Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фарма Задачі ПМК 1

.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
77.31 Кб
Скачать

модуль 1

Лікарська рецептура. Загальна Фармакологія. Фармакологія засобів, що впливають на нервову систему. Вітамінні гормональні, протизапальні, протиалергічні, імунотропні та ферментні лікарські засоби.

ПЕРЕЛІК задач Для підсумкового контролю

1. Похідне параамінобензойної кислоти, не розчинне у воді, використовуються у присипках, мазях, пастах, капсулах, таблетках і супозиторіях. При місцевому використанні припиняє больові відчуття та відчуття зуду.

Визначити речовину, пояснити механізм місцево-анестезуючої дії.

2. Складний ефір параамінобензойної кислоти, добре розчинний у воді, мало придатний для поверхневої анестезії. Використовують для інфільтраційної і провідникової анестезії. Препарат зменшує утворення ацетилхоліна, послаблює збудливість периферичних холінореактивних структур, має гангліоблокуючу та спазмолітичну дію.

Визначити препарат. Пояснити механізм місцево-анестезуючої та резорбтивної дії.

3. Речовина рослинного або тваринного похо­дження, чорного кольору, нерозчинна у воді, має велику поверхневу активність. Добре поглинає гази, алкалоїди, токсини тощо. Використовується при отруєннях і метеоризмі.

Визначити препарат. Визначити вид антагонізму.

4. Аморфний порошок рослинного походження, буро-жовтого кольору, розчинний у воді та спирті. Оса­джує білки з утворенням щільних альбумінатів. При нанесенні на слизові оболонки, рану або опікову поверхню викликає часткове згортання білків слизу або раньового ексудату. Ущільнює клітинні цитолеми, звужує судини, зменшує запалення і біль.

Визначити препарат, його групову належ­ність та перерахувати інші препарати, що відносяться до даної групи .

5. Речовина рослинного походження (алкало­їд), розширює зіниці, підвищує внутрішньоочний тиск, викликає параліч акомодації, підвищення частоти серце­биття, зменшення секреції слинних, бронхіальних і травних залоз, зниження тонуса гладких м’язів внутрішніх органів. Використовується як спаз­молітик при кишковій, нирковій и печінковій кольках, виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки, при бронхіальній астмі та для дослідження очного дна.

Визначити препарат та його групову належ­ність. Пояснити механізм дії на око.

6. Речовина медіаторного типу дії, звужує судини, підсилює роботу серця, підвищує артеріальний тиск, знижує тонус м’язів бронхів і кишечника, призводить до гіперглікемії та підсилення тканинного обміну. Використовується при алергічних реакціях, гіпоглікемічній комі, для підвищення артеріального тиску при шоці і колапсі. Місцево здійснює су­диннозвужуючу дію.

Визначити препарат, його групову належ­ність, механізм впливу на рівень артеріального тиску та шляхи введення в організм.

7. Речовина медіаторного типу дії, звужує судини, підвищує артеріальний тиск, здійснює слабку стимулюючу дію на серце; на тонус бронхіальних м’язів практично не впливає. Використовується при колапсі, шоці, гіпотензії.

Визначити препарат, його групову належ­ність, механізм впливу на рівень артеріального тиску та шляхи введення в організм.

8. Синтетичний препарат адреноблокуючого типу дії, розширює периферичні артеріальні судини, знижує артеріальний тиск, не впливає на вміст медіаторів у пресинаптичних нервових закінченнях. Використовують при гіпертонічній хворобі.

Визначити групу речовин, навести їх класифікацію та пояснити механізм гіпотензивної дії.

9. Речовини рослинного (алкалоїди) або синтети­чного походження, звужують зіниці, знижують внутрішньоочний тиск, посилюють секрецію залоз, викликають брадикардію, полегшують нервово-м’язову передачу та передачу збудження у вегетативних гангліях. Використовуються при глаукомі, міастенії, залишкових явищах поліомієліта, паралічах, в якості антагоністів антидеполяризучих міорелаксантів.

Визначити групу речовин, навести їх класифікацію та пояснити механізм лікувальної дії при глаукомі.

10. Синтетичний препарат адреноблокуючого типу дії. Зменшує силу і частоту серцевих скорочень, потребу міокарда в кисні, блокує позитивний хроно- та інотропний ефект адреналіна та ізадрина, підвищує тонус мускулатури бронхів. Використовується при стенокардії, порушеннях серцевого ритму, гіпертонічній хворобі.

