Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 8

Моделювання діяльності

1 Мета роботи

1.1 Побудова діаграми діяльності для програмного продукту.

2 Завдання

2.1 Створити діаграму діяльності для вашого індивідуального завдання:

Порядок виконання роботи

В-2

Проектування автоматизованої системи по обліку обладнання організації та проведення інвентиризації

1. Опрацював літературу по предметній області

2. Сформулював актуальність теми

Діаграма для дії додати замовлення:

Діаграма діяльності підприємства в цілому:

Діаграма діяльності для потоку подій прецеденту аналіз обладнання:

Висновок: на данній лабораторній роботі відбулася побудова діаграми діяльності для програмного продукту.Створено діаграму діяльності відповідно до індивідуального завдання:

Контрольні запитання

При моделюванні поведінки проектованої або аналізованої системи виникає необхідність не тільки представити процес зміни її станів, але й деталізувати особливості алгоритмічної і логічної реалізації виконуваних системою операцій. Традиційно для цього використовувались блок-схеми або структурні схеми алгоритмів. Кожна така схема акцентує увагу на послідовності виконання певних дій або елементарних операцій, які в сукупності приводять до отримання бажаного результату.

Для моделювання процесу виконання операцій в UML використовуються так звані діаграми діяльностей. Їх графічна нотація в дечому схожа з нотацією діаграми станів. Відмінність полягає в семантиці станів, які використовуються для представлення не діяльностей, а дій, і у відсутності на переходах сигнатури подій. Кожен стан на діаграмі діяльності відповідає виконанню деякої елементарної операції, а перехід до наступного стану спрацьовує тільки при завершенні цієї операції в попередньому стані. Графічно діаграма діяльності представляється в форму графу діяльності, вершинами якого є стани дії, а дугами - переходи від одного стану дії до іншого.

Таким чином, діаграми діяльності можна вважати частковим випадком діаграм станів. Основним напрямком використання діаграм діяльності є візуалізація особливостей реалізації операцій класів, коли необхідно представити алгоритми їх виконання. При цьому кожен стан може бути виконанням операції деякого класу або її частини, дозволяючи використовувати діаграми діяльності для опису реакцій на внутрішні події системи.

В контексті мови UML діяльність (activity) представляє собою деяку сукупність окремих обчислень, які виконує автомат. При цьому окремі елементарні обчислення можуть приводити до деякого результату або дії (action). На діаграмі діяльності зображається логіка або послідовність переходу від однієї діяльності до іншої, при цьому увага фіксується на результаті діяльності. Сам же результат може привести до зміни стану системи або повернення деякого значення.

Доріжки

Діаграми діяльності можуть бути використані не тільки для специфікації алгоритмів обчислень або потоків управління в програмних системах. Не менш важлива область їх застосування зв'язана з моделюванням бізнес-процесів. Діяльність будь-якої компанії також представляє собою не що інше, як сукупність окремих дій, направлених на досягнення потрібного результату. Проте стосовно бізнес-процесів бажано виконання кожної дії асоціювати з конкретним підрозділом компанії. У цьому випадку підрозділ несе відповідальність за реалізацію окремих дій, а сам бізнес-процес представляється у виді переходів дій з одного підрозділу до другого.

Для моделювання цих особливостей в UML використовується спеціальна конструкція — доріжка (swimlanes). Мається на увазі візуальна аналогія з плавальними доріжками в басейні, якщо дивитися на відповідну діаграму. При цьому всі стани дій на діаграмі діяльності діляться на окремі групи, які відділяються одні від одних вертикальними лініями. Дві сусідні лінії і утворюють доріжку, а група станів між цими лініями виконується окремим підрозділом компанії.

Назви підрозділів явно вказуються в верхній частині доріжки. Перетинати лінію доріжки можуть тільки переходи, які в цьому випадку позначають вихід або вхід потоку управління у відповідний підрозділ компанії. Порядок слідування доріжок не несе жодної семантичної інформації і визначається зручністю.