Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[H]gista_shpargalki.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
200.4 Кб
Скачать

Білет 1

  1. Особливості будови слизової оболонки ротової порожнини в різних її ділянках.

Слизова оболонка на губах, щоках, нижній поверхні язика, у складі м’якого піднебіння та язичка розташована на добре вираженій сполучнотканинній підслизовій основі, яка забезпечує зміщуваність слизової оболонки щодо тканин, розміщених глибше. У яснах, верхній та бічній поверхнях язика, твердому піднебінні немає підслизової основи, слизова оболонка тут зрощена або безпосередньо з окістям ( ясна, тверде піднебіння ), або з перимізієм посмугованих м’язів. Ця особливість будови зумовлює незміщуваність слизової оболонки названих структурних компонентів ротової порожнини щодо тканин, які лежать глибше особливістю будови рельєфу слизової оболонки ротової порожнини в ділянках локалізації мигдаликів є щілиноподібні складки – крипти.

  1. Ендокринна частина підшлункової залози

Становить 3% від маси всього органа і має вигляд скупчень клітин – панкреатичних острівців (острівці Лангерганса), які розташовані у часточках залози між панкреатичними ацинусами. Острівець вкритий тонкою сполучнотканинною оболонкою, яка може бути не суцільною. Острівці складаються з ендокринних клітин – інсулоцитів, між якими розташовані гемокапіляри фенестрованого типу, оточені перикапілярними. Гормони потрапляють у цей простір, а потім через капіляри – у кров. У цитоплазмі інсулоцитів помірно розвинена гранулярна ЕПС, добре – комплекс Гольджі, мітохондрії. Клітини мають секреторні гранули,за властивостями яких інсулоцити поділяють на: B(базофільні), A(ацидофільні), D(дендритні) та F- клітини. B – інсулоцити ( 70-75% ) розташовані у центрі. Синтезують інсулін. A – інсулоцити ( 20-25% ) розташовані периферійно. Містять глюкагон. D – інсулоцити ( 5-10% ) продукують соматостатин.

  1. Граафів фолікул.

Третинний, антральний або зрілий фолікул. Це фолікул з повністю сформованою великою порожниною, яка займає більшу частину його об’єму.

  1. Намалювати схему соматичної та автономної рефлекторних дуг.

  1. Назвіть особливості будови різних типів капілярів.

Залежно від будови ендотелію, базальної мембрани, а також від діаметру просвіту капіляри класифікують на:

  1. Соматичного типу діаметром до 10 мкм, які мають нефенестрований ендотелій і суцільну базальну мембрану; вони локалізуються у шкірі, м’язовій тканині, серці, головному мозку.

  2. Капіляри вісцерального типу, які містять відкритий фенестрований ендотелій і суцільну базальну мембрану; локалізуються у ниркових клубочках, ворсинках тонкої кишки, залозах внутрішньої секреції

  3. Капіляри синусоїдного типу, які містять фенестри в ендотелій і пори в базальній мембрані; розташовані у кровотворних органах, печінці.

  1. Опишіть будову товстої кишки.

Частина травної трубки, яка забезпечує формування калових мас. Анатомічно у товстій кишці розрізняють наступні відділи: сліпу, червоподібний відросток, висхідну ободову кишку, поперечну ободову кишку, низхідну ободову кишку, сигмоподібну ободову та пряму кишку. Стінка товстої кишки має три оболонки: слизову з підслизовою основною, м’язову та зовнішню – серозну або адвентиційну. Слизова утворена одношаровим циліндричним епітелієм, сполучнотканинною власною пластинкою, м’язовою пластинкою з двох шарів гладких міоцитів і підслизовою основою з пухкої сполучнотканинної тканини. У слизовій наявна велика кількість крипт, ворсинки відсутні.

Білет 2

  1. Схематично замалювати поперечний розріз губи новонародженої дитини.

  1. Клітинний склад респіраторного епітелію.

Повітроносні шляхи вистелені псевдобагатошаровим війчастим епітелієм, який називають респіраторним. Він містить сім типів клітин: війчасті, келихоподібні, вставні, щіточкові, келихоподібні, вставні, щіточкові, бронхіолярні екзокриноцити, ендокрині і дендритні клітини. Війчасті клітини переміщують слиз з адсорбованими до нього сторонніми частинками в напрямку глотки. Келихоподібні екзокриноцити продукують слиз, який має антимікробні властивості. Базальні клітини – це камбіальні клітини. Вважають, що вони фіксують епітелій до базальної мембрани. Високі вставні клітини виконують камбіальну функцію. Щіточкові клітини виконують рецепторну функцію. Бронхіолярні екзокриноцити продукують компоненти сурфактанту. Ендокринні клітини продукують пептидні гормони та біогенні аміни. Дендритні клітини - спеціалізовані антигенпрезентуючі клітини кістковомозкового походження. Стимулюють проліферацію лімфоцитів.

Соседние файлы в предмете Гистология, эмбриология, цитология