Добавил:
... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.06.2024
Размер:
24.29 Кб
Скачать

, група 3361, дата: 30.11.2022

Тема 2.5. Економічна єдність світу і глобальні проблеми міжнародних економічних відносин

Питання: Роль світових організацій в забезпеченні порядку

Міжнародні організації, в першу чергу економічні, почали здійснювати істотний вплив на міжнародні економічні відносини з другої половини XX століття; цей вплив все більше зростає. Серед міжнародних економічних регуляторів потрібно особливо відзначити діяльність таких організацій ж Міжнародний валютний фонд, Група Світового банку, Світова організація торгівлі, регіональні банки розвитку (зокрема, ЄБРР), деякі економічні органи ООН (ЮНКТАД, ПРООН, ЕКОСОР).

Зростання ролі МВФ і Всесвітнього банка (ВБ) спричиняється безпрецедентним розвитком світового фінансового ринка й зростанням зовнішньої заборгованості країн, що розвиваються, та країн із транзитивною економікою.

У таких умовах МВФ і Всесвітній банк мають вигідні позиції для здійснення тиску на уряди країн-боржників. Авторитет цих організацій в міжнародних економічних відносинах настільки великий, що він поширюється на великі міжнародні банки, які кредитують суб'єктів економічної діяльності (в тому числі уряди) в різних країнах. Рішення проблеми реструктуризації боргу, надання чергового кредиту країнам- боржникам залежить в першу чергу від позицій МВФ і СБ. Це дає їм можливість безпосередньо втручатися в економічну політику урядів і ще більше посилювати свою роль як світових економічних регуляторів.

З метою вирішити або пом'якшити проблему міжнародної заборгованості МВФ, Світовий банк, а також ОЕСР розробляють спеціальні плани. Керівна роль в їх розробці належить уряду США. У 1985 р. був оголошений "план Бейкера", який передбачав, як основна умова надання кредитів, проведення ліберальних економічних реформ країнами-боржниками. У 1989 р. з'явився "план Брейді", згідно з яким реструктуризація і часткове списання боргів обумовлено проведенням реформ, схвалених МВФ і під його жорстким контролем. У 1999 р. "Сімка" прийняла рішення про списання 90% боргу найбідніших країн за умови, що вони здійснюють програму структурних реформ протягом шести років (це стосується лише 2% загальної заборгованості країн, що розвиваються).

Таким чином, МВФ, СБ, ОЕСР, СОТ здійснюють свою діяльність не тільки на міжнародному рівні, а й на національному просторі суверенних держав. Оскільки провідну роль в керівництві цих організацій відіграють розвинені держави, багато державних діячів і економістів вважають їх політику неврівноваженою. Так, один з експертів Комісії ЄС відзначає, що міжнародні фінансові інститути перетворилися в провідників гегемонії розвинутих країн замість того, щоб бути інструментом регулювання ринку в інтересах усього світового співтовариства. На думку політиків лівого спрямування, Світова організація торгівлі є найяскравішим виразом всієї системи глобального корпоративного управління і необхідно зупинити ескалацію її впливу на сферу міжнародних економічних відносин, оскільки діяльність цієї організації спрямована на захист інтересів ТНК за рахунок більшості країн світу.

Список використаних джерел

  1. Яка роль міжнародних організацій в регулюванні світових економічних процесів,URL:https://pidru4niki.com/89027/ekonomika/rol_mizhnarodnih_organizatsiy_regulyuvanni_svitovih_ekonomichnih_protsesiv (дата звернення: 30.11.2022)

Соседние файлы в папке Работи