Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Fiziologiya (1) / обмен веществ / обмен енергии Кафедра

.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Потреба в енергії населення північної зони перебільшує таку для центральної зони на 10-15%. Потреба в білках і вуглеводах у відносному виразі приблизно однакова. Отже, потреба в жирах для населення північної зони підвищена.

Для південної зони прівняно з центральною потреба в енергії знижена на 5% за рахунок зменшення долі жирів, що замінюється вуглеводами.

Складаючи харчові раціони ми маємо пам'ятати про:

- кількість прийомів їжі протягом доби

- розподіл добового раціону по його енергоцінності, хімічному складу, наборі продуктів і їх масі на оремі прийоми

- час приймання їжі за один прийом та інтервали між ними

Правильний режим харчування забезпечує ефективність роботи травної системи, нормального зсвоєння їжі і хід обміну речовин, хороше самопочуття. Для здорових людей бажане 3-4 разове харчування з 4-5 годинними перервами. Їсти потрібно не кваплячись, тривалість приймання їжи під час обіду має бути не менше 30 хвилин. При 4-кратному харчуванні людині потрібно на сніданок 25-30% добового раціону, обід - 35-40%, вечеря - 20-25%, друга вечеря - 5-10%. На вечерю не повинно бути продуктів обтяжуючих секреторну і рухову функції травних органів (жарених блюд, жирних, грубої клітковини, екстрактивних речовин, солі). Останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за 1,5-2 години до сну. Приймання великої кількості їжі перед сном сприяє виникненню (є фактором ризику) інфаркту міокарда, гострого панкреатиту, загострення виразкової хвороби і інших захворювань.

Систематичне порушення режиму харчування (їда в сухом'ятку, приймання їжі з великими інтеравалами та у великих об'ємах та ін.) погіршують обмін речовин і сприяють виникненню хвороб органів травлення.

В розглянутих нами основних вимогах до режиму харчування можна вносити зміни з урахуванням характеру і часу роботи (нічна зміна), клімату, індивідуальних особливостей. При високій температурі повітря апетит знижуєтся, секреція харчових залоз подавляється, рухова функція шлунково-кишкового тракту порушується. В цих умовах необхідно збільшити енергоцінність сніданку і вечері, а енергоцінність обіду скоротити до 25-30% від добової.