Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОКівські тести до 1 модуля з анатомії

.docx
Скачиваний:
941
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
74.8 Кб
Скачать

30-річний чоловік звернувся до стоматолога зі скаргою на розлади жування, у нього виникає біль при русі щелепи назад. Лікар встановив запалення одного з жувальних м'язів. Який це м'яз?

B. Скроневий м'яз (задні волокна).

В діагностичному центрі при обстеженні жінки встановлено звуження просвіту правого яремного отвору (foramen jugulare), що було причиною неврологічного захворювання. Між якими кістками черепа встановлено звуження цього отвору?

D. Скроневою та потиличною кістками.

В інститут нейрохірургії прийнято жінку з внутрішньо-черепною пухлиною…Яка частина клиноподібної кістки уражена пухлиною?

D. Тіло (corpus).

В лікарню машина швидкої медичної допомоги привезла чоловіка з травмою носа….. Яка кістка ушкоджена в даному випадку?

D. Носова кістка.

В онкологічне відділення прийнято жінку з пухлиною, що розташована в носовій частині глотки…. Яка кістка уражена пухлиною?

B. Потилична кістка (os occipitale).

В онкологічне відділення прийнято чоловіка з позачерепною пухлиною голови…. Частину якої кістки видалив хірург?

B. Скроневої кістки (os temporale).

В реанімаційне відділення поступив хворий з тяжким отруєнням…..У якому топографічному просторі вона знаходиться?

D.Spatium antescalenum.

В результаті падіння з висоти чоловік отримав перелом великого вертлюга стегнової кістки, в результаті чого не може відводити стегно. Функція яких м'язів таза порушена?

D. M. gluteus medius, m. gluteus minimus, m. piriformis.

В результаті перелом а сідничої кістки у ділянці сідничого горба у хворої обмежене приведення стегна. Функція якого м'яза порушена?

C. М. quadratus femoris.

В результаті травми хворий не може підняти руку до горизонтального рівня. Який м'яз постраждав?

B. М. deltoideus.

В травматологічне відділення карета швидкої медичної допомоги доставила жінку з травмою грудного відділу хребта……Які відростки грудного хребця розташовані у лобовій площині?

Е. Верхні і нижні суглобові відростки.

В хірургічне відділення доставлено чоловіка з глибокою різаною раною І міжп'ясткового проміжку. .. Яка функція великого пальця порушена?

A. Приведення.

Введення ліків у венозне русло чи забір крові для дослідження зручно проводити в ліктьовій ямці в зв'язку з тим, що безпосередньо під шкірою у передній ліктьовій ділянці проходить серединна вена ліктя. Чим обмежена ліктьова ямка?

A. М. brachialis, m. brachioradialis, m. pronator teres.

Велосипедист упав на лікоть і зломав ліктьовий відросток ліктьової кістки, в результаті чого ушкодив ліктьовий нерв, що проходить в задній присередній ліктьовій борозні. Чим утворена задня присередня ліктьова борозна?

D. Olecranon, epicondilus medialis ossis humeri.

Вивчаючи рентгенограму дитини, 9 місяців, лікар виявив недорозвинення кульшової западини з формуванням вродженого вивиху головки стегнової кістки в art. сохае. ….. В тілі клубової кістки ядро відсутнє. На якому місяці в нормі з'являється центр скостеніння в клубовій кістці?

С. 6.

Вивчаючи рентгенограму дитини, лікар побачив ядра скостеніння тільки в os capitatum, os hamatum та os triquetrum. Скільки років дитині?

А. З роки.

Вивчаючи рентгенограму плечової ділянки підлітка, лікар помилково сприйняв ядро скостеніння акроміона лопатки за уламок кістки. В якому віці формується повний синостоз лопатки?

E. 18-24 роки.

Внаслідок аварії у хворого з'явився сильний біль і набряк в передній гомілковій ділянці, відвертання стопи неможливе, тильне згинання стопи обмежене. Функція якого з м'язів гомілки вірогідно постраждала?

B. М. tibialis anterior.

Внаслідок перелому великогомілкової кістки були ушкоджені м'язи передньої групи гомілки. Функція якого м'яза може бути порушена?

A. М. extensor hallucis longus.

Внаслідок травми (падіння) виник повний вивих надплечового кінця ключиці, він виступає над плечем…. Які зв'язки були розірвані під час травми?

A. Ligg. acromioclaviculare, trapesoideum, conoideum.

Внаслідок травми у хворого в ділянці вінцевого відростка нижньої щелепи виникло утруднення рухів в скронево-нижньощелепному суглобі. Який м'яз прикріплюється до вінцевого відростка і не виконує функцію?

A. М. temporalis.

Внаслідок травми у хворого ушкоджені поперечні відростки верхніх шийних хребців та м'яз, який від них починається. Який м'яз спини ушкоджено?

D. М. Ievator scapulae.

Внаслідок травми у чоловіка, З0 років, відламаний дзьобоподібний відросток лопатки. Який м'яз грудної клітки втратив свою функцію?

D. М. pectoralis minor.

Гнійне запалення кінцевої фаланги мізинця розповсюдилось на кисть і передпліччя по навколосухожилковим утворам. По якому навколосухожилковому утвору поширився гнійний процес на передпліччя?

C. Vagina communis tendineum muscuiorum flexorurru

Для уточнення діагнозу лікар направив у діагностичний центр чоловіка з порушенням функцій лівих VII та VIII пар черепних нервів. …. Біля отвору якої кістки пухлина стискує нерви?

A. Лівої скроневої кістки.

До лікарні бригада швидкої допомоги доставила чоловіка з черепно- мозковою травмою… Яка кістка травмована?

E. Тім'яна кістка (оз рагіеїаіе).

До лікарні доставлена жінка з черепно-мозковою травмою. … Яка кістка травмована?

D. Потилична кістка (os occipitale).

До лікарні звернувся хворий з різаною раною в нижній третині передньої передплечової ділянки, в результаті чого він не може згинати кисть і проксимальні фаланги II-V пальців. Який м'яз ушкоджений?

A. М. flexor digitorum superficialis.

До лікаря звернувся хворий зі скаргою на те, що ліве око не рухається в бік носа, тобто присередньо, Яким терміном анатомічної номенклатури називається латинською термін присередній

Е. Medialis.

До лікаря звернулася жінка зі скаргами на ускладнення носового дихання…Частину якої кістки вирішив видалити лікар?

D. Решітчастої кістки (os ethmoidale).

До лікаря-невролога звернувся чоловік, 35 років, зі скаргами на біль та обмеження рухів в шийному відділі хребта. …. Який вид з'єднання між хребцями утворює міжхребцевий диск?

A.Синдесмоз.

До лікаря-невролога звернувся чоловік, 48 років, зі скаргами на біль в шийному відділі хребта….. Тіла яких шийних хребців уражені метастазами?

В. II і III

До лікаря-педіатра звернулася мати з приводу того, що у її однорічної дитини голова постійно повернена в лівий бік. Який м'яз шиї недорозвинений у дитини?

A. Груднинно-ключично-соскоподібний м'яз.

До лікаря-травматолога звернулася жінка, 45 років, зі скаргами на біль та обмеження рухів в шийному відділі хребта. …. Який вид з'єднань утворюють міжостьові зв'язки?

B. Синостоз.

До лікаря-хірурга звернувся чоловік, 65 років, зі скаргами на біль в шийному відділі хребта, який посилюється при розгинанні шиї. При огляді хворого встановлено патологічні зміни в синдесмозі на передній поверхні шийних хребців. Якою зв'язкою утворений цей синдесмоз?

B. Передньою поздовжньою зв'язкою.

До певного віку у дітей на рентгенограмі можна бачити хрящові прошарки між кістками в ділянці кульшової западини. В якому віці відбувається повне зрощення кісток, що утворюють кульшову западину?

D. 13-16.

До приймального відділення доставлено хворого з переломом сідничої кістки у ділянці сідничого горба…. Функція якого м'яза порушена?

C. М. biceps femoris.

До приймального відділення звернувся чоловік з різаною раною верхньої третини бічного краю передпліччя. Який м'яз був ушкоджений, якщо хворий не може згинати верхню кінцівку в ліктьовому суглобі?

D. M. brachioradialis.

До приймального відділення лікарні доставлений хворий із різаною раною нижньої третини гомілки зі сторони малогомілкового краю стопи. ... Які м'язи ушкоджені?

B. M. fibularis longus, m. fibularis brevis.

До приймального відділення лікарні доставлений чоловік із глибокою різаною раною нижньої третини передньої гомілкової ділянки, в результаті чого

він не може відвертати стопу. Який м'яз ушкоджений?

