матки переміщують униз, до рівна пупка, і розміщують на бічних стінках матки. Пальпацію проводять по черзі правою і лівою рукою. При поздовжному положенні плода з однієї сторони промацується спинка, з протилежної - кінцівки. Другий прийом зовнішнього обстеження дозволяє визначити тонус матки та її збудження.

III прийом - визначити відношення великої частини плода (голівки або сідниць) до входу в таз. Якщо над входом в таз перебуває голівка плода - пере длежання головне, якщо тазовий кінець - тазове. Головне перєдлежан-ня зустрічається в 96% пологів.

Передлеглою частиною називається та частина плода, яка розміщена ближче до входу в малий таз і перша проходить пологовими шляхами.

Лікар стоїть обличчям до вагітної, одну руку кладе трохи вище за лобкове зрощення так, щоб 1 валець містився на одному боці, а чотири - на другому боці нижнього сегмента матки. Обережно пальцями обхоплює передлеглу частину. Голівка пальпується у вигляді щільної круглої частини, яка балотує. При тазовому передлежанні пальпується м'яка частина, що не балотує. При поперечних і косих положеннях передлегла частина не визначається.

IV прийом - виявити рівень стояння передлеглої частини до входу в малий таз. Лікар стає справа, лицем до ніг вагітної. Долоні обох рук розміщені на нижньому сегменті матки справа і зліва, кінці пальців доходять до симфіза.

Цей прийом дозволяє визначити, чи перебуває голівка над входом в малий таз або вже пройшла через площину входу.

ПРИЙОМИ ЗАХИСТУ ПРОМЕЖИНИ

1.Запобігання передчасному розгинанню голівки плода: стоячи праворуч від роділлі, долонею лівої руки опиратись на лоно, а пальцями стримувати стрімке прорізування голівки.

2.Одночасно правою рукою зменшувати натяг тканин промежини, зсуваючи бічні тканини до промежини.

3.Вивільнення голівки плода. Після утворення точки фіксації підпотил ямки з симфізом лівою рукою підтримувати голівку, а правоюобережно знімати з неї краї вульварного кільця.

4.Зменшити напруження промежини під час народження плічок: голівку захопити обома долонями з боків (в ділянці вух, але не класти пальці на шию, щоб не стиснути

судини) і відтягнути її донизу, поки не народиться переднє плічко.

5. Вивільнення плечового поясу і народження тулуба: лівою рукою голівку привести до лобка, а правоюзняти тканину промежини з заднього плічка.

ОЗНАКИ ВІДШАРУВАННЯ ПЛАЦЕНТИ

Ознака Чукалова-Кюстнера: при натискуванні над лоном пуповина не втягується.

Овоїдна форма матки, підвищення її рівня на 5-6 см вище пупка і відхилення вбік (частіше правий).Ознака Альфельда: лігатура, накладена на пуповину біля статевої щілини, опустилась на 10 см.

Пуповина не втягується при глибокому диханні.

Ознака Клейна: при натужуванні пуповина випинається зі статевої щілини і назад не втягується.

МЕТОДИ ВИДІЛЕННЯ ПОСЛІДУ

Амбуладзе: живіт захопити у поздовжню складку обома руками і роділлю попросити потужитись.Чукалова: долонею натиснути на дно матки донизу.

МЕТОД ВІДДІЛЕННЯ ПЛАЦЕНТИ

Метод Креде: матку охопити сильнішою рукою, щоб 4 пальці були на задній стінці, І палецьна передній, а долоня на дні, і стиснути одночасно між пальцями та долонею донизу.

ВЗЯТТЯ МАЗКІВ

Для взяття будь-якого мазка треба мати:піхвові дзеркала;ложечку Фолькмана чи гінекологічний шпатель;пінцет;предметне скельце;ватну кульку;

розчин антисептика;бланк направлення в лабораторію. Підготовка хворої:

покласти хвору на гінекологічне крісло;провести туалет зовнішніх статевих органів;

ввести гінекологічне дзеркало в піхву, вивести шийку матки в дзеркалах.

