Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
53.76 Кб
Скачать

147)Які українські землі Австро-Угорщина хотіла приєднати у ході Першої світової війни? Австро-Угорська імперія прагнула в ході війни зміцнити свої позиції в Західній Україні і приєднати до своїх володінь інші населені українцями території, у першу чергу Волинь і Поділля. 

148)Хто автор брошури «Самостійна Україна»? Микола Міхновський

149)Яка з партій першою виникла на під російській Україні? Українська Національна Партія

150)Яку країну Петлюра закликав підтримати на початку Першої світової війни? Росію

151)Яка організація була ініціатором створення легіону УСС? Головна Українська Рада????

152)У складі якої армії було створено як військовий підрозділ Легіон Укр. січових стрільців? Австрійської

153)Хто став головою Центральної Ради? Михайло Грушевський

154)Кого вважають автором універсалів  Центральної Ради? Винниченка

155)Які основні положення ІІ Універсалу? 1. Центральна Рада повинна поповнитися представниками інших народів, що проживають в Україні; 2. Поповнена Центральна Рада утворює Генеральний Секретаріат, склад якого затверджує Тимчасовий Уряд; 3. Центральна Рада починає розробку закону про автономне обладнання України, який повинен бути затверджений Всеросійськими Установчими Зборами. До твердження даного закону, УЦР зобов'язується не здійснювати автономію України; 4. Формування українського війська здійснюється під контролем Тимчасового Уряду.

156)У якому місті вперше було проголошено встановлення радянської влади? Харків

157)До якого органу перейшла влада в Рос. Державі після повалення царизму? Тимчасового уряду

158)Представники якої партій залишили тимчасовий уряд на знак протесту проти обмеженої автономії України? Товариство українських поступовців (ТУП)

159)Які з політичних партій Наддніпрянської України в своїх програмних документах на початку 20 ст. проголошувала незалежність України? Українська народна партія (УНП)

160)Що таке «Укр. Центральна Рада»?  Центральна Рада — спочатку український представницький орган політичних, громадських, культурних та професійних організацій; згодом, після Всеукраїнського Національного Конгресу — революційний парламент України, який керував українським національним рухом. 

161)Які були здобутки політики Укр. Центр. Ради? До 1917 р. захист українського етносу вважався злочином. Саме Українська Центральна Рада проголосила і практично здійснювала українізацію державних і громадських структур, сприяла піднесенню національної культури. УЦР відразу ж взяла курс на вирішення одного з головних питань програми українізації — розбудову національної державності, соборності українських земель. У своїй першій відозві вона заявила: «Український народе, ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто ти і як хочеш жити, як окрема нація». Показовим є прагнення Центральної Ради відразу ж надати своїй діяльності легітимного характеру, отримати демократичним шляхом повноваження представляти український народ. Вона стала чи не єдиним на теренах колишньої Російської імперії загальнонародним органом, який був обраний представницьким всенародним національним з’їздом. Адже той же загальноросійський Тимчасовий уряд був самозваним.

162)Яка історична обставина змусила Центральну Раду звернутися з ІІІ-м Універсалом до укр. народу? захоплення більшовиками влади в Росії

163)Який головний зміст ІІІ Універсал Центр. Ради?  Заявлялося, що Україна не відокремлюється від Росії, але вся влада в Україні відтепер належить лише Центральній Раді та Генеральному Секретаріату.  Україна стає Українською Народною Республікою.  До її території належать землі, населені здебільшого українцями: Київщина, Поділля, Волинь, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Катеринославщина, Херсонщина, Таврія(без Криму). Остаточно питання про приєднання до України Курщини, Холмщини, Вороніжчини та інших суміжних з Україною територій з переважно українським населенням мало вирішуватися шляхом переговорів.  На території УНР поміщицьке землеволодіння, право власності на удільні, монастирські, кабінетські та церковні землі скасовувалося. Генеральний Секретаріат зобов'язувався негайно прийняти закон про розпорядження цими землями земельними комітетами до Українських Установчих Зборів.  В Україні проголошувався 8-годинний робочий день.  Запроваджувався державний контроль над виробництвом.  Україна виступає за негайне укладення миру між воюючими сторонами.  Скасовувалася смертна кара й оголошувалася амністія.  В Україні повинен бути створений дійсно незалежний суд.  Україна визнає національно-персональну автономію для національних меншин.  На 27 грудня (9 січня за новим стилем) призначалися вибори до Всеукраїнських Установчих Зборів, які планувалося скликати 9 січня (22 січня за новим стилем) 1918 року.