C. M. tibialis anterior.

До приймального відділення лікарні доставлено хворого з різаною раною нижньої третини передньої стегнової ділянки і сильною кровотечею, що виникла в результаті ушкодження судини, яка проходить у привідному каналі. Чим обмежується цей канал?

A. М. vastus medialis, m. adductor magnus, septum intermusculare vastoadductorium.

До приймального відділення поступив хворий із переломом верхньої третини плечової кістки зі зміщенням уламків, в результаті якого були ушкоджені судини і нерви, що проходять через чотиристоронній отвір задньої стінки пахвової порожнини. Якими структурами обмежений чотиристоронній отвір?

D. M. teres major, m. teres minor, m. triceps brachii, os humeri.

До стоматолога звернувся чоловік зі скаргами на біль в ділянці скронево- нижньощелепного суглоба, що виникає під час жування… Якій утвір скроневої кістки уражений запальним процесом?

B. Суглобовий горбок (tuberculum articulare).

До травматологічного відділення лікарні доставлений чоловік без свідомості….. Сухожилками яких м'язів обмежена променева борозна передпліччя?

A. М. brachioradialis, m. flexor сагрі radiaiis.

До хірурга звернулась жінка з гнійним запаленням шкіри в ділянці підочноямкового отвору. ….Через який анатомічний утвір можливо поширення інфекції в данному випадку?

D. Canalis infraorbitalis

Жінка звернулась до отоларинголога зі скаргами на головний біль та нежить… Яка кістка уражена запаленням?

A.Верхня щелепа (mахіllа).

Жінка звернулася до лікаря зі скаргою на ускладнення носового дихання….Яка кістка викривлена?

D. Леміш (vomer).

Жінка після падіння звернулася в травматологічне відділення зі скаргами на біль і порушення функції плечового суглоба… Що найчастіше зазнає перелому?

D.Хірургічна шийка плечової кістки.

Жінка потрапила в лікарню з гнійним запаленням комірок соскоподібного відростка. … В яку ямку черепа розповсюдилося запалення із соскоподібного відростка?

E. В задню черепну ямку.

Жінка потрапила в нейрохірургічне відділення з внутрішньочерепною пухлиною. … Яка кістка ушкоджена пухлиною?

C. Лобова кістка.

Жінка при падінні на лікоть отримала перелом ліктьового відростка ліктьової кістки, в результаті чого не може розгинати верхню кінцівку в ліктьовому й плечовому суглобах. Функція якого м'яза порушена?

B. М. triceps brachii.

Жінка, 23 років, звернулась до хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки….. Яке ребро має верхню поверхню?

А. І

Жінка, 25 років, упала і зламала променеву кістку в типово му місці. …. Відносно якої осі людина виконує rotatio?

C. Вертикальної.

Жінка, 29 років, травмувала крижову кістку. …..Який вид з'єднання крижової кістки ушкоджений?

A.Синостоз.

Жінка, 29 років, упала і травмувала крижову кістку. …. Як це вид з'єднання?

D. Діартроз

Жінка, 36 років, травмувала грудну клітку і звернулася до хірурга зі скаргами на болі у лівій половині грудної клітки. … Яке ребро ушкоджене?

В. II.

Жінка, 40 років, звернулася до лікаря-невролога зі скаргами на біль та обмеження рухів у поперековому відділі хребта. … Які відростки п'ятого поперекового хребця ушкоджені?

B. Нижні суглобові відростки.

Жінка, 45 років, упала і травмувала крижову кістку…….. Які гребені крижової кістки утворенні злиттям суглобових відростків крижової кістки?

В. Правий при середній при середній і лівий при середній гребені

Жінка, 46 років, упала і травмувала крижову кістку……. Який гребінь крижової кістки утворений злиттям остистих відростків?

А. Серединний крижовий гребінь.

Жінка, 47 років, звернулася до лікаря-хірурга зі скаргами на післятравматичні болі у ділянці куприка. …. Яка зв'язка зазнала ушкодження?

B.Поверхнева задня крижово-куприкова зв'язка.

Жінка, 49 років, звернулася до лікаря-хірурга зі скаргами на біль у грудному відділі хребта. …Який вид з'єднання утворюють ребра з хребцями?

C. Діартроз.

Жінка, 58 років, звернулась до лікаря-хірурга зі скаргами на біль у шиї… Яке з'єднання існує між тілами ІІІ-І\/ шийних хребців?

A. Синхондроз.

Жінка, 80 років, упала і ушкодила грудну клітку. …. Який суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання існує між VII ребром і грудними хребцями?

C. Обертовий, одновісний, комбінований

Жінка, З0 років, упала і травмувала крижову кістку. ……. Які гребені крижової кістки ушкоджені?

B. Правий бічний і лівий бічний гребені.

Жінку, 45 років, госпіталізовано в лікарню з гнійним запаленням барабанної порожнини… Через який канал скроневої кістки інфекція потрапила в барабанну порожнину?

C. М'язово-трубний канал (canalis musculotubarius).

Жінку, 45 років, прооперовано з приводу стегнової кили. Вхідним отвором стегнового каналу є стегнове кільце. Чим утворене стегнове кільце?

B. Lig. inguinale, lig. pectineale, lig. lacunare, v. femoralis.

Жінку, 60 років, з травмою грудної клітки доставлено в травматологічний пункт. … Який вид з'єднання утворює II ребро з грудниною?

A. Діартроз.

Жінці з остеосаркомою кісток черепа хірург видалив разом з пухлиною і частину крилоподібного відростка (processus pterygoideus). Частину якої кістки видалив хірург?

A. Клиноподібної кістки (os sphenoidale).

Жінці при виконанні хірургічного втручання (кесаревого розтину), зробили розріз в лобковій ділянці, розрізавши піхву прямого м'яза живота. Чим утворена передня стінка піхви прямого м'яза живота в нижній його третині?

E. Aponeurosis m. transversi abdominis, m. ob!iquus internus abdominis, m.obliquus externus abdominis.

З місця спортивних змагань у лікарню доставлений чоловік з травмою обличчя. Лікар встановив перелом кістки лицевого черепа. …Яка кістка травмована?

B. Верхня щелепа (mахіllа).

За даними статистики найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку в ділянці хірургічної шийки. Вказати, на якій кістці знаходиться даний утвір?

E. Humerus.

Карета швидкої медичної допомоги привезла в травматологічне відділення лікарні жінку, 47 років, з травмою грудного відділу хребта…. Тіло якого грудного хребця має лише одну верхню пів'ямку?

С. X

Кістки стопи людини менш рухливі, ніж кістки кисті, тому що стопа виконує функцію опори під час пересування. Яка кількість кісток входить до складу твердої основи стопи?

C. 10

Лікар виявив у хворого почервоніння і болючість шкіри в ділянці суглоба, утвореного хрящем ребра і вирізкою на груднині, що утворена двома її частинами. Яка вирізка на груднині утворена двома її частинами?

В. Incisura costalis II.

Лікар діагностичного центру виявив у чоловіка внутрішньочерепну пухлину, що вросла в покрівлю барабанної порожнини (tegmen tympani). Яка частина скроневої кістки зруйнована пухлиною?

D. Кам'яниста частина (pars petrosa).

Лікар у хворого, який багато років працює вантажником, виявив болючість в ділянках вирізок груднини, які є суглобовими поверхнями суглоба плечового пояса. Яка вирізка груднини бере участь в утворенні суглоба плечового пояса?

D. Incisura clavicularis.

Лікар хворому на бронхіальну астму запропонував під час початку нападу ядухи використовувати подразнення рефлексогенної зони, яка розміщена в ділянці проекції на шкіру непарної вирізки груднини. Яка вирізка груднини є непарною

С. Incisura jugularis.

Лікар, обстежуючи носову порожнину жінки, 54 років, встановив звуження одного з носових ходів доброякісною пухлиною в ділянці проекції canalis incisivus. Який носовий хід звужений в данному випадку?

A. Meatus nasi communis.

Лікар, у хворого 50 років, рентгенологічно виявив деструкцію утворів поперекових хребців, які за положенням у просторі є головною ознакою хребців поперекового відділу хребта. Що є головною ознакою належності хребців до поперекового відділу хребта?

А. Положення суглобових відростків у стріловій площині

Лікар-гінеколог вивчає у жінки розміри великого таза. Чим утворений великий таз?

A. Крилами клубових кісток і тілом LV.

Маса гіпофізу людини складає близько 0,5 г…..Відносно якої площини виділяють анатомічні терміни anterior і posterior

В. Plana frontalia.

