Скачиваний:
0
Добавлен:
28.06.2024
Размер:
1 Mб
Скачать

Реферат №1

Річковий транспорт та його характеристики

Зміст:

1. Вступ 2

2. Історія 2

3. Річковий транспорт в Україні 3

4. Характеристики 4

4.1. Класифікації річкових маршрутів 4

4.2. Класифікації річкових суден 5

5. Висновок 13

6. Список використаної літератури 14

Вступ

Річкови́й тра́нспорт — вид транспорту, що здійснює перевезення пасажирів і вантажів в основному внутрішніми водними шляхами, як природними (річки, озера), так і штучними (канали, водосховища, шлюзовані ділянки річок).

Історія

З давніх часів люди використовували річки для подорожей та обміну товарами. Річковий транспорт з'явився в неоліті, саме тому його вважають першим засобом транспорту у світі.

Аналогічно, човни і вітрильники використовувались тисячі років до християнської ери в Месопотамії, Єгипті та Китаї.

З XII по XIV століття комерційний потік річковими шляхами збільшувався за рахунок використання суден місткістю від 10 до 20 тонн. Це стало можливим завдяки розвитку середньовічних міст, розташованих різними річками Європи, та розвитку торгівлі.

У 16 столітті судноплавство було значно покращене за рахунок побудови замків на річкових шляхах. На початку 19 століття використання парових машин на суднах відіграло важливу роль у розвитку річкового транспорту та у зменшенні його собівартості.

Річковий транспорт в Україні

Перед поширенням залізничного транспорту річковий транспорт був в Україні головним засобом масового транспорту, пізніше занепав. На початку 2000-х рр. річковий транспорт становив близько 2 % порівняно з усіма іншими видами транспорту, станом на 2020 рік — від 0,6 % до 1,1 % за різними оцінками.

В Україні довжина річкових судноплавних експлуатованих шляхів на всіх українських етнографічних землях доходить до 6 200 км, у тому числі 200 км каналів. Довжина всіх річок протяжністю 10 км і більше дорівнює 90 400 км.

Природні умови для транспорту на українських річках досить сприятливі. Гірських річок небагато, тому спад річок переважно невеликий і допускає плавання аж по горну течію. Вихідний напрям річок — з півночі на південь, і вони пов'язують різні природні, та одночасно господарські райони. До несприятливих умов належать: зимова перерва навігації — 1,5-4 місяці, сильне коливання стану води, зокрема влітку в степовій смузі, часті закрути річок, замулювання (особливо в лісовій і чорноземній смузі), мілководність лиманів, невелике число річок у рівнобіжному напрямі.

Характеристики Класифікації річкових маршрутів

Річкові шляхи поділяються залежно від глибини та пропускної спроможності на 7 класів та 4 основні групи: надмагістралі (1-й клас), магістралі (2-й клас), шляхи місцевого значення (4-й та 5-й клас), малі річки

(6-й та 7-й клас). На річковому транспорті існують різні технічні споруди, що забезпечують ефективність та безпеку роботи. Це, перш за все, шлюзи для переходу суден з одного рівня води на інший, бакени - знаки для позначення небезпек на шляху або огородження фарватеру, створи - знаки у вигляді баштових споруд або стовпів, що встановлюються на лінії фарватеру для позначення напрямку, місць поворотів і т.д., семафори - щогли на березі, що посилають дозвільні або забороняють прохід суден сигнали та ін.

Також річкові маршрути можна класифікувати на міжнародні, міжрегіональні та місцеві:

  • Міжнародні маршрути - це ті, які використовуються різними країнами в їх зовнішньоторговельних операціях. Прикладами таких маршрутів є річки Дунай та Парагвай.

  • Міжрегіональні маршрути забезпечують транспортування товарів між основними регіонами однієї і тієї ж країни. Прикладами таких маршрутів є річки Волга в Росії та Міссісіпі в Північній Америці..

  • Локальні маршрути - це ті, які використовуються для створення зв'язків в межах одного регіону або внутрішньорегіональних зв'язків.

Основною характеристикою річкового судноплавства є транспортування продукції у великих обсягах і з повільними темпами руху.

Класифікації річкових суден

Класифікація по класу річкового судна:

Підрозділ всього річкового транспорту на 5 спеціальних класів:

Перший клас - це водний транспорт, який може пересуватися в річкових басейнах (розрядності «М»), не має ніяких протипоказань або обмежень через погодні умови.

Другий клас - це все судна, які мають змішаний тип плавання, можуть ходити не тільки в річках, але і в морях.

Третій клас - це водний транспорт, який використовується в річкових басейнах (розрядності «О»), не має ніяких протипоказань і обмежень щодо погодних умов.

Четвертий клас - це судна, що пересуваються виключно по річках.

П'ятий клас - це все судна, що пересуваються в дрібних річках або на мілководді.

Класифікація суден за принципом підтримки на воді:

Виділяють 2 принципи - це гідродинамічний та гідростатичний.

