Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 9

Моделювання послідовності

1 Мета

1.1 Побудова діаграми послідовності.

2 Завдання

2.1 Створити діаграму послідовності для вашого індивідуального завдання:

Порядок виконання роботи

В-2

Проектування автоматизованої системи по обліку обладнання організації та проведення інвентиризації

1. Опрацював літературу по предметній області

2. Сформулював актуальність теми

Діаграма послідовності для прецеденту додати нове замовлення

Висновок: на данній лабораторній роботі відбулася побудова діаграми послідовності для програмного продукту.Було створено діаграму послідовності відповідно до індивідуального завдання:

Контрольні запитання

1. Діаграма послідовності - це графічне зображення послідовної взаємодії об'єктів. Діаграма послідовності має два виміри: по горизонталі розміщуються об'єкти, які взаємодіють між собою; вертикальний вимір - це вимір часу.

Типовими елементами діаграми послідовності є:

  • об'єкт

  • лінія життя

  • повідомлення

  • фокус управління

  • повідомлення до себе

Лінія життя - це пунктирна лінія, яка починається з піктограми об'єкту та спрямована униз.

Повідомлення , яке один об'єкт надсилає до іншого (приймача), обумовлює дію, яку потім виконує об'єкт-приймач. Графічно повідомлення зображується у вигляді стрілки, яка поєднує лінії життя двох об'єктів. Ім'я повідомлення - це фактично ім'я операції об'єкта-приймача.

Фокус управління (focus of control) відображає період часу, протягом якого об'єкт виконує операцію або чекає на результат операцій інших об'єктів. Фокус управління зображають у вигляді прямокутника, який розташовано на лінії життя.

Повідомлення до себе є по суті викликом з однієї операції певного об'єкту іншої операції цього ж об'єкту.

2. Діаграма послідовностей відноситься до діаграм взаємодії UML, що описує поведінкові аспекти системи, але розглядає взаємодію об'єктів в часі. Іншими словами, діаграма послідовностей відображає часові особливості передачі і прийому повідомлень об'єктами. На діаграмі послідовності об’єкт відображається у вигляді прямокутника на вершині пунктирної вертикальної лінії (рис. 9.1). ця вертикальна лінія називається лінією життя об’єкту. Вона являє собою фрагмент життєвого циклу об’єкту в процесі взаємодії. Кожне повідомлення представляється у вигляді стрілки між лініями життя двох об’єктів. Повідомлення з’являються у тому порядку, як вони показані.