Машина швидкої медичної допомоги доставила в лікарню чоловіка з черепно-мозковою травмою. …Яка кістка травмована?

B. Нижня щелепа (mandibula).

Машина швидкої медичної допомоги привезла в лікарню чоловіка з черепно-мозковою травмою. …Яка кістка ушкоджена?

С. Права тім'яна кістка.

Машиною швидкої медичної допомоги доставлено в лікарню чоловіка з черепно-мозковою травмою…В ділянці якої борозни ушкоджена пазуха твердої оболонки мозку?

C.Борозни верхньої стрілової пазухи.

Медичний експерт досліджує кисть дитини….Який вік дитини?

A. До 5 років.

На рентгенограмі лікар помилково прийняв tuberculum conoideum на нижній поверхні ключиці за запальний процес окістя. Яка зв'язка фіксується до tuberculum conoideum claviculae?

A. Lig. coracoclaviculare.

Обстежуючи жінку, 35 років, лікар встановив розповсюдження запалення з ділянки іклової ямки в очну ямку. Через яке утворення черепа поширилося запалення?

C. Підочноямковий канал.

Обстежуючи жінку, 39 років, лікар виявив пухлину головного мозку. …До якої кістки прилягає пухлина?

D. Решітчастої кістки (os ethmoidale).

Обстежуючи хлопчика 2-х років, офтальмолог встановив у нього порушення відпливу сльози в нижній носовий хід. Через яке сполучення орбіти з нижнім носовим ходом в данному випадку ускладнено проходження сльози?

А. Носо-сльозовий канал.

Одержавши травму плеча, хворий скаржиться на неможливість відведення плеча. Які м'язи травмовано?

B. M. deltoideus et m. supraspinatus.

Пацієнтці, 40 років, необхідно провести диференційну діагностику між стегновою килою і запаленням глибокого пахвинного лімфатичного вузла, що закриває стегнове кільце. В якому топографічному просторі на стегні міститься стегнове кільце?

C. В судинній затоці.

Під час автомобільної аварії жінка отримала травму нижньої третини присередньої поверхні стегна, в результаті чого не може закинути хвору ногу на здорову в сидячому стані (при відсутності ушкодження кісток). Який м'яз було травмовано?

C. М. sartorius.

Під час автомобільної аварії у хлопчика роздроблено наколінок. Функція якого м'яза у нього буде порушена?

C. М. quadriceps femoris.

Під час автомобільної аварії у чоловіка, 27 років, ушкоджені м'язи передньої групи гомілки. Який рух стопи буде порушений у хворого?

D. Розгинання.

Під час автомобільної аварії у чоловіка, 42 років, ушкоджені м'язи присередньої групи стегна. Який рух стегна не може виконувати хворий?

E. Приведення.

Під час автомобільної аварії чоловік отримав перелом великогомілкової кістки у середній третині зі зміщенням уламків..Чим обмежений цей канал?

E. M. soleus, m. tibialis posterior, m. flexor hallucis longus.

Під час виконання фізичних вправ у 15-річного учня раптово виник біль у кульшовому суглобі при відвертанні та відведенні нижньої кінцівки..Функція якого м'яза порушена?

B. М. piriformis.

Під час військових навчань у медичний пункт привезли пораненого з осколковою раною у ділянці головок п'ясткових кісток. Які суглоби кисті травмовані?

E. Art. metacarpophalangeae.

Під час ДТП водій отримав численні ушкодження голови, серед яких був перелом виличної дуги. Функція якого м'яза, що прикріплюється до виличної дуги, буде порушена?

A. М. masseter.

Під час обстеження жінки, 36 років, лікар діагностував запалення верхньощелепної пазухи (sinus maxillaris).... В якому носовому ході лікар побачив гній?

A. Meatus nasi medius.

Під час обстеження у хворого виявлено збільшені лімфатичні вузли під пахвинною зв'язкою, яка є потовщенням апоневрозу одного із м'язів живота. Похідним апоневрозу якого м'яза вона є?

A. М. obliquus externus abdominis.

Під час огляду травматологом жінки 45 років, було виявлено ушкодження малого круглого м'яза. Який рух плеча буде обмежений?

D. Приведення, відвертання.

Під час оперативного втручання у хворого на рак язика, лікарю необхідно перев'язати язикову артерію. У ділянці якого трикутника шиї він перев'язує язикову артерію?

E. Trigonum submandibulare.

Під час падіння на сходах жінка, 60 років, травмувала нижню кінцівку. Яким терміном анатомічної номенклатури називається латинською термін нижній

А. Inferior.

Під час пологів головка плода зупинилась біля входу в малий таз. Чим утворена межова лінія (linea terminālis), яка розділяє таз на два відділа - великий і малий?

C. Linia arcuata, promontorium, margo superius symphysis pubis.

Під час проведення поєдинку боєць отримав перелом дзьобоподібного відростка лопатки, в результаті чого не може приводити, не в повному обсязі відвертати плече і не згинає в плечовому і ліктьовому суглобах. Функція яких м'язів порушена?

D. M. coracobrachialis, m. biceps brachii, m. pectoralis minor.

Під час стрибків у воду спортсмен отримав травму шийного відділу хребта. …До яких суглобів відноситься атланто-потиличний суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?

C. Двовиростковий, двохосьовий, комбінований.

Під час травми колінної ділянки у підлітка відбувся перелом головки малогомілкової кістки…Який тип з'єднання уражений під час травми?

D. Суглоб.

Під час УЗД у вагітної жінки лікар передбачає надмірно велику вагу плода і вирішує питання про тактику проведення пологів. …. Який розмір визначив лікар у жінки і чому він дорівнює?

A. Distantia interspinosa (25-27 см).

Під час УЗД у вагітної жінки лікар передбачає надмірно велику вагу плода і вирішує питання про тактику проведення пологів…. Який розмір визначив лікар і чому він дорівнює в нормі?

A. Conjugata externa (20-21 см).

Під час УЗД у вагітної жінки лікар передбачає надмірно велику вагу плода і вирішує питання про тактику ведення пологів….. Який розмір визначив лікар і чому він дорівнює в нормі?

C. Distantia intercristalis (28-30 см).

Під час УЗД у вагітної жінки лікар передбачає надмірно велику вагу плода і вирішує питання про тактику проведення пологів. … Який розмір визначив лікар і чому він дорівнює в нормі?

D. Distantia intertrochanterica (30-32 см).

Під час фінальної гри баскетболіст ушкодив нижню третину задньої гомілкової ділянки, внаслідок чого стало неможливо згинати праву стопу. Ушкодження сухожилка якого м'яза виявив лікар під час обстеження?

B. М. triceps surae.

Під час фінальної гри баскетболіст ушкодив праву гомілку, внаслідок чого стало неможливим згинати праву стопу. ..Сухожилок якого м'яза ушкоджено?

A. М. triceps surae.

Після ДТП у лікарню госпіталізовано жінку з переломом скроневої кістки, який ускладнився кровотечею з пазухи твердої оболони мозку. … В ділянці якої борозни ушкоджена пазуха твердої оболони мозку?

C.Борозни сигмоподібної пазухи (sulcus sinus sigmoidei).

Після падіння з велосипеда юнак отримав перелом клубової кістки в ділянці передньої верхньої клубової ості, в результаті чого травмований не може в достатньому обсязі згинати стегно і гомілку, закидати ушкоджену ногу на здорову. Який м'яз ушкоджений?

B. М. sartorius.

Після пластичної операції на піднебінні у хлопчика виникло ускладнення у вигляді запалення кістки в ділянці розташування малих піднебінних отворів (foramina palatina minora). Яка кістка уражена запаленням?

E. Піднебінна кістка (os palatinum).

Після травми голови хворий не може висувати нижню щелепу вперед. Який м'яз ушкоджений?

D. М. masseter.

Після травми кисті у хворого виникло ускладнення - запалення сухожилків на долонній поверхні фаланг пальців. Від яких пальців є загроза розповсюдження інфекції на передпліччя?

B. Від 1 і 5.

Після травми кульшового суглоба у хворого значно обмежені рухи. Яким є кульшовий суглоб за формою і числом осей обертання?

E. Art. cotylica.

Після травми хворий не може розігнути верхню кінцівку в ліктьовому суглобі. Порушення функції якого основного м'яза може викликати цей стан?

D. М. triceps brachii.

При введенні міорелаксантів (препарати, що розслабляють скелетні м'язи) під час оперативного втручання хворий не може самостійно дихати. Який м'яз є дихальним м'язом і м'язом черевного преса?

