Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 Вивчення предметної області та формування вимог до програмного забезпечення

1 Мета роботи

    1. Вивчити задану предметну область згідно індивідуального завдання.

    2. Сформуватти вимоги до програмного продукту

2 Завдання

2.1 Написати вступ до запписки обраної теми.

2.2 Написати постановку задачі.

2.3 Сформулювати функціональні вимоги

2.4 Сформулювати нефункціональні вимоги

2.5 Сформулювати системні вимоги

Порядок виконання роботи

В-2

Проектування автоматизованої системи по обліку обладнання організації та проведення інвентиризації

1. Опрацював літературу по предметній області

2. Сформулював актуальність теми

Вступ. Навіщо ІТ-службі потрібно вести свій облік комп'ютерного обладнання? Адже вся комп'ютерна техніка враховується на рахунках організації і дані про обладнання вже є в бухгалтерській системі. Справа в тому, що зібрані в бухгалтерській системі дані не врятують вас від проблем, наприклад, при вірусній атаці. «Заразити комп'ютер в корпоративній мережі, підняти привілеї, отримати доступ до домену адміністратора і однією кнопкою зупинити діяльність компанії будь-якого розміру» - так описав специфіку роботи вірусу WannaCry його автор. В умовах конкурентного ринку життєздатність організації визначається її здатністю ефективно вирішувати стратегічні і тактичні завдання. Чим більше часу буде витрачено на з'ясування, в якому закутку стоїть заражена машина, тим нижче шанси зупинити поширення вірусу і деградацію інфраструктури. Як ви розумієте, фінансові та репутаційні втрати від зупинки бізнес-процесів будуть на порядок вище витрат на ведення обліку ІТ-обладнання. У свою чергу, якість роботи менеджменту сильно залежить від організації роботи з документами. У сучасній практиці бухгалтерського та управлінського обліку набули широкого поширення системи обліку устаткування. Вони покликані надавати менеджменту необхідну для вироблення рішень достовірну інформацію про його стан.

Інформаційна система обліку обладнання включає в себе відомості про найменування наявного обладнання, інвентарних номерах, матеріально-відповідальних осіб і результати інвентаризації. Створення системи обліку устаткування включає в себе 7 етапів:

формулювання мети, визначення можливості реалізації, затвердження технічного завдання; визначити межі облікової системи; визначити межі облікової системи;

  • пошук і вибір оптимального шляху реалізації технічного завдання;

визначення структури системи обліку устаткування на підприємстві, вибір технічних засобів;

  • тестування і оптимізація;

  • підготовка технічної документації;

- впровадження;

- експлуатація.

А також:

- визначити межі облікової системи;

- розробити довідник категорій обладнання;

- розробити модель життєвого циклу;

- визначитися з правилами ідентифікації обладнання;

- розробити атрибутного модель.

В цілому ж розробка системи обліку устаткування відноситься до категорії складних управлінських процесів, що вимагають залучення фахівців різної кваліфікації. З метою підвищення організації доцільно впроваджувати сучасні автоматизовані системи обліку обладнання, побудовані як розподілені корпоративні мережі, вузлами якої є всі структурні підрозділи організації. Система автоматизації обліку обладнання має ряд переваг. Вона дозволяє виключити можливість подвійного введення даних, скоротити час і витрати на обробку інформації, дозволяє проводити аналіз про потребу в обладнанні. Ефективна система обліку обладнання в організації служить цілям і задачам розвитку організації, забезпечує її довгострокову виживаність в сучасному ринку. Впровадження автоматизованих систем сприяє скороченню штатів, дає можливість залучити персонал високої кваліфікації, оперативно вирішувати виникаючі проблеми. Завдяки автоматизованій системі у підприємства з'являються незаперечні конкурентні переваги.

Постановка задачі. Інвентаризація, як правило, охоплює обидві сфери інформаційних ресурсів - програмне і апаратне забезпечення. Якщо розглядати велике підприємство з існуючою всередині нього локальною мережею, то можна відзначити, що і для інвентаризації, і для визначення компонентів і встановленого програмного забезпечення комп'ютера певного користувача при вирішенні локальних організаційних і технічних завдань фахівця IT-відділу зазвичай необхідно узгодити з користувачем час, в яке він зможе підійти і зняти потрібні характеристики автоматизованого робочого місця. При цьому виконання поточної роботи припиняється, що призводить до втрати робочого часу обох взаємодіючих сторін.

