Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс / Акушерство и гинекология / Новонароджена_дитина_Хвороби_новонароджених.pptx
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.03.2024
Размер:
699.98 Кб
Скачать

Новонароджена дитина. Хвороби новонароджених.

Виконала студентка 3 курсу 5 групи Герігей Даша.

Період новонародженості малюка починається відразу після народження і триває до кінця 4-го тижня життя.

Наука, що вивчає фізіологію і патологію новонароджених, та догляд за ними називається – НЕОНАТОЛОГІЯ.

Фази адаптації новонародженого

Фаза гострих змін – перші 2 години;

Фаза суперкомпенсації – кінець першої доби, друга доба;

Спад функціональної активності – з третьої до п’ятої доби;

Тенденція до відновлення морфофункціональних порушень, які супроводжуються реакціями напруження, пристосування і захисту.

Антропометричні показники доношеної новонародженої дитини

Маса тіла – 3200-3500 г

Зріст – 52-54 см

Обвід голови – 34-36 см

Обвід грудей – 32-34 см

Масо-зростовий коефіцієнт – 62-64

Хвороби новонароджених

Сепсис новонароджених. Розвивається у ослаблених новонароджених: недоношених, що народилися з малою масою тіла, які перенесли асфіксію, пологову травму. Це відбувається у зв'язку із зниженням імунітету і ослабленням захисних механізмів організму дитини. Бактерії починають швидко розмножуватися. Виділяються з бактерії токсини викликають отруєння організму - токсемії. Розрізняють 2 форми сепсису: септикопіємії і септицемію.

При септикопіємії в організмі є первинні (омфаліт, везикулопустульоз) і вторинні (абсцеси, пневмонія, менінгіт, остеомієліт) вогнища інфекції. Супроводжується це інтоксикацією, анемією, гіпотрофією. У дитини відзначається млявість, зригування, блювання, пронос, відмова від їжі, підвищення температури тіла, збліднення шкіри. З'являється прискорене дихання. Живіт роздутий, порушується стілець, може приєднатися кишкова непрохідність.

Основні принципи терапії сепсису такі:

1. Забезпечення раціонального догляду і вигодовування.

2. Цілеспрямована антибактеріальна терапія з урахуванням чутливості виділеного збудника до антибіотика. Тепер перевагу віддають антибіотикам широкого спектра дії (напівсинтетичні пеніциліни, цефалоспорини, аміноглікозиди та ін.). Антибіотики поєднують не тільки між собою, а й з іншими хіміопрепаратами, зокрема з нітрофуранами.

3. Імунотерапія (протистафілококові плазма і гамма-глобулін, імуноглобулін).

4. Дезинтоксикаційні засоби (внутрішньовенні вливання глюкози, гемодезу, реополіглюкіну, альбуміну та ін.).

5. Вітамінотерапія (вітаміни групи В, ретинол, токоферол, аскорбінова кислота, АТФ, глютамінова кислота та ін.).

6. Боротьба з дисбактеріозом (біфідум-і лактобактерин).

7. Симптоматична терапія.

Омфаліт - запалення пупка. Зазвичай пупкова ранка заживає до 14-го дня, але іноді вона може запалитися і навіть загноїтися. Шкіра навколо неї стає набряклою, червоною, а з самого пупка з'являється гнійне відокремлюване. Дитина стає неспокійною, температура тіла підвищується. Особливо небезпечно, якщо запалення переходить на пупкові судини, які стають болісними і промацуються у вигляді щільних джгутів під шкірою. Цей процес небезпечний тим, що може призвести до тромбозу пупкової вени, сепсису, флегмони передньої черевної стінки, перитоніту.

Лікування

Потрібно щодня стежити за пупкової ранкою, обробляти її 3% розчином перекису водню, стерильною ватною паличкою видаляти утворюються в ній скориночки і змащувати її 5% розчином перманганату калію.

Якщо ж запалення пупка все ж виникло, то, продовжуючи обробляти його так само , як описано вище, слід додати пов'язки, змочені 10% розчином натрію хлориду, і чергувати їх з пов'язками з маззю Вишневського

Везикулопустульоз - це одиничні або множинні пухирці, заповнені прозорою або гнійної рідиною, розташовані на почервонілому підставі, що свідчить про запальний процес. Зазвичай вони з'являються на внутрішніх поверхнях кінцівок, на тулубі, в складках шкіри.

Найчастіше вони виникають на 1-3-й день після пологів, і дуже рідко можуть спостерігатися відразу після народження. Везикулопустульоз слід відрізняти від меланоза, при якому везикули без почервонілого підстави, заповнені прозорою рідиною і не мають чіткої локалізації .

Меланоз - це аллергоідная реакція, невідомо на що з'являється і не вимагає лікування, в відміну від істинного везикулопустульоз.