Якщо це Гідродинаміка, то водний транспорт підрозділяється:

  • на повітряних подушках (скегових);

  • на повітряних подушках (амфібіях);

  • на крилах підводного типу;

  • глиссирующие (пасажирського призначення).

Рисунок 1 – Приклад Річного судна на повітрянної подушці

Якщо ж це Гідростатика, то тут є наступні види водних транспортних засобів:

  • водовипромінюючого типу (серед них виділяються двокорпусні судна катамарани);

  • на каверній воздушці.

Рисунок 2 – Приклад Річного судна водовипромінюючого типу

Класифікація за принципом руху на водній гладі поділяє на 3 групи:

  • самохідні річкового типу;

  • несамохідні річкового типу (переміщуються буксирами-штовхачами);

  • стійкові (або просто плавучі будинки, понтони).

Самохідні - мають спеціальний двигун (установку для руху). Несамохідні - переміщаються за допомогою буксирів. Стійкові - значить стоячі на воді, вони нікуди не пересуваються.

Рисунок 3 – Приклад Річного судна стійкового типу

Класифікація суден по району плавання:

Тут виділяють ті судна, які пересуваються виключно в межах:

  • внутрішнє плавання;

  • змішане плавання;

  • морське плавання.

Внутрішнє плавання - означає лише те, що дані судна не можуть виходити в морські басейни. Морське плавання, навпаки, говорить про те, що даний Водний транспорт не може заходити в річки і канали. А змішане плавання - це універсальні судна, що пересуваються по морях і річках.

Рисунок 4 – Приклад Річного судна змішане плавання

Класифікація судів за типом двигунів виділяє всього 2 групи:

  • річкові теплоходи;

  • річкові дизель-електроходи.

Тут теж все досить просто. Теплоходи оснащені двигуном, який працює від внутрішнього згоряння палива. А електроходи оснащені спеціальними гвинтами, що приводяться в рух двигуном, що працює на електриці.

Рисунок 5 – Приклад Річного теплохода

Класифікація судів за родом рушія:

  • на повітряній подушці;

  • гвинтовий;

  • колісний;

  • водометний;

  • з крильчатими рушіями.

Рисунок 6 – Приклад Річного суда гвинтового типу

Класифікація судів за матеріалом виготовлення корпусу:

  • металевий;

  • склопластиковий;

  • дерев'яний;

  • залізобетонний.

Рисунок 7 – Приклад Річного суда із металу

Класифікація судів за призначенням – основна відмінна ознака:

1. Транспортні річкові. Служать для перевезення пасажирів і вантажів. Поділяються на:

  • Пасажирські (туристські, пороми, плавучі будинки);

  • Вантажні (суховантажні і наливні: самохідні і несамохідні);

  • Буксирні (штовхачі-буксири).

Пасажирські судна можна побачити щодня в тих містах, де є річки. Так, виділяють круїзний, прогулянковий та Екскурсійний Водний транспорт. Все залежить лише від того, який вид послуги надається населенню. Крім цього, є ще й пороми, які потрібні для перевезення людей, вантажів і автомобілів через водні перешкоди.

Другий тип призначення - це вантажоперевезення. Тут досить багато різновидів судів. Поширені суду або відкритого, або закритого типу. Контейнеровози, рефрижератори, автомобілевози та інше. Все залежить від того, яка Категорія вантажу буде перевозитися, все це самохідні вантажні судна. Також виділяють несамохідні вантажні судна. До них відносяться: суховантажі відкритого і закритого типу, баржі різного призначення (тентові, бункерні та майданчики).

Рисунок 8 – Приклад Річного Пасажирського судна

2. Судна технічного флоту. Служать для технічного обслуговування транспортного флоту, забезпечення судноплавних умов, добування будівельних матеріалів. Поділяються на:

  • Допоміжні (портові буксири, бункерувальники паливом, службово-роз'їзні катери та ін.);

  • Обслуговуючі (шаланди, плав-крани, плав-доки, кренователи, засоби буксирування, сміттєзбирачі та ін.);

  • Земснаряд;

Рисунок 9 – Приклад Річного судна типу Земснаряд

Їх значення полягає в тому, щоб розробляти різні грунти гравійного або піщаного складу. Видів таких суден досить багато. Виділяють: снаряд для поглиблення дна, багаточерпаковий снаряд для поглиблення дна, штанговий одночерпаковий снаряд для поглиблення дна, грейферний і скалодробільний снаряд, виправний агрегат.

Також судна можуть поділятися на:

  • Обстановочні (катер бонопостановник, буевниця, зразкове, тральне, екологічне, багатофункціональне судно обстановки);

  • Спеціальні судна (плавучий готель, дебаркадер, несамохідний понтон, брандвахти та ін.).

Серед спеціальних суден можна зустріти плавучі готелі. Вони експлуатується виключно біля берегової лінії, призначені для використання в туристичних цілях.

Рисунок 10 – Приклад несамохідний понтон

Соседние файлы в папке Р1