Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма 3 Рідкі ЛФ (1).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
96.77 Кб
Скачать

8

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Затверджено”

на методичній нараді кафедри

фармакології та клінічної фармакології

Завідувач кафедри

професор І.С.Чекман

_______________________

( підпис)

“______” _____________ 2012 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного заняття та для роботи на занятті

Навчальна дисципліна

Фармакологія

Модуль №1

Лікарська рецептура. Загальна Фармакологія. Фармакологія засобів, що впливають на нервову систему. Вітамінні гормональні, протизапальні, протиалергічні, імунотропні та ферментні лікарські засоби.

Змістовний модуль №1

Лікарська рецептура.

Тема заняття

Рідкі лікарські форми (1).

Курс

3-й,4-й

Факультет

Фармацевтичний

Київ 2012

  1. Актуальність теми:

На практичному занятті студенти набувають практичних навичок виписування рецептів на рідкі лікарські форми (розчини для зовнішного і внутрішнього вживання, лікарські форми для ін`єкцій) згідно наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. №360 «Про порядок виписування рецептів і відпустки лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек». У відповідності до кваліфікованої характеристики майбутніх спеціалістів, студент повинен навчитися виписувати рецепт на різні лікарські форми. На практичному занятті розглядається структура та правила виписування рецептів на рідкі лікарські форми (розчини для зовнішного і внутрішнього вживання, лікарські форми для ін`єкцій). Вивчення цієї теми дозволить засвоїти особливості офіцинальних та магістральних лікарських форм, обирати оптимальну лікарську форму певного лікарського засобу для досягнення максимального фармакотерапевтичного ефекту з урахуванням клінічної ситуації та зручності застосування відповідно до індивідуальних особливостей пацієнта. На сьогодняшній день лікарі широко застосовують розчини для зовнішнього вживання, які характеризуються високою ефективністю при місцевому лікуванні захворювань шкіри та слизових. Значного попиту набули в останні роки рідкі форми для внутрішнього застосування (мікстури та крапли всередину) у дитячій практиці. Медикакменти у рідких лікарських формах для ін`єкцій є невід'ємною складовою фармакотерапії гострих та невідкладних станів. Знання і вміння, що будуть одержані при вивченні правил виписування рідкіх лікарських форм, будуть потрібні на кожному занятті по спеціальній фармакології, під час вивчення клінічних дисциплін та у практичній роботі лікаря.

2. Навчальні цілі.

Знати, як:

    • Узагальнити та проаналізувати правила виписування рецептів на рідкі лікарські форми (розчини для зовнішного і внутрішнього вживання, лікарські форми для ін`єкцій).

    • Інтерпретувати поняття про розчини для зовнішньго, внутрішнього та ін`єкційного застосування, розчинники, що використовують при їх виготовленні.

    • Оцінювати співвідношення користь/ризик при застосування ліків в рідких лікарських формах

    • Пояснювати залежність дії засобів в рідких лікарських формах від способів дозування, шляхів введення та розчинників, що були використані при їх виробництві.

    • Винести судження про можливість виникнення побічних ефектів при застосування рідких лікарських форм з метою їх запобігання.

Вміти:

    • Виписати та проаналізувати складові частини рецептів на рідкі лікарські форми (розчини для зовнішного і внутрішнього вживання, лікарські форми для ін`єкцій).

Соседние файлы в предмете Фармакология