Визначити препарат, пояснити механізм гіпотензивної дії та протипоказання до призначення.

11. Речовини рослинного (алкалоїд) або синтети­чного походження, звужують зіниці, викликають спазм акомодації, понижують внутрішньоочний тиск, посилюють секрецію залоз, підвищують тонус гладкої мускулатури бронхів, кишечника, жовчного і сечового міхура. Не впливають на передачу збудження у гангліях і нервово-м’язових синапсах. Використовують при глауко­мі, атонії шлунка, кишечника, сечового міхура. При отруєнні цими речовинами використовують атропін.

Визначити групу речовин, пояснити механізм лікувальної дії при глаукомі та антидотної дії атропіну.

12. Препарат рослинного походження, впливає на про­ведення збудження на рівні пресинаптичних закінчень адренергічних нервів. Має бронхолітичну та гіпертензивну дію, Використовують для лікування нежиті, бронхіальної астми, колаптоідних станах. Можливий розвиток психічної залежності та тахіфілаксії.

Визначити групову приналежність, пояснити механізм бронхолітичної дії,.

13.Хворому 20 років з нирковою колькою ввели підшкірно неогаленовий препарат опію, що містить до 50% морфіну. Ефективний при травматичних і спазматичних болях. Викликає звикання й лікарську залежність.

Визначити препарат, його склад та особливості фармакодинаміки.

14. Препарати синтетичного походження, зни­жують артеріальний тиск, покращують периферичний кровообіг, знижують моторику кишечника і шлунка, секрецію залоз, пригнічують рецептори хромафінної тканини наднирників і каротидних клубочків. Не здійснюють впливів на м-холинорецептори, пригнічують н-холинорецептори. Використовують для зниження артеріального тиску при гіпертонічному кризі, для створення контрольованої гіпотензії, при спазмах периферичних судин (ендартеріїт). При використанні можливі порушення акомо­дації, атонія мускулатури кишечника і сечового міхура, ортостатична гіпотензія.

Визначити групу речовин, пояснити механізм розвитку ускладнень.

15. Препарати рослинного (алкалоїд) або синтетичного походження, блокують нервово-м’язову передачу впродовж 20—40 хв. Антагоністи – антихолінестеразні речовини. Використовують для розслаблення скелетної мускулатури під час хірургічних опе­рацій. Побічні явища: зниження артеріального тиску, бронхоспазм.

Визначити групу речовину, їх механізм дії та пояснити механізм антагоністичної дії до антихолінестеразних засобів.

16. Синтетичний препарат, який порушує нервово-м’язову передачу тривалістю 5—10 хв, антихолінестеразні речовини посилюють його дію. Використовується для розслаблення скелетної мускулатури. По­бічні явища: біль у м’язах у післянаркозному пе­ріоді, порушення ритму скорочень серца.

Визначити речовину, її групову приналеж­ність, механізм дії та визначити заходи допомоги при її передозуванні.

17. Хворому при вправлянні вивихів увели внутрішньовенно препарат, що є похідним барбітурової кислоти. Білий порошок з жовтуватим відтінком. Випускається в стерильних флаконах. При внутрішньовенному введенні через декілька хвилин настає наркоз без стадії збудження. Підвищує тонус блукаючого нерва, викликає ларингоспазм, посилення секреції. Застосовують для внутрішньовенного й ректального наркозу.

Визначити препарат, пояснити його механізм дії.

18. Синтетичний препарат, похідне піперидину. Призводить до сильної, швидкої, але короткої анальгезуючої дії. При внутрішньом'язовому введенні ефект розвивається через 1-3 хв триває 15-30 хв. Застосовується для нейролептанальгезії в сполученні з нейролептиками.

Визначити препарат. Дати визначення нейролептанальгезії та показання для її проведення.

19. Після введення препарату хворому 30 років, що страждає на безсоння, розвивається глибокий сон. У токсичних дозах препарат викликає коматозний стан, частішання дихання, прогресуюче падіння артеріального тиску, слабкість серцево-судинної діяльності, зниження температури тіла, зникнення або послаблення колінного рефлексу.

Визначити препарат, його групову належність та механізм дії. Вказати заходи допомоги при передозуванні.

20. Хворому 30 років, що страждає на гіпотензію, призначений препарат рослинного походження. Алкалоїд, але мало токсичний, тому що близький до метаболітів організму. Належить до психотонічних засобів. Діє переважно на кору головного мозку, але разом з тим, має виражений стимулюючий вплив на життєво важливі центри довгастого мозку. На серцево-судинну систему вплив центрально і периферично.

