Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лабораторна робота 1

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
517.57 Кб
Скачать

11

(наприклад, Мітка) дозволять вам змінити значення в текстовому полі, в той час як інші (наприклад , Напрямок мітки) відобразять меню, що випадає для вибору значення.

Кожен тип компонента має свій набір атрибутів; щоб дізнатися, що вони означають, перейдіть до відповідної документації в довідці по бібліотеці .

Якщо ви вибрали декілька компонентів з допомогою Інструменту Правка,

то таблиця атрибутів відобразить атрибути, спільні для всіх обраних компонентів

(за винятком проводів). Якщо виділені компоненти не мають загального значення для атрибута, то відображуване значення буде порожнім. Ви можете змінити значення атрибута всіх обраних компонентів одночасно, використовуючи таблицю атрибутів.

Атрибути інструментів

Кожен інструмент для додавання компонентів в схему також має набір атрибутів, які передаються компоненту, створеному за допомогою цього інструменту, хоча атрибути компонента можуть бути змінені пізніше, не зачіпаючи атрибути інструменту. Коли ви обираєте інструмент, Logisim змінить таблицю атрибутів для відображення атрибутів інструменту.

Наприклад припустимо, що ми хочемо створювати маленькі елементи І.

Зараз, кожен раз, коли ми вибираємо інструмент Елемент І, він створює великий елемент І. Але якщо ми змінюємо атрибут Розмір елемента відразу після вибору інструменту (до розміщення елемента І в схемі), то ми змінюємо атрибути для інструментів, так що надалі елементи І, додані за допомогою цього інструменту,

будуть вузькими, а не широкими.

12

Тепер ми можемо вилучити два існуючих елемента І, і додати два нові елементи І на їхньому місці. На цей раз вони будуть вузькими. (Якщо ви вирішили зменшити число входів до 3, то елемент І не буде мати вертикальне розширення на лівій стороні. Але ви також повинні перемонтувати схему так, щоб дроти підходили до лівої сторони елемента І.)

Для деяких інструментів значок інструменту відображає деякі із значень атрибутів. Одним з таких прикладів є інструмент Контакт, чий значок розташований так, як зазначено в його атрибуті Напрямок.

Кожен інструмент на панелі інструментів має незалежний набір атрибутів,

властивих відповідного інструменту на панелі провідника. Таким чином, хоча ми змінили інструмент Елемент І на панелі інструментів для створення вузьких елементів І, інструмент Елемент І в бібліотеці Елементи як і раніше створює широкі елементи І, поки ви не зміните і його атрибути теж.

Насправді, інструменти Вхідний контакт і Вихідний контакт на панелі інструментів за умовчанням є екземплярами інструменту Контакт бібліотеки Проведення, але набори атрибутів у них різні. Значок інструменту Контакт отрісовиваєт як коло або квадрат залежно від значення його атрибуту "Вихід?".

Logisim надає швидкий зручний метод для зміни атрибута Напрямок, який керує напрямом, в якому орієнтовані багато компонентів: натискання клавіш зі стрілками коли інструмент обраний, автоматично змінює напрямок компонента.

13

Хід виконання роботи (описується у звіті).

1.Вивчити теоретичну частину методичних вказівок.

2.Запустити програму Logisim.

3.Ознайомитись з інтерфейсом.

4.Побудувати схему «Виключне АБО» користуючись інструкцією, що міститься в теоретичних відомостях. В звіт помістити роздруковану схему.

5.Самостійно побудувати схему за логічним рівнянням XY+ Y = 1. В

звіт помістити роздруковану схему.

6.Дати відповіді на контрольні запитання та оформити звіт.

Контрольні запитання

1.В чому призначення програми Logisim?

2.Як роздрукувати готову схему?

3.У файлах з яким розширенням зберігаються проекти Logisim?

4.Як реалізується затримка в логічних елементах?