164)Хто очолив ЗУНР? Левицький

165)Що передбачалося «Актом злуки укр. земель» 22 січня 1919р? Центральна рада проголосила Україну самостійною. (Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю.)

166)Епізодом боротьби між ким є бій під Крутами?  між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

167)Яке місто стало столицею Радянської України у 1919 р? Харків

168) до якого періоду мали стосунок такі події: повстання на панцернику «Потьомкін», збройні виступи у Севастополі під керівництвом П.Шмідта, виступи у Києві на чалі з Б. Жаданівським? революції 1905 — 1907

169)Вибрати перелік міст, які були столицею Укр. Народної Республіки в добу Директорії. Київ, Житомир, Сарни, Житомир, Київ, Вінниця, Проскурів, Кам*янець-Подільський, Рівне, Станіслав, Тарнув

170)Що було законодавчою гілкою влади в Західноукр. Народній Республіці? Ураїнська народна рада (возможно)

171)Яку посаду в Західноукр. Республіці обіймав Є.Петрушевич? Президент ЗУНР

172)Коли було проголошено «Акт злуки укр. земель» в одну соборну Укр. Народну Республіку? 22 січня 1919

173)Яка офіційна назва держави П.Скоропадського? Українська держава

174)Що таке «Директорія»? Директорія УНР — найвищий орган державної влади Української Народної Республіки, який діяв з 14 грудня 1918 року до 10 листопада 1920 року

175)Які риси характеризували політику гетьмана Павла Скоропадського? Національно-культурна політика П. Скоропадського. Найважливішим досягненнями гетьманату характеризувалася національно-культурна політика. Новою владою були здійснені спроби українізації державного апарату і системи освіти: - поряд із російськими гімназіями утворювалися українські, яких восени 1918 р. нараховувалося 150; - був прийнятий закон про обов'язкове вивчення української мови і літератури, історії та географії України; - відкрилися нові українські університети, перші з який - у Києві і Кам'янець-Подільському; - у російськомовних університетах - Київському, Харківському, Одеському почали працювати кафедри української мови, літератури, історії та права. 24 листопада 1918 р. була відкрита Українська Академія наук, першими академіками якої стали відомі вчені Д. Багалій, А. Кримський, В. Вернадський, В. Косинський та ін. Президентом УАН був обраний В. Вернадський. В Українській державі були організовані Національна бібліотека, Національний архів, Національна галерея мистецтв, Національний історичний музей, Український національний театр під керівництвом П. Саксаганського, «Молодий театр» Л.Курбаса, Державний симфонічний оркестр, Українська державна капела тощо. Зовнішня політика П. Скоропадського. Одним із головних завдань гетьманського уряду була боротьба за міжнародне визнання Української держави. Найважливішими напрямками зовнішньої політики були: - союз із Німеччиною, з якою були встановлені дипломатичні відносини; - встановлення дипломатичних відносин з іншими країнами; у період гетьманату Україну визнали 30 країн, a 10 із них мали свої представництва в Києві; Україна мала своїх представників у 23 країнах; - підписання мирного договору з радянською Росією (12 червня 1918 р.); - дипломатична боротьба з Австро-Угорщиною, що намагалася анексувати (захопити) східногалицькі землі та Холмщину; - було встановлено політичні та економічні відносини з Кримом, Доном, Кубанню. Але  Антанта, орієнтуючись на відновлення «єдиної і неділимох» Росії, не визнала Гетьманську державу.

176)Чим були зумовлені Перший та Другий «зимові походи»?

177)Як називається соціально-економічна політика, що впроваджувалась в українських землях під владою Росії в 1919 р? Воєнний комунізм

178) Як називається соціально-економічна політика, що впроваджувалась в українських землях під владою Росії в 1921р? Нова Економічна політика

179)Як називалася Українська держава за Конституцією у 1919-1936рр? Українська Соціялістична Радянська Республіка (возможно)

180)Під командуванням якого отамана на початку 1921р перебувало найбільше осіб (близько 15 тис)? (махно)

181)Які заходи відповідають політиці «воєнного комунізму»? (витискання з економіки капіталістичних відносин; зосередження промисловості і транспорту в руках держави; спроб перейти до соціалістичних і навіть комуністичних засад виробництва й розподілу; продрозкладки як основного методу забезпечення продовольчих потреб держави; заміни торгівлі державним розподілом за класовою ознакою; згортання товарно-грошових відносин, натуралізації господарських зв'язків і заробітної плати; загальної трудової повинності тощо.)