D. M. phrenicus.

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір справжньої кон'югати (conjugata vera, seu дупесоїодіса), розмір якої повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Чому дорівнює розмір conjugata vera в нормі?

C. 10,5-11 см.

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір поперечного діаметра (diametr transversa) входу в малий таз, який повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Який зовнішній розмір таза треба виміряти, щоб відняти від нього 14-15 см, чи поділити навпіл, щоб отримати розмір diametr transversa?

B. Distantia intercristalis.

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір справжньої кон'югати (conjugata vera, seu дупесоїодіса), розмір якої повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Який зовнішній розмір таза треба виміряти, щоб відняти від нього 10 см і визначити розмір conjugata vera?

D. Conjugata externa.

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір поперечного діаметра входу в малий таз, розмір якого повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Чому дорівнювнює цей розмір в нормі?

B. 13-15 см.

При виборі акушером тактики проведення пологів дуже важливим є вимір поперечного діаметра виходу з малого таза, розмір якого повинен бути дещо більшим за розмір головки плода. Між якими утворами акушер розміщує тазомір?

A. Сідничими горбами.

При видаленні сечового міхура і тазової частини сечоводу був випадково травмований n.obturatorius, який виходить на стегно через закритий волокнистою перетинкою затульний отвір. До якого типу з'єднань відноситься membrānā obturatoria?

C. Синдесмоз.

При виконанні люмбальної пункції хірургічна голка з мандреном вводиться ЧІТКО ПО серединній ЛІНІЇ МІЖ ОСТИСТИМИ відростками L—ІІІ-L—IV через надостисту зв'язку. Який вид з'єднання утворився за допомогою надостистої зв'язки?

C. Синдесмоз.

При обстеженні хворого виявлено, що він не може скласти губи трубочкою, не може видувати повітря через них. На порушення функції якого м'яза вказують данні симптоми?

E. Колового м'яза рота.

При обстеженні хворого, 25 років, виявлено гематому м'яких тканин присередньої стінки пахвової ямки. Який м'яз грудної клітки формує присередню стінку пахвової ямки?

E. M. serratus anterior.

При обстеженні хлопчика лікар виявив остеосаркому малогомілкової кістки…. До якого типу з'єднання відноситься міжкісткова перетинка?

B. Синдесмоз.

При падінні жінка, 60 років, ушкодила мечоподібний відросток груднини. … Які м'язи грудної клітки втратили функцію?

B. Mm. transversi thoracis.

При падінні з висоти на гострий предмет чоловік, 50 років, травмував верхню частину стегна в ділянці м'язової затоки, ушкодивши нерв, який там проходить. Який м'яз міститься у м'язовій затоці?

C. М. iliopsoas.

При падінні з висоти постраждалий ушкодив передню плечову ділянку. …. Які функції верхньої кінцівки будуть порушені при вказаній травмі двоголового м'яза?

A. Згинання верхньої кінцівки у плечовому і ліктьовому суглобах, відведення плеча.

При падінні на відведену руку пацієнт отримав травму….Які рухи в плечовому суглобі можливі в нормі?

B. Flexio, extensio, abductio, adductio, rotatio, circumductio.

При падінні у хлопчика 1 року було травмоване переднє тім'ячко. Який вид з'єднання кісток черепа зазнав ушкодження?

A.Синдесмоз.

При падінні у хлопчика 1 року було травмоване переднє тім'ячко. Який вид з'єднання кісток черепа зазнав ушкодження?

A. Синдесмоз.

При рентгенографії плеча у жінки визначена тріщина на задній поверхні діафіза плечової кістки в місці борозни, до якої прилягає довга гілка плечового сплетення. В ділянці якої борозни ушкоджена плечова кістка?

E. Борозна променевого нерва.

При розслабленні пасивних «затягувань» стопи склепіння опускаються, стопа сплощується, що призводить до плоскостопості. Які зв'язки зміцнюють поздовжні склепіння стопи?

A. Довга підошвова зв'язка, підошвова п'яткова-човноподібна зв'язка.

При розслабленні пасивних «затягувань» стопи склепіння опускаються, стопа сплощується, що призводить до плоскостопості. Які кістки беруть участь в формуванні самого високого поперечного склепіння стопи?

C. Човноподібна, клиноподібні, кубоподібна, плеснові кістки.

Проводячи обстеження жінки, нейрохірург встановив звуження просвіту внутрішньої сонної артерії в місці її розташування в сонній борозні (sulcus caroticus). На якій кістці знаходиться звужена ділянка внутрішньої сонної артерії?

E. Клиноподібній кістці (os sphenoidale).

Пружність і рухомість стопи людини забезпечують поздовжні і поперечне склепіння стопи. Скільки склепінь (дуг) укріплюють стопу людини?

E. 6.

Пункція бічних шлуночків кінцевого мозку у новонароджених дітей виконується через шкіру в бічному куті fonticulus frontalis. До якого виду з'єднання відноситься тім'ячко?

A. Синхондроз.

Рентгенологічно визначено внутрішньосуглобовий перелом проксимального епіфіза плечової кістки. Яка структура плечової кістки ушкоджена?

A. Головка плечової кістки.

Спортсмен-баскетболіст скаржиться на біль у задній надп'ятково- гомілковій ділянці, що підсилюється під час ходіння. Сухожилок якого з м'язів

вірогідно ушкоджений?

B. М. tibialis posterior.

Студент, вивчаючи статеві ознаки і відмінності таза дорослої людини, порівнюючи жіночий і чоловічий таз констатує, що у чоловіків підлобковий кут гострий (50-60°), а у жінок - значно більший. Чому дорівнює (в градусах) підлобковий кут у жінок?

A. 75-100°

Травма передньої плечової ділянки призвела до значного обмеження згинання у плечовому і ліктьовому суглобах. Який м'яз ушкоджений?

D. М. biceps brachii.

У баскетболіста - вивих у art. carpometacarpalis pollicis, травмовані зв'язки суглоба, суглобові поверхні кістки-трапеції та основи 1-ої п'ясткової кістки. Який за формою суглобових поверхонь articulatio carpometacarpalis pollicis?

C. Art. sellaris.

У відділення щелепно-лицевої хіруругії з вогнепальним пораненням прийнято чоловіка….. Яка кістка ушкоджена?

D. Нижня щелепа (mandibula).

У дитини 2-х років, рентгенолог спостерігає темні смуги на місці хряща, що відокремлює ядра скостеніння головки плечової кістки. В якому віці ядра скостеніння зливаються в єдину головку плечової кістки?

E. 4-6 років.

У дитини внаслідок травми зламане праве XII ребро, ушкоджені поперечні відростки І та II поперекових хребців, що призвело до втрати функції м'яза живота. Функція якого м'яза втрачена?

A. М. quadratus lumborum.

У дитини діагностовано надсуглобовий надвиростковий перелом плечової кістки з ушкодженням присереднього капсульно-зв'язкового апарата. Яка зв'язка ушкоджена?

C. Lig. collaterale ulnare.

У дитини, 10 років, внаслідок падіння - вивих ключиці в груднинно- ключичному суглобі. Який м'яз грудної клітки зміцнює цей суглоб?

C. М. subclavius.

У дитини, 10 років, після травми виникло запалення оболонок яєчка, серед яких є musculus cremaster. Похідним якого м'яза живота є m.cremaster?

D. М. transversus abdominis.

У дитячу лікарню машина швидкої медичної допомоги привезла дитину, 8 місяців, з травмою голови в ділянці переднього тім'ячка (Іопіісиїиз апіегіог). Який вид з'єднання утворився за допомогою тім'ячка?

C. Синдесмоз.

У дитячу лікарню машина швидкої медичної допомоги привезла дитину, 8 місяців, зі травмою голови в ділянці переднього тім'ячка…Яка кістка ушкоджена?

Е. Лобова кістка (os frontale).

У дівчинки з довготривалим запаленням слизової оболонки носової порожнини з'явилися симптоми ураження клиноподібної пазухи. Через який утвір стало можливим розповсюдження інфекції з носової порожнини в цю пазуху?

D. Отвір клиноподібної пазухи.

У жінки виробнича травма променево-зап'ясткового суглоба (art. radiocarpaiis) з розривом зв'язок, ушкодженням суглобових поверхонь. До яких суглобів відноситься articulatio radiocarpaiis за формою суглобових поверхонь?

B. Art. elipsoidea.

У жінки з довготривалим запаленням слизової оболонки носової порожнини з'явилися симптоми запалення верхньо-щелепної пазухи (гайморит). Через який утвір носової порожнини стало можливим розповсюдження інфекції в цю пазуху?