Як правило, при обліку обладнання і програмного забезпечення (ПО) фахівці інформаційних технологій періодично перевіряють список усього обладнання і звіряють отриману інформацію з результатами останньої проведеної інвентаризації; результати цієї оцінки відображаються в бухгалтерському обліку і можуть бути пов'язані з відшкодуванням матеріальних збитків. Операції аналізу і збору даних, які виробляються вручну при реєстрації обладнання і програм, призводять до помилок через те, що впливає людський фактор, а це позначається на результатах інвентаризації. Розглянутих вище недоліків ручної інвентаризації можна уникнути, якщо використовувати програми, що дозволяють практично відразу отримати інформацію про технічні характеристики обладнання та встановленого на ньому програмного забезпечення, дізнатися про наявність до них запасних комплектуючих у вигляді деякої зведеної таблиці. Такі програми існують, і далі наводиться їх короткий огляд.

Програма «IT Invent» дозволяє проводити інвентаризацію комп'ютерів в мережі online шляхом сканування через інтерфейси WMI і SNMP. Програмне забезпечення комп'ютерів може бути отримано в ручному і в автоматичному режимах при скануванні мережі. Зручністю програми є робота з єдиною базою; права доступу розмежовані. Крім того, проводиться облік ремонтів і профілактичних обслуговувань устаткування і комп'ютерів, а також витратних матеріалів та комплектуючих запчастин. Присутній відображення адрес об'єктів на онлайн-карті. Цю програму в її безкоштовної версії (обмеження - 200 облікових одиниць) використовують, як правило, невеликі організації.

За допомогою ПО «Облік ІТ-майна» ( «система Інфраменеджер») проводиться збір, структурування і актуалізація даних про конфігурації, місцезнаходження, використанні і переміщенні IT-ресурсів. Зручностями роботи з цією програмою є налагодження автоматичної періодичної інвентаризації з оповіщенням про виявлені розбіжності з останнім станом інвентаризації, а також формування необхідних списків обладнання та програмного забезпечення для модернізації по заданому параметру (наприклад, кількість використовуваних комп'ютерів з певним обсягом пам'яті). Дозволяє вести окремий список обладнання, що знаходиться в ремонті. Для ознайомлення з функціоналом пропонується демоверсія.

У програмі «Облік комп'ютерів» надається можливість закріплювати об'єкти інвентаризації за певними співробітниками, при цьому вищевказані співробітники, в свою чергу, закріплюються за певними відділами. За допомогою цієї програми фіксуються вироблені ремонти та профілактичні роботи, можна виявити факти замін витратних матеріалів, а також ознайомитися з встановленим програмним забезпеченням. Як і в розглянутих вище програмах, присутній можливість реєстрації програмного забезпечення.

Програма «10-Страйк: Інвентаризація Комп'ютерів» рекомендується розробниками для проведення інвентаризації комп'ютерів, пов'язаних локальною мережею. Вона дозволяє переглядати і фіксувати конфігурації віддалених комп'ютерів, враховувати апаратне і програмне забезпечення. Особливостями цієї програми є можливості моніторингу програм, встановлених на комп'ютер, і їх ліцензій, а також температури жорстких дисків, здійснюваного по мережі. Для апробації пропонується 30-денна тестова версія. Отже, на сьогоднішній день пропонується великий набір подібних програм, які і використовуються в більшості організацій. Однак використання вищенаведених програм для ряду організацій не завжди є доцільним. Деякі підприємства, що мають певну специфіку, вважають за краще самі розробляти програми з обліку інформаційних ресурсів з урахуванням їх особливостей роботи (як правило, це пов'язано з вимогами безпеки передачі даних). В цьому випадку розробники вважають за краще, як правило, створювати такі програми на мовах С / С ++, так як на них написані ядра більшості операційних систем (UNIX, Windows, велика частина ядра Linux і macOS X). Основним завданням при розробці таких програм є отримання відомостей про комплектуючих комп'ютера і встановленого програмного забезпечення за запитом, виробленому з сервера, а потім передача отриманих результатів у певному форматі

Вимоги до програмного забезпечення.

Системні вимоги. Для коректної роботи програм обліку обладнання необхідна стабільна робота ОС типу Windows(7/8.1/10).

Функціональні вимоги. Щоб оперативно отримувати інформацію про те, в якому статусі знаходиться обладнання потрібно розробити т.зв. «Модель життєвого циклу обладнання».

