Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 9

Тема: Дослідження роботи служби www

Мета: Дослідити різноманітні види пошуку та пошукових систем, які використовуються в Internet; роботу служби www, основні протоколи, їх синтаксис та дію.

Виконання роботи:

Є три основні типи пошуку в інтернеті: повнотекстовий пошук, пошук за метаданими, пошук за картинками.

Повнотекстовий пошук – автоматизований пошук сайтів (документів), за якого пошук ведеться не зха ім’ям, а за їх вмістом.

При роботі з невеликою кількістю документів, цілком можливо, при повнотекстовому пошуку перевірити вміст всіх документів для кожного запиту. Однак, коли кількість документів для пошуку потенційно велика, або кількість пошукових запитів для виконання є істотною, проблему повнотекстового пошуку часто розділяють на дві задачі: індексування і пошук. На етапі індексації відбувається сканування тексту усіх документів і складається список пошукових термінів. На етапі пошуку, при виконанні певного запиту, використовується тільки індекс, а не текст оригіналу.

Індексатор робить запис в індексі для кожного терміна або слова в документі, і, можливо, занотовує його відносне положення в документі. Зазвичай індексатор буде ігнорувати стоп-слова (такі як «або» та «і»), які є загальними і недостатньо значущими, щоб бути корисними при пошуку. Деякі індексатори також використовують мовні скорочення слів, які індексуються. Наприклад, слова «копав», «копала», і «копали» будуть занесені в індекс під єдиною концепцією слова «копати».

Пошук за метаданими – це пошук за деякими атрибутами документа/сайту , які підтримує система (назва, дата створення, розмір, автор тощо).

Пошук за метаданими недоступний в основній пошуковій строчці Google, однак існує у вигляді окремої сторінки https://www.google.com/advanced_search.

У пошуковій системі Google є чимало засобів, які дозволяють виконувати точний пошук. Наприклад:

- Щоб знайти саме документ з певним розширенням введіть у пошуковій строчці команду mime:розширення_документу, наприклад mime:docx;

- Щоб знайти чітку цитату, наприклад уривок з книги, візьміть її у лапки;

- Щоб виключити певне слово з пошуку (виключити сайти з подібним словом) поставте перед словом знак "-", наприклад –vk.

- Щоб шукати сторінки в межах одного сайту введіть команду site:адреса_сайту, наприклад, site:youtube.com.

Пошук за зображеннями недоступний в основній пошуковій строчці Google, однак існує у вигляді окремої строки у «Додатках Google» – Google Картинки (https://www.google.com.ua/imghp), де для даного пошуку необхідно клацнути по кнопці «Пошук за зображенням», та вставити сам файл, або посилання на нього. Пошук за зображенням можна зробити набагато точнішим, якщо використовувати https://www.google.com/advanced_image_search.

Пошуковий вказівник, або посилання, — це певний набір цифр та/або символів, які утворюють доменну/ІР адресу (іноді, з додатковою інформацією, наприклад, певним моментом відео, звідки і почнеться його відтворення) певного елемента (сайту, файлу тощо) мережі. Пошук за посиланням не потребує використання окремої пошукової системи (каталогу. Наприклад, Google), а лише браузера.

Пошукові каталоги — це один зі способів організації та категоризації гіперпосилань на сайти. Це модеровані і тематично по-груповані збірки сайтів. Каталоги не дають змогу власникам сайтів (а також й іншим користувачам) розголошувати сайти разом з коротким описом до розгляду, а після перегляду і перевірки таке розголошення затверджується модератором каталогу. Катетеризація сайту базується на змісті цілого сайту, а не окремих його сторінок або ключових слів. Залежно від принципів роботи каталогу сайт може бути приписаний до однієї чи до кількох категорій або підкатегорій.

Найбільш знаним та найстарішим каталогами були каталог Yahoo та DMOZ (нині закриті).

Типи каталогів:

- глобальні — сюди збираються ресурси з усього інтернету, часто такі каталоги є багатомовними.

- регіональні: ресурси в таких каталогах мають відношення до певної місцевості − області, міста, району, села.

- тематичні: присвячується певній тематиці.

Білі, сірі та чорні каталоги

Білі каталоги: при реєстрації у білому каталозі веб-майстру не обов'язково давати на своєму сайті зворотне посилання. Втім, сторінка сайту, на якому є зворотне посилання, розміщується у каталозі вище, ніж сторінки інших сайтів. Каталог дає пряме посилання на сайт.

Сірі каталоги: перед поданням заявки на реєстрацію сайту в сірому каталозі веб-майстер зобов'язаний розмістити зворотне посилання. Каталог дає пряме посилання на сайт.

Чорні каталоги: при реєстрації у чорному каталозі веб-майстер зобов'язаний розмістити зворотне посилання. Каталог посилається на сайт через редирект.

Каталоги сайтів з прямими посиланнями — при реєстрації сайту в даному каталозі веб- майстер отримує відповідну пряму (без перенаправлення) посилання на свій сайт.

Каталоги сайтів з посиланнями — реєстрація сайту в даному каталозі не дає посилання на реєстрований сайт. Посилання в таких каталогах дано через перенаправлення (редирект).

Закриті каталоги — додавання сайтів в даний каталог може проводити тільки одне відповідальна особа.

Глобальні каталоги:

- Каталог Yahoo — http://dir.yahoo.com

- ODP — http://dmoz.org

- Google — http://www.google.com

- Bing (Microsoft) — http://www.bing.com

- Baidu — http://www.baidu.com

Рейтинговий каталог, як каталог, містить гіперпосилання на сайти, однак, лише на певні, відсортовані за якоюсь ознакою. Наприклад, каталог ІТ-компаній, каталог рейтингових операторів, туристичних агентств, магазинів, тощо.

Методи введення запитів в пошукових вказівниках:

• простий пошук (використовуються тільки слова);

• складний пошук (використовуються спеціальні інструменти для пошуку. Такий пошук надають https://www.google.com/advanced_search, https://www.google.com/advanced_image_search);

• простий пошук з використанням операндів (пошук з використанням слів та команд, передбачених пошуковою системою);

Приклад складного пошуку інформації в глобальній мережі Інтернет:

Приклад простого пошуку інформації в глобальній мережі Інтернет:

Приклад простого пошуку інформації в глобальній мережі Інтернет з використанням операндів:

Д одавання знайденого сайту в журнал (закладки):