Добавил:
... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи електроенергетики та енергопостачання_К4С2(8) / Лекції / Типи_та_характеристики_Електростанцій.ppt
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.06.2024
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Електричні станції. Типи та характеристики.

Енергетична система – сукупність електростанцій, електричних та теплових мереж, з'єднаних між собою та пов'язаних спільністю режимів у безперервному процесі виробництва, перетворення, передачі та розподілу електричної та теплової енергії.

Система електропостачання - сукупність джерел та систем перетворення, передачі та розподілу електричної енергії.

Типи електростанцій:

 

 

1.

Конденсаційна;

2.

Теплофікаційна;

3.

Атомна;

4.

Гидроелектростанція;

5.

Гідроакумуляційна;

6.

Сонячна та Вітрова.

Конденсаційна теплова електростанція (КЕС)

Потужність електростанцій сягає 6000 МВт.На КЕС встановлюються паротурбінні агрегати з потужністю 300, 500, 800 та 1200 МВт.

КЕС з агрегатами великої потужності з технічних і економічних міркувань виконуються із ряду автономних елементів – блоків. Кожен блок складається з парогенератора, турбіни, електричного генератора і підвищуючого трансформатора.

Поперечні зв'язки між блоками у тепломеханічній частині у вигляді паропроводів та водопроводів відсутні.Окремі блоки пов'язані між собою лише на збірних шинах вищої чи середньої напруги, звідки потужність станції надходить у мережу системи.

Принципова схема електричної частини

Спрощена технологічна схема КЕС

Технологічна схема газової КЕС

Технологічн схема вугільної КЕС

Енергетичний баланс КЕС

Основні системи КЕС

1.Котельна установка складається з парових котлів (парогенераторів) та паропроводів.

2.Паротурбінна установка включає: парові турбіни з електричним генератором на одному валу; конденсатор; конденсатний та живильний насоси; рекуперативні підігрівачі низького та високого тиску - теплообмінники, в яких живильна вода підігрівається відборами пари від турбіни; деаератор (служить також підігрівачем низького тиску), у якому вода очищається від газоподібних домішок; трубопроводи та допоміжні системи.

3.Паливне господарство. Основні види палива: вугілля, газ, мазут (застосовується для розпалювання котлів або як резервне (сезонне) паливо).

Основні системи КЕС

4.Система золошлаковидалення. Для уловлювання золи з димових газів встановлюють фільтри різних типів (циклони, скрубери, електрофільтри, рукавні тканинні фільтри), що затримують 90-99% твердих частинок. Для очищення диму від шкідливих газів встановлюють системи десульфуризації газів вапном або вапняком та каталітичного відновлення оксидів азоту аміаком.

5.Електрична частина КЕС призначена для виробництва електричної енергії та її розподілу споживачам. Генераторна напруга становить 6...24 кВ. Після генераторів трансформатори підвищують напругу до 35, 110, 220, 330 і більше кВ. Частина електричної енергії витрачається на власні потреби електростанції.

Основні системи КЕС

6.Система технічного водопостачання забезпечує подачу великої кількості холодної води для охолодження конденсаторів турбін. Системи поділяються на прямоточні, оборотні та змішані.

7.Система хімводопідготовки забезпечує хімічне очищення та глибоке знесолення води, що надходить у парові котли та парові турбіни, щоб уникнути відкладень на внутрішніх поверхнях обладнання.

Особливості КЕС

Коефіцієнт корисної дії КЕС вбирається у 0,32...0,40. КЕС маломаневрені. Підготовка до пуску, синхронізація та набір навантаження блоку потребують значного часу – від 3 до 6 год.