Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шпаргалка по спланхологии (модуль 2)

.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
60.58 Кб
Скачать

Нюховий мозок (rhinencephalon) - це центр емоційної чутливості сприйняття зовнішнього середовища. У людини rhinencephalon поділяється на: lobus olfactorius anterior;задню нюхову частку; lobus olfactorius posterior; lobus piriformis;hippocampu.До центральної частини нюхового мозку належать:lobus limbicus, яка складається з:gyrus cinguli з sulcus cinguli;gyrus parahippocampalis;gyrus dentatus;corpus amygdaloideum,;septum pellucidum;uncus.До периферійної частини нюхового мозку належать:bulbus olfactorius;tractus olfactorius; area septalis;gyri olfactorii medialis et lateralis, які є пучками нервових волокон, що розходяться від нюхового шляху в різні боки, утворюючи присередню та бічну сторони нюхового трикутника;trigonum olfactorium або area olfactoria, що має:substantia perforata anterior;stria diagonalis; tuberculum olfactorium.Морський коник (hippocampus), розглядають як окрему додаткову частину нюхового мозку rhinencephalon.

БАЗАЛЬНЫЕ ЯДРА (nuclei basalis), подкорковые ядра, базальные ганглии, скопление серого вещества больших полушарий головного мозга позвоночных, участвующие в координации двигательной активности и формирования эмоциональных реакций. Базальные ядра вместе с корой мозга составляют клеточное вещество конечного мозга. Состоят из хвостатого ядра, скорлупы (объединяются в полосатое тело), бледного шара (объединяются со скорлупой в чечевицеобразное ядро), ограды, миндалевидного тела. Базальные ядра характеризуются множественными афферентными и эфферентными связями с корой больших полушарий, средним и промежуточным мозгом, лимбической системой и мозжечком. Для нормального функционирования базальных ядер исключительно важное значение имеет дофамин, выполняющий роль тормозного медиатора, а также ацетилхолин.

Желудочек головного мозга(ventriculus cerebri) общее название полостей, находящихся в головном мозге, выстланных эпендимой, сообщающихся друг с другом и с субарахноидальным пространством и содержащих цереброспинальную жидкость.Желу́дочек головно́го мо́зга боково́й (ventriculus lateralis, PNA, BNA; pars lateralis ventriculi telencephali, JNA) — парный Ж. г. мо́зга, находящийся в полушариях большого мозга и состоящий из центральной части, которая залегает в теменной доле, и отходящих от нее трех отростков (рогов); передний рог находится в лобной доле, задний — в затылочной, нижний — в височной.Желу́дочек головно́го мо́зга тре́тий (ventriculus tertius, PNA, BNA, JNA) — непарный Ж. г. мо́зга, расположенный между правым и левым таламусами.Желу́дочек головно́го мо́зга четвёртый (ventriculus quartus, PNA, BNA, JNA) — непарный Ж. г. мо́зга, расположенный между продолговатым мозгом, мостом и мозжечко мо́зга.

ОБОЛОНКИ ГОЛОВНОГО МОЗКУГоловний мозок, як і спинний, оточений трьома оболонками, що є продовженням оболонок спинного мозку, кожна з яких відділена від сусідніх міжоболочним простором.Тверда оболонка головного мозку є одночасно окістям на внутрішній поверхні кісток черепа, із якими зв.язана не міцно. В області основи черепа оболонка дає ряд відростків, що проникають у щілини й отвори кісток черепа.Більш того, у місцях виходу з порожнини черепних нервів тверда оболонка головного мозку на деякому протязі продовжує оточувати нерв, створюючи його піхву і проникаючи разом із нервом через отвір назовні.На внутрішній поверхні твердої оболонки розрізняють трохи відростків, що проникають у подовжню щілину великого мозку і відокремлюють одну від одної його півкулі. Задній відділ серпа зростається з іншим відростком оболонки - наметом мозочка, що відокремлює потиличні долі півкуль від мозочка.У визначених ділянках твердої оболонки головного мозку є росщеплення, вистелені зсередини ендотелієм. Особливістю синусів є міцність стінокщо.Синуси з.єднуються з зовнішніми венами голови через емісарні вени.Павутинна оболонка головного мозку розташовується до середини від твердої мозкової і відділена від неї субдуральним простором. Підпаутиний простір головного мозку в області великого потиличного отвору повідомляється з підпаутиним простором спинного мозку.У визначених місцях, поблизу синусів твердої оболонки головного мозку, павутинна оболонка утворить своєрідні вирости - грануляція павутинної оболонки. Ці вирости вдадуться в синуси твердої оболонки. На внутрішній поверхні кісток черепа в місці розташування грануляцій відзначаються вдавлення і ямочки. Загальновизнаним є думка про участь грануляції павутинної оболонки в забезпеченні відтоку спинномозкової рідини у венозне русло.М.яка (судинна) оболонка - це внутрішня оболонока. Вона складається зі сполучної тканини, що утворить два шари (внутрішній і зовнішній,, між якими залягають кровоносні судини. Оболонка зрощена з зовнішньою поверхньою мозку і глибоко проникає в усі його щілини і борозни. Кровоносні судини , покидаючи судинну оболонку, направляються в тканину мозку, забезпечуючи його харчування. У визначених місцях судинна оболонка проникає в порожнині шлуночків мозку й утворить судинні сплетення, що проектують спинномозкову рідину.