Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

59 пересторога

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.06.2024
Размер:
7.73 Кб
Скачать

«Пересторо́га» — антиуніатський полемічний анонімний твір, створений 1605 на противагу трактату греко-католицького митрополита київського, галицького і всієї Руси Іпатія Потія «Послання папі римському шостому IV від духовенства і від руських князів і панів року 1476».

У творі владики Іпатія розгорталося канонічне обґрунтування прийняття православними Флорентійської унії церков (1439).

Написана 1605 р. або на початку 1606 р. під впливом праць Івана Вишенського та інших полемічних творів, подає історію боротьби укр народу проти засилля католицизму та унії і викриває політику Варшави в Україні.

Зразок укр полемічної літри поч 17 ст. Хоча за стилем твір відрізняється від інших пам'яток полемічної писемності початку 17 ст, бо в ньому об'єднані власне полемічно-публіцистичний памфлет і опис реальних подій.

Праця написана мовою, близькою до розмовної, рясно збагачена народними фразеологізмами. Антигероями Перестороги є Михаїл Рогоза та Іпатій Потій, а героєм і зразком для наслід-ня — князь Костянтин Василь Острозький.

Одні дослідники авторство «Пересторо́ги» приписують українському церковному діячу святому Іову Борецькому. Інші, серед яких, зокрема, Франко — діячу Львівського братства Юрію Рогатинцю.

1879 А. Попов висунув гіпотезу, що автором міг бути пресвітер церкви святого Вознесіння у Львові, діяч Львівського Успенського братства, хроніст берестейського православного собору Андрій Вознесенський.

У Російській імперії твір трактувався у вульгарному дусі — як суто антипольський, а ієрархи Унійної Церкви в рос інтерпретації зазнали ще більших карикатурних метаморфоз, ніж їх міг уявити сам анонімний автор.

Соседние файлы в предмете Історія української літератури