Подія

Статус

Що відстежує статус?

Нове обладнання надійшло на склад, невикористовуване устаткування повернулося на склад

Зберігання на складі

Відстежує фактичний складський запас

Обладнання передано ІТ-фахівцям для налаштування, ремонту, апгрейду

Налаштування / Ремонт

Відстежуємо навантаження на персонал ІТ-служби

Обладнання передано користувачу

Експлуатація

Відстежуємо фактична кількість техніки в роботі

Користувач звільнився, але обладнання залишилося на робочому місці (чекають нового співробітника)

Зберігання в підрозділі

Відстежуємо приховані резерви

Устаткування знято з робочого місця, як непридатний до експлуатації

Підготовка до утилізації

Відстежуємо мотлох, який потрібно утилізувати

Передали обладнання на утилізацію підряднику

Утилізація

Відстежуємо виконання договору на утилізацію

Нефункціональні вимоги.

- Ліцензії. Облік і управління ліцензіями.

- Устаткування. Облік робочих місць, периферії, серверів.

- Нематеріальні активи. Облік віртуальної інфраструктури, софт, знання.

Висновок. Грамотно налаштований облік комп'ютерної техніки захистить вас від проблем в інфраструктурі і збереже десятки годин роботи та дозвілля. Ефектом від виконання цих дій стане: Консолідація закупівель та отримання вигідних цін з боку підрядників. Оптимізація для поповнення запасу. Консолідація за договорами підтримки. Спрощення механізмів контролю за різноманіттям видів техніки.Спрощення операцій з ІТ-активами. Якщо вимоги до обліку IT-техніки стандартні, оптимальним рішенням є придбання готового програмного забезпечення; при цьому аналізуються його можливості і необхідність наявності таких опцій, як визначення географічної позиції, необхідність врахування профілактичних робіт та заміни витратних матеріалів. Якщо ж організація висуває особливі вимоги до конфіденційності інформації, формату збереження результуючих даних або мають місце інші причини, завдання обліку техніки і програмного забезпечення вирішується шляхом розробки власних програм.

Контрольні питання.

1. Актуальність теми – обов'язкова вимога курсової роботи. Обґрунтовуючи вибір теми у своїй праці студент має висвітлити перш за все її важливість, суттєве значення, своєчасність і соціальну доцільність дослідження; має чітко зазначити, що з проблеми вже відомо, а що ним досліджується вперше.

2. Вхідні дані- інформація, передана системі (наприклад, вводиться з клавіатури). Така інфор мація може стати причиною змін постійних даних (вона може стати частиною постійних даних),але не є частиною БД як такої.

3. Вихідні дані - повідомлення і результати, що видаються системою. Вони, як правило, беруться з постійних даних, але їх не можна розглядати якчастина БД.

4. Вимоги до програмного забезпечення — набір вимог щодо властивостей, якості та функцій програмного забезпечення, що буде розроблено, або знаходиться у розробці. Вимоги визначаються в процесі аналізу вимог та фіксуються в специфікації вимог, діаграмах прецедентів та інших артефактах процесу аналізу та розробки вимог. Розробка вимог до програмної системи може бути розділена на декілька етапів: Знаходження вимог (збір, визначення потреб зацікавлених осіб та систем). Аналіз вимог (перевірка цілісності та закінченості). Специфікація (документування вимог). Тестування вимог.

Види вимог за рівнями: Бізнес-вимоги — визначають призначення ПЗ, можуть описуватися в документі про бачення (англ. vision) та документі про межі проекту (англ. scope). Вимоги користувача — визначають набір завдань користувача, які повинна вирішувати програма, а також сценарії їхнього вирішення в системі. Ці вимоги можуть мати вигляд тверджень, варіантів використання, історій користувача, сценаріїв взаємодії. Функціональні вимоги — визначають «що» повинен робити програмний продукт. Ці вимоги описуються в документі Специфікація вимог до програмного забезпечення (англ. SRS). Види вимог за характером: Функціональний характер — вимоги до поведінки системи. Бізнес-вимоги. Вимоги користувача. Функціональні вимоги. Нефункціональний характер — вимоги до характеру поведінки системи. Бізнес-правила — визначають обмеження, що витікають з предметної області. Системні вимоги — вимоги до програмних інтерфейсів, надійності, обладнанню. Атрибути якості. Зовнішні системи та інтерфейси. Обмеження