182)Результатом якої політики стала стабілізація та соціально-економічний розвиток після громадянської війни?

183)Хто з військовиків на поч.. 20 рр був командувачем збройних сил України і Криму?  (М. Фрунзе)

184)Яку частину України охопив голод 1921-1923 рр.? Донбас, Дніпропетровщина, Харківщина, Запоріжжя, Одещина, Південні регіони

185)Кому належать наведені вислови: «так звана незалежність так званих республік», «цих, з дозволу сказати, держав»? Сталін

186)Чиєму перу належить наведений щоденниковий запис: «Вся фальш, вся тупість, все безпардонне і безтямне ледарство,  увесь наш ….демократизм,перемішаний із сатрапством-усе вилізає боком і несе нас, як перекотиполе, степами, пустелями. І над усім цим – «Ми переможемо»? О. Довженко

187)Якою республікою за чисельністю населення і територією була Укр. СРР? Другою

188)Який діяч у 1926 році піддав критиці політику більшовиків в Україні, спрямовану на насадження на вищих і державних і партійних посадах не українців, котрим були байдужі прагнення мас до нац. Відродження?

189)Який діяч у 1923р виступив із теорією, в якій доводив, що в Україні точиться боротьба двох культур: російської – «пролетарської, передової», і укр. – «селянської,дрібнобуржуазної, відсталої»?

190)У якому році було утворено товариство «Геть неписьменність»? 1923

191)Хто був головою товариства «Геть неписьменність»? Г. І. Петровський.

192)У якому році ухвалено рішення про «коренізацію»? 1923(наверное)

193) Якою республікою за чисельністю населення і територією була Укр. СРР? Другою

194) Який діяч у 1926 році піддав критиці політику більшовиків в Україні, спрямовану на насадження на вищих і державних і партійних посадах не українців, котрим були байдужі прагнення мас до нац. Відродження?

195)Що таке «Українізація»? Українізація — політичне просування і впровадження елементів української мови та української культури, в різних сферах суспільного життя.

196)Яка політика мала забезпечити в Радянс. Україні піднесення ролі важкої промисловості, економічну стабільність,зміцнення обороноздатності країни, модернізацію промисловості та сільського господарства?

197)Яка дата укладання радянсько-німецького пакту про ненапад, розрахованого на десять років?  24 серпня 1939 року (у документі зазначена дата 23 серпня)

198)У якому році Україна стає членом ООН? 1945

199)Яке місто було центром рейхскомісаріату «Україна»? Рівне

200)Хто був керівником рейхскомісаріату «Україна»? Еріх Кох

201)Яка кількість течій руху Опору в Україні? 2. Радянська, Українська націоналістична

202)На які зони окупації було поділено українські землі в роки Другої світової війни? Райхскомісаріат Україна,  дистрикт Галичина , прифронтову зону, пд.-зх. райони приєднано до Румунії

203)Коли було визволено територію України в роки Другої світової війни? 28 жовтня 1944

204)Які укр. міста за героїчну боротьбу з загарбниками в роки Другої світової війни отримали назву міст-героїв? Одеса, Севастополь, Керчь, Київ,

205)Назвіть двох очільників ОУН? Євген Коновалець, Степан Бандера

206)Хто очолював УПА? З 1943 по 1950 – Роман Шухевич(псевдонім – Тарас Чупринка)

207)Членом-засновником якої організації стала Україна у 1945 році? ООН

208)У яких роках остаточно сформувалася територія сучасної України?  У 1939р. до складу УРСР увійшла частина західноукраїнських земель — Волинь і Галичина, у 1940 р. — Північна Буковина і частина Бессарабії. Та повністю сформувалася державна територія України після Другої світової війни. У 1945 р. остаточно було встановлено кордон з Польщею (частина земель при цьому опинилася за межами України) і приєднано Закарпаття. У 1954 р. Україні зі складу Росії було передано Крим.

