Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Білети_Філософія_ПМК1

.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
44.54 Кб
Скачать

Варіант 1

1)Релігійний світогляд – це особлива форма усвідомлення світу, яка не потребує обґрунтування і доказів.

2) Скептицизм- філософський напрям, що висуває сумнів в якості принципу мислення,особливо сумнів  у надійності істини

3)Філософія - це пізнання законів космосу та людини, як елементу космосу. Філософською парадигмою античної доби був космопоцентризм. Згідно його розуміння світу, все в космосі: природа – це макросвіт, людина – це мікросвіт.

4) Чи ідеаліст Платон? - Так. Згідно з Платоном було 2 світи: світу умосозерцаемих ідей, як вічних і справжніх сутностей, і світу почуттєвих явищ, як буття поточного невловимого, тільки удаваного, позбавленого внутрішньої сили і гідності; при всій примарності видимого буття, воно має, однак, в цій системі самостійну основу, незалежну від світу ідей, саме матерію, що представляє щось середнє між буттям і небуттям

5)Антропоцентризм – це  філософське вчення, за яким людина є центром  Всесвіту і метоювсіх подій, які в ньому відбуваються, що вона створена Богом «за своїм образом і подобою».

Теоцентризм – це філософська концепція, в основі якої лежить розуміння Бога як абсолютного, досконалого, найвищого буття, джерела всього життя і будь-якого блага.

6)Локк «tabula rasa» - (лат.) - чиста дошка. У Локка - свідомість до всякого досвіду.

7) «нова філософія» за Л. Фейєрбахом. Фейєрбах вважав, що людству потрібна нова філософія. Що вона повинна замінити релігію і стару («шкільну») філософію, і взяти з них обох найкраще. Він запропонував «філософію Людини» ,в ній він розглядав людину, як нескінченно мудру, добру, всемогутню істоту. Отже, людина, за Фойєрбахом, перебуває та існує в гармонійній єдності з власною сутністю, власними якостями («предикатами»), зовнішньою та внутрішньою природою

Варіант2

1)Чи існують спільні риси між філософією і наукою? Так. Спільною з наукою рисою є її пізнавальна установка (прагнення до пізнання істини).

2)Гносеологія – це філософське вчення про знання, про можливості пізнання, і його природу, про його межі.

3)Школи стародавнього Китаю. Конфуціанство(Конфуцій). Даосизм(Ла́о-Цзи)

4) Чи веде скептицизм софістів до аморальності? Ні. Скептицизм софістів приводив до таких положень – «зовсім немає ніякого бутя» «якщо воно і є, то непізнавано» «якщо воно є й пізнавано, все-таки істину про буття передати неможливо»

5) Основні риси філософії ренесансу. Пантеїзм, антропоцентризм, гуманізм, геліоцентризм.

6) «Свобода є усвідомлена необхідність» Автор – Гегель. Автор , проголошуючи свободу волі, наділяє нею не людину, а «світовий дух», що утілює чисте поняття свободи волі.

7)Сутність історичного процесу за Гегелем, визначають маси чи нації? У Гегеля історія перетворюється з сукупності подій на закономірний процес, який має внутрішню логіку, поступовість і сходження. За Гегелем, який інтерпретував історію з засад об’єктивного ідеалізму можна сказати, шо історичний процес формують саме нації.

Варіант3

1)Міфологічний світогляд – це така система поглядів на світ і місце людини в ньому, яка заснована не на теоретичних доводах і міркуваннях, а на художньому переживанні світу або на громадських ілюзіях. 

2)Онтологія – це вчення про буття, розділ філософії, у якому з'ясовуються фундаментальні проблеми існування, розвитку сутнісного, найважливішого.

3)Священні істини буддизму? життя неминуче пов'язане зі стражданнями; причиною страждання є жага буття і чуттєвих насолод; щоб уникнути страждань, слід звільнитися від цієї жаги буття; слід досягти повного заспокоєння

4)Періоди античної філософії. а)7-5 ст. до н. е натурфілософський б)5-4 ст. до н. е. класичний в)4 ст. до н. е. – 3 ст. н. е. елліністичний. «Золоте правило» І.Канта? Чинити так, аби завжди розглядати інших людей як цілі, а не як засоби.

5) Чи можуть номіналісти в схоластичній філософії погодитися з твердженням "Спочатку було слово"? Ні. Номіналісти вважали, що реально існують лише поодинокі індивідуальні речі, а загальні поняття — лише назви, знаки або імена, породжені людським мисленням. 

6)Хиби розуму за Бекконом. Ідоли роду - це хибні уявлення про світ. Ідоли печери - спотворені уявлення про дійсність. Ідоли ринку - це забобони суспільних відносин, які є наслідком розмов. Ідоли театру - це різні догми попередніх теорій і філософій.

7) «Золоте правило» І.Канта? Чинити так, аби завжди розглядати інших людей як цілі, а не як засоби.

Варіант4

1)Філософський світогляд – це світогляд, основою якого є раціональне, філософське усвідомлення світу.

2)Аксіологія – це  наука про цінності, учення про природу духовних, моральних, естетичних та інших цінностей, їх зв'язок між собою, із соціальними, культурними чинниками та особистістю людини; розділ філософії.

3)Нірвана – це стан переходу в абсолютну пустоту, небуття, спокій. Центральне поняття буддизму.

Атма – це «душа». Це сукупність психічних проявів, основа психічного життя

4)Чи збереглися філософські твори Сократа? Ні. Жоден філософський твір Сократа не зберігся, тому що ,як відомо він був покараний на страту і через те, що влада до нього негативно відносилась всі його твори винищували.

5)Іудейсько-християнські моральні заповіді. Не вбивай. Не кради. Поважай батьків. Не мати інших богів. Не робити подоби бога. Не чини прелюбу. Не лжесвідчи. Не бажай нічого, що є у ближнього твого.

6)Індукція – метод, що визначає хід думки від одиничного до загального. (Ф. Беккон)

Дедукція – метод, який визначає хід думки від загального до окремого(одиничного). (Р. Декарт)

7)І.Кант-дуалізм. Й.Фіхте – суб’єктивний ідеалізм. Г.Гегель – об’єктивний ідеалізм. Л.Фойєрбах – матеріалізм.

Соседние файлы в предмете Философия