Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
829.44 Кб
Скачать

Лабораторна робота №10

Тема: Побудова корпоративної комп'ютерної мережі з доступом до ресурсів

Internet

Мета: Вивчити основні принципи побудови корпоративних комп’ютерних мереж на основі комутаторів Fast Ethernet, маршрутизуючого комутатора 3-го рівня Fast Ethernet, програмного маршрутизатора на базі компютера з операційною системою FreeBSD, принципи організації доступу корпоративної комп’ютерної мережі до ресурсів Internet через апаратний маршрутизатор Fast Ethernet, отримати практичні навики по налаштуванню та діагностуванню роботи корпоративної комп’ютерної мережі, створенню та використанню спільних ресурсів.

Завдання:

1 частина:

Навчитись налаштовувати маршрутизуючий комутатор 3-го рівня для виконання ним функцій маршрутизатора віртуальних локальних мереж VLAN, що входять до складу корпоративної комп’ютерної мережі згідно заданої схеми цієї мережі (схема задається викладачем), навчитись налаштовувати програмний маршрутизатор на базі ПК з операційною системою FreeBSD для виконання ним функцій маршрутизатора локальних мереж та взаємодії його з іншими маршрутизаторами корпоративної комп’ютерної мережі згідно заданої схеми цієї мережі (схема задається викладачем)

2 частина: навчитись налаштовувати апаратний маршрутизатор для забезпечення ним доступу корпоративної комп’ютерної мережі згідно заданої схеми цієї мережі (схема задається викладачем) до ресурсів Internet, навчитись налаштовувати ПК під управлінням ОС Windows XP, що підключені до корпоративної комп’ютерної мережі згідно заданої схеми цієї мережі (схема задається викладачем) для отримання можливості використання ними ресурсів Internet, дослідити способи перевірки працездатності корпоративної комп’ютерної мережі в цілому та окремих її компонентів за допомогою діагностичних утиліт.

Теоретичні відомості

Корпоративна мережа - комунікаційна система, що належить та/або керована єдиної організацією відповідно до правил цієї організації. Корпоративна мережа відрізняється від мережі, наприклад, інтернет провайдера тим, що правила розподілу IP адрес, роботи з інтернет ресурсами тощо єдині для всієї корпоративної мережі, в той час як провайдер контролює тільки магістральний сегмент мережі, дозволяючи своїм клієнтам самостійно керувати їх сегментами мережі, які можуть бути як частиною адресного простору провайдера, так і бути приховані механізмом мережевої трансляції адрес за одним або кількома адресами провайдера.

Тобто, корпоративна мережа належить одній організації, складається з декількох локальних мереж, які об’єднані між собою засобами глобальної мережі.

В залежності від масштабу виробничого підрозділу, в межах якого діє мережа, розрізняють мережі відділів, мережі кампусів і корпоративні мережі.

Мережі відділів використовуються невеликою групою співробітників в основному з метою розділення дорогих периферійних пристроїв, додатків і даних; мають один-два файлових сервери і не більш тридцять користувачів;

зазвичай не розділяються на підмережі; створюються на основі якої-небудь однієї мережевої технології; можуть працювати на базі однорангових мережевих ОС.

Мережі кампусів об'єднують мережі відділів в межах окремої будівлі або одній території площею в кілька квадратних кілометрів, при цьому глобальні з'єднання не використовуються. На рівні мережі кампуса виникають проблеми інтеграції і управління неоднорідним апаратним і програмним забезпеченням.

Корпоративні мережі об'єднують велику кількість комп'ютерів на всіх територіях окремого підприємства.

Для корпоративної мережі характерні:

-масштабність - тисячі користувачів комп'ютерів, сотні серверів, величезні об'єми що зберігаються і передаються по лініях зв'язку даних, безліч різноманітних додатків;

-висока ступінь гетерогенності - типи комп'ютерів, комунікаційного обладнання, операційних систем та програм різні;

-використання глобальних зв'язків - мережі філій з'єднуються за допомогою телекомунікаційних засобів, у тому числі телефонних каналів, радіоканалів, супутникового зв'язку.

Корпоративна мережа - це складна система, що включає тисячі найрізноманітніших компонентів: комп'ютери різних типів, починаючи з настільних і закінчуючи мейнфремів, системне та прикладне програмне забезпечення, мережеві адаптери, концентратори, комутатори і маршрутизатори, кабельну систему. Основне завдання системних інтеграторів і адміністраторів полягає в тому, щоб ця громіздка і досить дорога система якнайкраще справлялася з обробкою потоків інформації, що циркулюють між співробітниками підприємства і дозволяла брати їм своєчасні і раціональні рішення, що забезпечують виживання підприємства в жорсткій конкурентній боротьбі. А так як життя не стоїть на місці, то і зміст корпоративної інформації, інтенсивність її потоків і способи її обробки постійно змінюються. Останній приклад різкої зміни технології автоматизованої обробки корпоративної інформації у всіх на виду - він пов'язаний з безпрецедентним зростанням популярності Internet в останні роки.