Бактеріоскопічне дослідження вагінального вмісту дає можливість визначити ступінь чистоти, мікробну флору піхви, наявність протипоказань до різних діагностичних маніпуляцій. Цей метод дає змогу діагностувати запальний процес.

Техніка взяття мазка на ступінь чистоти піхви:

Студентський сайт Національного медичного університету імені О.О. Богомольця www.nmu-s.net

ввести у піхву гінекологічне дзеркало;гінекологічним пінцетом, шпателем, жолобкуватим зондом чи ложечкою Фолькмана взяти частину виділень із заднього склепіння піхви і штрихоподібними рухами нанести

на предметне скельце;вийняти дзеркало із піхви;

написати направлення в лабораторію.

Мазок на наявність гонореї

Матеріал для дослідження беруть аналогічно з цервікального каналу, з уретри (до акту сечовипускання після легенького масажу задньої стінки уретри), з прямої кишки, наносять на скельце у вигляді окремих штрихів.

Онкоцитологічне дослідження проводять з метою ранньої діагностики онкологічних захворювань. Техніка:

ввести дзеркало;обережно ватною кулькою, затиснутою в пінцеті, зняти залишки слизу з шийки матки;

матеріал для дослідження беруть гінекологічним одноразовим дерев'­ним шпателем із передньобокового склепіння вагіни та із зовнішнього вічка цервікального каналу, піхвової частини шийки матки та прицільно з патологічно-змінених її ділянок, виявлених під час кольпоскопії, а також щіточкою або жолобкуватим зондом потрібно зробити забір матеріалу;

нанести на предметні скельця;вийняти дзеркало;написати направлення в лабораторію.

Мазок на «гормональне дзеркало»

Матеріал беруть легким дотиком інструмента з верхньої третини бокових склепінь не раніше ніж через 2-3 дні після припинення будь-яких маніпуляцій у піхві. Отриманий вміст наносять на предметне скельце. У направленні вказують вік жінки, термін вагітності або день менструального циклу.

Цей метод можна використовувати для діагностики загрози переривання вагітності, порушення менструального циклу, а також як контроль за результатами гормонотерапії.

КОНТРАЦЕПТИВИ

Серед контрацептивів розрізняють гормональні, внутрішньоматкові, бар'єрні, хірургічні й посткоїтальні.

Ефективність будь-якого контрацептиву виражається індексом Перля, який визначається кількістю вагітностей у 100 жінок, що використовували цей метод протягом року.

Гормональна контрацепція

З метою гормональної контрацепції використовують такі засоби:

комбіновані (естроген-гестагенні) оральні контрацептиви (антеовін, триквілар,);гестагенні оральні контрацептиви (норетистерон, лінестерол, етинодіол-діацетат);пролонговані ін'єкційні контрацептиви (депо-провера);імплантаційні контрацептиви.

Внутрішньоматкова контрацепція

Розрізняють виділяючі мідьвмісні (Соррег Т 380 A, Nova T, Multiload 375) та виділяючі прогестини (Progestasert, Levo Nova). Гайне-Т 380 Сімналайн має високу контрацептивну надійність. Індекс Перля складає 0,31 на 100.

Бар'єрні методи контрацепції

До них належать: чоловічі презервативи, вапнальні діафрагми і церві-кальні ковпачки, сперміциди.

Хірургічна контрацепція

При цьому виді ефективність контрацепції сягає 100%.

Жіночу стерилізацію проводять шляхом оклюзії маткових труб при лапароскопії, а чоловічу - шляхом перев'язування сім'явивідного протоку. Недоліком цього методу є його необоротність.

Посткоїтальна контрацепція

Використовується тоді, коли статевий акт був незахищений іншими методами контрацепції.

Використовують комбіновані оральні контрацептиви не пізніше 72 годин після статевого акту двічі через 12 годин (з розрахунку 10-12 мг етинілестрадіолу на прийом). Даназол вживають у перші 72 години по 600 мг двічі через 12 годин.