C. ГІівмісяцевий розтвір.

У жінки з травмою голови лікар встановив перелом кістки черепа. … Яка кістка ушкоджена?

C. Лобова кістка (os frontale).

У жінки з черепно-мозковою травмою після рентгенологічного дослідження лікар виявив перелом кістки лицевого черепа…Яка кістка травмована?

D. Нижня щелепа (mandibula).

У жінки після пологів виникло розходження симфізних поверхонь двох лобкових кісток (симфізііт). До якого виду з'єднань відноситься з'єднання між лобковими кістками?

E. Симфіз.

У жінки після травми ока виникло гнійне запалення м'яких тканин очної ямки, яке пізніше поширилось у підскроневу ямку. Через який анатомічний утвір гнійний процес поширився у цю ямку?

A. Через нижню очноямкову щілину

У жінки при вертикальному положенні тіла площина верхнього отвору малого таза нахилена вперед і вниз, утворюючи з горизонтальною полощиною кут 55-60°- нахил таза (inclinatio pelvis).Чим обмежена верхня границя малого таза?

C. Linea terminālis.

У жінки пухлина гіпофіза зруйнувала гіпофізну ямку (fossa hypophysialis) і вросла у порожнину кістки черепа. В яку порожнину вросла пухлина?

A. В клиноподібну пазуху (sinus sphenoidalis).

У жінки, 27 років, травма поперекового відділу хребта…… Де розміщені соскоподібні відростки Ii поперекового хребця?

D. На верхніх суглобових відростках

У жінки, 40 років, виявлено вип'ячування в ділянці стегнового трикутника. … Чим обмежений стегновий трикутник?

E. M. sartorius, m. adductor longus, lig. inguinale.

У жінки, 45 років, виявлено стегнову килу. Який утвір є вихідним отвором стегнового капалу?

D. Hiatus saphenus.

У жінки, 45 років, внаслідок травми ушкоджено m. sterno-cleidomastoideus. … Якій фасції за Шовкуненко відповідає ця пластинка?

A. Lamina superficialis fasciae colli propriae.

У жінки, 59 років, виявлено вип'ячування на спині в ділянці поперекового трикутника. …. Чим обмежений цей трикутник?

A. М. latissimus dorsi, m.obliquus externus abdominis, crista iliaca.

У жінки, хворої на ревматоїдний артрит, виникла деформація міжфалангових суглобів кисті …. Які рухи виконуються в цих суглобах в нормі?

D. Flexio, extensio.

У клініку доставлена дитина з діагнозом пахвинна кила. …… Чим обмежене це кільце?

A. Crus mediale, crus laterale, fibrae intercrurales, lig. reflexum.

У клініку доставлена дитина з різаною раною підошви правої стопи. …Функція якого м'яза порушена?

E. M. peroneus longus.

У лікарню госпіталізовано чоловіка з черепно-мозковою травмою, що сталася під час дорожно-транспортної пригоди… Лінія перелому проходить через підборідний виступ (protuberantia mentale). Яка кістка травмована?

A. Нижня щелепа (mandibula).

У лікарню госпіталізовано чоловіка з черепно-мозковою травмою….Яка кістка травмована?

D. Потилична кістка (os occipitale).

У лікарню машина швидкої медичної допомоги доставила юнака з травмою голови… Яка кістка травмована?

B. Лобова кістка (os frontale).

У лікарню потрапив чоловік з ножовим пораненням ока… Яка кістка черепа ушкоджена?

D. Лобова кістка (os frontale).

У лікарню потрапив чоловік з ножовим пораненням передньої шийної ділянки. Внаслідок поранення ушкоджено великий ріг (cornu majus) кістки, що розташована під нижньою щелепою. Яка кістка ушкоджена?

B. Під'язикова кістка (os hyoideum).

У лікарню потрапив чоловік з різаною раною голови… Яка кістка постраждала в цьому випадку?

B. Лобова кістка (os frontale).

У лікарню потрапив чоловік з травмою голови. …. Яка кістка травмована?

B. Нижня щелепа (mandibula).

У лікарню потрапив чоловік з черепно-мозковою травмою. … Лінія перелому проходить через соскоподібний відросток (processus mastoideus). Яка кістка ушкоджена?

B. Скронева кістка (os temporale).

У лікарню потрапив чоловік з черепно-мозковою травмою…Яка кістка травмована?

B. Потилична кістка (оз оссіріїаіе).

У лікарню потрапила жінка з черепно-мозковою травмою. …. В ділянці якої борозни виникла кровотеча?

C. Борозни сигмоподібної пазухи (sulcus sinus sigmoidei).

У лікарню прийнято жінку, 53 років, з черепно-мозковою травмою. … Яка кістка ушкоджена?

D. Скронева кістка (os temporale).

У лікарню прийнято чоловіка з вогнепальним пораненням суглоба, в утворенні якого приймає участь нижня щелепа (mandibula). …Яка кістка, крім нижньої щелепи, ушкоджена?

B. Скронева кістка (os temporale).

У лікарню прийнято чоловіка, 54 років, зі травмою ока….Яка частина клиноподібної кістки травмована?

С. Велике крило (ala major).

У лікарню швидкої медичної допомоги потрапила жінка з черепно- мозковою травмою. … Яку кістку розрізав хірург?

A. Лобову кістку (os frontale).

У лор-відділення доставлений хлопчик зі стороннім предметом в порожнині носа….Частина якої кістки травмована в цьому випадку?

C. Решітчастої кістки (os ethmoidale).

У людей похилого віку incisura scapulae може бути сприйнята як вогнище дегенерації кістки, особливо при вапнюванні зв'язки, яка разом з incisura scapulae утворює отвір. Яка власна зв'язка лопатки звапнована?

E. Lig. transversum scapulae superius.

У людини крижово-клубовий суглоб малорухомий і дуже міцний. Навіть маса тулуба не може змістити крижову кістку вниз і вперед. Яка зв'язка, що укріплює цей суглоб е найміцнішою?

B. Lig. sacroiliacum interosseum.

У людини крижово-клубовий суглоб малорухомий і дуже міцний. Навіть маса тулуба не може змістити крижову кістку Яка зв'язка, що укріплює цей суглоб, є найміцнішою?

B. Lig. sacroiliacum interosseum.

У нейрохірургічне відділення госпіталізовано жінку з захворюванням атланто-потиличного суглоба… На якому утворі маніпулював хірург?

D. На потиличному виростку (condylus occipitalis).

У нейрохірургічне відділення госпіталізовано жінку з пухлиною гіпофіза… Яка кістка ушкоджена пухлиною?

A. Клиноподібна кістка (os sphenoidale).

У нейрохірургічну клініку госпіталізована жінка з пухлиною головного мозку. .….. Частину якої кістки черепа видалили в цьому випадку?

B. Решітчастої кістки (os ethmoidale).

У нейрохірургічну клініку госпіталізовано чоловіка з внутрішньо-черепною пухлиною….Який простір звужує пухлина?

E. Верхню очноямкову щілину (fissura orbitalis superior).

У нейрохірургічну клініку госпіталізовано чоловіка з черепно-мозковою травмою. …. Яка кістка розрізана?

E. Тім'яна кістка (os parietale).

У нейрохірургічну клініку прийнято жінку з внутрішньо-черепною пухлиною….. В ділянці якої кістки був здійснений основний етап олерації?

B. Скроневої кістки (os temporale).

У пацієнта після проведення внутрішньом'язових ін'єкцій в зовнішньо- верхньому квадраті сідничної ділянки виник набряк, біль і почервоніння шкіри. Який м'яз формує рельєф сідничної ділянки?

C. М. gluteus maximus.

У підлітка - травматичний вивих плечового суглоба з розривом зв'язки, що утворює склепіння плеча. Яка зв'язка травмована?

A. Lig. coracoacromiale.

У підлітка важка травма - зруйновані суглобові поверхні променево- зап'ясткового суглоба (art. radiocarpalis), розірвані зв'язки, рухи в суглобі неможливі. Які рухи виконуються в art. radiocarpalis в нормі?

B. Flexio, extensio, abductio, adductio, circumductio.

У підлітка стався перелом ключиці після удара важким предметом…..Який м'яз грудної клітки ушкоджено?

E. М. pectoralis major.

У підлітка травмована ділянка променево-зап'ясткового суглоба (art. radiocarpalis)…. Які кістки зап'ястка формують суглобову поверхню променево- зап'ясткового суглоба?

A. Човноподібна, півмісяцева, тригранна кістки.

У підлітка ушкоджена проксимальна суглобова поверхня променево- зап'ясткового суглоба. Чим вона утворена?

