Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Моделювання функціональної схеми програмного продукту

1 Мета роботи

1.1 Побудувати діаграми прецидентів для визначення основних функцій майбутньої системи за індивідуальним завданням.

2 Завдання

2.1 Створити діаграму прецидентів за індивідуальним завданням.

Порядок виконання роботи

В-2

Проектування автоматизованої системи по обліку обладнання організації та проведення інвентиризації

1. Опрацював літературу по предметній області

2. Сформулював актуальність теми

Визначення акторів

Актор

Короткий опис

Менеджер відповідальний за інвентиризацію

Співробітник, який перевіє, оцінює і підтверджує наявность та стан обладнання.

Менеджер з обліку обладнання

Співробітник, який проводить аналіз зібраних даних, приймає рішення щодо заміни обладнання чи ПЗ.

Інженер з налаштування обладнання

Працівник, який вирішує проблеми з підключенням обладнання, заміни деталей, оновлення ПЗ і ліцензій.

Можливості які повинна надавати розроблена система:

Актор – Менеджер відповідальний за інвентиризацію – використовує систему для перегляду, оформлення, редагування системи і управління інформацією про наявне обладнання.

Актор – Менеджер з обліку обладнання – використовує систему для перегляду, аналізу, редагування данних, замовлення нового обладнання чи ліцензій.

Актор – Інженер з налаштування обладнання – використовує систему для аналізу наявного і замовленного обладнання, деталей чи ПЗ, переглядає дані підключенного обладнання і проблем з ним.

Визначення прецидентів

Прецидент

Короткий опис

Робота з наявним обладнанням.

Запускається менеджером відповідальним за інвентиризацію, дозволяє вносити, змінювати, видаляти або переглядати наявне обладнання.

Управління інформацією про дані обладнання.

Запускається менеджером відповідальним за інвентиризацію дозволяє аналізувати інформацію про наявне обладнання.

Аналіз зібраних данних.

Запускається менеджером з обліку обладнання, дозволяє аналізувати, редагувати зібрані данні і замовляти нові деталі чи ліцензії.

Проблеми з підключенням.

Запускається інженером з налаштування обладнання, дозволяє переглядати інформацію про проблеми з підключенням обладнання.

Діаграма прециденту

Менеджер з обліку обладняня Менеджер відповідальний

за інвентиризацію

Інженер з налаштування обладнання

Висновок. На данній лабораторній роботі були побудовані діаграми прецидентів для визначення основних функцій майбутньої системи за індивідуальним завданням. Створено діаграму прецидентів за індивідуальним завданням. Створено таблицю визначення прецидентів. Створено таблицю визначення акторів.

Контрольні запитання

1. Прецеденти (варіанти використання – Use Cases) – це детальні процедурні описання варіантів використання системи всіма зацікавленими особами, а також зовнішніми системами, тобто всі, хто (або що) може розглядатись як актори (actors) – дійові особи. Це свого роду алгоритми роботи з системою з точки зору зовнішнього світу. Прецеденти є основою функціональних вимог до системи, дозволяє описувати межі проектованої системи, її інтерфейс, а потім стають основою для тестування системи замовником.

2. Прецедентів створюється за такою інформацією: варіанти використання (прецеденти) і діючі особи (актори), між якими встановлюють такі типи відношень:

− асоціація між актором та прецедентом;

− узагальнення між акторами;

− узагальнення між прецедентами;

− залежності чи асоціації (різних типів) між прецедентами.

3. Актор – це користувач, що використовує певну частину функцій системи. Прецидент – це взаємодія актора із системою. Актором може бути будь-який взаємодіючий із системою зовнішній суб’єкт: фізична особа (наприклад, торговий агент), зовнішня програмна система (скажімо, програма підготовки і роздруку рахунків) чи пристрій (наприклад, датчик температури). Усі процеси взаємодії між діючими суб’єктами і системою розглядають як прецеденти.

4. Суть даної діаграми полягає в наступному: проектована система представляється у вигляді безлічі сутностей чи акторів, що взаємодіють із системою за допомогою так званих варіантів використання. Варіант використання use case використовують для описання послуг, які система надає актору. Іншими словами, кожен варіант використання визначає деякий набір дій, який виконує система при діалозі з актором. При цьому нічого не говориться про те, яким чином буде реалізована взаємодія акторів із системою.

У мові UML є кілька стандартних видів відношень між акторами і варіантами використання:

  • асоціації

  • включення

  • розширення

  • узагальнення

5. Відношення асоціації — одне з фундаментальних понять у мові UML і в тій чи іншій мірі використовується при побудові всіх графічних моделей систем у формі канонічних діаграм.

Включення у мові UML — це різновид відношення залежності між базовим варіантом використання і його спеціальним випадком. При цьому відношенням залежності є таке відношення між двома елементами моделі, при якому зміна одного елемента (незалежного) приводить до зміни іншого елемента (залежного).

Відношення розширення визначає взаємозв'язок базового варіанта використання з іншим варіантом використання, функціональна поведінка якого задіюється базовим не завжди, а тільки при виконанні додаткових умов.

6. Узагальнення – це відношення, при якому об'єкт спеціалізованого елемента (нащадок) може бути підставлений замість об'єкта узагальненого елемента (предка). При цьому, відповідно до принципів об'єктно-орієнтованого програмування, нащадок успадковує структуру і поведінку свого предка.