Визначити препарат, його механізм дії та можливі ускладнення фармакотерапії.

21. Препарат рослинного походження. Алкалоїд похідне піперидинфенантрену. Володіє анальгезуючою дією. Викликає сон, що характеризується чуйністю і ясністю сновидінь. При збільшенні дози пригнічує дихальний центр. Викликає лікарську залежність. Застосовують при травматичних болях, больовому синдромі, при інфаркті, злоякісних пухлинах.

Визначити препарат, його групову належність та механізм дії. Вказати заходи допомоги при передозуванні.

22. Препарат для неінгаляційного вступного наркозу й проведення короткочасних операцій. Відрізняється швидким розвитком наркозу (30-40 с), надкороткою тривалістю дії (3-5 хв). Одним з побічних ефектів є гіпервентиляція з коротким апное.

Визначити препарат, дати характеристику сучасним методам загального знеболення.

23. Хворому на шизофренію 26 років призначене похідне фенотіазіну в драже. Препарат має антипсихотичну дію. Зменшує рухову активність, має протиблювотну, протигістамінну, протисудоромну, гіпотермічну, антигіпертензивну дії. Потенціює ефекти снодійних, наркотичних, анальгезуючих, місцевоанестезуючих засобів.

Визначити препарат, його групову належність, механізм дії та можливі ускладнення при фармакотерапії.

24. Похідне вітаміну нікотинової кислоти, на центри довгастого мозку впливає прямо й рефлекторно. Стимулює дихання, підвищує артеріальний тиск. Має слабкий антипелагрічним ефектом. Випускають в ампулах і флаконах.

Визначити препарат, групову належність та навести класифікацію даної групи препаратів.

25. Хворому 19 років з неврозом призначили похідне бензодіазепину, що випускається в ампулах і таблетках. Знімає почуття страху, тривоги, напруженості. Має протисудомний ефект. Не усуває марення, галюцинації.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та можливі ускладнення фармакотерапії.

26. Похідне барбітурової кислоти, погано розчинне у воді, випускають у таблетках. Викликає тривалий сон (6-8 годин). Кумулює. Має протиепілептичну, антигіпертензивну та заспокійливу дію.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та можливі ускладнення фармакотерапії.

27. Похідне піразолону, добре розчиняється у воді. Випускається в ампулах і таблетках. Призначають усередину й парентерально. При головному й зубному болі, невралгіях, міалгіях розвивається швидкий, але нетривалий ефект. Побічні ефекти: лейкопенія й агранулоцитоз, алергійні реакції, можливий анафилактичний шок.

Визначити препарат, його групову приналежність та механізм дії.

28. Хворому 20 років з ендогенною депресією призначали препарат, що має трициклічну структуру. Не впливає на активність моноаміноксидази. Має виражену тимолептичну дію (поліпшує настрій), яка супроводжується вираженим седативним ефектом. Має м-холіноблокуючу, антигістамінну дії. Не викликає загострення марення, галюцинацій. Не порушує сон. Застосовують при тривожно-депресивних станах.

Визначити препарат, його групову належність та механізм дії.

29. Хворому на хворобу Паркінсона 56 років призначене протипаркінсонічий засіб, що добре проникає через гемато-енцефалічний бар'єр, а потім й у нейрони екстрапірамідної системи, де перетворюється на дофамін.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та можливі ускладнення фармакотерапії.

30. Похідне ГАМК, добре проникає через гемато-енцефалічний бар'єр. Після введення препарату розвиваються наркотичний, анальгезуючий, седативний, протисудомний, снодійний та антигіпоксичний ефекти. Тривалість дії 1,5-3 години.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та можливі ускладнення фармакотерапії.

31. Дитині 2 років з підвищеною температурою призначили похідне аніліну. Має анальгетичну і жарознижуючу активністість. Протизапальні властивості майже не виражені. Застосовують при головному болі, міалгіях, невралгіях, лихоманці. З побічних ефектів характерні: ціаноз, метгемоглобінемія, анемія, лейкопенія, алергійні реакції, жовтяниця, колапс, ураження нирок.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та механізм розвитку ускладнень фармакотерапії.

32. Каталізує окисно-відновні процеси, сприяє росту і розвитку молодого організму, бере участь в нормальній діяльності органу зору, слізних і потових залоз. Необхідний для розвитку і нормальної функції шкіри і слизових оболонок, підвищує резистентність організму до інфекції.Препарат призначають при гіпо - і авітамінозі, ксерофтальмії, гемеролопіі, каратомаляціі і кератитах.