C. Facies articularis carpalis radii, discus articularis.

У постраждалого - вогнепальне поранення аорти в місці переходу грудної частини в черевну в межах отвору діафрагми. Чим утворений цей отвір?

B. Crus dextrum et crus sinistrum.

У постраждалого - перелом верхньої частини плечової кістки внаслідок падіння… Який м'яз ушкоджений?

D. М. latissimus dorsi.

У постраждалого - скальпована рана потиличної ділянки внаслідок падіння. Ушкоджені підпотиличні м'язи шиї, що прикріплюються до Ііпеае nuchalis inferioris. Які м'язи ушкоджені?

E. M. rectus capitis posterior minor, m. rectus capitis posterior major, m.obliquus capitis superior.

У постраждалого виявлено ножове поранення м'язів передньої стінки пахвової ямки. Які м'язи грудної клітки формують цю стінку?

B. M. pectoralis minor, m. pectoralis major.

У травматологічне відділення карета швидкої медичної допомоги привезла жінку з травмою шийного відділу хребта. …. Остистий відросток якого шийного хребця нероздвоєний

В. VII.

У травматологічний пункт поступив чоловік, 38 років, з травмою правої кисті….Який суглоб ушкоджено?

А. П'ястково-фаланговий суглоб.

У травматологічний пункт поступив чоловік, 38 років, з травмою правої кисті….Який м'яз ушкоджено, якщо кінцева фаланга І пальця не згинається?

D. M. flexor pollicis longus.

У травмованого юнака ушкоджена плечова кістка в ділянці cristae tuberculi majoris…. Який м'яз грудної клітки прикріплюється до cristae tuberculi majoris humeri?

A. M. pectoralis major.

У травмпункт поступив чоловік, 39 років, з травмою лівої кисті. … Який м'яз ушкоджено, якщо проксимальна фаланга великого пальця не згинається?

E. M. flexor pollicis brevis.

У футболіста під час гри травмована нижня кінцівка в колінній ділянці…..Яка зв'язка art. gēnus може бути ушкодженою?

D. Lig. transversum gēnus.

У хворого - захворювання жовчного міхура і жовчних проток….. Який простір шиї використовують лікарі для визначення данного симптому?

B. Fossa supraclavicularis minor.

У хворого - міжреброва невралгія. …. Виникає біль при диханні. Які м'язи виконують акт вдиху?

D. Mm. intercostales externi.

У хворого - неврит лицевого нерва. …… Функція якого мімічного м'яза порушена?

E. M. orbicularis oculi.

У хворого - ножове поранення передньої стінки грудної клітки (ближче до груднини)…. Продовженням яких м'язів грудної клітки є ця мембрана?

C. Mm. intercostales externi.

У хворого - правостороннє запалення плечового сплетення, гілки якого іннервують трункофугальні м'язи спини. …Який м'яз не виконує функцію?

B. М. rhomboideus major.

У хворого - різана рана обличчя в ділянці крило-нижньощелепного шва, що вкритий фасцією і зрощується з нею. Яка це фасція?

E. Fascia buccopharyngea.

У хворого - травма плечового суглоба. …. Сухожилок якого м'яза, що починається в цьому місці, зазнав ушкодження?

A. Caput longum m. tricipitis brachii.

У хворого артрит ліктьового суглоба (art. cubiti), що призвело до зменшення обсягу рухів. Відносно яких осей виконуються рухи в ліктьовому суглобі?

A. Лобової, вертикальної.

У хворого артроз art. sternoclavicularis, який призвів до обмеження рухів у плечовому суглобі. До якого суглоба за функцією наближається art. sternoclavicularis?

A. Art. spheroidea.

У хворого артроз скронево-нижньощелепного суглоба. Рухи в суглобі різко обмежені. До яких суглобів відноситься скронево-нижньощелепний суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?

B.Двовиростковий, двохосьовий, комбінований.

У хворого глибока різана рана вздовж правого І міжребрового простору. Який м'яз шиї ушкоджено?

C. М. scalenus posterior.

У хворого діагностовано косу пахвинну килу, яка вийшла з пахвинного каналу. Чим утворена нижня стінка пахвинного каналу?

B. Ligamentum inguinale.

У хворого діагностовано тріщину задньої поверхні тіла плечової кістки. .. Яким м'язом обмежений цей канал?

E. М. triceps brachii.

У хворого з ножовим пораненням стегна ускладнене розгинання гомілки. Який із м'язів постраждав сильніше?

D. М. quadriceps femoris.

У хворого на менінгіт лікар виявив позитивний симптом Керніга…..Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як згинання та розгинання

А. Лобової.

У хворого на менінгоенцефаліт лікар виконує пункцію задньої мозочково- мозкової цистерни в точці, розташованій в місці перехресту серединної лінії і лінії, що з'єднує нижні краї соскоподібних відростків скроневої кістки…. До якого виду з'єднань відноситься атланто-потилична перетинка?

B. Синдесмоз.

У хворого на остеопороз лікар запідозрив стиснення правої хребтової артерії, яка проходить через поперечні отвори в поперечних відростках шийних хребців……В якому шийному хребці через поперечний отвір на поперечних відростках шийних хребців проходить тільки вена?

Е. VII

У хворого на цукровий діабет виникла гангрена пальців стопи. …Для проведення цього втручання необхідно розсічення зв'язки, яку називають ключем суглоба. Яку зв'язку необхідно перерізати?

A. Lig. bifurcatum.

У хворого на цукровий діабет виникла гангрена пальців стопи. Лікар виконує екзартикуляцію дистальної частини стопи в поперечному суглобі заплесна (суглобі Шопара), розсікаючи при цьому lig. bifurcatum (яку ще називають ключем суглоба). Які суглоби стопи утворюють поперечний суглоб заплесна (суглоб Шопара)?

C. Artt. calcaneocuboidea, talonavicularis.

У хворого на цукровий діабет лікар виявив артрит міжфалангових суглобів стопи….Які рухи можливі в articulatio interphalangeae pedis в нормі?

A. Flexio, extensio.

У хворого на цукровий діабет хірург вичленяє дистальну частину стопи на рівні суглоба Лісфранка…. Яку зв'язку перетинає хірург?

D. Lig. cuneometatarsalia interossea.

У хворого ножове поранення сідничної ділянки з ураженням м'яза, судин і нервів, що проходять в малому сідничому отворі. Які зв'язки утворюють малий сідничий отвір?

A. Lig. sacrotuberale, lig.sacrospinale.

У хворого обмежені рухи кисті, незначна припухлість п'ястково- фалангового суглоба І пальця. Який за формою і функцією п'ястково- фаланговий суглоб І пальця?

С. Art. ginglymus.

У хворого остеохондропатією на рентгенограмі лікар виявив патологічні зміни в ділянці з'єднання першого ребра з грудниною. Який вид з'єднання існує між першим ребром і грудниною?

D. Синхондроз.

У хворого параліч лівої половини тіла, парез язика, м язів лиця контрактура Верніке-Манна. ….По відношенню до якої площини виділяють анатомічні терміни лівий і правий

А. Plana sagittalia.

У хворого перелом присередньої кісточки великогомілкової кістки з розривом сухожилка м'яза, що проходить відразу позаду і знизу в першому каналі під retinaculum musculorum flexorum. Сухожилок якого м'яза уражений?

A. М. tibialis posterior.

У хворого під час ДТП травмована кульшова ділянка….. Яка зв'язка, що в нормі перешкоджає надмірному розгинанню стегна, ушкоджена?

D. Lig. iliofemorale (зв'язка Бертіна).

У хворого під час падіння з велосипеда травмоване плечове сплетення, яке проходить у spatium interscalenum. Які мязи обмежують цей простір?

C. Між mm. scalenus anterior et medius.

У хворого під час падіння травмована присередня обхідна зв'язка, яка укріплює надп'ятково-гомілковий суглоб. …. До яких суглобів відноситься art. talocruralis за формою і числом обертання?

B. Блокоподібний, одновісний.

У хворого під час рентгенологічного дослідження виявлена пухлина правої частки печінки…..Як називається площина, що ділить тіло людини на праву і ліву половини

B. Стрілова.

У хворого після падіння з висоти виявлено компресійний перелом в шийному відділі хребта. …Який вид з'єднань утворюють міжхребцеві диски?

E. Синхондроз.

У хворого після падіння рентгенологічно виявлено перелом кісток черепа в ділянці потилично-соскоподібного шва. До якого виду з'єднання відноситься потилично-соскоподібний шов?

