Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-4 БЖД.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
68.1 Кб
Скачать

1.Визначення поняття « безпека життєдіяльності» предмета та об’єкта її вивчення. Поняття безпеки і небезпеки, ризику

Безпека життєдіяльності – це дисципліна, яка вивчає загальні закономірності виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ захисту здоров'я та життя людини та середовища; розробка та реалізація заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя та діяльності людини.

Безпека є насправді відносним поняттям. Абсолютної безпеки для всіх обставин не існує, тому часто безпеку визначають як стан будь-якого об’єкта, за якого йому не загрожує небезпека.

В медицині відносний стан безпеки пояснюється численними прикладами. Сьогодні в харчовій промисловості використовують наповнювачі, консерванти. Консерванти уже самі по собі несуть небезпеку для людини як продукти, які можуть з’єднуватись з іншими продуктами і створювати сполуки, що негативно впливають на людину і абсолютно не вивчені.

Небезпека – це умова чи ситуація, яка існує у навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, яка може спричинити фізичну шкоду, поранення чи пошкодження.

Безпека життєдіяльності як наука дає класифікацію небезпек:

За походженням: природні, техногенні, екологічні, соціальні.

За локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

За сферою прояву:виробничі, побутові, спортивні, транспортні.

За наслідками: захворювання, травми, загибель, зниження працездатності.

За структурою: прості, складні, похідні.

Ризик визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками до максимально можливої їх кількості за конкретний період часу. Ризик – це міра можливої небезпеки, або частота, з якою може проявлятись небезпека. Наслідок небезпеки має кількісне вираження, або яку шкоду принесла небезпека у грошовому еквіваленті. Ризик може бути загальний (R), коли розрахунок ведеться, наприклад, на все населення (N), або на окрему конкретну групу.

2. Визначення та приклади небезпечних. шкідливих, уражаючих, нейтральних і необхідних факторів . Класифікація негативних чинників

Небезпека – це умова чи ситуація, яка існує у навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, яка може спричинити фізичну шкоду, поранення чи пошкодження

Безпека життєдіяльності як наука дає класифікацію небезпек:

За походженням: природні, техногенні, екологічні, соціальні.

За локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

За сферою прояву:виробничі, побутові, спортивні, транспортні.

За наслідками: захворювання, травми, загибель, зниження працездатності.

За структурою: прості, складні, похідні.

Небезпека за походженням.

Небезпеки: Природного, техногенного, екологічного, соціального характеру. Вони відомі з курсу медицини катастроф. Але на сьогодні найактуальнішою залишаєтьсяекологічна небезпека

Екологічна бомбауповільненої дії.

Парниковий ефект. Це різке збільшення вуглекислого газу на планеті, що призвело до парникового ефекту

Небезпеки за локалізацією: космічні, атмосферні, гідросферні, літосферні.

. Космічні небезпеки. Щоб говорити за космічні небезпеки, коли космос називають "помийною ямою", то слід відзначити тому що там літають гайки, болти, кронштейни, відкрутки, які втратили космонавти; кронштейни, старі поламані супутники та інше. Гідросферні небезпеки. Інтенсивні тривалі дощі призводять до повені у Закарпатті. Наповнюються водою річки, які виходять із русел. Тільки в Закарпатті 9426 річок і потоків.

Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого сере­довища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.

Під вражаючими факторами розуміють такі чинники життєвого се­редовища, які за певних умов завдають шкоди як людям, так і систе­мам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків. За своїм походженням вражаючі фактори можуть бути * фізичні, в тому числі * енергетичні (ударна повітряна чи водна хвиля, електро­магнітне, акустичне, іонізуюче випромінювання, об'єкти, що руха­ються з великою швидкістю або мають високу температуру тощо), * хімічні (хімічні елементи, речовини та сполуки, що негативно впли­вають на організм людей, фауну та флору, викликають корозію, при­зводять до руйнації об'єктів життєвого середовища), * біологічні (тва­рини, рослини, мікроорганізми), * соціальні (збуджений натовп лю­дей) та * психофізіологічні. Залежно від наслідків впливу конкретних вражаючих факторів на організм людини вони в деяких випадках (на­приклад, в охороні праці) поділяються на шкідливі та небезпечні.

Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого сере­довища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.Нейтральні фактори – це ті чинники, які не загрожують існуванню і не несуть шкідливого впливу нашому організму. Необхідні фактори – це ті чинники, які потрібні для нормального функціонування і існування людини.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности и Медицина катастроф