Визначити засіб, його групову приналежність, ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом, клінічні ознаки передозування та заходи допомоги при цьому.

33. Речовина в порошку темно-червоного кольору, містить в структурі кобальт. Випускається в ампулах і застосовується при гіперхромній анемії. Вводять внутрішньом'язово і інтралюмбально.

Визначити препарат, його групову приналежність, механізм дії та умови раціонального застосування.

34. Препарат, який регулює обмін фосфору і кальцію в організмі, сприяє їх всмоктуванню і своєчасному депонуванню у кістковій тканини. Призначають при гіпо - і авітамінозі, остеомаляції, тетанії, туберкульозі шкіри та кісток, псоріазі, переламах кісток.

Визначити засіб, його групову приналежність, ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом, клінічні ознаки передозування та заходи допомоги при цьому.

35. Препарати тваринного походження, дозуються одиницями дії, впливають на вуглеводний обмін, сприяють утилізації глюкози тканинами та знижують рівень цукру крові.

Визначити групу засобів, класифікацію, показання до їх призначення та можливі ускланення. Вказати заходи допомоги при передозуванні.

36. Препарат синтетичного походження, похідне сульфонілсечовини тривалої дії. Знижує рівень цукру в крові та застосовується для лікуваня хворих на цукровій діабет.

Визначити засіб, його механізм дії, показання до призначення та ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом.

37. У хворого з недостатнім рівнем харчування розвинулося захворювання характеризується ураженням шкіри (дерматит), шлунково-кишкового тракту (анорексія, нудота, гастрит, діарея), порушенням вищої нервової діяльності (деменція). Пацієнту призначили вітамінний препарат.

Визначити засіб, його групову приналежність, показання до призначення та ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом.

38. Препарат стероїдної структури, дегідрірованний аналог гідрокортизону, призначається всередину, ін’єкційно, а також зовнішньо у вигляді мазей і очних крапель. Застосовується найчастіше в реаніматології, при лікуванні системних захворювань сполучної тканини, гострих і хронічних алергічних захворювань, а також у дерматології.

Визначити препарат, його групову приналежність та ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом.

39. Препарат вітаміну, коферментні форми якого беруть участь у вуглеводному обміні, забезпечуючи функції нервової системи, травного тракту, серцевої діяльності та ендокринних залоз. Застосовується при невритах, поліневритах, радикулітах, невралгії, периферичних паралічах, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ІХС, а також при захворюваннях шкіри.

Визначити засіб, механізм його кардіотропної, гіпоглікемічної та нейротропної дії, показання до їх призначення та можливі ускланення

40. Синтетичний препарат, похідне азатидину, перетворюється в печінці на активний метаболіт, що забезпечує тривалість його дії 12–48 год та дозволяє призначати засіб 1–2 рази на день. Протиалергічна дія обумовлена селективною блокадою Н1-гістамінових рецепторів та мембраностабілізуючою дією. Частіше, ніж інші препарати цієї групи, призначається при гострих і хронічних алергічних захворюваннях в педіатричній практиці, оскільки не має седативної дії

Визначити засіб і його групову приналежність. Поясніть відсутність седативної дії препарату та механізм розвитку можливої кардіотоксичної дії.

41. Препарати підсилюють синтез білка, що проявляється збільшенням маси скелетних м'язів, кісток, паренхіматозних органів. При цьому відбувається затримка виведення з організму азоту, фосфору і кальцію.

Визначити фармакологічну групу та вказати препарати, що до неї відносяться. Перерахувати показання для їх призначення та сожливі ускладнення фармакотерапії.

42. Синтетичний лівообертальний ізомер гормону. Терапевтичний ефект розвивається через 7–12 днів. Впливає на всі види обміну, посилює і прискорює окисні процеси в клітинах, основ­ний обмін речовин, розпад глікогену в печінці й жиру в підшкірній клітковині, стимулює процеси росту та розвитку, потенціює дію адреналіну на серцево-судинну систему та обмін речовин. В результаті зменшується маса тіла, збільшується поглинання кисню та виділення вуглекислого газу, виведення азоту з сечею, підвищується температура тіла, знижується рівень холестерину в крові.

Визначити засіб, його групову приналежність, показання до призначення та ускладнення терапії, що можуть виникнути при лікуванні даним препаратом.