Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
27_17-_______.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
209.92 Кб
Скачать

18

Міністерство охорони здоров’я україни

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УІНВЕРСИТЕТ

ім. М.І. ПИРОГОВА

Затверджено”

на методичній нараді

кафедра хірургічних хвороб №1

(назва кафедри)

завідувач кафедри

професор ______Шапринський В.О._________ (ПІП,підпис)

______”________________________ 2009 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Хірургічні хвороби

Модуль №

Змістовний модуль №

5

Тема заняття

Сучасні методи діагностики малоінвазивного оперативного лікування захворювань серця. Набуті вади серця. Класифікація. Діагностика. Покази до хірургічного лікування. Методи оперативних втручань. Ускладнення

Курс

5

Факультет

Медичний

Вінниця - 2009

1.Актуальність теми.

Серед причин смертності і інвалідизації населення набуті пороки серця (НПС) займають одне з провідних місць. Так, частота формування пороку одного або декількох клапанів серця при хронічних формах ревматизму складає 350-400 випадків на 100 тис. населення. У перерахунку на число жителів нашої республіки кількість хворих з НПС, що вимагають хірургічної корекції, складає 6-8 тис. чоловік. Отже, питання диспансеризації, своєчасної діагностики і хірургічного лікування НПС набувають важливого медико-соціального значення, а підготовка висококваліфікованих лікарів загальної практики стає одним з важливих завдань вищої медичної освіти.

Ревматизм займає виняткове місце в загальній захворюваності населення. Приблизно в 35-40% хворих ревматизмом формується поразка клапанів серця. А.І. Стручков вважає, що ревматизм слід розглядати як системне ураження сполучної тканини з переважною локалізацією патологічного процесу в серці з розвитком фібриноїдної дегенерації, грануломатозу і склерозу в товщі клапана або в сухожильних нитках. Найчастіше приголомшується мітральний клапан, на другому місці – аортальний і на третьому – тристулковий. Клапан легеневої артерії, як правило, не приголомшується.

Відомо, що формування будь-якого клапанного пороку серця рано чи пізно наводить до недостатності кровообігу, при цьому фізіологічний процес пристосування організму проходить етапи і стадії (Ф.З.Мєєрсон). Перший етап відповідає клінічному періоду повної компенсації. Він характеризується тим, що регуляторна гіперфункція серця і зміни тонусу судин є компенсуючими чинниками, достатніми для підтримки хвилинного об'єму і функції кровообігу на нормальному рівні. Другий етап відрізняється тим, що виникаюча гіперфункція серця не забезпечує компенсацію і вона поєднується із зменшенням припливу крові до серця, з коордінаторним зниженням функції кровообігу і мобілізацією екстракардіальних чинників компенсації.

Третій етап відповідає різним клінічним формам і стадіям декомпенсації. Він характеризується тим, що унаслідок впливу ушкоджувальних чинників, що продовжується, пристосовні механізми другого етапу виявляються порушеними, при цьому навантаження на серці перевищує його працездатність, розвивається недостатність серця, і як наслідок – застійна недостатність кровообігу.

У 1968 році А.Н.Бакульов запропонував класифікацію порушень кровообігу.

I стадія – повна компенсація кровообігу. Хворий не пред'являє скарг. Задишка не виникає навіть при великих фізичних навантаженнях.

II стадія – стан відносної недостатності кровообігу. У спокої хворою не випробовує жодних розладів, але при фізичному навантаженні виявляється недостатність кровообігу: виникає задишка, серцебиття, з'являються болі в області серця, кровохаркання.

III стадія – початкова стадія вираженої недостатності кровообігу, є застій в легенях і не різко виражені явища застою у великому крузі кровообігу: підвищується венозний тиск, декілька збільшується печінка.

IV стадія – вираженій недостатності кровообігу із значними явищами застою у великому крузі: високий венозний тиск, значне збільшення печінки, невеликий асцит, набряки на ногах. Серце значно збільшене, виникають дистрофічні зміни міокарду. Характерною ознакою IV стадії є миготлива аритмія.

V стадія – термінальна. Серце різко збільшене, печінка величезна, наголошується анасарка, задишка навіть у спокої. Терапевтичне лікування не ефективне.

Приведена класифікація недостатності кровообігу є загальною для всіх станів, викликаних розвитком патологічного процесу при будь-якій клапанній або багатоклапанній поразці.