E. Синдесмоз.

У хворого після травми грудної клітки виникає біль під час дихання, особливо при видиху. Який поверхневий м'яз спини опускає ребра і бере участь у видиху?

B. М. serratus posterior inferior.

У хворого після травми обличчя ушкоджена одна з гілок лицевого нерва. …. Який м'яз втратив свою функцію?

A. М. occipitofrontalis (venter frontalis).

У хворого при гнійному запаленні носової порожнини це запалення поширилось у передню черепну ямку. Через який анатомічний утвір розповсюдилось запалення?

A. Foramina cribrosa.

У хворого при обстеженні спостерігається наявність великої кількості синовіальної рідини в порожнині art.genus….. Які утвори синовіальної мембрани суглобової сумки колінного суглоба виконують ці функції?

D. Ворсинки, складки, сумки.

У хворого при ушкодженні передніх гілок спинномозкових нервів порушена іннервація м'язів спини вентрального походження. Які м'язи ушкоджені?

С. M. serratus posterior superior, m. serratus posterior inferior.

У хворого рентгенологічно виявлено осколковий перелом головки плечової кістки з розривом капсули плечового суглоба. Де на плечовій кістці прикріплюється суглобова капсула?

C. Анатомічна шийка плечової кістки.

У хворого травма art.gēnus. … Які утвори зазнали ушкодження?

B. Меніски.

У хворого травма кульшового суглоба. Стегнова кістка при огляді лікарем обернена назовні…… Яка зв'язка розірвана, що в нормі перешкоджає надмірному приведенню і обертанню назовні стегнової кістки?

B. Lig. capitis femoris.

У хворого травма кульшової ділянки та перелом клубової кістки у ділянці нижньої передньої ості….Волокна якої зв'язки ушкоджені?

B. Zona orbicularis (пояс Вебера).

У хворого ушкодження гілок плечового сплетення призвело до втрати функцій трункопетальних та трункофугальних м'язів спини. Які м'язи втратили функції?

A. М. latissimus dorsi, m. Ievator scapulae, mm. rhomboidei.

У хворого, 40 років, діагностовано перитоніт (запалення очеревини). Хірург проводить лапаротомію (поздовжній розтин передньої стінки живота) по linea alba. Чим вона утворена?

B. Апоневрозами mm. obliquus externus abdominis, mm. obliquus internus abdominis, mm. transversus abdominis.

У хворого, 40 років, при ушкодженні задніх гілок спинномозкових нервів порушена іннервація аутохтонних м'язів спини. Який м'яз втратив функцію?

A. М. erector spinae.

У хворого, 45 років, виявлено запалення піднижньо-щелепної залози. В якому трикутнику шиї знаходиться ця залоза?

D. Trigonum submandibulare.

У хворого, 50 років, на передній стінці живота під шкірою лікар виявив вип'ячування. Лікар підозрює наявність кили. В яких місцях передньої стінки живота можливе утворення кил?

С. В ділянці білої лінії живота, пупкового кільця, отворах пахвинного каналу.

У хворого, 54 років, виявлена пухлина стравоходу в ділянці hiatus oesophagei діафрагми. Де в діафрагмі знаходиться цей отвір?

C. Між crus dextrum et sinistrum поперекової частини.

У хворого, 60 років, зі скаргами на нестерпний біль у крижовій ділянці, лікар виявив на МРТ ушкодження з'єднання між верхівкою крижової кістки і куприковим хребцем. Який вид з'єднання ушкоджений?

A.Синхондроз, синдесмоз.

У хворого, 60 років, різана рана щоки. …. Який м'яз пронизує ця протока?

A. М. buccinator.

У хворого, З0 років, - неврит трійчастого нерва. …. Які м'язи не виконують функцію?

D. Жувальні м'язи.

У хворої дитини під час падіння травмована присередня обхідна зв'язка надп'ятково-гомілкового суглоба. Внаслідок травми обмежені рухи. Які рухи виконує в нормі art. talocruralis?

A. Flexio, extensio.

У хворої жінки внаслідок травми ушкоджена внутрішня яремна вена, яка проходить в сонному трикутнику шиї у складі судинно-нервового пучка шиї. Який м'яз, крім двочеревцевого та лопатково-під'язикового, обмежує цей трикутник?

B. М. sternocleidomastoideus.

У хворої, 37 років, внаслідок попадання стороннього предмету в дихальні шляхи виник кашель, а потім ядуха. …В якому трикутнику шиї проведено хірургічне втручання?

B. Trigonum omotracheale.

У хірургічне відділення доставлений чоловік з черепно-мозковою травмою….. Яка кістка ушкоджена в цьому випадку?

B. Права вилична кістка.

У хірургічне відділення доставлено чоловіка з гнійною раною на шиї у просторі перед трахеєю. Куди може поширитись інфекція, якщо хворому своєчасно не обробити рану?

D. В грудну порожнину - переднє середостіння.

У хірургічне відділення доставлено чоловіка, 22 років, з вогнепальним пораненням голови. ….. Який відросток нижньої щелепи ушкоджений?

A. Виростковий відросток (processus condylaris).

У хірургічне відділення доставлено юнака з різаною раною шиї….. Який трикутник шиї цей м'яз не обмежує?

D. Trigonum submandibulare.

У хлопчика з довготривалим запаленням слизової оболонки носової порожнини з'явилися симптоми запалення лобової пазухи (фронтит). Через яке утворення кісткової носової порожнини стало можливим розповсюдження інфекції в цю пазуху?

E. Решітчасту лійку.

У чоловіка - ножове поранення в межах нижнього кута лопатки, в результаті чого не може приводити, та в повному обсязі привертати плече. Функція якого м'яза порушена?

E. М. teres major.

У чоловіка виробнича травма кисті. …. Які суглоби ушкоджені?

B. Art. carpometacarpales, intercarpaies, mediocarpalis.

У чоловіка виявленно внутрішньочерепну пухлину, що вросла в кістку черепа і звузила круглий отвір (foramen rotundum). Яка кістка уражена пухлиною?

C. Клиноподібна кістка (os sphenoidaie).

У чоловіка внаслідок виробничої травми передньої стегнової ділянки уражений стегновий нерв, який проходить в м'язовій затоці. Чим обмежена м'язова затока?

C. Lig. inquinale( os ilium, arcus ileopectineus.

У чоловіка внаслідок травми розпочалась кровотеча із загальної сонної артерії, яка проходить в сонному трикутнику шиї. ….Який м'яз спільний у цих трикутників?

B. Venter posterior m. digastrici.

У чоловіка встановлено вивих нижньої щелепи. Де знаходяться головки нижньої щелепи при її вивиху?

C. Попереду від суглобового горбка.

У чоловіка встановлено запалення слизової оболонки лобової пазухи. В який з носових ходів спочатку буде прямувати запальна рідина?

A. Середній носовий хід.

У чоловіка встановлено стиснення chorda tympani в місці її виходу з. барабанної порожнини в підскроневу ямку через одну з щілин скроневої кістки. В ділянці якої щілини стиснута chorda tympani?

A. Fissura petrotympanica.

У чоловіка з абсцесом в ділянці підскроневої ямки з'явилось ускладнення у вигляді запалення тканин, що оточують очне яблуко. Через яке сполучення підскроневої ямки з очною ямкою поширилось запалення?

D. Fissura orbitalis inferior.

У чоловіка з запаленням клиноподібної пазухи лікар спостерігає відтік мутної рідини з отвору цієї пазухи. В яку частину порожнини носу спочатку потрапляє рідина з клиноподібної пазухи?

D. Recessus sphenoethmoidalis.

У чоловіка з черепно-мозковою травмою лікар виявив перелом кістки основи черепа. …. Яка кістка ушкоджена?

D. Клиноподібна кістка (os sphenoidale).

У чоловіка після запалення лімфатичних вузлів голови виникло стиснення рубцем лицевого нерва біля отвору, через який він виходить із скроневої кістки на зовнішню поверхню основи черепа. Біля якого отвору стиснут лицевий нерв?

A. Шило-соскоподібного (foramen stylomastoideum).

У чоловіка після травми ока виникло гнійне запалення м'яких тканин очної ямки. .. Через який анатомічний утвір гнійний процес поширився у цю ямку?

B. Через нижню очноямкову щілину.

У чоловіка рентгенологічно встановлено скупчення гною у верхньощелепній пазусі справа. В який з носових ходів спочатку буде прямувати гній?

B. У правий середній носовий.

У чоловіка, 25 років, встановлено травму тім'яних кісток в місці з'єднання їх стрілових країв…..В місці якої борозни виникла кровотеча?