209)Що таке операція «Вісла»? Операція «Вісла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок — 29 березня) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі, Чехословаччини. Полягала у примусовій депортації (виселенні) з використанням збройних сил вказаних країн українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині, а також у різні регіони СРСР.

210)Хто був першим секретарем ЦК КП(б) до 1949р(за винятком 1947р)? Хрущов Микита Сергійович

211)Яка назва територіальних органів управління, створених у 1957р? Ради народного господарства (раднаргоспи)

212)Як звати Берію? Лаврентій Павлович

213)З якого року колгоспники почали отримувати пенсію від 12 крб. і більше? 1965

214)Коли відбувся ХХ з’їзд КПРС? в Москві 14-25 лютого 1956

215)Який період називають «Відлигою»? 1953(смерть Сталіна) – поч.. 60х рр.. Його характерними рисами були певний відхід від жорсткої Сталінської тоталітарної системи, спроби її реформування в напрямку лібералізації, відносна демократизація, гуманізація політичного та громадського життя.

216)Що таке депопуляція? Депопуля́ція — систематичне зменшення абсолютної чисельності населення будь-якої країни або території як наслідок звуженого відтворення населення, коли наступні поколіннячисельно менші за попередніх (смертність перевищує народжуваність, висока еміграція, існують обставини, що викликають великі втрати людей, наприклад, війна), тобто під час депопуляції спостерігається спад населення.

217)Хто такі дисиденти? Дисиде́нтський ру́х — рух, учасники якого в СРСР виступали за демократизацію суспільства, дотримання прав і свобод людини, в Україні — за вільний розвиток української мови та культури, реалізацію прав українського народу на власну державність.

218)Що означає у перекладі з латинської «дисидент»? Незгодний

219)Як називається книга Ю.Шелеста, яка вийшла у світ у 1969р? «Україна наша радянська»

220)Назвіть представників релігійної течії дисиденства. Найяскравішими представниками цієї течії були Г.Вінс, І.Гель, В.Романюк, Й.Тереля.

221) Назвіть представників правозахисної течії дисиденства. Солженіцин, Сахаров, Руденко, О.Бердник, П.Григоренко, Л.Лук'яненко, І.Кандиба, М.Маринович 

222)Назвіть представників національної течії дисидентсва.  І.Дзюба, С.Караванський, В.Мороз, В.Чорновіл

223)Коли відбулася ліквідація Укр. греко-католицької церкви? 8—10 березня 1946 р. ініціативна група на чолі з Г. Костельником у храмі Святого Юра у Львові скликала Собор, на якому 216 делегатів та 19 мирян ухвалили постанову про саморозпуск УГКЦ.

224)Що таке «Укр. Гельсінська група»?  об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976.

225)Хто був лідером Укр. гельсінської групи? Руденко Микола Данилович

226)За чийого правління в СРСР відбувся перший політ людини у космос? Хрущов

227)Хто був на чолі КРСР протягом 1970-1980 рр? Алексей Николаевич Косыгин ???

228)Із яким злом закликала боротися постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР,що набула чинності у червні 1985р?

229)Коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС? 26 квітня 1986

230)Що таке суверенітет? Сувереніте́т — це виняткове право здійснювати владу у певній державі (рідше — на окремій території, над окремою групою осіб) незалежно від будь-кого.

231)Коли було прийнятно «Декларацію про державний суверенітет України»? 16 липня 1990

232)Коли Верховною Радою України було прийнято «Акт проголошення незалежності України»? 24 серпня 1991

233)Коли відбувся Всеукр. Референдум на підтвердження незалежності України? 1 грудня 1991

234)Коли було прийнято Конституцію України? 28 червня 1996

235)Коли в Україні було введено Національну валюту України-гривню? 2 – 6 вересня 1996

236)У якому вигляді затверджено Великий герб України? Тризуб

237)В якому порядку Верховна Рада України затверджувала атрибути державності? Прапор, герб, гімн

238)Який діяч очолив Соціалістичну партію України? Олександр Мороз

239)Що таке інавгурація? Інавгура́ція (від лат. inauguro — посвячення до посади) — церемонія вступу на посаду глави держави або на високий духовний сан

240)Яка дата інавгурації Віктора Ющенка? 23 січня 2005