Добавил:
... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.06.2024
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Практичне завдання №1

Дослідити, навести приклади та проаналізувати знаки автоматизації в символах класу судна

Залежно від ступеня участі людини в операціях контролю та управління енергетичною установкою Реєстр надає судну певний знак автоматизації:

  • Судна зі знаком автоматизації AUT3 (AUT – скорочення від Automation) у символі класу, що мають сумарну потужність головних механізмів до 2250 кВт, повинні бути обладнані системами автоматизації вв обсязі, що забезпечують їхню безпеку та керованість без постійної присутності обслуговуючого персоналу в машинних приміщеннях та в центральному посту управління(ЦПУ)

  • Судна зі знаком AUT2 у символі класу повинні бути обладнані системами автоматизації в обсязі, що дозволяє здійснювати дистанційне автоматизоване керування з містка головними механізмами та рушіями, що забезпечують необхідне маневрування судном.

Обладнання автоматизації, що передбачається, за всіх умов плавання, включаючи маневрування, повинно забезпечувати такий же рівень безпеки судна, як і на суднах з вахтою в машинних приміщеннях. Повинне бути передбачене дистанційне керування з ЦПУ головними та допоміжними механізмами.

Знак автоматизації AUT1 присвоюється судну у разі, якщо енергетичну установку можна нормально експлуатувати без постійної вахти, як у машинному відділенні, так і у ЦПУ. При експлуатації судна зі знаком AUT1 зміна режиму роботи енергетичної установки задається з містка загальною командою.

  • Судна зі знаком автоматизації AUT1 повинні бути обладнані системами та пристроями автоматизації таким чином і в такому обсязі, щоб при втраті знака AUT1 ці судна могли нормально експлуатуватися зі знаком автоматизації AUT2.

Машинні приміщення повинні бути обладнані механізмами та системами, здатними нормально працювати без місцевого обслуговування та без дистанційного контролю за їх роботою з ЦПУ, кермової рубки або інших місць із застосуванням контролю за узагальненою сигналізацією.

  • Якщо автоматизація техничної установки виконана на базі комп’ютерів або програмованих логічних контролерів, судну може бути присвоєно один із таких знаків автоматизації: AUT1-C AUT2-C або AUT3-C (C – скорочення від Computer).

  • Якщо комп’ютерні системи об’єднані мережею в єдину інтегровану систему можуть бути присвоєні знаки AUT1-ICS, AUT2-ICS або AUT3-ICS (ICS – скорочення від Integrated Computer System).

Приклад:

Напівсумарина 55 PAX - це судно, спроектоване таким же чином, як і справжній підводний човен, але воно не пірнає, воно постійно знаходиться на рівні моря. Тури - це поєднання підводного спостереження і панорамного плавання, а найкраще - вона підходить для будь-якого віку

Рисунок 1 – Напівсумарина 55 PAX зі знаком автоматизації АUT3

СПЕЦИФІКАЦІЇ:

Виробник Agena Marin d.o.o.

Машини M1 AUT3

Загальна довжина 17,10 м

Максимальний промінь 3,75 м

Проект 1,28 м

Паливо 2x 400 л

Швидкість 7 вузлів

Екіпаж 2 чол

Ручне укладання корпусу, суцільний склопластик

Соседние файлы в папке Лр