A. Верхньої стрілової пазухи (sulcus sinus sagittalis superioris).

У чоловіка, 26 років, виробнича травма верхньої третини плеча….Який м'яз ймовірніше за все пошкоджений?

A. М. triceps brachii.

У чоловіка, 29 років ушкоджена загальна сонна артерія…… Який шийний хребець має сонний горбок?

E. VI

У чоловіка, 45 років, що потрапив в нейрохірургічне відділення, виявлена пухлина на стінці однієї з черепних ямок…. В якій черепній ямці розташована пухлина?

D. Fossa cranii media.

У чоловіка, 52 років, в результаті падіння розірвано п'ятковий сухожилок. Який рух у надп'ятково-гомілковому суглобі буде порушений?

B. Згинання.

Хворий звернувся до лікарні зі скаргами на нежить та головний біль…..якого носового ходу стало можливим розповсюдження інфекції з носової порожнини в цю пазуху?

C. Meatus nasi medius.

Хворий не може відвести від тулуба верхню кінцівку. Який м'яз не виконує свої функції?

D. М. deltoideus.

Хворий, 25 років, отримав травму скронево-нижньощелепного суглоба. Який м'яз прикріплюється до суглобового диска?

A. М. pterygoideus lateralis.

Хворий, 40 років, відчув сильний біль після падіння…... Яке ребро ушкоджене у хворого?

В. ХІІ

Хворий, 40 років, після травми соскоподібного відростка скроневої кістки не може повернути голову в сторону ушкодження. Які м'язи не виконують свою функцію?

A. М. longissimus capitis, m. splenius capitis.

Хворий, 52 років, звернувся до лікаря-нейрохірурга зі скаргами на біль при обертанні в шийному відділі хребта…..До яких суглобів відноситься серединний атланто-осьовий суглоб за формою суглобових поверхонь та кількістю осей обертання?

C. Циліндричний, одновісний. О. Кулястий, багатоосьовий

Хворий, 55 років, скаржиться на біль при рухах в лівій половині шиї…. Функція якого м'яза порушена?

A. М. sternocleidomastoideus sinister.

Хворий, 60 років, після травми плечового суглоба не може виконати відведення abductio верхньої кінцівки. Відносно якої осі виконує людина такі рухи, як відведення і приведення abductio та adductio

В. Стрілової.

Хворого з травмою колінного суглоба доставлено в лікарню. Після обстеження було встановлено перелом наколінка….. Які рухи в нормі можливі в articilatio gēnus?

A. Flexio, extension, rotatio.

Хворого, 45 років, прооперовано з приводу діафрагмової кили. В межах яких утворів діафрагми вона найчастіше виникає?

C. Trigonum lumbocostalis, trigonum sternocostalis.

Хворого, З0 років, зі скаргами на нестерпний біль в колінному суглобі оглядає лікар. ….Що є ознакою комплексного суглоба?

C. Суглобовий меніск або диск.

Хворому на тромбоз вен нижньої кінцівки необхідно провести хірургічну маніпуляцію на стегновій вені у ділянці судинної затоки. Чим обмежена судинна затока?

B. Lig. inguinale, os pubis, arcus iliopectineus, lig. lacunare.

Хворому необхідно зробити катетеризацію та ввести лікарські речовини до підключичної вени. Катетер ставлять в ділянці trigonum clavipectorale. Чим він обмежений?

A. Ключицею і верхнім краєм малого грудного м'яза.

Хворому, 60 років, з пухлиною гортані показана ургентна операція - накладання трахеостоми (введеня металевої трубки в трахею). Які м'язи повинен розсунути хірург при здійсненні операції?

E. Груднинно-під'язикові м'язи.

Хірург, оперуючи жінку з пухлиною твердого піднебіння (palatum durum), видалив разом з пухлиною і третину тої частини верхньої щелепи (тахіїїа), що приймає участь в утворенні кісткового піднебіння (palatum osseum). Третину якої частини верхньої щелепи видалив хірург?

D. Піднебінного відростка (processus palatinus).

Чоловік отримав на виробництві травму нижньої третини передньої передплечової ділянки, в результаті якої не може зігнути пальці в кулак. Який м'яз найбільше ушкоджений в результаті травми?

D. M. flexor digitorum profundus.

Чоловік посковзнувся на тротуарі і при падінні вдарився кистю. … Які рухи в суглобі обмежені?

B. Flexio, extensio, abductio, adductio, circumductio.

Чоловік потрапив у клініку з черепно-мозковою травмою…. Яка кістка ушкоджена?

B. Потилична кістка (os occipitaie).

Чоловік, 28 років, упав і травмував грудний відділ хребта. …..Які відростки п'ятого грудного хребця ушкоджені?

D. Верхні і нижні суглобові відростки

Чоловік, 32 років, упав і ушкодив шию. …. Яке з'єднання існує між остистими відростками \/І-\/ІІ шийних хребців?

C. Синдесмоз

Чоловік, 35 років, при падінні травмував шийний відділ хребта…… Остисті відростки яких шийних хребців ушкоджені?

В. II, III, IV.

Чоловік, 35 років, у виробничих умовах отримав різану рану у ділянці підвищення великого пальця долоні…. Функція якого м'яза ушкоджена?

C. М. abductor pollicis brevis.

Чоловік, 41 року, упав з другого поверху і травмував грудну клітку. …Який вид з'єднання утворюють мечоподібний відросток груднини і тіло груднини?

D. Симфіз.

Чоловік, 45 років, після великого фізичного навантаження почав скаржитися на біль вздовж прямого м'яза живота. В які ділянки живота проектується прямий м'яз живота?

B. Regio epigastrica, regio umbilicalis, regio pubica.

Чоловік, 45 років, травмував грудний відділ хребта… Який суглоб за формою суглобових поверхонь ушкоджений?

B.Плоский суглоб.

Чоловік, 50 років, травмував грудну клітку…….. Яке ребро є найдовшим?

А. VII

Чоловік, 62 років, отримав травму поперекового відділу хребта…. Які відростки III поперекового хребця розташовані у стріловій площині?

E. Верхні, нижні суглобові і остистий відростки.

Чоловік, 65 років, звернувся до лікаря-невролога зі скаргами на біль у поперековому відділі хребта. … Який вид з'єднання існує між тілами ІІІ-І\/ поперекових хребців?

Е. Симфіз.

Чоловік, 66 років, звернувся до лікаря-травматолога зі скаргами на біль у поперековому відділі хребта… Який вид з'єднань утворюють міжпоперечні зв'язки?

D. Синдесмоз.

Чоловік, З0 років, травмував шийний відділ хребта….. Який хребець ушкоджено?

В. II.

Чоловіка доставлено в хірургічне відділення з раною на присередньому краї передпліччя…Який відросток ушкоджено?

B. Вінцевий відросток.

Чоловіка доставлено в хірургічне відділення з різаною раною бічного краю передпліччя. ..Які рухи виконують ці м'язи при одночасному скороченні в нормі?

C. Відведення кисті.

Чоловіка після падіння на долонну поверхню кисті турбує біль і обмеження рухів в art. radiocarpaiis… Яка зв'язка, що з'єднує ці утвори, розірвана?

D. Lig. radiocarpale palmare.

Чоловіка, 40 років, доставлено до лікарні з різаною раною нижньої третини передньої плечової ділянки. ..Ушкодження якого м'яза призвело до цих порушень?

E. М. biceps brachii.

Чоловіка, 45 років, доставлено в хірургічне відділення з різаною раною на присередньому краї передпліччя….Який рух виконується при одночасному скороченні цих м'язів?

C. Приведення кисті.

Чоловіка, 45 років, з травмою шиї госпіталізовано у травматологічне відділення лікарні. … Який вид з'єднання утворюють суглобові поверхні третього шийного хребця?

A. Діартроз.

Чоловіка, 50 років, доставлено в лікарню з гострим болем в черевній порожнині…... В якому місці треба зробити розріз, щоб уникнути великої втрати крові?

C. По білій лінії живота.

Чоловіку, що звернувся до стоматолога, лікар з метою знеболювання великих кутніх зубів зробив ін'єкцію анестетика (знеболюючої речовини) до утвору верхньої щелепи, що є місцем входу нервів з підскроневої ямки через foramina alveolaria до задніх зубних комірок (alveolae dentales). Де лікар зробив ін'єкцію анестетика?

E.Tuber тахіїїае.

Юнака доставлено в хірургічне відділення з різаною раною на задній поверхні лопатки вздовж ості лопатки…Які рухи в плечовому суглобі у нього будуть порушені?

E. Відведення.