Добавил:
... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.06.2024
Размер:
4.1 Mб
Скачать
  1. Поняття судна та типи контейнеровозів.

4.1 Поняття судна

Контейнеров (коньейнерне судно) – спеціалізоване судно, призначене для перевезення вантажів у контейнерах – стандартних резервуарах багаторазового використання. Довжина коньенеровозу становить від 70 до 400 м, одночасно може перевозити від 250 до 20000 футових контейнерів (TEU). Автоматизація суден такого типу є на достатньо високому рівні, тому екіпаж контейнеровозу складає від 10 до 26 осіб.

Сучасні контейнеровози мають повне розкриття палуби, конструкції для фіксації контейнерів роблять пористими, на палубі перевозиться до 60% вантажу (до восьми, в проектах — до дев'яти). Нові контейнеровози можуть не мати люкових закриттів, у них контейнери з трюму підносяться над палубою, що дозволяє збільшити місткість суден і скоротити час вантажних операцій. Такі судна мають потужні насоси для викачування води, що потрапляє в їхні трюми під час шторму або дощу.

Для забезпечення належної стійкості судна з витратами запасів палива у бортові танки приймається баласт. У контейнеровозах передбачені пасивні заспокоювачі хитавиці (цистерни з перетоком), а також танки для автоматичного регулювання крену при вантажних роботах.

Скорочення часу стоянки під час навантаження та вивантаження робить провізну здатність контейнеровоза вдвічі вищою за провізну здатність звичайного суховантажного судна. Це компенсує витрати на перевезення самих контейнерів.

4.2 Типи контейнеровозів

Контейнерні судна діляться на два типи:

  • фідерні контейнеровози — невеликої контейнеромісткості, здійснюють перевезення на середню й малу відстані між великими пунктами обробки контейнерів та портами місцевого значення.

  • лінійні контейнеровози — використовуються на трансатлантичних лініях і лініях з великими вантажопотоками.

Фідерна система полягає у використанні судноплавними компаніями в міжнародних ванатажноперевезеннях невеликих по місткості суден для доставки вантажів, які дозволяють проводити їх концентрацію в великих портах або вивозити вантажі з даних центрів невеликими відправками.

Основні цілі, які досягаються при використанні фідерної системи перевезень:

  • можливість швидко обробляти невеликі судна;

  • забезпечення завантаження великих суден, що здійснюють міжнародні морські контейнерні перевезення по регулярним судноплавним лініям;

  • за рахунок доставки вантажів на регулярних судноплавних лініях перевезення вантажів істотно скорочується, а компаніїї можуть досить точно спланувати за часом міжнародні морські перевезення та гарантувати замовникам час доставки вантажів.

На сьогоднішній день саме фідерна система – одна з основних методів, що забезпечують міжнародні морські контейнерні перевезення в Україні. У Чорному морі основними потами, що забезпечують обробку суден фідер-класу є Констанца (Румунія), Одеса та Чрноморск (Україна), Новоросійсе (Россія), в Середземному морі – Альхесірас, Джио-Тауро, Дамьета і Пірей.

Лінійні перевезення характеризуються наступними особливостями:

  • рух суден організується на напрямках стійких вантажопотоків між певними портами і носить регулярний хараетр;

  • перевезення виконуються за оголошеним розкладом і тарифами, які залишаються незміними протягом досить тривалого часу. Розклади можуть бути гарантованими (на так званих термінових лініях) або оперативно уточнюватися на кілька місяців вперед залежно від сформаваного вантажопотоку (регулярні лінії);

  • по лініях перевозяться вантажі різних відправників, при цьому перевезення, як правило, виконуються на єдиних для всіх користувачів «лінійних» умовах.

На лініях експлуатуються судна – контейнеровози максимальної місткості, які заходять в невелике число найбільших портів. Кінцеву доставку компанії зазвичай здійснюють фідерні суда. Великі судноплавні компанії зазвичай організовують кілька взаємоповязаних ліній (сервісі), які можуть передвати контейнери один дному через перевалочні порти-хаби.

Перевізними документами, які застосовуються в лінійному судноплавстві, є лінійний коносамент, лінійна накладна або мультимодальний траспортний документ.

Соседние файлы в папке Примеры